7 Tips Als Jouw Ex Jou Wantrouwt

Het komt vaker voor dan je denkt dat mensen spijt krijgen van een break-up, en graag bij hun ex willen terugkomen. Wat ook vaker voorkomt dan de meeste mensen denken, is dat dit ook daadwerkelijk lukt! Wanneer twee mensen ooit een succesvolle relatie hebben gehad, zijn ze vaak best te overtuigen om dit nog eens te proberen. Het einde van een relatie hoeft dus helemaal niet altijd het definitieve einde te zijn.

Wat het echter een stuk moeilijker maakt, is als je ex je wantrouwt. Een relatie is gebaseerd op vertrouwen, en als dat vertrouwen ontbreekt, dan is de kans klein dat je ex je nog een kans wil geven. Dat wil echter niet zeggen dat je het gelijk moet opgeven. Als jij het vertrouwen wil terugwinnen, en op die manier je ex weer terug wil krijgen, ga ik je daarbij helpen. Ik doe dit aan de hand van de volgende zeven tips:

 • Denk goed na over waarom je ex je wantrouwt
 • Laat je ex weten dat je fout zat
 • Laat zien dat je aan jezelf werkt
 • Wees kwetsbaar en open naar je ex
 • Besteed tijd en moeite aan je ex
 • Wees altijd eerlijk naar je ex
 • Zeg eerlijk dat je nog gevoelens voor je ex hebt (maar niet te snel)

Tip 1: Denk goed na over waarom je ex je wantrouwt

Als mensen het over hun ex hebben, dan hoor je vaak een behoorlijk eenzijdig verhaal. Hun ex was altijd jaloers, onredelijk, of wilde elk aspect van hun leven controleren. De waarheid ligt echter meestal wel wat genuanceerder. Als twee mensen uit elkaar gaan, dan is het bijna altijd zo dat jullie allebei fouten hebben gemaakt.

Wanneer je ex je wantrouwt, dan zal hij of zij daar dus waarschijnlijk best een reden voor hebben. Als je hem of haar vervolgens wil terugwinnen, dan moet je natuurlijk wel weten wat die reden is. Als je dat niet weet, dan wordt het immers moeilijk om dat wantrouwen weg te nemen bij je ex, aangezien je geen flauw idee hebt waar het over gaat.

“Gevoelens zijn niet altijd rationeel, maar ze komen ook niet zomaar uit de lucht vallen.”

Ik raad je daarom aan om goed na te denken over jouw rol hierin. Ben jij altijd betrouwbaar geweest? Heb je ooit tegen je ex gelogen, en waarover dan precies? Waarschijnlijk zul je op deze manier je ex beter gaan begrijpen, en meer inzicht krijgen in de redenen dat hij of zij je niet vertrouwt. Als je niks kan bedenken, vraag dan eens aan anderen, zoals hechte vrienden, of zij een reden kunnen bedenken waarom je ex jou zou wantrouwen.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je echt geen redenen kan bedenken. Als jouw ex gewoon jaloers van aard is, en jou zonder goede reden niet vertrouwt, dan is er helaas vrij weinig aan te doen. Met zo iemand kun je geen gezonde relatie opbouwen, en dat is iets wat je ex alleen zelf kan oplossen, door hard aan zichzelf te werken (mogelijk onder begeleiding van een professionele therapeut).

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 2: Laat je ex weten dat je fout zat

Als jij zelf weet wat je fout hebt gedaan, dan is dat voor jou natuurlijk hartstikke mooi, en iets waarvan je kunt leren. Je ex heeft hier echter niet een boodschap aan. Wanneer je je ex terug wil, zul je hem of haar moeten laten inzien dat je niet opnieuw dezelfde fouten zal maken. Dit kan alleen door allereerst te erkennen dat je fout zat.

Dit moet je niet alleen richting jezelf, maar ook richting je ex doen. Je moet je ex laten weten dat jij fouten hebt gemaakt, en dat je zijn of haar wantrouwen begrijpt. Het is hierbij belangrijk dat je enigszins gedetailleerd bent. Omschrijf in detail de fouten die jij hebt gemaakt, en leg ook echt duidelijk uit dat je snapt dat je ex je daardoor niet meer vertrouwt.

Wat hierbij ook belangrijk is, is het aanbieden van je excuses. Erkennen dat je fout zat kan er op zichzelf voor zorgen dat je ex zich gehoord voelt, maar uiteindelijk wil je ook dat hij of zij weer voor jou valt. Je moet dus het vertrouwen herstellen tussen jullie twee, en dat kan alleen als je ex het idee heeft dat je gedrag je écht spijt.

“Wanneer jij niet weet wat je fout hebt gedaan, dan weet je ook niet hoe je het voortaan beter kan doen.”

Tip 3: Laat zien dat je aan jezelf werkt

Als je de vorige tips met succes hebt toegepast, dan heb je nu meer inzicht gekregen in wat jij fout hebt gedaan. Dat is op zichzelf heel mooi, want elke verandering begint met het besef dat er iets fout zit. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat dit pas het begin is. Als je je ex wil overtuigen om je nog een kans te geven, zul je ook aan jezelf moeten werken.

Excuses zijn natuurlijk belangrijk, maar het zijn alleen maar woorden. Je ex kan er best van overtuigd zijn dat je spijt hebt, maar dat is slechts het begin. Je ex moet ook het idee hebben dat je je leven betert. Hij of zij moet immers het idee krijgen dat er toekomst in jullie relatie zit om jou nog een kans te geven, en die toekomst is er alleen als je niet opnieuw dezelfde fouten maakt.

“Waarom zou je ex jou nog een kans geven als er helemaal niets veranderd is?”

Hoe dat er nou precies uitziet, aan jezelf werken, dat is iets wat per persoon zal verschillen. Het hangt er namelijk sterk vanaf wat je precies fout hebt gedaan. Als je bijvoorbeeld bent vreemdgegaan, dan liggen daar vaak persoonlijke problemen aan ten grondslag. Je kan bijvoorbeeld ongelukkig zijn, of seksverslaafd. In dat geval is therapie je beste optie.

Het is niet alleen belangrijk om aan jezelf te werken, maar om dit ook aan je ex te laten zien. Aan jezelf werken is op zichzelf natuurlijk hartstikke nuttig, maar je wil tevens dat je ex ziet dat je aan je problemen werkt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door met je ex te praten over de veranderingen die je doorvoert in je leven. Alleen op die manier is het mogelijk dat hij of zij anders over je gaat denken, en uiteindelijk weer meer vertrouwen in jou krijgt.

Tip 4: Wees kwetsbaar en open naar je ex

De tips die ik hiervoor benoemd heb, doen vooral een beroep op de rationele mens in je ex. Je laat zien dat jij jezelf aan het verbeteren bent, zodat je ex rationeel kan bepalen dat een nieuwe relatie misschien zin heeft. Dat is een belangrijk onderdeel van het terugwinnen van vertrouwen, maar het is zeker niet het enige onderdeel. Wantrouwen is namelijk vooral een emotionele reactie.

Wantrouwen is meestal een kwestie van zelfbescherming. Je ex is bang dat jij iets zal doen wat hem of haar pijn doet, en daarom houdt je ex je op een afstand. Het terugwinnen van vertrouwen is daarom grotendeels het overtuigen van je ex om zich kwetsbaar op te stellen naar jou toe. Dit is iets wat je niet alleen met rationele argumenten voor elkaar krijgt.

Wat hierbij namelijk ook van groot belang is, is dat jij je kwetsbaar opstelt naar je ex. Wanneer je laat zien dat je open en kwetsbaar naar hem of haar toe durft te zijn, zal je ex dat ook eerder naar jou toe durven. Kwetsbaar zijn is een stuk makkelijker als iemand anders dat ook is (dat is ook waarom alcoholisten in praatgroepen met andere alcoholisten worden geplaatst).

“Diep van binnen zijn mensen gewoon een soort angstige dieren.”

Daarnaast is dit een goede eigenschap in een relatie. In een gezonde relatie durven partners kwetsbaar naar elkaar toe te zijn, omdat dat de enige manier is om een echte emotionele band met elkaar te hebben. Je zal je ex op deze manier dus niet alleen onbewust overtuigen om zelf kwetsbaarder te zijn, maar je laat hem of haar ook zien dat een nieuwe relatie tussen jullie kans van slagen heeft.

Tip 5: Besteed tijd en moeite aan je ex

Als jij wil dat je ex je weer gaat vertrouwen, kan het enorm helpen om je ex te laten zien dat je toegewijd bent aan hem of haar. Dit kun je doen door wat meer tijd en moeite aan je ex te besteden. Zo laat je zien dat je ex je een hoop waard is, en dat is natuurlijk een goede basis voor vertrouwen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door je ex met dingen te helpen, of door hem of haar een dienst te bewijzen. Wanneer jij degene bent die je ex zo nu en dan uit de brand helpt, laat je zien dat hij of zij op jou kan bouwen. Dat is natuurlijk eigenlijk hetzelfde als vertrouwen, en daarom kan dit een erg goede manier zijn om het wantrouwen weg te nemen wat je ex nu richting jou voelt.

“Daden spreken vele malen luider dan woorden.”

Hierbij moet je wel bedenken dat je niet met je vriend of vriendin, maar met je ex te maken hebt. Als jij ineens je hele leven in het teken van je ex stelt, dan zal dat vooral creepy overkomen, en waarschijnlijk niet bepaald helpen om hem of haar terug te winnen. Je moet ook weer niet té toegewijd overkomen, want dan kom je eerder over als een stalker dan als iemand met wie je een relatie wil.

Tip 6: Wees altijd eerlijk naar je ex

Ik hoop dat deze tip redelijk voor zich spreekt, maar ik wil het toch even benoemen, omdat het van essentieel belang is. Als jouw ex je niet vertrouwt, dan is liegen natuurlijk wel het laatste wat je tegen hem of haar moet doen. Je ex wantrouwt je al, en als hij of zij erachter komt dat je tegen hem of haar gelogen hebt, dan is dat alleen maar een bevestiging van wat je ex toch al voelde.

“Als jij liegt tegen een wantrouwige ex, dan bewijs je alleen maar zijn of haar gelijk.”

In theorie snapt iedereen dit (hopelijk) wel, maar in de praktijk kan het alsnog misgaan. Omgaan met je ex is nou eenmaal een beetje ongemakkelijk, zelfs onder de beste omstandigheden. Soms is het makkelijker om een leugentje te vertellen, omdat je het dan niet hoeft te hebben over hoe het momenteel met je gaat.

Als je het echt ergens niet met je ex over wil hebben, kun je dat het best helder uitspreken. Je kan best zeggen dat het momenteel gewoon even te pijnlijk is om het ergens over te hebben, en vragen of het alsjeblieft ergens anders over kan gaan. Zo kan je het gesprek wegsturen van dat ongemakkelijke onderwerp, zonder het fragiele vertrouwen van je ex in jou te schaden.

Tip 7: Zeg eerlijk dat je nog gevoelens voor je ex hebt (maar niet te snel)

Mede in het kader van de vorige tip, is het belangrijk dat je op een gegeven moment de gevoelens uitspreekt die je nog steeds voelt tegenover je ex. Als je dit niet doet, dan zal je ex waarschijnlijk aan je motieven twijfelen als je aardige dingen voor hem of haar doet, of als je met hem of haar wil praten. Als je ex je toch al niet vertrouwt, is dat natuurlijk wel het laatste wat je wil.

Je moet dit echter ook weer niet te vroeg doen. Vlak na het uitgaan van een relatie zullen zowel jij als je ex waarschijnlijk nog erg emotioneel zijn. Als je op dat moment met zo’n bekentenis komt, zal dat alleen maar voor verwarring zorgen. In al die emotie is de kans groot dat je ex je verder weg duwt, waardoor de kans op een nieuwe relatie een stuk kleiner wordt. Je kan beter wachten tot je ex je weer wat meer vertrouwt, want dan is de kans het grootst dat deze bekentenis in goede aarde valt.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Drs. Edwin Edinga

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *