Hoe Liefdesverdriet Kan Uitlopen Op een Depressie

Er zijn duizenden verschillende liedjes, gedichten en boeken over: liefdesverdriet. Bijna iedereen heeft er wel eens een vorm van ervaren. Op het moment dat je er midden inzit voelt het alsof dit gevoel nooit meer over zal gaan. Alsof de persoon die je heeft verlaten meteen de hele wereld heeft laten stoppen met draaien. Als je je op dit moment zo voelt dan heb ik goed nieuws voor je: Het gaat over. Helaas ziet alleen niet iedereen dit in.

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is het syndroom van onbeantwoorde liefde, afwijzing van liefde of de afwezigheid van de geliefde. Dit leidt tot zowel fysieke als mentale symptomen. Mensen met liefdesverdriet hebben vaak geen eetlust, slapen slecht en kunnen zich slecht concentreren. In principe geeft het bijna hetzelfde gevoel als verliefdheid. Alleen weet je in dit geval dat je liefde onbeantwoord is of het onderwerp van jen liefde afwezig. Je krijgt er dus geen blij en licht gevoel van, maar in plaats daarvan voel je je eenzaam.

Wetenschappers omschrijven verliefdheid vaak als een vorm van gekte. Je gaat je heel anders gedragen dan je normaal zou doen. Verliefd zijn laat bepaalde stofjes in onze hersenen vrijkomen waardoor we ons beter voelen. Deze chemische stofjes zijn met name de neurotransmitters fenylethylamine, dopamine, norepinefrine, en oxytocine. Fenylethylamine is een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als mensen verliefd zijn. Dopamine is een hormoon dat actief wordt als mensen blij zijn. Norepinefrine wordt vaak verward met adrealine. Het zorgt voor een spanning in het lichaam. Mensen die lijden aan depressie hebben hier vaak een tekort van. Oxytocine is een cruciaal hormoon dat nodig is voor sociale bindingen.

Zeker als jij zelf nog heel erg verliefd bent zal het verbreken van de relatie meer pijn doen dan wanneer je al langer een relatie hebt, omdat de opwekking van deze stofjes minder wordt naarmate je langer in de relatie zit. In principe moet je dus gewoon afkicken van een overvloed aan hormonen die je je constant opgewekt en opgewonden lieten voelen. Dit is deels waar je last van hebt bij het fenomeen liefdesverdriet en dit kan vervelende lichamelijke klachten veroorzaken.

Als je echter een langere relatie gehad hebt, heb je ook last van deze lichamelijke verschijnselen, maar dan zal de mentale impact groter zijn. Je hebt toch een groot deel van je leven aan die ene bepaalde persoon geweid. Om die persoon dan opeens te moeten missen kan behoorlijk zwaar zijn. Je bent toch plotseling weer alleen. Dit kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en ook onzekerheid.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wat is depressief zijn?

Depressies kennen veel verschillende vormen en kunnen zich op een heleboel manieren uiten.  Dit kan per persoon verschillen en daarom wordt het niet altijd meteen herkend. Over het algemeen kun je heel beknopt zeggen dat als iemand voor langere tijd alleen maar negatieve kan denken en ook nergens meer plezier aan kan beleven, dit een depressie is.

Bij een depressie overheersen vaak pessimisme en een laag zelfbeeld. Het leven lijkt voor mensen die hier aan lijden vaak één groot zwart gat, waar geen einde aan komt. Ook kan je als je aan een depressie lijdt bijna nergens meer van genieten of plezier aan beleven. Dit wordt vaak als afschuwelijk ervaren.

Mensen die het hebben zijn bang dat ze geen gevoel meer hebben en dat dit ook nooit meer terug kan komen. Ook hebben ze nergens meer interesse in en dit kan weer sociale problemen als gevolg hebben.

Dit alles kan tot allerlei klachten leiden; slaap-, concentratie- en eetproblemen, gespannenheid, angststoornissen, energieverlies en een steeds lager wordend zelfbeeld. In zeer extreme gevallen leidt het soms zelfs tot psychotische gedachten en denken aan de dood.

Uit onderzoek is gebleken dat dit alles als oorzaak een verstoring is van het balans is van bepaalde stoffen in de hersenen. Dit houdt ook weer verband met de hersenactiviteit, dus in welke mate de verschillende gebieden in de hersenen met elkaar communiceren. Een verstoring hiervan komt vaak door ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven.

Van een gebroken hart tot een depressie

Zoals hierboven al vermeld werd, vindt er tijdens een verliefdheid een uitwisseling van allerlei stofjes plaats. Hier raakt je lichaam dan langzaam aan gewend. Als dit dan opeens weg is, kan dit een verstoring in het balans veroorzaken. Ook is het verbreken van een relatie soms nogal een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven.

Zo kan iemand die zich eerst nog prima voelde, er best wel kapot van zijn dat de relatie over is, en als die langere tijd aanhoudt is het mogelijk dat dit zich uiteindelijk ontwikkelt tot een depressie. Hier kan de persoon zelf vaak niet heel veel aan doen, want veel mensen herkennen de symptomen pas veel te laat.

Hier komt nog bij dat het uitmaakt of je ouders ooit depressief zijn geweest, want het is erfelijk. Kinderen van ouders met een depressie hebben driemaal zoveel kans om zelf depressief te worden, dan kinderen van ouders die niet depressief zijn.

Ook kan het zijn dat het uitgaan van de relatie bovenop andere gebeurtenissen zorgt voor de uiteindelijke druppel. Verder kan het blokkeren van pijnlijke gevoelens en gedachten door onverwerkte traumatische (jeugd)ervaringen het ontstaan van een depressie vergroten. Zo kan iemand die deze gevoelens altijd al onderdrukt heeft na het verbreken van zijn of haar relatie pas in een depressie raken (mede) daarover.

Maar wees maar niet bang

Dat je je nu rot voelt over het uitgaan van je relatie hoeft echt niet te betekenen dat je in een depressie zit waar je nooit meer uitkomt. Liefdesverdriet is een heel normaal fenomeen waar iedereen wel eens doorheen heeft moeten gaan. Pas als de symptomen langere tijd aan blijven houden en je je herkent in de hierboven beschreven problemen hoef je pas hulp te zoeken.

Probeer je na een verbroken relatie te omringen met mensen die het begrijpen en ook veel om jou geven. Doe leuke dingen met je vrienden, want hé, daar heb je nu weer extra tijd voor! En voor je het weet staat er alweer een nieuwe liefde voor de deur.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Drs. Edwin Edinga

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

6 Reacties op "Hoe Liefdesverdriet Kan Uitlopen Op een Depressie"

 1. Yvonne

  says:

  Ik wil heel graag persoonlijk contact met je om mijn eigen situatie uit te leggen en advies te krijgen. Is dat mogelijk op de 1 of andere manier?

  • Rosa de Wit

   says:

   Hoi Yvonne, Ik zat er ook wel eens naar te kijken, maar volgens mij kan hij je alleen zijn boek aanraden. En je kunt de artikelen lezen op de site maar voor het maken van een afspraak moet je denk ik gewoon op zoek naar een therapeut (misschien iemand die sowieso dicht bij jouw huis is?). Hopelijk zal dit je helpen (en het boek!). Groetjes, Rosa

 2. stella

  says:

  ik voel me zo duf en hopeloos sinds het uit is met mijn vriend na 5 jaar... Ik kan ampe rmijn bed meer uitkomen.. ik eet heel weinig.. ik slaap slecht ... iK heb nergens meer echt zin in.. Maar wat kan ik doen om weer beter te worden? k woon in een flatje, alleen, en mijn ouders wonen op 2 uur rijden hiervandaan en mijn vriendinnen willen alleen maar feesten. Mezelf omringen met mensen is niet altijd mogelijk en ik voel me dus ook wel eenzaam... wat kan ik anders nog doen?

 3. marloes

  says:

  kan je ook extreme woedeaanvallen krijgen als je depressief bent doordat je relatie is uitgegaan? Ben de laatste steeds zo extreem boos en dan later heel vermoeid en ongelukkig en ik weet niet meer wat ik moet doen... Voel me echt doodongelukkig nu ik hem niet meer in mijn leven heb, hij was echt mijn alles en nu ben ik hem kwijt :(

  • Sanne

   says:

   ja, kan hoor! Heb het ook gehad. Was zo enorm kwaad op alles en nog wat toen mijn vriend het uitmaakte. Maar toen ik het leerde accepteren, kon ik het een plekje geven en toen werden mijn woedeaanvallen ook minder. Wat ook helpt: lekker stukje gaan hardlopen of nog beter: ga op boksen of zo, helpt ook zeker ;)

 4. Jonas

  says:

  Ik zie het gewoon allemaal echt even niet meer zitten... Zonder haar kan ik gewoon echt niet verder en ik word gek van de gedachte dat ik nooit meer met haar samen zal zijn...

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *