6 Stappen Om Onvoorwaardelijke Liefde Te Krijgen

Als er één ding is wat zo ongeveer alle mensen op aarde met elkaar gemeen hebben, dan is het wel dat ze op zoek zijn naar liefde. De onvoorwaardelijke liefde van een ander persoon is één van de mooiste dingen die er is, en ik begrijp dan ook helemaal dat dit iets is waar veel mensen een sterke behoefte aan hebben. Maar hoe vind je zoiets nou?

Als jij op zoek bent naar onvoorwaardelijke liefde, maar niet zo goed weet hoe je dit aan moet pakken, dan zal ik je hierbij helpen in dit artikel. Ik zal je een stappenplan geven om dit doel makkelijker te bereiken. Als jij de volgende zes stappen volgt, moet het ook voor jou mogelijk zijn om iemand te vinden die onvoorwaardelijk van je houdt:

 1. Leer van jezelf te houden
 2. Wees bereid om onvoorwaardelijk van anderen te houden
 3. Probeer gelukkig te zijn in je eentje
 4. Durf je kwetsbaar op te stellen
 5. Wees begripvol naar anderen
 6. Wees altijd eerlijk

Vooraf: wat is onvoorwaardelijke liefde?

Voordat ik begin met het uiteenzetten van mijn stappenplan, lijkt het me een goed idee om te definiëren wat onvoorwaardelijke liefde precies betekent. Verschillende mensen gebruiken deze term namelijk op verschillende manieren, dus het is wel zo handig om te weten wat ik met deze term bedoel, en waar je met dit stappenplan dus naartoe werkt.

Voor sommigen betekent onvoorwaardelijke liefde dat ze niets fout kunnen doen. Zij zijn op zoek naar iemand die altijd van ze zal blijven houden, wat voor vreselijks ze de ander ook aandoen. Hun partner zou bijvoorbeeld zelfs van hun moeten blijven houden als ze waren vreemdgegaan. Dit is natuurlijk een ongezonde relatie, en dit is dan ook niet wat ik bedoel met onvoorwaardelijke liefde.

Wat ik wél bedoel met onvoorwaardelijke liefde, is liefde die losstaat van praktische overwegingen of voorwaarden. In de hedendaagse samenleving zijn we vaak gewend om te zoeken naar het nut in dingen, en dit is doorgedrongen tot onze persoonlijke relaties. Veel mensen verwarren liefde met het praktisch nut wat iemand voor hen heeft.

Onvoorwaardelijke liefde is van iemand houden, ongeacht of hij of zij jou iets concreets te bieden heeft. Als je onvoorwaardelijk van iemand houdt, dan hoeft die persoon jouw liefde niet te “verdienen“. Je houdt van die persoon om wie hij of zij is, niet om wat hij of zij voor jou doet. Als dat het soort liefde is waar je naar op zoek bent, lees dan verder.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Stap 1: Leer van jezelf te houden

Als jij op zoek bent naar de liefde van iemand anders, dan lijkt het misschien een rare tip om van jezelf te houden. Toch is dit enorm belangrijk. Als je niet van jezelf houdt, kun je je ook niet kwetsbaar opstellen naar een ander, terwijl dat de basis is van waaruit liefde ontstaat. Hoe cliché het ook klinkt, het is echt zo dat je pas van een ander kan houden als je van jezelf houdt.

Voor sommige mensen is dit lastiger dan voor anderen. Het is voor iedereen echter een goed begin om te proberen niet te kritisch over jezelf te zijn. Mensen hebben vaak de neiging om zichzelf veel harder af te reken op fouten dan ze bij anderen zouden doen. Vaak helpt het al om je af te vragen of je ergens net zo boos over zou zijn op iemand anders als je nu op jezelf bent. Als het antwoord nee is, dan pak je jezelf te hard aan.

“Als mensen anderen zo zouden behandelen als ze zichzelf behandelden, dan was de wereld een heel nare plek.”

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet moet leren van je fouten. Als je niet een klein beetje boos of teleurgesteld bent wanneer je een fout maakt, en al je eigen gedrag goedpraat in je hoofd, dan word je natuurlijk nooit een beter mens. Je moet echter ook jezelf kunnen vergeven voor de fouten die je maakt.

Als je meer diepgewortelde problemen met je zelfbeeld hebt, dan is zo’n mindset switch waarschijnlijk niet genoeg. In dat geval zou ik je aanraden om therapie te overwegen. Als dat voor jou niet mogelijk is, omdat het bijvoorbeeld te duur is, kun je ook eens met een goede vriend of een familielid praten over deze problemen. Zij zijn vast meer dan bereid om je vooruit te helpen.

Stap 2: Wees bereid om onvoorwaardelijk van anderen te houden

Ik hoop dat het volgende een beetje voor zich spreekt, maar ik zeg het toch nog maar even hardop: liefde is iets wat van twee kanten moet komen. De enige manier waarop jij onvoorwaardelijke liefde kan ontvangen, is door zelf die onvoorwaardelijke liefde ook aan een ander te geven. Niemand zal zoveel van zichzelf aan jou willen geven als jij niet bereid bent om hetzelfde te doen.

“Liefde die van één kant komt is geen liefde, maar een ongezonde obsessie.”

Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af waarom je onvoorwaardelijke liefde wil. Lijkt het je gewoon heel mooi om heel erg van iemand te houden, en dat die persoon ook zoveel van jou houdt? Of is het meer zo dat je eenzaam bent, en dat je iemand zoekt die dat voor jou kan oplossen? Als het dat tweede is, dan heb ik daar best sympathie voor, maar voor onvoorwaardelijke liefde is het geen goede basis.

Je moet dus bereid zijn om van iemand te houden, ook als die persoon geen praktisch nut voor jou heeft. Het zou heel goed kunnen dat een diepgaande relatie jouw problemen met eenzaamheid kunnen oplossen, maar dat moet niet de enige reden zijn dat je zo’n relatie wil. Alleen als je echt van iemand kan houden om wie hij of zij is, kun je namelijk zo’n diepgaande relatie bereiken.

Stap 3: Probeer gelukkig te zijn in je eentje

Zoals ik net al even benoemde, moet je niet op zoek zijn naar liefde als oplossing voor je persoonlijke problemen. Dat is namelijk niet waar het bij onvoorwaardelijke liefde om draait. Je houdt dan niet van een persoon, je denkt alleen dat hij of zij voor jou praktisch nut kan hebben. Als je echter eenzaam of ongelukkig bent, dan kan het behoorlijk lastig zijn om die twee dingen los van elkaar te zien.

Daarom raad ik je aan om eerst aan je eigen geluk te werken, voordat je op zoek gaat naar de onvoorwaardelijke liefde van een ander. Als het jou lukt om gelukkig in je eentje te zijn, dan kun je namelijk veel puurder van iemand houden. Het gaat dan niet meer om wat die persoon voor jouw leven kan doen, omdat je eigenlijk al heel tevreden bent met hoe je leven op dat moment is.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want geluk is iets waar veel mensen hun hele leven naar blijven streven. Volmaakt geluk is dan ook niet wat ik hiermee bedoel, want het is maar zeer de vraag of dat überhaupt bestaat. Wat ik wel bedoel, is een soort basis tevredenheid met je leven, en het besef dat liefde je persoonlijke problemen niet zal oplossen.

“Pas als je het niet erg vindt om alleen te zijn, ben je klaar om te stoppen met alleen zijn.”

Als je nou echt diepere problemen hebt, dan is het natuurlijk lastiger om dit op te lossen. In sommige gevallen zal professionele hulp de enige manier zijn om met psychologische problemen om te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld depressief bent, dan kan ik je alleen maar aanraden om hier met een arts over te praten. Die kan je vervolgens doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.

Stap 4: Durf je kwetsbaar op te stellen

Onvoorwaardelijke liefde is natuurlijk iets heel moois, maar het is niet iets wat er van de ene op de andere dag ineens is. Zulke diepe emotionele connecties zul je moeten opbouwen over een langere tijd. Zo’n diepe liefde ontstaat alleen door emotionele intimiteit, en dus is het heel belangrijk dat je je kwetsbaar durft op te stellen richting iemand.

Eigenlijk is dit helemaal niet zo gek als je erover nadenkt. Eerder in dit artikel heb ik onvoorwaardelijke liefde gedefinieerd als van iemand houden om wie hij of zij is. Om dat te kunnen doen, moet je natuurlijk wel weten wie iemand dan is! Je kan dus pas echt onvoorwaardelijk van iemand houden, als je iemand heel goed kent.

De enige manier waarop je iemand zo goed kan leren kennen, is als die andere persoon zich kwetsbaar durft op te stellen richting jou. Doet die persoon dat niet, dan wil die persoon blijkbaar een deel van zichzelf verbergen voor jou. Het is dan onmogelijk om iemand echt goed te kennen, en daarom ook onmogelijk om onvoorwaardelijk van iemand te houden.

“Niemand houdt onvoorwaardelijk van een vreemde.”

Het is natuurlijk ook belangrijk dat die ander zich kwetsbaar opstelt richting jou, maar daar kun je hem of haar mee helpen door jezelf eerst kwetsbaar op te stellen. Zodra je dat doet, dan zal de stap voor hem of haar minder groot zijn. Jij hebt iets op het spel gezet, en dus zal hij of zij jou eerder vertrouwen.

Stap 5: Wees begripvol naar anderen

Zoals ik in de vorige stap al heb aangegeven, is het van groot belang dat je kwetsbaar naar elkaar kan zijn in een relatie. Alleen op die manier kun je elkaar echt op een dieper niveau leren kennen, en kan er dus onvoorwaardelijke liefde ontstaan. Enerzijds bereik je dit door jezelf kwetsbaar op te stellen, maar anderzijds bereik je dit ook via jouw reactie op de ander.

Wanneer iemand zich kwetsbaar opstelt naar jou, en bijvoorbeeld zijn of haar geheime onzekerheden en twijfels aan jou vertelt, dan is het belangrijk dat je niet te snel oordeelt. Als iemand zijn of haar ziel aan jou blootgeeft, en jij daar vervolgens heel heftig op reageert, dan zal die persoon de volgende keer wel twee keer nadenken voor hij of zij je iets persoonlijks vertelt.

“Zorg ervoor dat je partner jou altijd in vertrouwen kan nemen.”

Het is ook belangrijk om iemand serieus te nemen. Als jij bijvoorbeeld vindt dat iemand zich druk maakt om niks, dan mag je best uitleggen waarom het volgens jou wel mee zal vallen. Wat je echter niet moet doen, is zeggen dat de ander zich aanstelt, of die persoon uitlachen om zijn of haar onzekerheden of angsten. Probeer te begrijpen dat dit voor die persoon echt een moeilijk punt is, en het dus pijn doet als jij hier lichtzinnig mee omgaat.

Als je het moeilijk vindt om je in de ander te verplaatsen, dan kan het simpelweg helpen om te bedenken hoe jij zou willen dat de ander reageert als jij zelf iets persoonlijks aan hem/haar zou vertellen. Waarschijnlijk heb jij ook wel je onzekerheden die andere mensen maar vreemd vinden, en toch zou je willen dat iemand daar begripvol op reageert en het serieus neemt.

Stap 6: Wees altijd eerlijk

Als er één ding is wat nooit een basis voor onvoorwaardelijke liefde kan zijn, dan is het wel leugens. Liefde groeit voort uit vertrouwen, en dus kun je er maar beter voor zorgen dat je ook echt te vertrouwen bent. Misschien denk je dat je partner toch nooit achter je leugens zal komen, maar dat dacht iedereen wiens relatie aan leugens onderdoor is gegaan.

Als jij niet eerlijk tegen iemand bent, dan geef je aan je partner het signaal dat je hem of haar niet respecteert. Als jij niet het gevoel hebt dat je partner jou serieus neemt, dan is het natuurlijk moeilijk om van zo’n iemand te houden. Zoals gezegd moet liefde van twee kanten komen, en het is moeilijk te geloven dat iemand van je houdt als hij of zij geheimen voor jou heeft.

“Een leugentje om bestwil is vaak vooral voor de bestwil van degene die het leugentje vertelt.”

Natuurlijk hoef je niet elk moment van iedere dag aan je partner te vertellen waar je bent en waar je mee bezig bent, want dat is natuurlijk niet gezond. Als jij echter niet tegen je partner liegt, zal hij of zij ook helemaal niet de behoefte hebben om dit continu te weten, omdat hij of zij geen reden heeft om jou te wantrouwen.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Drs. Edwin Edinga

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *