Vrienden Blijven Met Je Ex Is Een Illusie: Waar of Niet?

Het is de beste overkomen. Uit elkaar gaan en dan voorstellen om vrienden te blijven, maar vervolgens geconfronteerd worden met verwarrende gevoelens en ongemakkelijke situaties. Dus is het echt zo’n goed idee? Is het vrienden blijven met je ex iets om naar te streven? Het antwoord krijg je nu alvast: nee én ja! Hier lees je waarom dat zo is.

Wat zegt de wetenschap over vrienden blijven met je ex? Wat zijn de uitdagingen en mogelijke voordelen? We duiken in de feiten, onderzoeken de psychologische impact en bekijken de omstandigheden waaronder het wel of niet kan werken. Is vrienden blijven met je ex een illusie, of zijn er situaties waarin het wel degelijk mogelijk is?

De emotionele achtergrond

Een relatie beëindigen kan pijnlijk en complex zijn. Iedereen gaat daar op verschillende manieren mee om, zoals door afstand te nemen om te genezen of door juist contact te behouden in een poging de breuk minder pijnlijk te maken. En dat gaat soms met succes, maar vaak genoeg ook met nieuwe complicaties en verwarrende gevoelens.

Dus wat gebeurt er écht op emotioneel niveau?

Volgens psycholoog en Chief Love Scientist Dr. Gary Lewandowski kan het blijven onderhouden van contact met een ex de emotionele heling belemmeren. “Het hart vergeet niet snel wat het ooit heeft gevoeld,” stelt hij.

Met andere woorden, het betekent dat gevoelens van verlies, jaloezie en zelfs hoop op een herstart van de relatie kunnen blijven bestaan, en jezelf alleen maar meer pijn en verdriet bezorgen.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

De rol van breinchemie

Bij een relatiebreuk functioneert ons brein anders dan normaal. Dit is waar neurobiologische onderzoekers zich uitgebreid mee bezighouden. Zo blijkt uit verschillende studies dat de hersenen van iemand die recent een breuk heeft meegemaakt, vergelijkbare reacties vertonen als bij fysieke pijn.

Wat er precies aan de hand is van binnen, is de afname van dopamine en oxytocine, hormonen die verantwoordelijk zijn voor gevoelens van geluk en binding. Door contact te blijven houden met je ex, wordt het herstelproces moeilijker, waardoor je langer in een staat van emotionele pijn blijft hangen!

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Waarom vrienden blijven met je ex zo moeilijk is

  • Onafgehandelde gevoelens: Liefde, woede, of verdriet blijven vaak hangen na een breuk, waardoor een echte vriendschap knap lastig kan worden.
  • Nieuwe relaties: Vrienden blijven lijkt in eerste instantie leuk, maar wat als één van de partijen een nieuwe relatie aangaat? Vriendschap met een ex kan voor spanningen zorgen, voor één of voor allen.
  • Nostalgie: Het is makkelijk om terug te vallen in oude gewoontes en gevoelens. Herinneringen aan betere tijden kunnen de huidige dynamiek bemoeilijken.
  • Ook kan het moeilijk zijn om de grenzen tussen vriendschap en romantiek duidelijk te houden.

“Vriendschap na liefde is als as na vuur; het is er, maar het brandt niet meer.”

Ik kan het je met vrij veel zekerheid zeggen, want ik heb dit persoonlijk mogen ervaren. En wat bleek? Vrienden blijven met mijn ex bleek een illusie te zijn! Want eigenlijk wilde ik meer van haar (en dat kreeg ik dan ook soms), maar het ging bergafwaarts wanneer het van haar kant niet wederzijds bleek te zijn. En al helemaal toen er opeens een nieuwe fling voorbijkwam en ik geconfronteerd werd met jaloezie, afwijzing en pijn.

Na al deze troebelen zou ik nu het besluit nemen om simpelweg een stapje terug te doen! Dat had me voorheen flink wat problematische taferelen kunnen voorkomen.

Impact op een mogelijke nieuwe relatie

Een serieus potentieel nadeel van vrienden blijven met je ex, is dat de voortdurende nabijheid het helingsproces kan vertragen en jezelf alleen maar in de weg zit op zoek naar nieuwe liefde. Vrienden proberen te blijven kan een ingewikkeld ding worden wanneer je opnieuw op date gaat en een nieuw iemand leert kennen.

Vrienden met je ex blijven kan in een nog grotere illusie omslaan wanneer je toch wel van plan bent iets nieuws te zoeken, terwijl je nog niet over je ex heen bent. Niet alleen voor jou, maar ook voor je nieuwe partner.

Dit is trouwens wetenschappelijk onderzocht. Uit een studie genaamd Maintaining relationships through communication (J. A. Dainton, 2003), bleek bijvoorbeeld dat mensen die een nauwe band onderhouden met hun ex, meer kans hebben op conflicten en wantrouwen in hun nieuwe relaties.

Psycholoog Dr. Jennifer Rhodes zegt hierover: “De aanwezigheid van een ex als vriend kan een sluipende dreiging vormen voor nieuwe relaties.” Wantrouwen kan zich opbouwen, zelfs als er geen reden voor is, wat leidt tot spanningen en conflicten in je nieuwe relatie.

Ook kan emotionele onbeschikbaarheid op de loer liggen. Hier gaat het over je vermogen om volledig aanwezig te zijn in je nieuwe relatie. Je aandacht en emotionele energie kunnen verdeeld raken, waardoor een nieuwe partner zich verwaarloosd of minder belangrijk kan voelen.

Vergelijkingen en verwachtingen zijn nog een andere valkuil. Het kan zelfs zo zijn dat je onbewust je nieuwe partner gaat vergelijken met je ex. Hét recept voor onrealistische verwachtingen en teleurstellingen!

Bovendien kan het je nieuwe partner ongemakkelijk maken als hij of zij merkt dat je nog steeds bepaalde normen of gedragingen vanuit je vorige relatie hanteert, vooral als je geheimzinnig doet over je interacties met je ex.

Wanneer kan het wél werken?

Gelukkig loopt het niet altijd zo. Want toevallig is het zo dat diezelfde ex van mij, wel heel goed vrienden kon blijven maar een eerdere ex! Sterker nog, ze weten het nog altijd goed te vinden; ze hebben sinds hun break-up een punt achter hun romantische relatie gezet en runnen samen een restaurant.

Het is dus niet altijd kommer en kwel.

Maar goed, het behouden van een vriendschap met je ex kan dus ook juist nuttig zijn en gewoon goed werken. Bijvoorbeeld als er gedeelde verantwoordelijkheden zijn, zoals kinderen of een gezamenlijk bedrijf. Het kan zelfs de emotionele steun zijn die je nodig hebt tijdens moeilijke tijden.

Er zijn situaties waarin vrienden blijven met je ex wel kan werken, maar dit vereist volwassenheid, duidelijke communicatie en grenzen.

Daarnaast zou het prettig zijn als er wat tijd en afstand genomen wordt om de emoties te laten bezinken. Vaak is er enige tijd uit elkaar nodig om oude wonden te laten helen. Wanneer beide partijen voldoende tijd hebben gehad om verder te gaan en de relatie emotioneel verwerkt hebben, is een duurzame vriendschap een stuk realistischer.

Dit is wanneer er sprake is van gelijkwaardige verhoudingen. Wanneer beide partijen zich op gelijke voet voelen en er geen onopgeloste machtsdynamieken of gevoelens zijn. Dat er geen verborgen agenda’s of gevoelens van wrok aanwezig zijn, of dat er geen verwachtingen zijn die niet uitgesproken of gedeeld worden!

Conclusie

Kortom, vrienden blijven met je ex is een complex en vaak emotioneel beladen onderwerp. Hoewel het voor sommigen mogelijk is om een gezonde vriendschap met een ex te onderhouden, is het voor velen een illusie die meer pijn en complicaties veroorzaakt dan voordelen biedt.

Het is dus belangrijk om eerlijk te zijn over je gevoelens en verwachtingen, duidelijke grenzen te stellen en te communiceren met je ex en nieuwe partners. Uiteindelijk is het doel om emotioneel gezond en gelukkig verder te gaan, of dat nu met of zonder je ex in je leven is. Want soms is loslaten de beste manier om vast te houden aan jezelf.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *