web counter

Hoe Krijg Ik Mijn Ex Terug? 10 Gouden Tips voor Snelle Hereniging

Relaties komen en relaties gaan. Sommige stellen zijn niet voorbestemd om voor altijd samen te zijn. Sterker nog, misschien was je aan het begin wel blij dat je relatie voorbij was. Al die ruzies, spanningen onderling, niet meer normaal met elkaar kunnen praten – je was er helemaal klaar mee. Maar nu begint het toch aan je te knagen: misschien was je relatie wel zo slecht nog niet…

Je begint je steeds vaker af te vragen: hoe krijg ik mijn ex terug? Niet getreurd: dat lees je in dit artikel! Ik ben als sociaalpsycholoog expert op het gebied van relaties en heb al honderden mensen geholpen hun ex terug te krijgen. In dit artikel deel ik mijn 10 belangrijkste, gouden tips met je om herenigd te worden met je ex.

Tip 1: Weet je zeker dat je jouw ex terug wilt?

Misschien vind je dit een ontzettend stomme vraag. Natuurlijk wil ik mijn ex terug, waarom zou ik anders op deze site terecht komen? Toch is het belangrijk dat ik deze vraag stel, want je moet echt zeker weten dat je jouw ex terug wilt.

Net na je break-up is het namelijk moeilijk in te schatten of je jouw ex, of gewoon een relatie mist.

Laat ik het anders verwoorden. Je bent een tijd met je ex samen geweest, misschien wel jarenlang. Als jullie dan plotseling uit elkaar zijn, kan dat een gapend gat in je leven veroorzaken. Je hebt niemand meer bij wie je alles kwijt kunt, die altijd voor je klaarstaat, bij wie je gewoon jezelf kan zijn. Dat geeft een heel vreemd gevoel.

Je kunt dan ten onrechte, zeker vlak na een break-up door alle emoties, denken dat je jouw ex als persoon mist, terwijl je eigenlijk gewoon een partner mist. Je begint je ex te romantiseren: je herinnert je vooral de positieve eigenschappen van je ex. Zo kan het lijken alsof je heel graag je ex terug wilt, terwijl dat niet zo hoeft te zijn.

Het is een idee dat veel mensen zich in hun hoofd halen, als hun relatie net voorbij is. Deze reactie is ook heel normaal. Het blijft alleen heel lastig om aan het begin al te weten hoe graag je jouw ex echt terug wilt. Daarom heb je even wat tijd nodig voor jezelf, zonder afleidingen van je ex. Dit leg ik uit in de volgende tip.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Tip 2: Verbreek een maand het contact met je ex

Ja, je leest het goed. Als je echt je ex terug wilt krijgen, moet je ten minste een maand geen contact hebben met je ex. Waarom dan? Omdat je tijd nodig hebt voor jezelf, om na te denken en om tot rust te komen. Een break-up is ontzettend emotioneel; je hebt tijd nodig om die te verwerken.

Het laatste waar je dan op zit te wachten, is telkens weer contact te hebben met je ex. Hierdoor raak je alleen maar in de war. Vind je hem of haar nog leuk? Word je alleen maar gek van het zien van je ex? Of krijgen jullie telkens weer knallende ruzie? Hoe dan ook: het is beter om je ex de komende tijd te vermijden.

Dat betekent dus: niet bellen, niet sms’en, niet appen, niet mailen, niet ‘per ongeluk’ je ex tegen het lijf lopen, en zeker niet afspreken. Elke herinnering aan je ex is pijnlijk, dus om jezelf leed te besparen kun je hem of haar eigenlijk beter ook op Facebook blokkeren of ontvrienden.

Ontdoe je ook zoveel mogelijk van fysieke herinneringen aan je ex. Berg je foto’s ergens op, zowel de fysieke als de digitale, zodat je ze later nog kunt terugvinden maar nu even niet hoeft te zien. Vermijd plekken waar jullie vaak samen kwamen. Kortom: doe er alles aan om zo weinig mogelijk aan je ex herinnerd te worden.

In deze maand moet je proberen om zo veel mogelijk over je ex heen te komen. Hoe je dat precies moet doen, ga ik hier niet bespreken, want dit artikel focust zich op het terugkrijgen van je ex. Je kunt echter alles lezen over hoe je over iemand heen komt in dit artikel.

Tip 3: Zoek contact met vrienden en familie

Je relatiebreuk verwerken is niet iets om in je eentje te doen. Hoewel je misschien denkt dat je niemand nodig hebt in deze periode, is het toch heel fijn om iemand te hebben om mee te praten.

Een schouder hebben om op uit te huilen kan je helpen om sneller over je liefdesverdriet heen te komen.

Laat je familie en vrienden dus niet in de steek! Veel mensen maken de fout om zich zo te obsederen over hun ex, dat ze niet meer met familie en vrienden willen praten. Ze laten hen niet meer toe tot hun persoonlijke ‘space’, ook niet in deze emotionele periode.

Zorg dat jij die fout niet maakt! Hoe meer sociaal contact je hebt, hoe eerder je uit je verdrietige dal komt en weer gelukkig kunt zijn. En zoals je bij de vorige tip hebt gelezen: hoe gelukkiger je bent, hoe groter de kans om je ex terug te krijgen.

Daarnaast wil je ook gewoon je oude relaties behouden. Het is ontzettend zonde om de band met een goede vriendin of je zus te verpesten, door ze niet toe te laten na je break-up. Je wilt deze mensen ook nog gewoon in je leven hebben, en ze willen er voor je zijn op dit soort momenten. Verdrink niet in je eigen verdriet, maar deel het met een ander!

Tip 4: Focus een tijd op jezelf

Jij bent nu belangrijk. Niet je ex, niet je vrienden die zeggen dat je beter af bent zonder hem/haar, niet je moeder die zich over je wil ontfermen. Het draait nu even om jou. Je hoeft geen rekening te houden met je ex, of met wie dan ook.

Deze periode is er om tijd voor jezelf te maken en nieuwe energie te krijgen.

Ga dus dingen doen die jij leuk vindt, of die je altijd al hebt willen doen, maar waar je geen tijd voor had. Heb je bijvoorbeeld altijd al eens een muziekinstrument willen leren spelen? Dit is het moment, wie houdt je tegen? Of misschien wilde je al langer vaker gaan sporten. Neem dat sportabonnement en train je de longen uit je lijf!

Je kunt jezelf ook op andere manieren ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het beginnen van een cursus, of leren schilderen, gedichten schrijven, noem maar op. Zoek dingen waar je gelukkig van wordt, en die je zo min mogelijk aan je ex doen denken. Op die manier kom je het snelst over je ex heen.

Een ander, heel belangrijk gevolg hiervan: hoe gelukkiger jij wordt, hoe beter je overkomt op andere mensen. Dat betekent dat je er veel beter aan toe bent, wanneer je gaat proberen je ex terug te krijgen. Als jij namelijk goed in je vel zit, straal je dat uit naar je ex. Je laat zien dat je ook zonder hem/haar gelukkig kan zijn, en dat je niet in de put blijft zitten. Dat is ontzettend belangrijk!

Ga dus lekker doen wat je leuk vindt. Het maakt niet uit wat dat is, maar zorg voor een beetje afleiding. Hoe minder je aan je ex kunt denken, hoe beter. Zorg alleen niet voor ongezonde gewoontes, zoals de hele dag gamen of jezelf opsluiten in je kamer. Daar wordt je namelijk niet gelukkiger van!

Tip 5: Wil je jouw ex echt terugkrijgen?

Dit is het moment waarop je moet gaan nadenken: wil ik wel echt mijn ex terug? Je hebt nu – als het goed is – ten minste een maand geen contact gehad met je ex. Je bent redelijk over de breuk heen en hebt wat tijd gehad om je op jezelf te focussen. Kortom, de heftigste emoties heb je achter je rug. Hoe sta je nu tegenover je ex?

Probeer eens voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden. Ze helpen je om te overwegen of je wel of niet wilt proberen je ex terug te winnen.

 • Welke positieve herinneringen heb je aan jullie relatie?
 • Welke negatieve herinneringen heb je aan jullie relatie?
 • Overheersen de positieve of negatieve herinneringen?
 • Mis je écht je ex, of mis je het hebben van een relatie?
 • Als je nu terugkijkt: maakte jouw ex je een beter mens?
 • Hoe vaak denk je op een dag nog aan je ex?
 • Denk je dat je ex zou kunnen werken aan zijn of haar tekortkomingen?
 • Zie je een toekomst voor jou en je ex?

Net na de break-up dacht je misschien niet zonder je ex te kunnen. Wie weet is dat nu wel anders: je hebt een meer heldere blik op de situatie en je kunt beter objectief naar de situatie kijken. Beantwoord deze vragen voor jezelf, denk goed na over hoe je je nu voelt tegenover je ex en of je hem/haar wel echt terug wilt.

Tip 6: Waar ging het mis in jullie relatie?

Een belangrijke factor, waar slechts weinig mensen aan denken die hun ex willen terugkrijgen, is de oorzaak van de break-up.

Waar ging het precies mis in jullie relatie?

Deze vraag zou je jezelf meerdere keren moeten stellen. Wat ook belangrijk is om te onthouden, is dat er vaak niet één definitieve aanleiding was voor het einde van een relatie. Meestal zijn het kleine irritaties, ergernissen en ruzies die zich opstapelen.

Probeer eens te achterhalen: wat ging er precies mis bij jullie? Ergerde zij zich altijd aan het feit dat jij veel tijd met je vrienden doorbracht? Was jij degene die alles in het huishouden moest doen? Of kon hij het niet laten om steeds maar weer zijn gelijk te halen?

Je moet ook niet vergeten om hierbij naar jezelf te kijken. Jij en je ex hebben altijd samen een aandeel in het einde van jullie relatie. Probeer dus kritisch en eerlijk tegenover jezelf te zijn: jij bent ook niet perfect; wat had je beter kunnen doen in je relatie? Wie weet helpt het om aan een gezamenlijke vriend of vriendin te vragen wat hij of zij van jullie relatie vond.

Het beste dat je kunt doen, is namelijk werken aan je eigen fouten. Als jij later aan je ex kunt laten zien dat je hebt geleerd van je fouten, maakt dat je een stuk aantrekkelijker als partner. Dit toont je ex namelijk dat jij bereid bent om aan jullie relatie te werken. Andersom geldt hetzelfde: als jij merkt dat jouw ex niets geleerd heeft, is het misschien beter om een andere partner te zoeken.

Tip 7: Ontmoet nieuwe mensen

Misschien wil je de eerste weken na het verbreken van je relatie nog helemaal niet denken aan het ontmoeten van nieuwe mensen. Of je weet nu al zeker dat je jouw ex terug wilt krijgen. Waarom zou je dan nog moeite doen om nieuwe mensen te leren kennen?

Nieuwe mensen ontmoeten is echter juist heel goed voor je sociale vaardigheden en je zelfvertrouwen. Ik snap dat je er aan het begin misschien helemaal niet op zit te wachten. Je zit nog zo met je ex in je hoofd, dat het je onmogelijk lijkt om je te concentreren op nieuwe mensen ontmoeten. Toch raad ik je ten zeerste aan om erop uit te gaan.

Neem je vrienden mee naar de kroeg of ga op stap met je vriendinnen. Dat is sowieso al heel leuk, en je hebt meer kans om in contact te komen met andere mensen. Je hoeft echt niet op zoek te zijn naar een nieuwe relatie; de afleiding van je ex en de break-up is het belangrijkste.

Bovendien: door te praten met nieuwe mensen werk je aan je sociale vaardigheden. Als je straks weer met je ex gaat afspreken, gaat het namelijk heel erg lijken op een soort ‘eerste date’. Natuurlijk kennen jullie elkaar al heel lang, maar het blijft toch een beetje ongemakkelijk. Je kunt dus beter deze situatie maar vast geoefend hebben!

Tip 8: Weet wat je ex leuk vindt

Je hebt je ex al eens eerder verleid, anders zouden jullie geen relatie gehad hebben. Je weet dus precies zijn of haar zwakke plekken: je weet waar jouw ex op valt, wat hij of zij leuk vindt.

De truc is om je ex op dezelfde manier te versieren als eerst.

Graaf dus eens diep in je geheugen en denk na: wat was precies datgene wat jouw ex zo leuk aan jou vond? Was het je humor? Je lach? Jullie diepgaande gesprekken? Hoe je altijd voor hem of haar klaarstond? Je kookkunsten? Je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand kan het wel leuk aan jou vinden.

Deze aantrekkingskracht zit waarschijnlijk diepgeworteld in het brein van je ex. Hoe erg hij of zij het ook probeert, je ex kan deze dingen moeilijk níét leuk vinden. Je kunt deze informatie in je voordeel gebruiken als je jouw ex opnieuw gaat verleiden.

Natuurlijk werkt het niet om enkel en alleen deze dingen te gebruiken bij het versieren van je ex. Je zult je ex ook nog op andere manieren moeten overtuigen dat het de moeite waard is om weer samen te komen. Wat je in elk geval wel doet, is hem of haar onbewust weer verliefd op je laten worden. En dat is heel belangrijk, want dat gevoel kan jouw ex niet onderdrukken!

Tip 9: Wat je vooral niet moet doen om je ex terug te krijgen

Je bent niet de eerste persoon die probeert om zijn/haar ex terug te krijgen. Veel mensen zijn je voorgegaan – en te veel van hen hebben gefaald. Ze hebben namelijk bepaalde stomme fouten gemaakt toen ze probeerden hun ex terug te winnen.

Voorkom dat jij een blauwtje loopt bij je ex, en vermijd de volgende fouten. Ik ga uitgebreider in op fouten die je kunt maken bij het terugwinnen van je ex in dit artikel.

 • Probeer je ex niet terug te kopen. Aankomen met cadeautjes of andere zaken om je ex proberen terug te krijgen, gaat nooit werken. Je komt alleen heel treurig over, alsof je zelf niet leuk genoeg bent voor je ex om je leuk te vinden.
 • Ga je ex niet logisch overtuigen. Verliefd worden werkt met gevoelens, niet met logica. Je ex dus allerlei argumenten geven waarom jij toch de ideale vriend(in) zou zijn, werkt dus niet. Je moet juist op zijn of haar gevoelens inspelen, zoals ik in tip 8 heb uitgelegd.
 • Laat je ex niet over je heen lopen. Het kan zijn dat je jouw ex van alles gunt en toegeeft, alleen maar om hem of haar terug te winnen. Je doet alles wat je ex zegt of vraagt, en geeft hem of haar nooit ongelijk. Doe dit juist niet! Je komt zwak over, en zeker niet als een aantrekkelijke, onafhankelijke partner.
 • Maak je ex niet jaloers. Je denkt misschien dat rondlopen of zoenen met een ander aantrekkelijk persoon jouw ex jaloers kan maken. Toch blijkt keer op keer dat het geen enkele zin heeft om je ex jaloers te maken. Je ex gaat je niet opeens leuker vinden als het erop lijkt dat je een ander hebt gevonden.
 • Speel niet te ‘hard to get’. Je wilt dus niet te veel toegeven aan je ex. Wat je ook niet moet doen, is te ‘hard to get’ spelen. Oftewel: nauwelijks reageren op berichtjes, doen alsof je het niet interessant vindt wat je ex vertelt, uit de hoogte doen, et cetera. Je komt alleen maar arrogant over.

Jouw ex gaat niet vanzelf bij je terugkomen, daar moet je je best voor doen.

Tip 10: Weer afspreken met je ex

Oké, je hebt nu even geen contact gehad met je ex. Wat nu? Op een gegeven moment moet je weer met hem of haar afspreken om kans te hebben op een nieuwe relatie. Hoe begin je daarmee? Hoe zorg je dat je ex weer met je wilt afspreken, zonder gillend weg te rennen omdat je weer contact opneemt?

Het belangrijkste is om je ex vriendelijk, als vriend te behandelen. Stuur een berichtje waaruit blijkt dat je het jammer vindt dat jullie elkaar zo lang niet hebben gezien en dat je je afvraagt hoe het met jouw ex gaat. Stel voor om een keertje af te spreken om bij te praten.

Hou het simpel, alsof je een vriend(in) appt die je lang niet gesproken hebt. Je wilt je ex in een zo ongedwongen mogelijke sfeer ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan een gezellig café of een leuke kroeg, maar niet één waar jullie vroeger altijd kwamen.

Je wilt herinneringen aan jullie oude relatie op dit moment nog zoveel mogelijk voorkomen.

Als het je gelukt is om een afspraakje te maken met je ex, snap ik dat je daar heel zenuwachtig voor bent. Wat moet ik zeggen? Waar moet ik het over hebben? Hoe moet ik me gedragen? Mijn algemene tip: beschouw een eerste afspraakje met je ex als een ‘eerste date’.

Zo verleid je je ex op jullie afspraakjes

Dat houdt in: doe alsof jullie elkaar nog niet kennen, alsof je echt voor het eerst met een nieuw iemand afspreekt. Op zo’n date doe je namelijk een beetje je best: je wilt er goed uitzien en een goede indruk maken. Je kijkt daarnaast een beetje de kat uit de boom, beoordeelt je ex, onderzoekt hoe hij of zij eraan toe is.

Je ex gaat dan onbewust het spelletje meespelen. Intussen gebruik je wél de zwaktes van je ex die je in tip 8 op een rijtje hebt gezet. Daarmee zorg je dat jouw ex onbewust weer verliefd op je wordt – precies wat je wilt! Als het goed is, gaan de gesprekken nu vanzelf lopen.

Pas in volgende dates de rest van de tips toe; laat zien dat je weet waar je fout zat, dat je geleerd hebt van je fouten, dat je bereid bent om aan jezelf te werken in een nieuwe relatie. Breng ook voorzichtig de positieve herinneringen aan jullie oude relatie naar boven. Je wilt dat jouw ex zich vooral de leuke dingen herinnert van jullie tijd samen.

Al deze tips vergroten de kans aanzienlijk dat jij je ex terugkrijgt! Meer weten? Kijk dan naar andere artikelen op deze site, of laat een reactie achter onder het artikel. Samen kunnen we aan de slag om te zorgen dat jij weer gelukkig wordt!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ontdek waar het precies fout is gegaan, wat daar aan ten grondslag ligt en welke psychologische buttons je moet raken om jullie liefde weer terug te brengen naar hoe die was. Als er ooit liefde is geweest, kan ie ook weer terugkomen…

Klik op de link hieronder om meer te weten te komen over deze revolutionaire methode:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Over de auteur Edwin Edinga

Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

2 Reacties op "Hoe Krijg Ik Mijn Ex Terug? 10 Gouden Tips voor Snelle Hereniging"

 1. Yasin

  says:

  Goedenmiddag

  Ik ben geintereseerd jouw methode. Graag zou ik een persoonlijke advies willen krijgen. Is dat mogelijk voor een afspraak?

  • vlinder

   says:

   Hoi ik heb ook veel verdriet toen ik hoorde dat mijn ex na feestje was vreemd gegaan .ik vroeg het heb en toen is het fout gegaan hij voelde zich betrapt ik voelde al poosje wat aan hij was ook veel op app loog over zijn contakten hij had ook contakt me zijn ex.ik weet dat hij ermee zit dat hij is vreemd gegaan want vanaf de dag dat het gebeurt is hebben wij geen sex gehad hij is zins gisteren weg heeft me ook geblokt op whatsapp .ik hou ziel veel van hem we waren ruim 6 jaar met elkaar zijn wel eerder uit elkaar geweest 4 maanden .we zijn beide jaloers .ik heb de laaste tijd zeg ik eerlijk vaak gekeken hoevaak hij online was en hoe lang .dat wis hij ook was hij ook zat hij zei je vertrouw me gewoon niet.maar kwam door dat hij loog .wat moet ik nu wil hem niet kwijt .ik weet ook dat hij nog contakt heeft met die gene waar hij mee vreemd is .en ze werken beide bij het zelfde bedrijf .

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image