22 Gouden Tips om Snel Over Je Ex / Iemand Heen Te Komen

Je hebt een heftige relatie achter de rug, maar nu is het over en uit. De relatie heeft een time-out of je bent tijdelijk uit elkaar. Tijd om je ex los te laten, maar hoe doe je dat?

Het is niet  eenvoudig om een liefdesbreuk te overwinnen, vooral wanneer de gevoelens voor je ex nog steeds erg aanwezig zijn.

Wees echter niet bang dat je voor eeuwig met liefdesverdriet zit opgezadeld. Er is een manier om over je ex heen te komen en verder te gaan met je leven.

Ongeacht wat je uiteindelijk wilt, of het nu is om helemaal uit elkaar te gaan, of om de relatie opnieuw te starten, je moet nooit stil blijven zitten na een scheiding.

Dit artikel helpt je om over iemand heen te komen na een verbroken relatie. Om erachter te komen hoe je nu verder moet, blijf dan lezen!

In dit artikel leer je onder andere:

 • Wat je wel en niet wilt doen als het is uitgegaan tussen jou en je ex
 • Hoeveel tijd je nodig hebt om over een gebroken hart heen te komen
 • Hoe je ervoor zorgt dat je er sterker uit gaat komen (dit doet 99% van de mensen fout)
 • En nog veel en veel meer..

Op zoek naar liefde

Vanaf jongs af aan wordt ons geleerd dat er geen beter gevoel bestaat dan liefde. ‘’Love makes the world go round’’. Pas wanneer je de liefde gevonden hebt, kan je écht ultiem gelukkig zijn. Kijk maar naar Disneyfilms en luister eens naar sprookjes: aan het einde van het verhaal kwamen de twee geliefden bij elkaar:

En leefden ze nog lang en gelukkig.

En zodra we oud genoeg zijn, gaan we op zoek naar de liefde. Stiekem verlangen we allemaal naar iemand met wie we samen kunnen zijn. Iemand die je vasthoudt, alsof hij/zij je nooit meer wil laten gaan, iemand die altijd voor je klaarstaat. We hebben geleerd dat het bestaat, dus blijven we zoeken tot we het zelf ook gevonden hebben.

Maar wat we ons vaak pas (te laat) beseffen, is dat de weg naar liefde allesbehalve vrij van obstakels is. De zoektocht naar liefde gaat vaak gepaard met een hoop tranen, en een flinke dosis heartbreak. Toch blijven we verder zoeken, want zelfs dat ene sprankeltje liefde dat je hebt mogen ervaren tussen de bergen van pijn, is het het waard. Liefde is alle pijn in de wereld waard.

Kan een sprookje werkelijkheid worden…?

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Liefde gedefinieerd

Maar wat ís liefde nou eigenlijk precies? Wat maakt de liefde zo bijzonder dat wij ondanks alle tegenslagen toch hoopvol op zoek gaan naar een volgende kans om het te ervaren? Wikipedia geeft de volgende definitie aan het fenomeen:

Liefde betekent de diepe genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander; soms ook voor een dier, zaak of voorwerp. De betekenissen die eraan gegeven worden, zijn sterk cultureel en maatschappelijk geïnspireerd.

Hoewel liefde dus vaak gezien wordt als iets magisch, is het in feite niets meer en niets minder dan de sterke gevoelens die iemand voor iets of iemand anders kan hebben.

Liefde is jezelf compleet toewijden aan een ander.

Maar het kan vaak tot in de volwassenheid duren voordat werkelijk doordringt dat dít is waar het in de liefde om draait: om de genegenheid voor een ander.

Zeker tieners beseffen dit zich nog niet. Ze verwachten vaak dat de liefde het antwoord op al hun problemen zal vormen. Ze willen iemand die hen op het hart drukt dat ze het wel degelijk waard zijn; ze laten vaak hun zelfwaardering afhangen van de hoeveelheid aandacht die ze van een ander (een mogelijke geliefde) ontvangen. Ze realiseren zich nog niet goed dat liefde van twee kanten moet komen.

De schaduwkant van de liefde

Om liefde te kunnen ervaren; om de liefde toe te kunnen laten, moet je jezelf kwetsbaar durven opstellen. Je moet je compleet bloot durven geven aan je geliefde. Je geeft hem/hem de toegang tot jouw hart, in de hoop dat hij/zij hier voorzichtig mee omgaat; je verwacht dat het zal leiden tot een happy ever after. Niets kan een persoon zo enorm breekbaar maken als de liefde.

Maar dit betekent dus dat de liefde de macht heeft om zelfs de sterkste persoon te breken. Als je iemand de sleutel tot jouw hart overhandigt, laat je zien dat je hem/haar vertrouwt. Vertrouwen vormt de grondslag van iedere gezonde relatie. Maar ontbreekt dit vertrouwen, en ontbreekt het wederzijdse respect, dan kan liefde een stortvloed aan pijn veroorzaken.

Liefde doet ook pijn als jouw partner…

 • …je constant overal de schuld van geeft, ook van zijn/haar eigen situatie of problemen.
 • …je (publiekelijk) vernedert of je vaak bekritiseerd.
 • …snel boos wordt om kleine dingen of gewoon weigert met je te praten.
 • …een probleem heeft met het behouden van familierelaties of vriendschappen.
 • …problemen met jou heeft, maar naar de buitenwereld toe heel vrolijk lijkt te zijn.
 • …jaloers is op jouw andere relaties, zelfs als deze met vrienden of familieleden zijn.

En niets kan ons werkelijk voorbereiden op de pijn die liefde met zich mee kan brengen. We kunnen erover lezen tot we scheelzien, en we kunnen romantische films kijken tot we erbij neervallen – pas als we het zelf ervaren, weten we hoeveel pijn het echt doet. Maar voor een grove schets van de pijn, denk aan het volgende (of aan je eigen gevoelens):

 • Je voelt je gedeprimeerd. / Je bent klinisch depressief.
 • Je voelt je angstig en rusteloos en wanhopig.
 • Je hebt moeite om in slaap te komen.
 • Je bent letterlijk ziek – omdat je immuunsysteem verzwakt is.
 • Je ervaart echte fysieke pijn, bijvoorbeeld aan je borst of in je buik.
 • Je gewicht schommelt. / Je komt veel kilo’s aan. / Je valt veel kilo’s af.
 • Je staat letterlijk stijf van de stress.
 • Je vraagt je af wie je werkelijk bent.
 • Je wilt je afzonderen van de rest van de wereld.

De functie van pijn door liefde

Maar zelfs na het ervaren van deze helse pijn, geeft de meerderheid van de gedupeerden niet op. Op ieder potje past immers een dekseltje, en wij maken het onze missie om diegene te vinden die ons compleet zal maken. Het geluk dat we zullen kúnnen vinden, is genoeg om de kaken op elkaar te klemmen en de nodige pijn te doorstaan.

Want liefde is het uiteindelijk zeker waard: het stelt ons in staat om een diepgaande connectie te maken met een ander; het kan ons bescherming bieden, tegen anderen en onszelf; het maakt ons tot een beter persoon; het geneest ons; het overlaadt ons met vreugde.

Maar ook de pijn die liefde voortbrengt kan een belangrijke functie vervullen. Liefde kan onze levens beheersen en ons naar beneden halen, maar het kan ons ook juist op een goede manier veranderen en ons tot een beter mens maken. Het goede kan zeker uit het slechte voortkomen. Bedenk je het volgende maar eens:

 • Door de pijn die je ervaart in de naam van de liefde, zal je doen beseffen tot in hoeverre jij kunt liefhebben

Als het breken van je relatie pijn doet, betekende het iets voor je. En door deze realisatie te omarmen, zal je openstaan voor meer liefde. Hierdoor zal je groeien, zelfs tijdens de pijn

 • Pijn en leed vormen een brug naar nieuwe mogelijkheden

Het leven verandert snel en onverwachts. Eerst zal de pijn je misschien een gevoel van hopeloosheid opleveren, maar je kunt ook beslissen om die gevoelens in je voordeel te laten werken. De pijn kan je namelijk doen groeien; het helpt je een periode van persoonlijke groei te bereiken.

Je zult makkelijker contact kunnen opzoeken met vrienden en familie die hetzelfde doormaken. Hierdoor kunnen jullie samen groeien en beseffen dat jullie niet alleen zijn in jullie pijn.

 • Je leert pijn, heartbreak en verlies te accepteren

Het leven gaat niet over rozen; soms is het juist goed om eens flink onderuit te gaan, zodat je sterker bent wanneer je weer opstaat. Door pijn te lijden, leer je dat het er is; dat het onderdeel is van het leven. Het accepteren dat liefdesverdriet verwerken en pijn bij het leven hoort, kan je gemakkelijker over je pijn heen komen.

 • Door pijn te lijden, kom je dichter bij jezelf

In plaats van pijn te negeren en je zelfs over te geven aan de verleiding van de verlammende effecten van alcohol, kan je de pijn ook verwelkomen. Hierdoor leer je jezelf beter kennen; je moet de oplossing voor de pijn binnen in jezelf zoeken. En dit opent de deur voor meer en betere kansen.

 • Nadat je pijn verwerkt hebt, zal je een nieuwe en betere kijk op het leven hebben

Natuurlijk zal de relatiebreuk nog steeds pijnlijk zijn, maar er komt een moment waarop je de pijn eindelijk een plekje hebt kunnen geven.

Dat kan met behulp van de stappen in deze video:

Zaken die hierbij kunnen helpen, zijn:

 • Waardeer je geliefden, je familie en vrienden meer. Er zijn weleens mindere momenten in jullie relatie, maar uiteindelijk houden jullie wel van elkaar. Geniet dus van het feit dat deze mensen in je leven zijn, en breng tijd met ze door.
 • Waardeer je eigen leven. We zijn weleens geneigd om bepaalde dingen in ons leven voor lief te nemen, en ons enkel te focussen op hetgeen we niet hebben (een partner). Kijk eens om je heen en waardeer eens wat je wél hebt! Benut iedere kans die je aangeboden krijgt; wees productief.
 • Kom erachter waar je kracht ligt. Je kunt je overgeven aan je heartbreak, of je kunt besluiten om te vechten en proberen de overhand te krijgen over je negatieve gevoelens. Bovendien wordt je sterker wanneer je groeit als persoon. En door de pijn te accepteren, word je sterker.

Redenen dat je je ex niet los kan laten

Het is alleen moeilijk om je pijn het hoofd te bieden als je stellig vasthoudt aan je ex. Zonder je los te laten, wordt het moeilijk om je op positievere zaken te focussen. Hierdoor blijft je pijn aanhouden. Het is dus belangrijk dat je eerst onderzoekt waarom je het zo lastig vindt om je ex los te laten. Probeer eens te bedenken of een van de volgende scenario’s op jouw situatie van toepassing is:

Reden #1: Je hebt jezelf nog niet de kans gegeven om te kunnen rouwen

Wij leven in een cultuur waarin mensen graag blije gezichten zien. Bijna niemand brengt graag tijd door met een persoon die in een flinke dip zit. Vaak zegt men al snel: ‘’Je zou allang over [hem/haar] heen moeten zijn’’, zelfs als je pas een paar weken of maanden uit elkaar bent. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Je hebt nu eenmaal tijd nodig om te rouwen om je gebroken relatie.

Er is ook geen maatstaf voor de duur van rouw. De een kan na een paar weken alweer compleet geheeld zijn, terwijl een ander bijna een jaar nodig heeft om de pijn helemaal te verwerken. Wees attent naar jouw eigen pijn, en probeer jezelf niet te pushen om er snel overheen te komen, of je pijn te vermijden. Besef je dat het nodig is om je pijn een plekje te geven om gelukkiger te worden.

Iedereen rouwt daarnaast ook op zijn/haar eigen manier. De een begraaft zich tussen de dekens in zijn/haar bed, en komt alleen overeind om een bak ijs naar binnen te werken. Een ander schrijft de pijn juist van zich af door (niet-verzonden) boze brieven te schrijven naar zijn/haar ex. Jij zal zelf het beste kunnen aanvoelen wat nodig is om over je relatiebreuk heen te komen.

Reden #2: Je blijft steken in schuldgevoelens of blijft een van jullie de schuld geven van de breuk

Een relatiebreuk brengt de kans met zich mee om meer over jezelf te leren, en om te groeien.

Helaas treedt bij veel mensen het ego op en blijven zij steken bij de vraag waarom de relatie uit is gegaan. Zij kunnen emotionele pijn moeilijk tolereren. Hierdoor besluiten ze ofwel hun ex-partner de schuld te geven van alles, of juist henzelf.

Door te blijven steken in je schuldgevoelens of het de schuld geven van je ex, zal je je relatiebreuk niet los kunnen laten. Je moet jezelf laten rouwen om het verlies van een partner, en leren wat je kan over jezelf (zonder je ex-partner). Hierdoor kan je jezelf erop voorbereiden om een volgende relatie op een gezonde basis te beginnen.

Reden #3: Je idealiseert je ex of gebruikt hem/haar als afleiding

Zeker als je plots single bent na langere tijd een relatie gehad te hebben, is het gemakkelijk om je ex op een gegeven moment als een soort ideale partner te gaan zien. Je bent alleen en begint te verlangen naar een partner. Maar omdat je nog geen nieuwe partner tegengekomen bent, vul je dat beeld in met jouw ex-partner. Hierbij vergeet je zijn/haar slechte kanten, en idealiseer je hem/haar.

Dit kan grotendeels verklaard worden door angst.

Angst dat je alleen zult blijven, maar ook angst dat om je hart weer open te stellen. Het heeft dus niet zozeer met jouw ex te maken, maar met een bescherming tegen pijn om alleen te zijn of eventuele pijn doordat je nieuwe partner je hart breekt.

In plaats van je ex los te laten om zo over hem/haar te kunnen komen, houd jij dus eigenlijk nog stevig vast aan je ex. Je neemt geen actieve stappen om verder te komen, maar je blijft als het ware steken in het verleden. Dubbele signalen van je ex maken het nog moeilijker om hem of haar los te laten.

Hoe kom je over je grote liefde heen?

Wij mensen zijn tegenstrijdige wezens: we houden liever vast aan pijn, dan dat we deze loslaten en gelukkiger worden. Want loslaten betekent namelijk vaak dat je de controle uit handen geeft. En het is moeilijk om van tevoren te beseffen dat je juist beter zult voelen als je die controle loslaat.

Controle uit handen geven zien wij als iets heel erg engs. Zonder controle zijn wij onze sturing kwijt, ons anker. Pijn kan een anker vormen. Zolang je vasthoudt aan pijn, heb je enige controle en sturing, zelfs als je er eigenlijk doodongelukkig van wordt. Vaak draait het dus eigenlijk niet eens om het verliezen van je ex of je relatie, maar om het verliezen van een bepaalde zekerheid in je leven.

Probeer je echter te realiseren dat achter de wolken inderdaad de zon schijnt. Donkere tijden zijn vergankelijk. Durf de pijn los te laten; durf de controle los te laten. Je zult merken dat je hier uiteindelijk vele malen gelukkiger van zult worden dan door stevig vast te houden aan negatieve gedachten en schadelijke gewoonten. Stel jezelf eens de volgende vragen:

 1. Waar ben ik zo bang voor dat er zal gebeuren als ik de controle loslaat?Bedenk eens of jouw angst wel echt gegrond is. Zal hetgeen waar jij bang voor bent werkelijk gebeuren als je de controle loslaat? En wat als het wel gebeurt, zou dat dan echt zo erg zijn?
 2. Heb jij op dit moment wel echt de controle in handen? Is de controle die jij over je pijn denkt te hebben niet stiekem een illusie? Door ervoor te kiezen geen actie te ondernemen om over je pijn heen te komen, en in plaats daarvan jezelf pijn te laten lijden, denk jij een soort zekerheid te hebben over jouw pijn. Maar is dit wel echt zo, of regeert de pijn juist over jou en jouw leven?
 3. Zou de controle loslaten als een bevrijding voelen? Meestal is dit zeker het geval. Laat dat gevoel van vrijheid jou sturen richting het loslaten van de grip, je controle, die jij hebt op je pijn.

Lees in dit uitgebreide artikel hoelang het duurt om over liefdesverdriet heen te komen.

22 tips om over je ex heen te komen

Maar je hoeft niet alleen te zijn in het loslaten van je ex en je stukgelopen relatie – en dus de pijn. Deze tips zullen je helpen bij het verwerken van je gebroken hart. Je kunt voor jezelf kijken welke het beste voor jou zullen werken.

Tip #1: Leg je neer bij het verlies

Hoewel je geneigd bent om je ex ervan te overtuigen dat jullie toch écht wel bij elkaar passen, kan je dit soort acties beter achterwege laten. Je ex heeft waarschijnlijk lang over zijn/haar beslissing nagedacht, en uiteindelijk een knoop doorgehakt. Als je dus niets kunt veranderen aan de reden van jullie breuk, heeft het geen zin om weer een lijmpoging te doen.

Probeer jezelf in plaats daarvan neer te leggen bij de het feit dat jullie uit elkaar zijn, en ga verder met je leven. Je moet uiteraard wennen aan het feit dat jullie geen stelletje meer zijn. En in eerste instantie is dat lastig, maar besef dat het ook voor je ex een moeilijk traject zal worden.

Tip #2: Verbreek het contact met je ex volledig

Om jezelf te beschermen, moet je het contact in eerste instantie volledig verbreken. Als vrienden verder gaan is een nobel streven, maar daar ben je pas aan toe als je de breuk een plekje hebt gegeven.

Ontloop je ex daarom eens gedurende één maand. Probeer ook geen contact meer te leggen via social media. Dit is ook goed in het geval je in de toekomst weer een poging wilt doen om je ex terug te krijgen. Maar tot die tijd moet je je ex de kans geven om te voelen hoe het is zonder jou.

Tip #3: Zet hem/haar niet op een voetstuk

Je moet je ex niet verafgoden. Hij/zij heeft vast wel minder leuke eigenschappen. Door jezelf ook open te stellen voor de nadelen van je ex, kun je de voordelen van het feit dat jullie uit elkaar zijn vast ook nog wel inzien. Herinner je ex niet alleen om de positieve punten. Maak bijvoorbeeld een lijst met zijn/haar nadelen. Realiseer je daarna hoe blij je eigenlijk bent dat het uit is tussen jullie.

Tip #4: Bitch eens flink over je ex

Spreek eens af met je vrienden en/of vriendinnen en laat jezelf eens helemaal gaan wat betreft jouw mening over je ex. Gooi alle irritaties er eens uit. Door je gevoelens om te zetten in woorden, zullen je verdriet en boosheid namelijk minder intens worden. Maar houd alcohol wel buiten spel – voor je het weet stuur je je ex midden in de nacht weer een berichtje, waar je later spijt van krijgt.

Tip #5: Pas op voor het ‘’White Bear Effect’’

Probeer je ex niet volledig uit je gedachten te bannen. Dit heeft namelijk een tegengesteld effect. Psychologen noemen dit ook wel het ‘’White Bear Effect’’. Dit slaat op het feit dat, wanneer je iemand vraagt niet aan een witte beer te denken, ze juist wél hieraan zullen denken.

Hetzelfde geldt voor je ex: probeer je niet aan je ex te denken, zal hij/zij juist een prominente rol gaan spelen in jouw gedachten. Probeer je gevoelens daarom juist niet weg te stoppen. Het is beter om erover te praten met iemand die je vertrouwt, of om je gevoelens en gedachten op te schrijven. Veel aan je ex en je relatiebreuk denken, hoort bij het proces om je ex los te laten.

Tip #6: Werk aan jezelf

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je er sterker uit gaat komen. Werk aan jezelf om weer nieuwe energie te krijgen. Hierbij kun je denken aan werken aan je uiterlijk, bijvoorbeeld door af te vallen, een nieuw kapsel te nemen of door eens lekker te gaan shoppen – maar maak het niet te gek; je bent mooi zoals je bent, het kan alleen helpen je een beter gevoel te geven.

Maar je kunt ook innerlijk aan jezelf. Bedenk je hoe jij zelf misschien hebt bijgedragen aan het uitgaan van je relatie, en kijk daarna of jij hiervan kunt leren. Zo zou je kunnen proberen geduldiger te zijn, meer te luisteren naar een ander, en meer begripvol te zijn naar de mening van een ander.

Je kunt ook aan jezelf werken door een cursus te volgen om je carrièrekansen te verbeteren, of gewoon door iets te doen wat jij als plezierig ervaart. Je moet zoeken naar verbeteringen waar jij je gelukkiger door gaat voelen! Een leuk bijkomend voordeel: je kunt je ex zo laten zien wat hij/zij heeft laten lopen.

Tip #7: Verander je omgeving

Verplaats – indien mogelijk – eens je meubilair, vervang de kussens op je bank, verbrand het kleedje waar jullie ’s avonds onder zaten, en gooi dat spuuglelijke schilderij dat je ex ‘’oh zo mooi’’ vond eens de deur uit. Zo geef je jezelf een frisse nieuwe omgeving, en geef je jezelf de energie om weer verder te gaan zonder je ex.

Tip #8: Zoek een uitlaatklep

Ga eens op zoek naar een manier waarop jij al je frustraties over je ex en jullie relatiebreuk om kunt zetten in positieve energie. Schrijf je bijvoorbeeld eens in voor een boksles, ga hardlopen, of doe iets creatiefs als schilderen.

Tip #9: Daag jezelf uit om iets nieuw te leren

Heb jij altijd al willen leren surfen, of een instrument willen spelen, of misschien zelfs wel een taal willen leren? Doe dat dan! Het is goed om je te focussen op iets anders dan je ex. Bovendien kan het je een flinke boost geven om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen.

Tip #10: Breng tijd door met vrienden en familie

Het is logisch dat je ex de persoon in jouw leven was waar jij naar toe rende als je iemand nodig had. Maar nu hij/zij uit je leven is, is het goed om je meer te richten op de relatie met je vrienden en familie. Probeer de afhankelijkheid op je ex te verkleinen door je meer gehechtheid aan familie en vrienden te vergroten.

Tip #11: Herinner jezelf aan de reden dat de relatie stuk is gegaan

Blijf niet steken in een verlangen om weer bij je ex terug te komen. Er is een reden dat jullie relatie stuk is gegaan, en die reden is echt niet opeens in rook opgegaan. Bedenk je daarom dat een volgende relatie weer in net zoveel pijn eindigt als die je nu ervaart. Zit jij daar werkelijk op te wachten?

Tip #12: Stop met jezelf afvragen hoe het nu met je ex zou gaan

Als je merkt dat je jezelf steeds afvraagt hoe het je ex vergaat, stop daar dan mee. Verander het juist naar de vraag hoe met jouzelf gaat. Zeg dat ook tegen mensen die jou vragen naar je ex.

Zodra je je niet meer kunt herinneren wanneer de laatste keer was dat je je afgevraagd hebt hoe het met je ex gaat, dan is dat een teken dat je je ex (bijna volledig) losgelaten hebt – goed zo!

Tip #13: Doe eens iets waar je ex een hekel aan heeft

Misschien had jouw ex wel een gruwelijke hekel aan dat ene restaurant wat jou zo leuk leek. Of vond hij/zij die ene film afgrijselijk. Doe dan precies datgene waar jouw ex een hekel aan heeft, maar wat jij wil heel leuk vindt. Hierdoor kom je weer dichter tot jezelf.

Tip #14: Wees aardig voor jezelf!

Bekritiseer jezelf niet steeds om jouw rol in jullie breuk. Laat die negatieve gedachten over jezelf los!

Jullie pasten blijkbaar gewoon niet goed bij elkaar, en daar kun je nu eenmaal niets aan veranderen.

Er is echt wel iemand anders die veel beter bij jou past, dus focus je juist op wat jou zo leuk maakt. Zo kom je niet alleen dichter bij jezelf, maar straal je ook veel meer positieve energie uit – naar een potentiële nieuwe partner.

Tip #15: Vermijd plaatsen waar jullie samen zijn geweest

Probeer plaatsen waar jullie samen (veel) kwamen te vermijden, anders blijf je alleen maar steken in de herinneringen aan hoe goed het ooit was. Ga in plaats daarvan op zoek naar nieuwe plekken, waar je vervolgens nieuwe herinneringen kunt creëren – met andere personen.

Tip #16: Stop tijdelijk met afspreken met gemeenschappelijke vrienden

Als jullie gemeenschappelijke vrienden hadden, probeer deze dan een tijdje niet te zien. Of zorg dat je met ze afspreekt op momenten dat je ex er niet bij zal zijn. Uiteindelijk zal je dit kunnen veranderen, maar niet gedurende de eerste 3-6 maanden voordat je genoeg tijd hebt gehad om te kunnen helen.

Tip #17: Luister niet naar zielige liedjes

Als je jezelf het leven zuur wilt maken, luister dan vooral naar zielige (liefdes)liedjes vlak na je relatiebreuk. De meeste zielige nummers vertellen jou namelijk dat je nooit gelukkig zult zijn zonder je ex. Maar in werkelijkheid kun je juist veel gelukkiger worden nu je van je ex af bent! En bedenk: hoe kan je positieve dingen denken, als je enkel luistert naar met negativiteit beladen nummers?

Tip #18: Probeer iemand anders aan het lachen te krijgen

Op dit moment ben je waarschijnlijk veel te ongelukkig door je ex en de onzekerheid over je toekomst. Maar als je probeert iemand anders gelukkig te maken, wordt jijzelf veel gelukkiger dan die persoon!

Tip #19: Praat erover met iemand die hetzelfde doorgemaakt heeft

Als je over je ex heen wilt komen, kan het heel handig zijn om met iemand te praten die zelf op succesvolle wijze over zijn/haar ex heen is gekomen. Natuurlijk ervaart iedereen een relatiebreuk anders, maar het kan een enorm voordeel opleveren om gebruik te maken van andermans ervaring.

Tip #20: Daten en seks doen hem/haar vergeten

Wat je niet kunt doen wanneer je een relatie hebt: daten en one night stands hebben. Maar nu heb jij de volledige controle over je eigen leven terug. Geniet hiervan, en spreek eens een keer af met de man of vrouw waar jij al vaker oogcontact mee hebt gehad!

Misschien heb jij nog helemaal geen behoefte aan een ander, omdat je nog met je ex in je hoofd zit. Maar laat dit los! Ga gewoon op die date en maak het gezellig.

Het hoeft echt niet direct uit te monden in een nieuwe relatie. Daarnaast kan het ook geen kwaad om je ex te laten zien dat jij je ook prima kunt vermaken zonder hem/haar. Het kan je zelf begeerlijk maken.

Tip #21: Ga er niet vanuit dat het op korte termijn weer goed komt

Als het eigenlijk niet jouw keuze is geweest om de relatie te verbreken, bestaat er bij jou vast de hoop dat de breuk nog wel te lijmen is. Vaak is dat ook wel mogelijk, maar pas in de loop der tijd.

De illusie dat je binnen een paar weken weer bij je ex terug zult zijn, moet je laten varen.

Waarschijnlijk is het eindigen van de relatie een weloverwogen beslissing geweest. Probeer dus niet te snel een lijmpoging te doen.

Neem in je hoofd afscheid van je ex gedurende de eerste weken. Maar door te hopen op een snel herstel van de breuk, kan je jouw verdriet niet verwerken. Dit zal iedere keer weer zorgen voor een teleurstelling. Je kunt je ex zeker nog wel terugkrijgen, maar laat hem/haar eerst minimaal een maand links liggen.

Tip #22: Have fun!

Natuurlijk mag je die eerste paar dagen of zelfs weken gebruiken om jezelf eens flink over te geven aan je verdriet. Maar daarna is het tijd voor actie!

Ga vooral leuke dingen doen. Ga bijvoorbeeld meer stappen, lees eens een goed boek, of maak een stedentrip. Je moet er ook van proberen te genieten dat jij met niemand hoeft te overleggen, en aan niemand verantwoording hoeft af te leggen.

Ga iets doen wat jij al langere tijd wilt doen. De nadruk hierbij moet liggen op het vermaken van jezelf. Maar als je hier financieel niet de ruimte voor hebt, zoek dan naar alternatieve activiteiten die weinig kosten, en waar jij wel plezier aan beleeft – van geldzorgen wordt je ook niet gelukkig.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Drs. Edwin Edinga

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

16 Reacties op "22 Gouden Tips om Snel Over Je Ex / Iemand Heen Te Komen"

 1. Nora

  says:

  Een lijst maken met alle nadelen aan je ex werkt ook erg goed! Ben er nu mee bezig haha

  • Lotte

   says:

   Wat toevallig, dat doe ik ook na een gebroken relatie en ook als ik mezelf afvraag of het wel of niet slim is om iets met iemand te beginnen! Vind het wel een goede manier om mijn ex uit mijn hoofd en hart te krijgen, maar heb wel een keertje gehad dat ik gedumpt was en eigenlijk meer voordelen dan nadelen wist te bedenken...

 2. anoniem

  says:

  hoe weet je nou echt of iemand wel of niet voor jou bestemd is? Ik heb het gevoel alsof mijn ex en ik eigenlijk bij elkaar horen ,maar misschien voelt hij dat wel helemaal niet... Zijn we dan gewoon niet voor elkaar bestemd? Ik vind het echt heel lastig om te bepalen. Is het gewoon een soort realisatie die je al hebt, of moet het blijken uit het feit dat je vanzelf weer je weg terugvindt naar elkaar..?

  • jolanda

   says:

   voor mij is het heel simpel: ik weet dat ik zonder mijn man kan leven, maar ik zou het niet willen. Ik ben niet afhankelijk van hem, ik kan mijn leven leiden zonder hem. Maar ik zou het niet willen. Hij vormt het licht in mijn leven. Een leven zonder hem zou voelen alsof er een constante schaduw achter me aan komt.

   Voelt je ex zo voor jou dan zou ik zeggen dat jullie voorbestemd zijn.

   • anoniem

    says:

    oké bedankt ! en jouw man mag wel echt zn handjes dichtknijpen met zo'n topvrouw als jij!! wat een lieve woorden :)

    • Astrid Overmeer

     says:

     leef je leven hoe moeilijk het ook is maar denk niet altijd aan die goede tijde met elkaar maar denk vooral aan die slechte tijden met elkaar dan zie je pas in wat geluk is xx

 3. Felix

  says:

  Klopt allemaal vind ik.
  Over dat sex en one night stands is niet iets wat je echt helpt, maar een band opbouwen wel, leuk daten etc. Het fijt dat je sex hebt werkt niet zo zeer, maar wel dat je sociaal nieuw contact hebt.

  • pam

   says:

   Ja, precies dit vind ik nou ook! Ik ben nooit iemand geweest die snel in bed stapt met iemand zonder hem goed te kennen dus ik zou ook niet zo goed zijn in one night stands (misschien als ik HEEL dronken ben) . Ik gebruik wel gewoon apps als tinder om gewoon leuk contact te leggen, soms af te spreken. Hoeft niet allemala te eindigen in seks maar soms kan gewoon met elkaar omgaan ook al top zijn om over een relatie heen te komen

 4. joop k

  says:

  maar kan ik ooit echt over haar heenkomen en dat 'white bear effect'' ontlopen als ik altijd de hoop blijf houden dat we weer bij elkaar zullen komen....?

  • Lieselot

   says:

   Hm, eigenlijk wel een goeie... Had er nog niet bij stilgestaan, maar je hebt wel een punt. Ik mag niet aan mijn ex denken, maar ik moet hem tegelijkertijd wel in mijn achterhoofd houden, omdat ik hem nog terug kan krijgen en hier actief aan moet werken... Klinkt inderdaad nogal dubbel.

 5. Sabrina

  says:

  Het is 2 weken geleden dat ze het met me heeft uitgemaakt, ze heeft nu al een ander. Het is haar beste vriend. Ik was al echt jaloers op die jongen omdat mijn ex veel met een afsprak en veel over hem begon te praten, het voelt echt alsof hij haar van mij af heeft gepakt.
  Ik en mijn ex hadden een lange afstands relatie, ik weet het, het is een nadeel wat je mee neemt. Ik heb haar een maand voordat het uitging verteld dat ik vaker naar haar toe wilde komen en dat ik beter mijn best voor haar wilde doen, maar dat was blijkbaar niet genoeg.
  Ik huil al weken en ik probeer haar te vergeten, maar het lukt gewoon echt niet.
  Ik hoop dat deze tips zullen werken...

  • Sabrina

   says:

   En ze voelt nog steeds als de ware voor me.

   • Maris

    says:

    iemand die jou zo laat ziten is niet de ware!!! die ga jij echt nog wel ontmoeten, maar je moet haar eerst leren vergeten. Leer inzien dat er geen balans was in jullie relatie: jij had veel meer over voor haar dan zij voor jou en dat is geen liefde (niet van haar kkant). Jij verdient zoveel beter!!

 6. Tibet

  says:

  Door een kleine conflict tussen mij en mijn ex zijn we uit elkaar. We spraken out of the blue niet meer met elkaar omdat we beide zo koppig zijn. Enkele weken later belde ik om het proberen uit te praten en gewoon verder te gaan want ik miste haar verschrikkelijk hard, maar ze vond dat de relatie niet meer te redden viel.. Ik mis haar onbeschrijfelijk hard, ik kan echt niet meer zonder haar.. Wat moet ik nou doen..

 7. k

  says:

  Het is verschrikkelijk moeilijk,
  Je blijft de hoop houden dat hij spijt heeft van zijn beslissing en terug komt, maar in werkelijkheid waarschijnlijk niet. '
  Je hoopt dat hij het moeilijk heeft, waar je overigens niks mee bereikt.
  Je blijft hem controleren, "wanneer is hij voor het laatst online geweest blabla.
  Dat er, op zijn vage reden na "nog meer speelt...

  En kan nog wel uren door blijven gaan..

  Hoop dat deze tips mij er doorheen kunnen slepen...
  Thanks x

 8. romantische wijsheden ~

  says:

  Het komt eigenlijk allemaal neer op: mis ik mijn ex of mis ik de relatie? Probeer in het eerste geval te achterhalen of jullie echt helemaal geen kans meer hebben samen, en vecht écht voor hem/haar als je hem/haar zo graag terug wil. Lukt het niet, rouw dan om de persoon die nu uit je leven is, en probeer dan stapje voor stapje verder te gaan met een leven zonder hem/haar. In het tweede geval mis je meer het idee van je ex dan je ex zelf, je mist het hebben van een partner, iemand die voor je klaar staat. Het beste remedie: omring jezelf met mensen waar je van houdt, dan wordt die eenzaamheid veel minder.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *