Blinde Vlek: Wat Is Het en Heeft Het Invloed Op Mijn Ex

Iedereen heeft een blinde vlek, zeker als het over liefde gaat. Jullie kennen het gezegde wel: liefde maakt blind. Dit is ook daadwerkelijk het geval. Maar wat is die blinde vlek precies? En heeft deze blinde vlek invloed op mijn ex? In dit artikel lees je alles over wat een blinde vlek is, hoe je je blinde vlek kunt herkennen en wat de invloed van je blinde vlek is op je ex.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wat is een blinde vlek?

De naam verraadt het al: een blinde vlek is iets wat je niet ziet. Op het gebied van de psychologie is het vaak iets dat je weigert te zien. Dit kan problematisch zijn, omdat de waarheid op den duur naar boven komt en je dan onplezierig verrast kunt worden.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Waar komt de term blinde vlek vandaan?

De term blinde vlek is eigenlijk een biologisch verschijnsel. Achter het netvlies verlaten de oogzenuwen je oog. Hier zie je niks.

“Je hersenen vullen dit gebrek aan zicht in door middel van hallucinaties.”

Hierdoor heb je niet het idee dat je een blinde vlek ziet, maar zie je niet de volledige realiteit.

Dit verschijnsel kennen we ook in de psychologie.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Blinde vlek in de psychologie

De blinde vlek in de psychologie komt voor in verschillende soorten en maten. Als je een grote blinde vlek hebt die niet gecorrigeerd wordt, wordt de blinde vlek alleen maar erger. De twee belangrijkste blinde vlekken zijn de blinde vlek vanuit vanzelfsprekendheid en de blinde vlek vanuit liefde.

Blinde vlek vanuit vanzelfsprekendheid

We kennen allemaal die wiskundeleraar die gewoon niet begrijpt dat jij geen idee hebt hoe de abc-formule werkt. Dit is een psychologische blinde vlek. De wiskundeleraar heeft de abc-formule al een eindeloos aantal keren gebruikt en uitgelegd en ziet dus minder goed hoe moeilijk het kan zijn.

Deze blinde vlek kan erg hardnekkig zijn als je er niet op wordt aangesproken. Ook kan deze blinde vlek van toepassing zijn op je ex. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie zoveel tijd met elkaar hebben besteed dat je niet begrijpt dat je ex nu tijd met andere mensen besteedt. Het is namelijk zo vanzelfsprekend geworden dat jullie altijd tijd voor elkaar maakten.

Blinde vlek vanuit liefde

Deze blinde vlek is heel bekend. Sterker nog, iedereen weet dat deze blinde vlek bestaat. Je ziet hem alleen nooit bij jezelf. Zeker als je al wat langer in een relatie zit, zul je merken dat je vrienden en familie vaak negatieve kanten van je geliefde zien die jij niet ziet. Vaak praat je de slechte eigenschappen van je relatie zelfs goed.

Ook bij je ex kan deze blinde vlek nog heel aanwezig zijn. Misschien heeft hij of zij het met jou uitgemaakt maar ben jij nog steeds zo verliefd dat je niet ziet dat je ex niet de ware is. Ook kan het zijn dat jij niet ziet waarom hij of zij het met jou heeft uitgemaakt omdat jij ervan overtuigd bent dat je alles voor je ex deed.

De blinde vlek herkennen: hoe doe je dat?

De blinde vlek is een vorm van zelfbedrog. Vaak beland je door een blinde vlek in een vicieuze cirkel waar je niet uitkomt zonder jezelf te confronteren met de werkelijkheid. Daarom moeten we leren de blinde vlek te herkennen. Met dat doel heb ik een aantal rode vlaggen uitgezocht die erop wijzen dat jij een blinde vlek hebt.

Rode vlag #1: je luistert niet naar je vrienden

Je vrienden kennen jou het beste. Goede vrienden zijn ook niet bang om je de waarheid te vertellen, zelfs als ze weten dat jij die niet wilt zien. Als je vrienden kritiek hebben op hoe jij met situaties omgaat en jij alles blijft goedpraten, heb je waarschijnlijk een blinde vlek!

Rode vlag #2: je ontwijkt de realiteit

Misschien ben je in een situatie beland waarvan je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Je kiest er daarom voor de realiteit te ontwijken. Dit gebeurt vaak onbewust. Waarschijnlijk zeg je tegen jezelf dat het ‘allemaal niet zo erg is’ en dat het vanzelf wel goedkomt. Geloof me, dit is niet het geval! Op het moment dat jij niet weet hoe je met een situatie om moet gaan, moet je dit aanpakken! Ontwijkend gedrag is daarom vaak een teken van een blinde vlek!

Rode vlag #3: je verandert jezelf

In een relatie gebeurt het vaak dat mensen zichzelf veranderen om de ander tevreden te houden. Dit is een teken van een blinde vlek. Het feit dat jij jezelf moet veranderen om de relatie te redden is namelijk een teken dat de relatie niet werkt.

Omdat jij veel waarde hecht aan je relatie zie jij echter liever dat jij het probleem bent. Dit is namelijk iets waar je controle over hebt. Deze vorm van een blinde vlek is echter heel gevaarlijk! Verander nooit jezelf om de werkelijkheid niet onder ogen te hoeven zien. Het wordt namelijk alleen maar erger als je jezelf verliest!

Rode vlag #4: uitstelgedrag

Omdat je de werkelijkheid niet onder ogen wilt zien, stel je de actie die je moet ondernemen uit. Dit is ook een blinde vlek. De kans is namelijk groot dat jij tegen jezelf zegt dat je het beter doet als je morgen begint. Dit is natuurlijk meestal onzin. Als je iets goed wilt doen, begin je op tijd. De waarheid is dat je pas morgen wilt beginnen omdat je er geen zin in hebt!

Denk maar aan een toets. Aan het begin van het semester zei je tegen jezelf dat je deze keer alles zou bijhouden, zodat je minder hard hoeft te leren voor de toets. Uiteindelijk begin je twee dagen voor de toets met leren. Is dit de meest efficiënte manier? Nee! Voel je je beter doordat je te laat bent begonnen? Nee! Had je geen zin om te leren? Ja! Dit is dus ook een blinde vlek.

Rode vlag #5: je houdt je vast aan iets wat er niet meer is

Veel mensen blijven na een relatie achter met het gevoel dat het wel goedkomt. Ze hopen dat de relatie toch nog gered kan worden en blijven daarom achter met het idee dat ze het nog kunnen oplossen. Natuurlijk kan dit soms, maar heel vaak ook niet. Als jij ondanks alle redenen dat je relatie niet meer werkt blijft volhouden dat jullie samen oud worden, ontken je de werkelijkheid en heb je last van een blinde vlek.

De invloed van mijn blinde vlek op mijn ex

Een blinde vlek heeft invloed op je omgeving, en waarschijnlijk dus ook op je ex. Deze invloed kan ver gaan, maar kan ook bijna onmerkbaar zijn. Let op: ik heb het in dit artikel over jouw blinde vlek, niet over de blinde vlek van je ex.

Invloed # 1: je ex heeft een verkeerd beeld van jou

Als jouw blinde vlek zo erg was dat je niet meer jezelf was, is dit waarschijnlijk ook de reden dat de relatie verbroken is. Je ex herkende jou niet meer en de persoon die je nu bent, is niet de persoon met wie hij of zij in zee is gegaan.

Deze blinde vlek heeft waarschijnlijk tot gevolg dat je ex zich jou niet zal herinneren zoals je eigenlijk bent. Misschien was jij eerst wel heel lief, maar heb je vanuit onzekerheid een muur om je heen gebouwd. Deze onzekerheid kwam voort uit een blinde vlek. Je merkte dat er iets mis ging in de relatie en gaf jezelf onterecht de schuld. In plaats van erover te praten, ben je jezelf gaan veranderen.

Invloed # 2: slaande ruzie

Zodra je blinde vlek verdwijnt, heb je vaak een openbaring. Dit kan ervoor zorgen dat je heel boos wordt. Jij hebt al die tijd jezelf voor de gek gehouden! En waarom? Je krijgt het gevoel dat je ex de moeite niet waard was en dat alle ellende de schuld is van je ex! Dit is eigenlijk een nieuwe blinde vlek.

Als je na het verbreken van de relatie rondloopt met deze gevoelens, is de kans groot dat je ruzie krijgt met je ex. Misschien komen jullie een keer bij elkaar om het uit te praten en kan jij je woede niet inhouden. Je wordt nu verblind door woede in plaats van liefde en dit betekent het einde van enige kans om vreedzaam uit elkaar te gaan.

Invloed #3: je ex wil je terug

Als jouw blinde vlek verdwijnt na het verbreken van de relatie, word je weer jezelf. Het kan zijn dat jij en je ex af en toe nog contact hebben en dat je ex merkt hoe jij weer jezelf bent geworden. Misschien dat hij of zij je nu weer terug wil omdat je blinde vlek is verdwenen.

Invloed #4: opluchting

Als jouw blinde vlek ervoor zorgde dat je obsessief, vervelend of juist heel afstandelijk werd, kan het best zijn dat je ex opgelucht is zodra de relatie verbroken is. Dit is niet omdat je ex blij is van jou af te zijn; je ex is blij dat hij of zij geen last meer heeft van die vreselijke blinde vlek!

Blinde vlek verwijderen

Zoals je hebt gelezen, kan je blinde vlek relaties verpesten en het contact met je ex onmogelijk maken. Helaas is het na de relatie vaak al te laat. Daarom moet je leren om je blinde vlek direct aan te pakken en te verwijderen.

“Helaas is er geen vlekverwijderaar voor blinde vlekken, maar je kunt wel leren je blinde vlek onder ogen te zien en te elimineren!”

Stap 1: sta open voor kritiek

Om een blinde vlek te herkennen of zelfs te voorkomen, moet jij kunnen accepteren dat het leven niet perfect is. Iedereen maakt fouten. Je moet kunnen erkennen dat jij fouten maakt, ook als dat de ander kwetst. Ook moet je eerlijk durven zijn over wat jij denkt dat anderen fout doen. Je moet daarom open staan voor kritiek van anderen en niet bang zijn om kritiek te uiten over anderen.

Stap 2: praat erover

Als je het gevoel hebt dat anderen de realiteit anders zien dan jij, moet je stoppen met je eigen waarnemingen goed te praten. In plaats van goedpraten moet je goed praten. In een gesprek met mensen die je vertrouwt, kan je ervan uitgaan dat ze eerlijk tegen je zijn.

Luister goed en denk na over wat de ander zegt. Reageer dus ook niet impulsief, maar bedenk eerst of je diep vanbinnen herkent wat de ander te zeggen heeft. Als je een blinde vlek hebt, wordt dit alleen maar erger door altijd vanuit je eerste reactie te reageren. Goed nadenken en open en eerlijk zijn over dingen die je niet onder ogen wil zien, zullen je helpen je blinde vlek te overwinnen.

Stap 3: stop met uitstellen

Uitstel is afstel en escaleert de situatie. Heb jij het idee dat je de werkelijkheid niet onder ogen wilt zien? Begin nu(!) met eerlijk zijn tegen jezelf! Bel je vrienden, bel je ouders, of praat tegen jezelf! Wees kritisch over wat je denkt en doet. Doe dit direct zodra je het idee hebt dat je de realiteit naar je eigen hand begint te zetten!

Stap 4: wees niet bang

Dit is een nare boodschap, maar het leven is niet altijd leuk. Gelukkig ben je niet de enige die nare situaties meemaakt. Je moet je angst voor de realiteit loslaten om je blinde vlek te verwijderen. Alleen op die manier kun je leren dat je alles aankunt, zolang je er maar eerlijk over bent!

Ben je bang dat jij je problemen niet aankunt? Bezoek een psycholoog of een therapeut. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen die mentaal in de knoop zitten. Zij kunnen je helpen de realiteit onder ogen te zien, je blinde vlek te verwijderen en de nare situaties te verwerken!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *