Dromen Over Je Ex? Wat Betekent Dit en Wat Kan Je Ermee?

Dromen zijn erg belangrijk; je kunt niet aan ze ontsnappen en een droom kan een behoorlijke invloed hebben op je bewuste gedachtes. Veel mensen dromen na een relatiebreuk over hun ex.

“Dromen over je ex kan erg naar zijn, omdat je weet dat het niet de realiteit is, of omdat je geconfronteerd wordt met bepaalde gevoelens die je probeert te ontwijken.”

Maar wat betekent het dat je droomt over je ex? De betekenis van dromen is voor vele mensen vaag, maar wij zullen je helpen met het begrijpen van wat je droomt en waarom je over je ex droomt. En dan is er nog iets: wat kan je met dromen over je ex?

Eerst zal ik een korte uitleg geven over dromen in het algemeen: wat is dromen? Daarna zal ik jullie uitleggen waarom het helemaal niet gek is dat je over je ex droomt. Vervolgens geef ik een paar voorbeelden van dromen over je ex en leg ik uit wat deze dromen zouden kunnen betekenen. Tot slot leg ik uit wat je kunt doen met dromen over je ex.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wat zijn dromen?

Dromen is een fenomeen waarvan de wetenschap nog niet precies weet wat het is en waarom mensen het doen. Het blijkt echter wel dat dromen erg belangrijk zijn voor het welzijn van mensen. Zoals iedereen weet zijn er grofweg twee soorten dromen: een normale droom en een nachtmerrie (een enge droom).

Je droomt tijdens de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap zijn de spieren ontspannen, maar zijn de hersenen nog net zo actief als wanneer we wakker zijn. Deze activiteit zorgt ervoor dat je droomt.

We kunnen onze dromen bijna niet sturen. Tijdens het slapen worden de beelden namelijk door de hersenen gemaakt. Aangezien dit in onze slaap gebeurt, hebben we hier geen invloed op. In onze dromen kunnen we dingen zien, horen en soms zelfs ruiken.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Het belang van dromen

Over het belang van dromen zijn al eeuwenlang discussies door wetenschappers en filosofen. Een aantal wetenschappers stelt dat dromen belangrijk is voor onze gezondheid omdat onze hersenen tijdens het slapen tot ‘rust’ komen. De verhoogde hersenactiviteit tijdens het dromen is ‘s nachts noodzakelijk om overdag weer goed te kunnen functioneren. Op die manier worden onbelangrijke herinneringen verwijderd uit ons geheugen, om plaats te maken voor nieuwe herinneringen.

Ook is er een theorie dat dromen ons helpt om de dagelijkse gebeurtenissen te verwerken en daardoor beter te begrijpen. Dit is bijvoorbeeld te merken als je iets heel heftigs, leuk of juist heel vervelend, hebt meegemaakt. De kans is groot dat je dan op de één of andere manier droomt over wat er die dag is gebeurd.

Eén van de meest bekende filosofen op het gebied van dromen was Sigmund Freud. Volgens Freud is dromen onderdeel van ons onderbewuste.

Volgens Freud zouden dromen een aanwijzing vormen van de onbewuste verlangens die de mens heeft.”

Het gebrek aan kennis over dromen zorgt ervoor dat veel mensen benieuwd zijn naar de betekenis van hun dromen. Dat is ook niet gek, want een droom kan ervoor zorgen dat jij dagen achter elkaar aan het peinzen bent. Zeker als deze droom over je ex ging!

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Waarom het niet gek is dat jij over je ex droomt

Dromen over je ex lijkt misschien heel raar; je bent klaar met die persoon en hij of zij is waarschijnlijk geen onderdeel meer van je sociale leven. Toch gebeurt het heel vaak dat mensen dromen over hun ex, zeker vlak na een breuk. Maar waarom?

Je droomt over je ex voor persoonlijke groei

Met behulp van de beelden en herinneringen die jij tegenkomt in je dromen probeer je bepaalde dingen in je leven te op vullen. Je bent in je dromen op onderzoek uit. Je bent nog steeds bezig met het begrijpen en het verwerken van de gevoelens voor je ex, hoe slecht de ervaring ook geweest is. Je hebt immers ook goede dingen voor je ex gevoeld.

Toen je verliefd werd op je ex, zag je de bijna alleen maar de goede eigenschappen van de ander, maar je was je ook heel bewust van je eigen sterke en zwakke punten. Deze ideeën gebruik je nu om eigenschappen van jezelf te leren kennen. Je wilt leren van je eigen fouten. Zo helpt dromen jou om de persoon te worden die in jouw ogen de beste versie van zichzelf is.

Je wilt sterker worden

Dromen over je ex is een teken dat je je uiterste best doet om je eigen positieve eigenschappen te omarmen. Je bent namelijk bezig om te helen, dingen uit te vogelen en verder te gaan met het leven als een sterker persoon. Je ex komt voor in je dromen omdat je je (slechte) verleden analyseert om er sterker uit te komen.

Je wilt niet terugvallen in het verleden

Sommige mensen dromen nog over hun ex terwijl ze al in een nieuwe relatie beland zijn. Dit kan erg beangstigend zijn, omdat je ineens gaat twijfelen over je huidige relatie. Maak je geen zorgen, je zit gewoon op de goede plek in je nieuwe relatie. Je ex speelt hier geen rol in. Jij gebruikt je ex gewoon om er zeker van te zijn dat deze relatie niet kapotgaat. Je wilt niet terugvallen in die oude relatie en jouw dromen helpen je daarbij.

Wat betekenen de dromen over mijn ex?

Dromen nemen vele vormen aan, van dood tot nieuwe liefde of zelfs zwangerschap. Alles kan gebeuren in dromen. Dromen zijn vaak geen letterlijke vertaling van je gevoelens. Het interpreteren van je dromen kan erg ingewikkeld zijn, en daarom kan een droom over je ex vaak verwarrend zijn. Hier onder zie je een aantal voorbeelden van dromen over je ex en wat ze zouden kunnen betekenen.

Als je je ex terug wil in je droom

Als je in je droom opnieuw een relatie wilt met je ex, betekent het meestal dat je brein signaleert dat je je ogen moet openen. Niet letterlijk, je kunt gewoon doorslapen. Deze droom vertelt jou dat het tijd is om in dialoog te gaan met jezelf om na te gaan waarom je hem of haar zo graag terug wil.

Als je droomt over diefstal

Soms dromen mensen dat ze stelen van hun ex, bijvoorbeeld door in te breken in het appartement van hun ex, of door hun auto te stelen. Zeker als je zelf niet zo’n kleptomaan bent, kan het erg vreemd voelen om te dromen dat je steelt van je ex.

Dromen over stelen van je ex betekent echter niet dat jij ze ergens van wilt beroven. Dromen over je ex betekent meestal dat je probeert te begrijpen wat er zich in hun hoofd en hart afspeelt. Je wilt graag weten hoe de ander zich voelt over het einde van de relatie, of waarom je ex het met jou heeft uitgemaakt.

Als je zwanger bent van je ex

Een zwangerschapsdroom betekent vaak iets positiefs. Zwangerschap staat voor meer dan geslachtsgemeenschap en een toekomst met je ex. Zwangerschap staat voor nieuw leven, een nieuwe levensfase. Als je droomt dat je zwanger bent van je ex betekent dat dat je iets geleerd hebt van de relatie, en dat je die lessen en wijsheden meeneemt naar een volgende relatie.

Als je droomt over je eerste ex

Veel mensen dromen over hun eerste ex. Je eerste liefde heeft namelijk veel invloed op hoe jij bent gegroeid als persoon. Vaak is je eerste liefde voor je gevoel ook de meest heftige, omdat het allemaal nieuw aanvoelt. Je eerste liefde staat voor passie en verlangen.

Er kunnen meerdere redenen zijn dat jij droomt over die vlinders die je voelde bij je eerste ex. Eén van de belangrijkste redenen is dat je huidige relatie een routine is geworden; het wordt saai en je verlangt terug naar de passie van je eerste ex. Toch is het een gezonde droom in die zin dat hij je doet herinneren aan wat je nodig hebt en wat je voelt. Dit kan je inzetten om je huidige relatie weer spannender te maken.

Ook bij singles die op zoek zijn naar een relatie kan hun eerste ex opduiken in hun dromen. Vaak is het een manier van je onderbewustzijn om je eraan te herinneren dat je al ooit verliefd was, en dat je het weer kan worden. Alleen maar goed nieuws dus!

Als je ex ergens dicht bij je in de buurt rondhangt

Je ex kan ook een figurant zijn in je droom. Hij of zij loopt voorbij, zit tegenover je in de trein of werkt in het restaurant waar jij uit eten gaat in je droom. Als je droomt over een recente ex die in je buurt passeert, betekent dat dat je je ex nog niet vergeten bent. Als het je ex is van vele jaren geleden, dan is je droom waarschijnlijk een teken dat je huidige relatie herinneringen oproept aan je ex.

Als je droomt over een recente ex

Dromen over je meest recente ex is vaak een teken van het (terug)verlangen naar een relatie. Als je droomt over je meest recente ex, betekent dit vaak dat je die persoon terug wilt. In deze dromen biedt je ex vaak zijn of haar excuses aan je aan en komt alles weer goed. Dit is namelijk je diepste verlangen op dat moment.

Ook zijn er mensen die hun ex niet terug willen maar er toch over dromen. Dit betekent dan niet dat je terug wilt naar je ex, maar dat je graag weer een relatie wilt. Je ex staat in dit geval symbool voor een liefdesrelatie in het algemeen.

Als je droomt over je ex die verliefd wordt op iemand anders

Dromen dat je ex verliefd wordt op iemand anders betekent vaak dat je door moet gaan met je eigen leven. Je onderbewuste vertelt je dat het tijd is om je eigen leven weer op te pakken, door je te vertellen dat je ex dit ook doet!

Als je ex sterft in je droom

De dood staat symbool voor vernieuwing en voor het afsluiten van een periode. Als je ex overlijdt in je droom, betekent dit dat je bereid bent om deze relatie helemaal achter je te laten. Zowel de positieve gevoelens als negatieve gevoelens die je voor je ex voelt, zijn als het ware dood. Het betekent dus helemaal niet dat jij je ex wilt vermoorden, maar je bent gewoon klaar om het verleden achter je te laten.

Wat kan ik met dromen over m’n ex?

Dromen kunnen erg leerzaam zijn. Je leert vaak heel veel over jezelf van ze. Bovendien kunnen dromen je helpen dingen te verwerken, zonder er iets voor te doen! Het enige wat je moet doen met dromen over je ex is accepteren dat ze er zijn; ze zijn namelijk ontzettend goed voor het verwerkingsproces!

Toch zijn er wel dingen die je kunt doen met dromen over je ex. Je zou dit kunnen doen om jezelf beter te begrijpen, of om de situatie beter te verwerken.

Bezoek een droomanalist

Een droomanalist is gespecialiseerd in het bestuderen van de betekenis van dromen en nachtmerries. Vaak hebben terugkerende dromen, gebeurtenissen, personen of dieren een functie en houden ze verband met het dagelijks leven. Je kunt hier dus veel van leren.

Omdat het begrijpen van je dromen best ingewikkeld kan zijn, is het handig om een droomanalist te bezoeken als je twijfelt over de betekenis van je dromen. Samen met de droomanalist wordt er gekeken naar wat de betekenis van de dromen over je ex zou kunnen zijn en hoe dit toegepast kan worden op je dagelijkse leven.

Denk er goed over na

Je kunt ook zelf de betekenis van je dromen analyseren. Het slimste is om in dat geval te bedenken wat voor gevoel de dromen over je ex bij jou oproepen. Waarom voel je dit? Is dit gevoel realistisch of is het een teken dat je nog niet klaar bent om het verleden met je ex achter je te laten?

Wil je nou nog beter leren begrijpen hoe je met de gevoelens voor je ex om moet gaan? Lees dan de andere blogs op deze website!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

4 Reacties op "Dromen Over Je Ex? Wat Betekent Dit en Wat Kan Je Ermee?"

 1. Wim says:

  Ik ben al meer dan 10 jaar uiteen met mijn ex .heb daar wel een dochter mee,maar sinds kort heb ik er op 1maand drie dromen over gehad.

 2. Henk says:

  Ik droomde over mn ex die naar me toe wilde kruipen ik maakte haar duidelijk dat ik dat niet wilde. Langzaam veranderde het gezicht naar dat van mn moeder, haar valse blik. Mn ex probeerde me pijn te doen en ging toen weg.

 3. Roos says:

  Ik droom nog vaak over mijn ex, vooral de mooie momenten samen! Mis dat leven na 15 jaar nog steeds. Hij was de eerste en laatste. Geen relatie meer gehad, nog steeds verliefd maar een wijs besluit om die relatie vol leugens en bedrog te verbreken. Hij is en blijft een ladies man, houdt van meisjes en jonge vrouwen……

 4. Jolanda wentinck says:

  Ik droomde over me ex vader van onze dochter
  Heb de relatie beëindigd in januari 2022 vanwege losse handjes en psychose en borderline persoonlijkheidsstoornis met ADD en narcistische persoonlijkheidsstoornis en een onvoorspelbaar gedrag en moment was hij lief andere momenten dreigde hij mij dood te maken
  We zijn 18 jaar en 6 maanden samen geweest woonde niet meer samen
  Ik droomde vannacht dat ik bij zijn deur stond en de deur stond open
  Zag hem half naakt hij riep me binnen en ging naar binnen we hadden heerlijk veel sex en hij zei dat heb jij gemist ik zei ja dat klopt
  Nou moet ik zeggen de sex was altijd erg goed en heerlijk tussen ons heb overal sex met hem gehad zelfs buiten ja dat mis ik heel erg veel
  Heb een nieuwe liefde maar verlang niet naar hem
  Wil niet naar bed met hem
  Ik kan me ex niet los laten
  In begin januari 2024 ben ik 2 jaar uit elkaar was zo aan het dromen over hem dat ik niet wakker wou worden wou bij hem blijven in me droom
  In me droom kon hij me niks aan doen 😢
  Waarom verlang ik zo naar hem
  Graag u uitleg mvg Jolanda wentinck 😢

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *