Hoe Pak Ik Het Eerste Contact Met Mijn Ex Aan? 7 Geheimen

De relatie is voorbij, maar jij denkt nog altijd aan je ex. Je weet dat het anders had moeten lopen — je weet dat jullie nog steeds bij elkaar passen. Of misschien hebben jullie een tijd niet gepraat en dacht je er overheen te zijn, maar ben je toch van gedachten veranderd. Je wil het contact met je ex weer beginnen, maar je weet niet hoe.

Als je ervan overtuigd bent dat je weer in gesprek moet gaan met ex, kan dit lastig zijn. Vaak weet je niet hoe het moet: moet je een brief sturen? Moet je je ex bellen? Een berichtje sturen misschien? Zomaar langskomen? Maak je niet ongerust, want ik help je in dit artikel verder op weg. Lees snel verder en kom erachter hoe jij het beste het eerste contact met je ex kunt aanpakken!

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Weer in contact komen

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Waarom weer contact opnemen met je ex?

Er kunnen vele redenen zijn waarom je weer in contact met je ex wil komen. Deze redenen kunnen erg persoonlijk zijn, bijvoorbeeld omdat jullie nog iets moeten uitpraten of omdat je iets recht wil zetten. Misschien heb je gedurende de tijd na jullie relatiebreuk wel ingezien dat je zelf fouten hebt gemaakt, of voel je je zelf niet goed behandeld. Al deze redenen zijn valide en kunnen je aansporen om weer contact op te nemen met je ex.

Verder kun je ook proberen je ex daadwerkelijk terug te krijgen. Als je gereflecteerd hebt op waar het fout is gegaan, en als je weet wat er nu beter zou kunnen gaan, kun je ervoor kiezen om toch weer je ex op te zoeken. Je wil je ex terugwinnen en terug naar de situatie waar jullie een hechte relatie hadden  — voordat het misging. Of misschien weet je nog niet 100% zeker dat je weer een liefdesrelatie wil, maar wil je wel vrienden zijn of heb je simpelweg interesse in contact houden.

Wil je weer terug bij je ex? Dan ben je bij lange na niet de enige. Zo’n 30% van de mensen gaat terug naar hun ex — dat is best een groot aantal! Sommige mensen winnen hun exen terug, terwijl anderen de relatie weer aangaan om (helaas) toch weer uit elkaar te gaan. De meest voorkomende redenen dat toegewijde relaties verbroken worden, zijn ruzies, communicatieproblemen, waardering, ontrouw, lange afstanden en financiën. Met een nieuwe poging zou je deze voorgaande problemen kunnen oplossen.

30% van de mensen komt uiteindelijk terug bij hun ex.”

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wanneer heb je de meeste kans om je ex terug te winnen?

Niet iedereen krijgt hun ex zomaar terug; je hebt er een goede strategie voor nodig. Voordat we daar verder in duiken, is het goed om eerst te kijken naar de wetenschap achter het terugwinnen van je ex via hernieuwde communicatie. Over het algemeen zijn vrouwen succesvoller in het terugkrijgen van hun ex dan mannen, wat zou kunnen komen door het feit dat ze zichzelf beter kunnen uitdrukken. Er blijkt dus maar dat goede communicatie cruciaal is — stuur dus niet ‘zomaar’ een berichtje zonder de juiste inhoud.

Leeftijd speelt een rol, al is dit natuurlijk niet alles. Uit onderzoek blijkt dat 18- tot 24-jarigen de meeste kans hebben om weer uit elkaar te gaan, als ze na hernieuwde communicatie weer bij elkaar zijn gekomen. Mensen in hun late twintiger jaren hebben daarnaast het laagste slagingspercentage om überhaupt hun ex terug te krijgen. Oudere stellen hebben daarentegen een betere kans om weer bij elkaar te komen en bij elkaar te blijven. Maar of je communicatiepoging slaagt, is vooral afhankelijk van hoe je het aanpakt.

Welke communicatievorm is passend?

Hoe je weer begint te praten met je ex, is afhankelijk van wat je doel is. Als je iets zwaars te melden hebt, kun je dit natuurlijk niet via een kort berichtje op social media doen. En als je juist op een heel ‘gewone’ manier weer met elkaar wil gaan praten, is een brief sturen veel te veel van het goede. Hieronder volgen enkele methoden:

 • Je wil weten hoe het met je ex gaat. Hiervoor kun je sowieso eerst social media checken. Het wordt echter afgeraden om daar een berichtje te sturen, want dit kan je ex gemakkelijk negeren. Een belletje heeft mogelijk meer kans van slagen.
 • Je wil aangeven dat je weer interesse hebt in praten. Hiervoor kun je een e-mail sturen als het om een lange lap tekst gaat, of een berichtje via WhatsApp. Het doel is niet om meteen een reactie uit te lokken, maar om een gebaar te maken: je ex weet dat je weer interesse hebt.
 • Je wil zakelijk contact hebben. Dit kan bijvoorbeeld als je ex nog spullen van je heeft die je echt terug wil, of als je nog iets juridisch moet regelen. Aarzel in dat geval niet om een brief te sturen. Het is niet erg als het wat onpersoonlijk is, zolang de boodschap maar duidelijk overkomt.
 • Je wil de liefde aan je ex verklaren. Deze vorm van communicatie is het spannendst. Het is beter om dit nog niet direct te doen, maar om van tevoren te bellen of jullie in het echt kunnen afspreken. Face-to-face dit soort gesprekken hebben, werkt beter dan via een chatbericht.

7 geheimen om het contact weer op te pakken

1.   Zorg dat er voldoende tijd aan vooraf is gegaan

Misschien wil je zo snel mogelijk weer met je ex in contact komen en kun je niet wachten om dat belangrijke telefoontje te plegen of dat cruciale berichtje te verzenden. Helaas is het van groot belang dat je voldoende afwacht, zodat jullie allebei tijd hebben om de relatiebreuk te laten bezinken. Gebruik deze tijd tevens om na te denken over wat er is gebeurd en hoe je jezelf kunt verbeteren, mocht er een nieuwe relatie opbloeien. Je ex zal binnen die tijd hopelijk hetzelfde hebben gedaan.

Hoe lang moet je wachten? De uitkomsten van onderzoek hiernaar lopen uiteen: sommige experts zeggen dat een week voldoende is, andere opperen een maand en weer andere zeggen dat drie maanden noodzakelijk is. Hiervoor raad ik je aan om goed na te denken over hoe intens jullie relatiebreuk was en hoeveel tijd jij zelf in ieder geval nodig hebt. Je kunt beter te lang wachten dan dat je te snel contact opneemt — in het ergste geval is je ex er nog helemaal niet overheen en wil je ex je niet spreken.

2.   Praat niet over jullie relatiebreuk

Als je eenmaal contact hebt opgenomen, is het van groot belang dat je laat blijken dat jullie relatiebreuk compleet verleden tijd is. Het noemen van de breuk zal bijna onmiddellijk laten zien dat je niet verder bent gegaan. Als het einde van julie relatie onprettig, gemeen of agressief was, kan het bespreken van het de breuk de interactie alleen maar negatief maken. Veel exen die dit doen, gaan terug naar een schreeuwende ‘deathmatch’ — de ruzie wordt soms simpelweg voortgezet. Praat daarbij ook niet over de volgende punten:

 • Of je verdrietig of depressief bent geweest.
 • Wat voor impact de breuk op je had
 • Hoe je uiteindelijk over de relatiebreuk heen kwam (of niet)

Waarom niet? Het antwoord is simpel: je moet je ex overtuigen dat wat gebeurd is, allemaal in het verleden is, en dat alle negativiteit niet meer terug zal komen. Misschien heb je extreem veel moeite gehad met de breuk, maar zelfs dan: houd je in! Het nieuwe contact moet tevens een frisse start vormen — vermijd dat je ex het associeert met negativiteit.

Vermijd koste wat het kost om over jullie relatiebreuk te praten. Dat belemmert een frisse start.”

3.   Noem de nieuwe partner van je ex niet

Voor velen is er misschien niet direct een nieuwe partner — hoogstwaarschijnlijk voor jou ook niet — en dus is deze regel niet per se op jou van toepassing. Echter is het goed mogelijk dat je ex wel geluk heeft gehad en iemand heeft gevonden. Probeer dit compleet te negeren en het er niet over te hebben. Als je deze nieuwe persoon noemt, zul je de realiteit van hun relatie alleen maar verder valideren en daarom hun band net zo belangrijk maken als wat jullie twee hadden.

Het is belangrijk om dit niet verder te voeden. Dat is natuurlijk veel lastiger dan het klinkt, want je bent zonder twijfel benieuwd hoe de nieuwe partner van je ex is. Stiekem denk je waarschijnlijk ook aan hoe jij die persoon kunt overtreffen. Maar als je voor de eerste keer weer contact hebt, moet het enkel om jullie twee gaan, niet om de nieuwe partner van je ex.

4.   Wees niet te snel met afspreken

Het kan zijn dat je dolgraag weer met je ex wil afspreken om alles achter jullie te laten. Je wil weer terug naar hoe het vroeger was. Maar toch: vraag niet meteen aan je ex of jullie weer kunnen afspreken. Na de ‘radio silence’ tussen jullie twee, waarin jullie elkaar al een tijdje niet hebben gezien of hebben gesproken, is het belangrijk dat de band tussen jullie wordt versoepeld — niet direct sterk aangehaald.

Je ex kan immers op zijn of haar hoede zijn en je nog niet helemaal vertrouwen. Als je direct vraagt om weer af te spreken, kan dit je ex bangmaken en bovendien een hoop wantrouwen veroorzaken. Als dit eenmaal is gebeurd, maakt het niet uit wat je doet: je ex vertrouwt je niet meer. Bouw het contact op in geleidelijke stapjes, zodat je ex ontvankelijk wordt.

5.   Praat over hoe je jezelf hebt verbeterd

Tijdens jullie ‘radio silence’ heb je genoeg tijd gehad om jezelf te verbeteren, zowel mentaal als fysiek. Je hebt kunnen nadenken over hoe je in de relatie functioneerde, maar daarnaast heb je ook tijd gehad voor heel andere dingen. Zo kan het zijn dat je (weer) bent gaan sporten, of dat je een nieuwe hobby hebt opgepakt. Heb je een nieuw huisdier, een nieuwe auto, of ben je intussen topfit? Benut dat tijdens het gesprek!

Laat je ex al het harde werk zien dat je in je ex’ afwezigheid hebt gedaan om jezelf te verbeteren! Wees niet bang om je ex te laten zien dat je bent veranderd en gegroeid sinds je laatste interactie. Dit zal hen niet alleen nieuwsgierig en aangetrokken maken, maar het kan ook dienen als een gezonde en positieve herinnering dat tijd en ruimte is geïmplementeerd sinds het uiteenvallen. Als je ex dit voelt, kan hij of zij onbewust de kans zien op een nieuwere en sterkere toekomst.

Kortom, je kunt zoal praten over:

 • Nieuwe hobby’s
 • Sportiviteit
 • Creativiteit
 • Positieve veranderingen van je levensstijl

6.   Geef je ex het woord

Vraag je ex naar zijn of haar huidige situatie en levensstijl. Wees niet bang om je ex te vragen hoe het gaat. Sterker nog, ik zou je willen aanmoedigen om meer dan 50% van het gesprek hieraan te besteden, omdat het voor jou belangrijk is om ook te bepalen of je ex nog steeds de persoon is aan wie je tijd (en liefde) kwijt wil zijn. In veel gevallen is degene die het contact weer wil beginnen zelf enorm veranderd en heeft die zich echt gefocust op persoonlijke ontwikkeling. Het kan zijn dat je dan plotseling bij de eerste ontmoeting hoort dat je ex totaal niet is veranderd.

Onthoud dat het er niet alleen om gaat dat je ex bij jou terugkomt, maar ook dat jij bij je ex terugkomt. Zorg dat je ex het waard is! De beste manier om dit te peilen is door open vragen te stellen en je ex veel het woord te geven. Wees begripvol en luister aandachtig, want dit zal je ex aansporen om te blijven praten.

7.   Houd het contact doelgericht

Als je toch contact opneemt, zorg er dan voor dat het doelgericht is. Hiermee bedoel ik dat de gespreksstof duidelijk is voor beide partijen. Zorg ervoor dat het iets te maken heeft met waar je onlangs over hebt gesproken. Misschien hing er een kunstwerk dat jullie leuk vonden in het café hing waar jullie vaak kwamen, en heb je een link naar de online galerij van de kunstenaar gevonden.

Als je een aanleiding hebt om een gesprek te beginnen, zal je gesprek succesvoller verlopen. Je kunt dit natuurlijk ook van tevoren doornemen: waar ga je over praten als het gesprek stilvalt, wat zijn onderwerpen waar jullie beiden graag over praten? Wees voorbereid en zelfverzekerd in het gesprek. Als je doelgericht contact hebt, voelt je ex zich niet bedreigd en kom je zelf authentiek en oprecht over.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *