Eerste Stap Zetten Na Ruzie? Zo Win Je Je Relatie Weer Terug
De sfeer is gespannen. Er zijn woorden gevallen die je liever had willen inslikken. Maarja, dat is moeilijk als je je hart op de tong hebt en de zaken niet gaan zoals je had verwacht. Helaas lijkt de afstand tussen jou en je partner nu groter dan ooit.
Dus, wat doe je? De hele dag elkaar een potje negeren zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, dus moet jij de bewuste volwassene zijn en de eerste stap zetten na de ruzie. Dat is alleen vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want je ego zit in de weg, en misschien voel je nog steeds de boosheid knagen. Toch is het nodig om die eerste stap te zetten, omdat het vaak de enige manier is om de spanning te doorbreken. Leer hier hoe je dit aanpakt.
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?
Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.
Waarom het zo moeilijk is om die eerste stap te zetten
Het zetten van die eerste stap na een ruzie gaat vaak niet vanzelf, en dat heeft veel te maken met hoe onze hersenen functioneren tijdens conflicten.
9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien
Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?
Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.
Vechten of vluchten?
Je hebt vast wel eens gehoord van de fight-or-flight-theorie, ontwikkeld door de psycholoog Walter Cannon in de jaren 1920. Het beschrijft hoe ons lichaam instinctief reageert op bedreigingen.
Bij gevaar bereidt je lichaam (en geest) zich voor om te vechten of te vluchten, en dat gebeurt ook tijdens een ruzie in de relationele sferen.
Je schiet direct in de verdediging (vechten), bijvoorbeeld door harder terug te praten of met verwijten te komen, of trekt je terug om de situatie te vermijden (vluchten), zoals door de kamer uit te lopen of de ander stug te negeren.
Beide reacties worden gestuurd door je oerinstincten en maken het er een complex geheel van om nog rationeel na te kunnen denken of snel de eerste stap naar verzoening te zetten.
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?
Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.
Het ego als grootste blokkade
Naast de bekende vecht- en vluchtreacties, is het ego vaak de grootste hindernis die je tegenhoudt om de eerste stap na een ruzie te zetten. Maar wat bedoelen we precies met het ego?
Het ego is het deel van onszelf dat voortdurend bezig is met onze identiteit en zelfwaarde. Dit is het deel van jezelf dat altijd bezig is met hoe je overkomt, hoe je jezelf ziet, en hoe je jezelf wilt beschermen.
In de psychologie wordt het ego uitgebreid behandeld, naast andere belangrijke krachten zoals het id (je basale, instinctieve verlangens) en het superego (je innerlijke morele stem).
Nu denk je misschien dat het ego alleen maar voor problemen zorgt, maar dat is niet helemaal waar. Het heeft namelijk ook een functie.
Een gezond ego geeft je zelfvertrouwen, helpt om voor jezelf op te komen en duidelijke grenzen te trekken. Zo verdwijn je niet zomaar in jezelf of word je ondergesneeuwd door de mening van anderen. Dat is allemaal hartstikke waardevol, vooral in situaties waarin je moet laten zien wie je bent en waar je voor staat!
Máár, in relaties, en vooral tijdens ruzies, kan datzelfde ego ook je grootste valkuil worden. In plaats van je te helpen, probeert het ego koste wat kost te winnen. Het wil geen fouten toegeven, wil zeker niet kwetsbaar lijken, en is vooral bezig met het beschermen van je trots. Het ego zegt: “Als ik nu toegeef, dan heb ik verloren.” En zo blijf je in een loop van koppigheid hangen.
Toch is juist dat stukje kwetsbaarheid dat het ego zo graag wil vermijden, vaak zo belangrijk om die eerste stap te zetten na een ruzie. Het gaat niet om de winst of om je gelijk te halen, maar om een duurzame relatie die kan bloeien en groeien.
Het ego houdt je vast in de overtuiging dat jij het bij het rechte eind hebt en dat de ander de eerste stap moet zetten.
Door je ego even op pauze te zetten en de eerste stap te zetten, laat je zien dat je de band belangrijker vindt dan je trots. En die ene stap kan vaak precies genoeg zijn om de spanning te doorbreken en de basis te leggen voor een écht gesprek!
Zie het zo:
De eerste stap zetten is geen teken van zwakte, maar eerder een daad van kracht en wijsheid.
Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen
Dus wat nu als je eerlijk zou zijn over je gevoelens? Dat je laat zien dat je bereid bent om de eerste stap te zetten na een ruzie en prioriteit geeft aan jullie relatie boven je eigen trots? Nou, daarmee zet je de deur open voor een sterke, authentieke verbinding.
De diepste connecties ontstaan in momenten van oprechtheid. Door na een ruzie te laten zien hoe je je écht voelt, geef je je relatie een kans om nieuw leven in te blazen.
Dat doe je alleen niet door direct vingers te wijzen, want dan is de kans groot dat je alleen maar verdedigende reacties uitlokt.
Als je een gesprek wilt openen zonder dat de ander zich meteen aangevallen voelt, begin dan met “ik voelde me...” in plaats van “jij deed dit“. Dit geeft je partner de kans om naar je te luisteren zonder zich direct in de verdediging (of aanval) te schieten. Zo schep je ruimte voor een open en eerlijk gesprek.
Wees een pro in luisteren
Het klinkt zo simpel, maar hoeveel mensen luisteren écht zonder meteen na te denken over hun eigen reactie?
Écht goed luisteren is een kunst die veel mensen onderschatten.
Vaak zijn we tijdens een gesprek meer bezig met wat we straks willen zeggen, in plaats van volledig aandacht te geven aan de ander. Maar als je een pro wilt worden in luisteren, moet je die gewoonte doorbreken.
Goed luisteren houdt in dat je de volledige aandacht schenkt aan wat de ander zegt, en dat zonder oordeel of onderbreking. Maak oogcontact, knik af en toe, en toon oprechte interesse in wat je partner te vertellen heeft. Zorg er dus voor dat de ander zich gehoord voelt!
- Stel open vragen: Je toont interesse met het stellen van vragen zoals “Hoe voelde je je daarbij?” of “Kun je dat verder uitleggen?”
- Herhaal en bevestig: Vat samen wat de ander zegt om te laten zien dat je het goed begrepen hebt, bijvoorbeeld: “Dus je voelde je… omdat…”
- Laat stiltes toe: Wees niet bang voor een pauze in het gesprek; zo geef je ruimte om na te denken en verder te praten.
Geef elkaar wat tijd en ruimte
Zowel in mijn eigen relatie als die van vrienden heb ik het geregeld fout zien gaan: constant in elkaars aanwezigheid willen zijn en vrijwel geen ruimte voor privacy, hetgeen wat tot zeer toxisch gedrag leidt.
Wanneer je altijd op elkaars lip zit, kan de spanning hoog oplopen en wordt het ingewikkeld om je eigen emoties te verwerken. Het gevolg? Kleinigheden worden uitvergroot en de irritaties stapelen zich op.
Juist door af en toe wat afstand te nemen en elkaar de ruimte te geven, geef je jezelf én de relatie ademruimte.
Iedereen heeft tijd nodig om op zichzelf te reflecteren en emoties te laten bezinken. Zo kun je met een frisse blik naar elkaar terugkeren en een gezonde relatie opbouwen.
En wat nu als de één van de twee het meteen wil uitpraten terwijl de ander nog te boos of emotioneel is? Dan is het belangrijk om te beseffen dat iedereen op zijn eigen tempo emoties verwerkt. Is de één nog niet klaar voor een gesprek, dan kan forceren de situatie verergeren.
In zo’n geval kun je de eerste stap zetten na een ruzie door aan te geven dat je begrijpt dat er tijd nodig is, maar dat je openstaat voor een gesprek zodra de ander er klaar voor is. Dit geeft rust en laat zien dat je de relatie prioriteit geeft, zonder de ander onder druk te zetten!
Kleine gebaren, groot effect
Soms zijn het de kleine gebaren die het grote verschil kunnen maken: een onverwachte knipoog, een hand op de rug of simpelweg de vraag “Gaat het met je?” Dit soort kleine momenten kunnen veelzeggend zijn, omdat ze laten zien dat je de spanning wilt doorbreken en weer samen vooruit wilt. Dat je klaar bent om de negatieve energie achter je te laten en de weg naar verbinding opnieuw in te slaan.
Vind de balans
Kortom, een relatie draait om balans: soms geef je, soms ontvang je, en vaak betekent dat jezelf durven blootstellen en tegelijkertijd sterk in je schoenen staan. Na een ruzie is het dus belangrijk om te laten zien dat je niet blijft hangen in het conflict, maar juist bereid bent om te leren en verder te gaan. Door je emoties eerlijk te delen, zonder maskers, laat je zien dat je echt om de relatie geeft.
Zo bouw je samen verder, zelfs na de moeilijke momenten!
Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen
Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?
Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.
Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.
Ontdek het nu: