Mijn Ex Is Afstandelijk! 7 Tips om Goed te Reageren

Of je nu terug wilt naar je ex of een vriendschap verder wilt ontwikkelen, gemengde signalen van een ex-partner kunnen erg verwarrend en frustrerend zijn. Het ene moment krijg je het gevoel dat je ex een hengeltje uitgooit, en het volgende dat je ex doet is zich terugtrekken of kil en afstandelijk worden. Is je ex verward over zijn of haar gevoelens voor jou? Weet je ex niet zeker of die jou wil zien?

In dit artikel willen we je hiermee helpen. We kijken naar de signalen van verwarring en we geven je de beste tips om op de juiste manier te reageren als je ex-partner afkoelt en afstand van je lijkt te nemen. Hoe frustrerend de situatie ook lijkt te zijn, er is wel degelijk een positief verschil dat je kunt maken! Aangezien het er helemaal van afhangt wat je vanaf nu doet, gaan we nu kijken wat je precies te doen staat om op goede voet te komen met je ex, en te verzekeren dat je werkt naar wat het beste voelt voor jullie beiden.

1. Wat is precies het probleem in deze situatie?

Het zal je maar gebeuren: je ex-partner die je nog steeds liefhebt en met wie je graag tijd wilt delen, wordt vriendelijker en lijkt opnieuw geïnteresseerd in je. Alles lijkt er goed uit te zien, totdat je stuit op een stenen muur. Opeens hebben jullie geen contact meer, zegt je ex plotseling dat hij of zij je wil zien, maar vervolgens worden die plannen abrupt weer afgezegd. Dit kan vanzelfsprekend een frustrerend gevoel opleveren, vooral als je denkt vooruitgang geboekt te hebben wat weer bij elkaar komen betreft, voordat hij/zij haperde.

Ben je op de hoogte wat het echte probleem is in deze situatie? Vaak komt dit niet door een gebrek aan interesse of een plotselinge verandering van toon bij je ex. Meestal kan dit gemakkelijk worden overwonnen als je weet wat je moet doen. Het echte probleem is de manier waarop de meeste mensen op een soortgelijke situatie reageren.

Het natuurlijke instinct tijdens verliefdheid is om boos te worden of in paniek te raken en te proberen actie te ondernemen om je ex-partner ervan te weerhouden weg te glippen. Je gedachtes leiden je constant terug naar je ex-partner, waardoor je je niet goed kan concentreren op jezelf. En dit gebrek aan kalmte maakt het vaak alleen maar erger!

Wat is dan wel de juiste aanpak? Als je merkt dat je ex-partner minder reageert op jouw boodschappen en geen positieve of bemoedigende signalen meer stuurt, dan is misschien wel de beste manier om met deze situatie om te gaan, simpelweg niets doen.

Dit is hoogstwaarschijnlijk juist het tegenovergestelde van wat elke vezel in je lichaam je zegt te doen!

Laten we eens kijken naar één van de uitspraken van de Stoïcijnse meester en Romeinse heerser Marcus Aurelius: het is niet nodig je druk te maken over dingen die je niet kunt beheersen. Stoïcisme is een levensfilosofie die positieve emoties maximaliseert, negatieve emoties vermindert en mensen helpt de deugden van hun karakter aan te scherpen.

Anders gezegd: het Stoïcisme stelt dat we de macht hebben om meningloos te zijn over bepaalde situaties en onze gemoedstoestand er niet door te laten verstoren. Als je van streek bent over iets externs, dan is de pijn niet te wijten aan het externe, maar aan je inschatting ervan. Ondertussen heb je de macht om jouw gevelde oordeel op elk moment te herroepen.

Dit zijn natuurlijk heel mooie woorden, maar waarschijnlijk gaat de praktijk je net iets anders af. Je wilt juist direct de telefoon pakken, je ex bellen en vragen wat hij of zij doet en  waarom je ex plots diens afspraakje met jou annuleerde. De angst die gepaard gaat met de gedachte om je ex-partner te verliezen, leidt ertoe dat je je vastklampt aan de situatie en misschien wel je zelfbeheersing verliest.

Dit zal zich waarschijnlijk uiten in tekenen van nood of wanhoop, wat op zijn beurt de vooruitgang die je hebt gemaakt, zal schaden. Dit kan het moeilijk maken om de gevoelens van je ex voor jou en de mogelijkheid om weer bij elkaar te komen te veranderen.

Wanneer je bewuster wordt van de situatie waarin jij je bevindt, dan is dit wat je moet doen.

Haal diep adem en stop met alles doen om te proberen de situatie te veranderen. Een goed advies is om tenminste een paar dagen geen contact op te nemen met je ex. Sterker nog: misschien moet je zelf een paar weken contact vermijden. Het kan ook beter zijn om niet met je vrienden of familie over de situatie praten, omdat dit ervoor zorgt dat je bezig blijft met je overanalyse van de situatie.

Terwijl je in deze situatie zit, is het waarschijnlijk het beste om zo min mogelijk aan je ex te denken en je aandacht te richten op andere productieve of interessante dingen. Dit zorgt ervoor dat jij je focus kan verleggen en beter leert om te gaan met je gedachten. Dit zal niet alleen je eigenwaarde verhogen en je onafhankelijker laten voelen, maar zal er bovendien voor zorgen dat je de situatie niet erger maakt.

“Belangrijk om te onthouden is om sterk te blijven en weer van jezelf te houden na een moeilijke break-up. Leer los te laten, minimaliseer jouw slechte gewoontes en maak een prioriteit van jouw gezondheid.”

Geef elkaar de tijd om een oplossing voor jullie relatie te vinden. Als je voelt dat jullie uit elkaar groeien, dan is dat misschien beter voor jullie beiden. Als je niet zeker weet wat de volgende stap voor jullie is, dan kun je na een periode zonder contact het ijs breken met iets leuks. Hierbij kan het helpen om de uitnodiging vooral niet als noodzakelijk over te laten komen of energie in te brengen die een lang gesprek vereist.

Maak hem/haar in plaats daarvan aan het lachen en probeer de negatieve herinneringen te wissen en ze te vervangen door een positief beeld. Het doel van het vermijden van contact is immers dat jij de tijd hebt kunnen nemen om alles op een rijtje te krijgen en zowel jezelf als jouw ex niets kwalijk neemt. Op deze manier accepteer je de situatie voor wat hij is en zorg je ervoor dat je in de juiste mindset zit voor deze situatie.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Redenen waarom je ex opeens afstandelijk is – en hoe ermee om te gaan

Om de situatie beter te begrijpen zonder de controle te verliezen, kan het wellicht helpen om de precieze reden(en) te achterhalen van de plotse afstandelijkheid. Daarom behandelen we in het tweede deel van dit artikel de mogelijke redenen voor het gedrag van je ex dat je hersens laat kraken, maar waar je tot dusver misschien geen echte verklaring voor lijkt te hebben. Welnu, we geven je hier de oplossingen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

2. Je ex beseft niet goed dat die afstandelijk is

Het is belangrijk om te weten dat je tijdens jouw liefdesperikelen wellicht andere behoeftes hebt dan je ex. Het kan zijn dat je ex bezig is met heel andere dingen die diens levenspad invulling geven, waardoor de aandacht van je ex ergens anders is dan bij jou. Dit hoeft echter niet direct te betekenen dat je ex niets meer met jou te maken wil hebben. De tijd zal het leren en misschien begrijpt je ex dat beter dan jij dat nu doet. Probeer je ex dus niets kwalijk te nemen en verleg jouw focus op andere prioriteiten die jouw negatieve gevoelens kunnen transformeren tot iets positiefs.

Kortom: als je denkt dat je ex-partner zich afstandelijk gedraagt maar niet eens beseft dat hij of zij je in verwarring brengt, dan kan het waarschijnlijk helpen om open kaart te spelen met je gevoelens en de conversatie aan te gaan. Jouw ex-partner is misschien niet op de hoogte van de rottige gevoelens die je aan het opstapelen bet, dus aan jou is de taak dit te vertellen en meer duidelijkheid te krijgen. Wees eerlijk, vertel ze wat je dwars zit en er zullen oplossingen komen.

3. Je wordt als vanzelfsprekend beschouwd

Als je gemengde signalen van je ex-partner krijgt, dan kan dit betekenen dat hij of zij je momenteel voor lief neemt. Het kan heel goed zijn dat je ex zich realiseert dat hij of zij macht heeft in jullie relatie en dit (onbewust) misbruikt door je de hele tijd bij zich te houden, maar je te vergeten als hij of zij het te druk heeft.

Dit kan zijn omdat je gewend bent om met je ex te verbinden middels een open houding. Op het moment dat je ex naar je vraagt, laat je meteen alles vallen wat je aan het doen bent om de oproep te beantwoorden. Je koude en warme ex zal hier misbruik van maken, misschien zonder dat die het door heeft

“Als iemand meer macht heeft in een relatie, dan zijn de relationele behoeftes vaak uit balans na de breuk.”

De beste oplossing in deze situatie is jezelf op de eerste plaats zetten. Je moet begrijpen dat je ex blijven volgen je geen goed zal doen en je alleen maar verder zou kunnen schaden. Op het moment van afhankelijkheid van je ex moet je geloven dat het nu in ieder geval niet het juiste tijdstip is om de schaduw te blijven van je ex. Zorg ervoor dat je op je eigen benen weet te staan, ongeacht de acties van je ex-partner. Het is dus aan jou om je goed te voelen!

4. Je ex-partner is niet zeker van zijn/haar gevoelens

Terwijl jij je waarschijnlijk afvraagt wat je moet doen omdat je ex-partner je in de war brengt, kan het heel goed zijn dat hij of zij zelf in de war is. De aanhoudende gevoelens die jouw ex voor je heeft, zijn zeker aanwezig, maar hij of zij is er niet zeker van. Dit zorgt ervoor dat je ex soms heel vriendelijk tegen je is, terwijl het soms lijkt alsof hij of zij niets met je te maken te wil hebben.

Als je het gevoel hebt dat je ex in de war is, is het van belang om zo snel mogelijk uit te zoeken of het echte verwarring is. Probeer hier rechtstreeks met jouw ex over te praten. Als dit alleen maar uit de hand lijkt te lopen tot een puinhoop, vraag je ex dan om een beslissing te nemen, of neem zelf dit besluit.

4. Je ex mist seksuele intimiteit met jou

Het kan heel goed zijn dat de gemixte signalen van je afstandelijke ex ermee te maken hebben dat die seksuele intimiteit met je wil. Je ex-partner is er misschien aan gewend om gepassioneerde seks met jou te hebben, waardoor die op momenten van lust opeens terug wil komen. Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat jij dit ook wilt, dus ga je er met al je enthousiasme op in en begint je hart sneller te kloppen.

Dit kan wellicht tegenstrijdige gevoelens opleveren, omdat de gemixte signalen van je ex erop wijzen dat die eigenlijk liever niet meer in een relatie met je wil zijn. De oplossing? Het is aan jou om te achterhalen of jullie je relatie kunnen omtoveren tot een vriendschap met seksuele intimiteit. Als dit uiteindelijk niet voor je werkt, beëindig dan de vicieuze cirkel en probeer verder te gaan met jouw eigen ontdekkingsreis.

6. Je ex wil eigenlijk alleen een vriendschap

Na een relatiebreuk kan het heel gemakkelijk gebeuren dat je een vriendschap verkeerd interpreteert en ziet als ware liefde. Vrienden kijken naar elkaar uit, zorgen dat het goed met elkaar gaat en zorgen voor elkaar. Je weet waarschijnlijk maar al te goed dat hetzelfde geldt voor mensen in liefdesrelaties.

Het kan heel goed zijn dat je ex nog steeds om je geeft en vrienden met je wil blijven. Jullie relatie als partner kan overgaan, maar dat hoeft niet te betekenen dat je ex niet nog steeds het beste met je voor heeft en in contact wil blijven. Hierdoor lijkt het alsof de persoon die je verliet, gemengde signalen uitzendt die jij misschien gewoon verkeerd hebt geïnterpreteerd.De beste oplossing in deze situatie is om een weloverwogen besluit te nemen. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken! De harde waarheid is dat het als exen moeilijk kan zijn om succesvol vrienden te blijven. Het vergt positieve vooruitgang, het laten vallen van de ego’s en twee volwassen mensen om na een breuk een vriendschap te bereiken zonder ongemakkelijkheid.

Als je opmerkt dat je ex vrienden met je wil zijn, moet jij jezelf afvragen of je in staat bent om vrienden met je ex te zijn zonder dat je gevoelens in de weg staan, of dat het dingen alleen maar ongemakkelijk maakt. Als je dit weet over jezelf, moet jij duidelijkheid scheppen voor jezelf en je ex. Neem wat extra tijd voor deze beslissing en zorg voor extra focus op jezelf, helemaal als jullie veel gemeenschappelijke vrienden hebben en het daarom alleen maar moeilijker kan zijn om jullie vriendschap te beëindigen.

7. Jouw ex-partner heeft een nieuwe relatie

Als jouw ex-partner zich terughoudend opstelt, kan het heel goed zijn dat hij of zij een nieuwe relatie heeft. Als deze nieuwe relatie goed gaat, ben je waarschijnlijk geen prioriteit meer voor je ex. Als deze relatie eigenlijk niet is wat je ex zoekt, ben jij nummer één op de sneltoetslijst. Dit kan ertoe leiden dat je aan het lijntje wordt gehouden.

In dit geval zullen gemengde signalen van je ex-partner zeker pijn doen, vooral als je erachter komt dat je ex een andere relatie heeft en je nog steeds probeert te verleiden als die daar zin in heeft. Het lijkt bijna alsof je ex je dichtbij houdt als een soort back-up plan. De enige, en misschien ook wel de moeilijkste oplossing, is je op jezelf concentreren en gepaste afstand houden.

Neem afstand om je te ontdoen van deze (onbewuste) kinderachtige tactieken en begin aan jezelf te werken. Nogmaals: ook in deze situatie is het beter om je ex niets kwalijk te nemen en de controle te behouden over jouw reactie. Het is heel normaal dat je je overweldigd voelt, maar het is belangrijk te onthouden dat je niet wilt dat jouw ex-partner de macht over je heeft.

Als extra tip willen we je tenslotte meegeven om bovenal te blijven communiceren, ongeacht de reden. Praat met je ex over wat je precies dwars zit. Vertel waarom je denkt dat je ex je misleidt en vraag waarom die dat doet. Door duidelijk te communiceren, kun je beter jouw volgende stap uitstippelen, zelfs als dat betekent dat je het contact met jouw ex-partner moet beëindigen. Hiermee laat jij zien wie de baas is over jouw gevoelens!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "Mijn Ex Is Afstandelijk! 7 Tips om Goed te Reageren"

  1. Muze Debel says:

    Hij(en zijn rebound, waar ik totaal geen contact mee had), hebben me echt overal geblokkeerd
    Heeft dit dan nog zin?

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *