Ex Terug Strategie: 6 Beste Strategieën voor Relatie Herstel

Het verbreken van een relatie is emotioneel één van de meest heftige en verwarrende dingen die de meeste mensen ooit meemaken. Zelfs in de beste gevallen is dit vaak een verdrietige gebeurtenis. Misschien is er in jouw geval echter wel meer aan de hand, en denk je eigenlijk dat je relatie nog een kans verdient.

Als jij jullie relatie wil herstellen, dan moet je bereid zijn om daar vol voor te gaan. Het zal niet makkelijk zijn, en er zijn honderden manieren waarop je dit fout kunt doen. Wel kun je je kansen op succes zo groot mogelijk maken, door goed na te denken over de juiste strategie. Ik zal je hier in dit artikel mee helpen, door je een aantal van de beste strategieën uit te leggen. De volgende strategieën zullen in dit artikel centraal staan:

 • Bedenk of het vertrouwen kan worden teruggewonnen
 • Hou een tijdje afstand (hoe lang hangt af van je ex)
 • Laat zien dat je jouw fouten inziet
 • Bedenk hoe jullie relatie is begonnen
 • Word de persoon op wie je ex verliefd is geworden
 • Neem je tijd

Waarschuwing vooraf: wil je wel écht je oude relatie terug?

Voordat ik de strategieën voor het herstellen van je relatie ga bespreken, wil ik je eerst nog een waarschuwing meegeven. Het herstellen van een relatie is iets dat erg veel tijd en moeite zal gaan kosten, en ook erg emotioneel uitputtend kan zijn. Het is dus de moeite waard om jezelf eerst af te vragen of je dit wel echt wil.

Vlak na het uitgaan van een relatie denken mensen vaak dat ze de relatie willen herstellen. Ze zijn op dat moment erg emotioneel, en ervaren veel negatieve gevoelens als gevolg van hun relatiebreuk. Door die negatieve gevoelens denken ze dat het een fout is geweest om de relatie te laten uitgaan. Ze willen weer terugkomen bij hun ex, om die negatieve gevoelens te laten verdwijnen.

“Dat je verdrietig bent, wil niet zeggen dat je weer blij wordt als je ex bij je terugkomt.”

Hoewel ik die impuls best snap, is dat geen goede reden om je relatie te willen herstellen. Iedereen ervaart een hoop negatieve en verwarrende emoties na het uitgaan van een relatie, maar dat betekent nog niet dat het ook een goed idee is om je relatie te gaan proberen te herstellen. Je moet het idee hebben dat er nog een toekomst in je relatie zit, dat het mogelijk is om deze relatie te redden, en dat deze relatie het ook waard is om gered te worden.

Ik snap best dat dit lastige vragen zijn om te beantwoorden als je in alle emotie van een relatiebreuk zit. Als je het lastig vindt om je gevoelens op een rijtje te krijgen, dan kan het helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Mis ik mijn ex, of mis ik het hebben van een relatie?
 • Kan ik een realistische toekomst met mijn ex voor me zien?
 • Hou ik van mijn ex, of ben ik er gewoon aan gewend geraakt dat hij of zij er is?

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Strategie 1: Bedenk of het vertrouwen kan worden teruggewonnen

Als er één ding aan de basis van elke gezonde relatie moet liggen, dan is het wel vertrouwen. Wanneer je als partners niet op elkaar kan bouwen, dan kun je ook niet de intimiteit opbouwen die noodzakelijk is voor een succesvolle relatie. Als een relatie tot een einde komt, dan is dat vaak omdat het onderlinge vertrouwen er niet meer is.

Als je de relatie weer wil herstellen, dan zul je dus het vertrouwen van je ex moeten herwinnen. Als jij de juiste strategie wil toepassen voor het herstellen van je relatie, zul je moeten nadenken over in hoeverre dat mogelijk is. Hoe erg is het vertrouwen geschaad, en hoe hard zul je je best moeten doen om dit vertrouwen weer terug te winnen?

 “Zoals het oude spreekwoord luidt: vertrouwen komt te voet, en gaat te paard.”

Als één van jullie belangrijke geheimen voor de ander had, dan kan het vertrouwen lastig terug te winnen zijn. De meest voorkomende situatie is in dit geval wel dat één van jullie is vreemdgegaan. Als dit het geval is, dan kan het nog wel mogelijk zijn om het vertrouwen terug te winnen, maar het zal erg lang duren, en het zeker niet makkelijk zijn.

Het belangrijkste voor het terugwinnen van vertrouwen is dat je openheid van zaken geeft. Als jouw ex reden heeft om weinig vertrouwen in jou te hebben, wees dan gewoon heel open over wat je de hele dag doet. Zorg er ook echt voor dat je geen geheimen voor je ex hebt. Ook ogenschijnlijk kleine geheimen kunnen namelijk al heel heftig binnenkomen als je je ex in het verleden hebt bedrogen.

Strategie 2: Hou een tijdje afstand (hoe lang hangt af van je ex)

Als jij erover uit bent dat je graag je relatie wil proberen te herstellen, dan snap ik best als je daar zo snel mogelijk mee wil beginnen. Veel mensen denken dat ze geen tijd te verliezen hebben, want voor je het weet gaat hun ex er met een ander vandoor. Dat risico bestaat natuurlijk, desalniettemin is het in bijna alle gevallen een beter idee om eerst een tijdje afstand te houden.

Dit heeft er alles mee te maken dat het einde van een relatie een hele hoop emoties met zich meebrengt. Waarschijnlijk is jouw ex aan het begin net zo in de war als jij. Het kan dan alleen maar meer verwarring opleveren als jij ineens weer in zijn of haar leven bent, of als jij ineens je liefde aan je ex verklaart. Dit kan ertoe leiden dat je ex alleen maar bozer op je wordt, en dat je hem of haar dus eigenlijk wegduwt.

Kort gezegd moet je je ex gewoon even de tijd gunnen om al deze emoties te verwerken. Juist door je ex nu even wat tijd met zijn of haar gedachten te geven, zal hij of zij later meer voor jou openstaan. Het kan zelfs zo zijn dat je ex je gaat missen in deze tussentijd, en zich op die manier realiseert dat hij of zij jou eigenlijk ook wel terug zou willen.

“Als je leven even in puin ligt, zit je niet te wachten op een bezoek van je ex.”

Hoe lang je je ex de ruimte moet geven, zal sterk afhangen van je ex. Sommige mensen vinden opdringerigheid heel vervelend, en in dat geval kun je natuurlijk beter wat langer wachten. Als je echter weet dat je ex iemand is die slecht alleen kan zijn, dan kun je misschien al eerder weer contact met hem of haar leggen. Denk dus goed na over hoe jouw ex in elkaar zit, want jij kent je ex als het goed is een stuk beter dan ik!

Strategie 3: Laat zien dat je jouw fouten inziet

Aan het eind van een relatie, zie je als partners waarschijnlijk vooral elkaars fouten heel goed. Als je op het laatst alleen nog maar ruzie hebt, dan is het makkelijk om je blind te staren op de negatieve aspecten van je partner. Maar in werkelijkheid worden er in een relatie vrijwel altijd fouten aan beide kanten gemaakt. Het is dus tijd om eens naar je eigen fouten te kijken.

Als jij je ex uiteindelijk zover wil krijgen dat hij of zij de relatie weer een kans geeft, dan moet er natuurlijk wel zicht op verbetering zijn. Als je ex nu al ziet dat jij totaal niet hebt geleerd van je fouten, dan ziet hij of zij ook wel dat jullie uiteindelijk weer precies dezelfde struikelblokken zullen tegenkomen. Dan gaat het dus waarschijnlijk weer uit, om dezelfde redenen als eerst, en daar heeft natuurlijk niemand zin in.

“Wie niet leert van zijn fouten, is gedoemd om ze te herhalen.”

Wees dus eens heel kritisch naar jezelf toe, en bedenk je wat jij beter had kunnen doen om die relatiebreuk te voorkomen. Luisterde je wel genoeg naar je partner als hij of zij ergens mee zat? Nam je hem of haar altijd serieus? Kon je ex op jou rekenen, of was je eigenlijk soms wat onbetrouwbaar?

Als jij denkt dat je erachter bent wat je beter had kunnen doen, is het belangrijk dat je dit ook uitspreekt naar je ex. Laat ook merken dat je hier verbetering in wil brengen. Op die manier kan je ex zien dat je hebt geleerd van de eerste keer dat het fout ging. Dit geeft natuurlijk hoop dat het dit keer misschien beter zal gaan, en dat vergroot de kans dat je ex het uiteindelijk nog een kans wil geven.

Strategie 4: Bedenk hoe jullie relatie is begonnen

Eigenlijk is het herstellen van een relatie een beetje een misleidende term. Het suggereert dat je gewoon op de oude voet door kan gaan na het uitgaan van een relatie, terwijl dat zeker niet het geval is in de praktijk. Eigenlijk moet je het meer zien als het beginnen van een nieuwe relatie met je ex, waarbij je hem of haar weer helemaal opnieuw voor je moet winnen.

“De tweede keer is altijd makkelijker.”

Hierin heb je natuurlijk wel het voordeel dat dit al een keer eerder is gelukt. Door goed na te denken over hoe jullie relatie is begonnen, kun je het jezelf deze keer een stuk makkelijker maken. Je weet hoe jullie wederzijds vertrouwen hebben opgebouwd, hoe jullie steeds wat intiemer werden, waar je ex wel en niet gevoelig voor is, et cetera.

Dit kun je gebruiken als voorbeeld nu je dit allemaal weer opnieuw moet doen. Je kan al deze kennis meenemen, en het gewoon nog eens dunnetjes overdoen. Jij bent dé ervaringsdeskundige op het gebied van jouw ex, dus je hoeft alleen maar je eigen advies op te volgen. Zo kun je ook de fouten vermijden die je de eerste keer misschien maakte.

Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat het weer helemaal hetzelfde kan gaan als die eerste keer. Er is nu eenmaal meer emotionele bagage tussen twee mensen als die een relatie hebben gehad, en dat kun je natuurlijk niet helemaal negeren. Hoewel het dus zeker zinvol is om na te denken over hoe jullie relatie is begonnen, kun je niet alles volledig nadoen zoals je het toen deed.

Strategie 5: Word de persoon op wie je ex verliefd is geworden

Dit hangt misschien een beetje samen met de vorige strategie die ik heb besproken, maar er zit toch een duidelijk verschil in. Jouw ex is ooit al eens eerder verliefd op jou geworden. Waarschijnlijk ben je in de loop van de tijd enorm veranderd, maar je kan je ex er nog steeds aan herinneren waarom hij of zij jou leuk vond.

Ik bedoel natuurlijk niet dat je je anders moet voordoen dan je bent, want iemand die jou zo goed kent als je ex prikt daar natuurlijk meteen doorheen. Wat je wel kan doen, is bedenken wat je ex leuk aan jou vond, en die eigenschappen terug proberen te vinden in jezelf. Je doet dus niet alsof je iemand anders bent, maar je legt wat meer de nadruk op bepaalde eigenschappen van jezelf.

Als je ex je dan vervolgens ziet, zal dat voor hem of haar tegelijkertijd een vertrouwde en een nieuwe ervaring zijn. Je ex wordt herinnerd aan de persoon op wie hij of zij verliefd is geworden. Je laat hem of haar zien dat die persoon nog steeds bestaat, ergens diep vanbinnen. De kans is dan natuurlijk een stuk groter dat je ex je uiteindelijk weer een kans geeft.

Strategie 6: Neem je tijd

Ik wil dit artikel graag afsluiten met een korte, maar wel heel belangrijke mededeling. Als je je relatie wil herstellen, dan gaat dat een heleboel tijd kosten. Het is dus belangrijk dat je je geduldig opstelt, en overal de tijd voor neemt als dat nodig is. Als je je door dit proces heen probeert te haasten, dan zal dat je kans op succes niet bepaald ten goede komen.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Drs. Edwin Edinga

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "Ex Terug Strategie: 6 Beste Strategieën voor Relatie Herstel"

 1. DV

  says:

  Beste Edwin,

  Mijn relatie is een paar weken geleden spaak gelopen. Het was een prille relatie (2maanden) Net voor start van onze relatie had mijn ex een relatie met haar baas (1jaar7m) Ze had deze relatie stop gezet, omdat haar baas steeds het werk, zijn kinderen op de eerste plaast kwamen. we hadden een intens en een mooie relatie. Tot op een dag plots een bericht kreeg dat ze de realtie wou stoppen. Ze wou hem (baas)nog een 2de kans geven. ( in die 2 maanden had haar baas constant zitten sturen, bellen, tot bijna stalken toe) hierbij is ze gezwicht onder druk? Ze heeft aan dat ze nog gevoelens voor hem heeft, maar wat met me? Ze gaf aan in onze relatie dat ze alles zou doen om dit te slagen en dan dit? Ze had me al voorgesteld aan haar ouders, kinderen. ( dat ze bij hem (baas) niet gedaan heeft). Ze heeft aan om haar te vergeten, maar dit kan ik niet. Ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken? Haar een tijdje gerust laten (met de kans dat ze me gaat vergeten " uit het oog, uit het hart ") of moet ik proberen contact te zoeken? Alvast bedankt voor de feedback

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *