Je Ex Missen in een Nieuwe Relatie: Hoe Ga Je Hiermee Om?

Er zijn maar weinig ervaringen in het leven die zo intens en verwarrend kunnen zijn als het einde van een betekenisvolle relatie, zeker als je nog steeds gevoelens hebt voor je ex-partner. Een oude liefde die maar in onze gedachten blijft rondspoken, zelfs wanneer we een nieuwe relatie hebben gevonden. Is het iets dat jij meemaakt?

Het verwart je gevoelens en kan de legitimiteit over je huidige relatie in twijfel trekken. Wat als je merkt dat het missen van je ex in een nieuwe relatie een probleem blijkt te zijn? In deze blog gaan we in op enkele adviezen en inzichten om te leren omgaan met dit pijnlijke en complexe probleem.

De Impact van het Missen van je Ex op je Nieuwe Relatie

Terwijl je comfortabel op de bank zit naast je nieuwe partner, met een goede film op de achtergrond en popcorn binnen handbereik, lijkt het alsof je de perfecte avond in het vooruitzicht hebt.

Maar dan, uit het niets, wint je ex terrein in je gedachten. Iets heeft deze gedachten getriggerd, misschien een scène uit de film of een afdwalende gedachte – hoe dan ook, je voelt je overvallen door een golf van nostalgie en melancholie.

Ik heb het zelf ervaren en het leek wel onmogelijk om het van mij af te schudden. Het missen van mijn ex maakte me verdrietig en depressief, geen zin om verder te gaan met het maken van de juiste toekomststappen. Het ging zelfs zo ver dat het moeilijk werd om mij echt te laten gaan tijdens de seksuele intimiteit met een nieuwe partner.

“Wat betekent dit? Maakt het je gevoelens voor je huidige partner minder geldig? Belangrijk is om te leren hoe je met deze gevoelens omgaat.”

Je ex missen in nieuwe relatie kan je je beoordelingsvermogen vertroebelen, waardoor je je nieuwe partner misschien onbewust gaat vergelijken met je ex. Dit is zowel niet eerlijk als constructief, want elke persoon is immers uniek en heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en tekortkomingen.

Ja, het is natuurlijk om vergelijkingen te maken, maar wees ervan bewust en probeer dit gedrag actief te vermijden. Er is een reden dat je ex jouw ex is, dat iets niet werkte naar behoren, en dat je gekozen hebt voor een nieuwe partner, wilt zeggen dat het tijd is voor iets anders.

Vergeet niet dat je huidige relatie een nieuwe kans is, een nieuwe start. Het heeft het potentieel om iets te zijn dat zelfs beter is dan wat je eerder had. Dit potentieel kan echter verspild worden als je te veel vasthoudt aan het verleden. Constant verlangen naar je ex zal je huidige relatie saboteren en jezelf tegenhouden om volledig betrokken te zijn bij je huidige partner. Het resultaat? Ontevredenheid en onvervulde verwachtingen van beide kanten.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Je Gevoelens Begrijpen

Je gevoelens erkennen en begrijpen dat het absoluut normaal is om je ex te missen, zelfs als je in een nieuwe relatie zit, kan ons ruimte geven voor genezing. Liefde laat diepe sporen achter in ons leven, en bepaalde herinneringen, ervaringen of gevoelens verbonden aan je ex-partner kunnen daarom gemakkelijk opnieuw opduiken.

Dit maakt deel uit van onze menselijke aard; we houden vast aan bepaalde herinneringen en deze kunnen vaak in ons onderbewustzijn blijven bestaan, zelfs als we ons bewust inzetten om verder te gaan. Het is net alsof je probeert niet te denken aan een roze olifant – en plotseling is er die olifant!

Een intense band met iemand vormt een netwerk van verbindingen in ons brein. Dit netwerk bestaat uit herinneringen en gedeelde ervaringen, evenals emotionele patronen en reacties die we hebben ontwikkeld in relatie tot die persoon. Deze neurologische verbindingen kunnen vaak een poos na de relatie nog steeds opkomen, of dat nu in een droom is of terwijl je op werk bent.

Dus zelfs als je een nieuwe relatie aangaat, zijn die oude verbindingen nog steeds aanwezig en kunnen ertoe leiden dat je je ex aan het missen bent. Ze kunnen worden geactiveerd door een geur, een lied, een plaats, of zelfs een gevoel. Deze kleine triggers roepen een golf van herinneringen en gevoelens op die moeilijk te beheersen zijn.

Belangrijk om te onthouden, is dat deze gevoelens niet perse betekenen dat je niet vooruitgaat of dat je nieuwe relatie gedoemd is te mislukken. Het betekent eenvoudigweg dat je een mens bent, met een rijk emotioneel leven en een geheugen vol herinneringen! Het erkennen van deze gevoelens is de eerste stap naar het omgaan met ze op een gezonde manier.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Focus op het heden

Je leven is als een stroom van momenten en hoe moeilijk het ook kan zijn, het beste is om in het huidige moment te leven! Of het nu gaat om relaties of persoonlijke doelen, carrièreambities of gewoon dagelijkse bezigheden – Het heden is de plek waar het leven zich daadwerkelijk afspeelt; het verleden bestaat alleen in onze gedachten en herinneringen, en de toekomst is een raadsel dat nog moet worden onthuld.

Leven in het moment, ook wel mindfulness genoemd, kan een hele worsteling zijn met het gevoel van je ex missen in een nieuwe relatie. Terugkomend op mijn eigen ervaringen, het moment waarop ik beter leerde in het moment te leven, kwam toen ik mijn persoonlijke doelen beter vorm gaf, zoals een gezonde routine ontwikkelen, zodat er meer ruimte vrijkwam voor spirituele groei.

Hierdoor werd mijn drang om te denken over het verleden, en mijn ex, een stuk minder sterk. Ik leerde het een plaats te geven en het gemis om te zetten naar waardering voor een relatie die achter de rug is en mij heeft gebracht waar ik nu ben!

Dit vereist de wil om zelfkennis op te doen en de behoefte om oude, gekwetste gevoelens los te laten. Je bent immers veel meer dan dat! Je ex missen in een nieuwe relatie is iets uit het verleden, en laat je dus niet door het verleden bepalen. Je hebt het zelf in de hand en kunt kiezen voor een leven waarin jij je focust op het huidige moment, waarin je je nieuwe relatie volledig omarmt en je openstelt voor nieuwe, mooie herinneringen.

Zijn er manieren om je mentaal te verleggen naar het heden? Maak gebruik van deze technieken en oefeningen om meer in het moment te leven en afstand te nemen van het verleden:

 1. Mindfulness-meditatie: Deze vorm van meditatie helpt je om je aandacht te richten op het huidige moment. Dit kan je doen door je te concentreren op je ademhaling, een mantra of de sensaties in je lichaam. Begin met het dagelijks oefenen van 10 minuten, om vervolgens langer te mediteren wanneer je dat lukt.
  • Ga comfortabel zitten en sluit je ogen.
  • Adem rustig in en uit door je neus.
  • Probeer je alleen te concentreren op de sensatie van de adem die je neus in en uit gaat.
  • Als je merkt dat je aandacht afdwaalt, breng het dan gewoon weer terug naar de adem.
 1. Dankbaarheidsoefening: Elke dag opschrijven waar je dankbaar voor bent in je huidige relatie is een goede methode om meer in het heden te leven. Dit kan de mooie momenten van je huidige relatie benadrukken en je helpen om het verleden los te laten.
 • Houd een dagboek bij waarin je elke dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent in je huidige relatie.
 • Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een compliment, een knuffel, of iets groots zoals steun bij een belangrijke beslissing.
 1. Visualisatie: Dit kan je helpen om mentaal afstand te nemen van het verleden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je het verleden in een bootje plaatst en het zachtjes wegstoot van de oever.
 • Zit of lig comfortabel en sluit je ogen.
 • Visualiseer een vredige plek bij een rivier of meer.
 • Plaats je verleden in een bootje en duw deze zachtjes weg van de oever.
 • Observeer hoe het verleden wegvaart en concentreer je dan op het heden.

“Het belangrijkste is dat je geduld hebt met jezelf. Het is normaal om je ex te missen, maar door actief te proberen in het heden te leven, kun je beginnen om te helen en je volledig te richten op je huidige relatie.”

Je huidige relatie bewust evalueren

Het gevoel van je ex missen in een nieuwe relatie kan gemakkelijk leiden tot het ideaal van een verloren liefde, maar het kan je ook blind maken voor de realiteit van je huidige relatie en voor de persoon die nu in je leven is.

Om te kunnen beoordelen of je huidige relatie de juiste richting opgaat, moet je met volle aandacht aanwezig zijn. Is er wederzijdse liefde en respect? Word je gelukkig? Vind je voldoening in de relatie? Deze vragen kunnen alleen objectief worden beantwoord als je in het heden leeft en loslaat wat je niet meer kunt veranderen – het verleden.

Zoals Eckhart Tolle prachtig zei: “Het verleden heeft geen macht over het huidige moment.” Dit helpt ons te herinneren dat we niet gebonden zijn aan onze herinneringen en dat we de kracht hebben om ons eigen verhaal te schrijven, hier en nu, in onze huidige relatie.

Vergeet niet te communiceren

Open en eerlijk communiceren met je huidige partner over wat je voelt kan een goede methode zijn om dichter bij elkaar te komen. Je ex missen in een nieuwe relatie en dit ter sprake brengen kan echter lastig zijn, misschien uit angst om de gevoelens van je partner te kwetsen. Toch is het cruciaal om te begrijpen dat openheid en transparantie de kern vormen van een gezonde relatie.

Wees dus bedachtzaam in je benadering; kies je woorden zorgvuldig en verzeker je partner dat deze gevoelens niets te maken hebben met je toewijding aan hen of aan jullie relatie. Maak duidelijk dat het normaal is om te worstelen met emoties uit het verleden en dat deze opwelling iets persoonlijks is om aan te werken.

Niets dat de moeite waard is, komt gemakkelijk: Het pad naar genezing is er een van bewuste aanwezigheid, begrip, liefde en communicatie, en neemt dus wat tijd in beslag! Erken dat je door het praten over deze gevoelens, werkt aan je emotionele groei en daardoor ook aan de groei van jullie relatie. Door je gevoelens te delen, geef je je partner ook de kans om je te ondersteunen wat kan helpen bij het opbouwen van een diepere emotionele verbinding.

Je bent niet alleen in dit proces. Zoek zo nodig ondersteuning in je omgeving, of dat nu bij vrienden, familie of een professionele therapeut is. Anderen kunnen waardevolle inzichten bieden en effectieve communicatiemethoden aanreiken.

Kortom, streef ernaar elke dag een beetje meer los te laten en omarm de liefde die voor je ligt, voor jezelf en die voor de dierbaren om je heen.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *