Zo Leer Je Goed Omgaan met Liefdesverdriet en Huilen

Huilen: het lijkt wel het enige dat je kunt doen als je liefdesverdriet hebt. Het liefst lig je dagenlang op de bank met een bak ijs en een doos tissues naast je, om al je emoties de vrije loop te laten. Je hebt natuurlijk ook veel verdriet omdat je relatie is uitgegaan. Maar is huilen wel de oplossing?

Misschien weet je niet goed of je nu wel of niet moet huilen wanneer je liefdesverdriet hebt. Aan de ene kant lijkt het logisch, omdat je nu eenmaal verdrietig bent. Maar aan de andere kant hoor je van veel mensen dat je je niet zo aan moet stellen. Hoe zit het nu precies met liefdesverdriet en huilen?

Mag ik huilen bij mijn liefdesverdriet?

Ons korte antwoord hierop is: ja, maar met mate. Laten we dat even verder uitleggen.

Huilen is in principe niet erg. Je hebt te maken met veel negatieve emoties, zoals verdriet, onbegrip, wanhoop en misschien zelfs woede. Zeker als je de break-up niet aan zag komen, kan je overspoeld worden met verdrietige gevoelens. Het is dan helemaal niet erg om jezelf te laten gaan en uit te huilen.

Ga vooral een dag of twee op de bank liggen met wat tissues, om je verdriet eruit te laten. Het is niet erg om je even geen raad meer te weten, en daarom maar te huilen. Het gaat pas mis als je heel lang blijft huilen. Maar de eerste paar dagen na het uitgaan van je relatie is het geen probleem om te huilen.

Nu komen we op het stukje ‘met mate’. Je wilt namelijk niet wekenlang gedoemd zijn om alleen maar te huilen. Huilen kost je lichaam sowieso heel veel energie; op een gegeven moment heeft het er genoeg van. Het is heel vermoeiend om lang te blijven huilen wanneer je liefdesverdriet hebt.

En dan hebben we het nog niet over de psychische kant gehad. Doordat je blijft huilen, blijf je je ook maar verdrietiger voelen. Onderzoek heeft al eerder uitgewezen dat als je lacht, je je ook vrolijker voelt. Hetzelfde geldt voor huilen; geforceerd blijven huilen maakt je alleen maar verdrietiger.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Hoe kom ik over mijn liefdesverdriet heen zonder te huilen?

Huilen is eigenlijk de primaire uitlaatklep voor verdriet. Om over je liefdesverdriet heen te komen, zal je daarom een andere uitlaatklep moeten vinden om je gevoelens eruit te laten. Wat die uitlaatklep precies is, verschilt weer per persoon. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om met verdriet om te gaan.

De ene persoon gaat bijvoorbeeld achter zijn schrijfblok zitten en schrijft de mooiste gedichten of liedteksten. De ander schuift aan bij de piano en speelt de mooiste stukken. Weer een ander zoekt meer iets fysieks op, en gaat kilometers hardlopen om de emoties kwijt te raken.

Om over je liefdesverdriet heen te komen, moet jij dus ook een uitlaatklep vinden voor jezelf. Voor veel mensen is dit iets creatiefs, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het gaat er in ieder geval om dat je een manier vindt om je verdriet in te uiten, zonder dat je gaat huilen. Want, zoals we gezien hebben, van huilen wordt je alleen maar verdrietiger.

Denk zo min mogelijk aan je ex

Het punt bij huilen is vooral ook dat je eigenlijk niets doet. Je bent alleen maar bezig met jezelf in de put te praten. “Oh, wat mis ik mijn ex, wat was hij/zij toch lief voor me, wat deden we toch een leuke dingen samen, dat gaat nu allemaal niet meer…” Dit soort gedachten komen vast ook bij jou op.

Omdat je blijft huilen, maak je de situatie er niet beter op. Je ex blijft maar in jouw hoofd rondspoken, waar je alleen maar verdrietiger van wordt. Juist daarom moet je ook die uitlaatklep zoeken; om ergens anders mee bezig te zijn dan met je ex. Dat scheelt heel veel verdriet.

Probeer, hoe moeilijk het ook is, om zo min mogelijk aan je ex te denken. En hoe meer je aan de slag gaat met wat dan ook, hoe makkelijker het wordt om niet aan je ex te denken. Hoe minder je aan je ex denkt, hoe minder je hoeft te huilen, en hoe sneller je van je liefdesverdriet af komt!

Spreek weer met oude vrienden af

De kans is groot dat je tijdens je relatie wat minder omging met je oude vrienden. En dat terwijl het met hen eigenlijk ook altijd gezellig was. Daarom is dit de perfecte gelegenheid om weer met je vrienden af te spreken! Zij zien ook liever een gezellig iemand die met ze uitgaat, dan iemand die alleen maar thuis zit te huilen.

Je merkt dat het met je oude vrienden direct weer klikt. Zij weten wel hoe ze je uit de put moeten helpen. Met een grap en een lach ben je al snel weer in die vrolijke stemming. Je denkt misschien zelfs: “het leven zonder een relatie is eigenlijk zo slecht nog niet!”

Bovendien denk je door met je oude vrienden af te spreken, ook steeds minder aan je ex. Hopelijk zijn ze slim genoeg om er verder niet naar te vragen. Ga gewoon leuke dingen doen met je vrienden, kom los, en heb het gezellig. Jouw ex, die weet niet wat hij of zij mist. Het leven is weer veel leuker!

Huilen mag dus, maar met mate

Om dit alles samen te vatten: het is niet erg om te huilen als je liefdesverdriet hebt. Je moet even die verdrietige gevoelens en negatieve emoties de vrije loop laten. Ze opkroppen is namelijk helemaal niet goed voor je. Een paar dagen verdrietig zijn is geen enkel probleem.

Je moet echter wel proberen om uit deze stemming te komen. Met huilen bereik je niets, behalve dat je ongelukkiger wordt. Je moet andere uitlaatkleppen zien te vinden voor je emoties, en zorgen dat je niet meer zo veel aan je ex denkt. Dat zijn de eerste stappen om van liefdesverdriet af te komen. Veel succes!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Drs. Edwin Edinga

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *