6 Tips Voor Omgaan Met Narcistische Ex + Hem/Haar Terugkrijgen

Omgaan met je ex is zelfs onder de beste omstandigheden geen makkelijke taak. Dat geldt nog veel sterker als je hem of haar ook nog eens terug wil krijgen. Er bestaat tussen jullie nu eenmaal een hele hoop geschiedenis, en jullie hebben een heel innige band gehad. Daarom kan het heel lastig zijn om weer een gewoon gesprek over koetjes en kalfjes met hem of haar te beginnen.

Dit alles geldt nog veel sterker als je ook nog eens te maken hebt met een narcistische ex. Hoe moet je nu omgaan met zo’n narcistische ex, wat kun je doen om zo iemand terug te winnen, en moet je dat eigenlijk wel willen? Het antwoord op al die vragen zal ik je in dit artikel proberen te geven, zodat jij erachter kan komen hoe jouw toekomst met je narcistische ex eruit moet zien.

Is mijn ex narcistisch?

Misschien ben je via Google op dit artikel terecht gekomen omdat je denkt dat je ex narcistisch is. Ik zal je dan ook leren hoe je een narcist aanpakt, maar die informatie is natuurlijk alleen relevant als je ex ook echt narcistisch is. Daarom zal ik je eerst helpen om de volgende vraag te beantwoorden: hoe weet ik of mijn ex narcistisch is?

Iedereen is weleens egoïstisch, maar dat maakt je nog niet meteen een narcist.

Het woord “narcisme” komt van de figuur Narcissus uit de Griekse mythologie. Dit is iemand die, als straf van de goden, verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Vervolgens kwijnde hij langzaam weg terwijl hij naar zichzelf keek in het water. Als je dit verhaal zo hoort, dan kun je je misschien wel voorstellen wat we vandaag de dag bedoelen met narcisme.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Kenmerken van narcisme

De term narcisme is als psychologisch concept het eerst genoemd door Sigmund Freud, misschien wel de meest bekende psycholoog. Hij definieerde een narcist vooral als iemand die heel veel aandacht voor zichzelf heeft, en heel weinig voor anderen. Een narcist is vooral goed in eigenliefde, en slecht in het houden van anderen.

Narcisten voelen zich over het algemeen verheven boven anderen, en zij zoeken hier continu bevestiging voor. Ze horen graag van anderen dat ze het goed doen, en genieten van bewondering. Ze zullen zichzelf en hun kwaliteiten ook erg opblazen, ook als volkomen duidelijk is dat dit niet overeenstemt met de daadwerkelijke feiten.

Iets wat je in een relatie zou kunnen merken, is dat een narcist de neiging heeft om zijn of haar partner af te stoten. Dit kan gebeuren door snel gefrustreerd of boos te worden, en altijd de fout bij de ander leggen. Veel narcisten zijn bang voor intimiteit¸ en zullen daarom bijvoorbeeld persoonlijke vragen vermijden. Ze voeren vaak alleen oppervlakkige gesprekken.

Gaat het ze iets te diep, dan zullen ze het onderwerp proberen te veranderen.

Dit alles klinkt natuurlijk uiterst negatief, maar gelukkig is narcisme niet ongeneeslijk. Als een narcist zijn of haar gedrag wil veranderen, dan is dat gelukkig mogelijk. Vooral cognitieve gedragstherapie lijkt hier erg geschikt voor te zijn. Als je ex een narcist blijkt te zijn, dan kan hier gelukkig dus wel aan gewerkt worden. Dit kun je meewegen bij de vraag of je je ex eigenlijk wel terug wil.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Hoe ga ik om met een narcistische ex? 3 tips

Hopelijk weet je nu of je te maken hebt met een narcistische ex, maar met die informatie kun je natuurlijk nog niet zo veel. Als blijkt dat jouw ex narcistisch is, hoe moet je dan met je ex omgaan? Dat is de vraag die ik nu zal gaan beantwoorden. Ik zal nog niet stilstaan bij hoe je je ex terugwint, dit doe ik later in het artikel. Ik zal de volgende tips gaan bespreken:

 • Probeer niet goed genoeg te zijn voor je narcistische ex
 • Spreek je ex aan op zijn of haar gedrag
 • Verhul je kritiek op je ex

Tip 1: Probeer niet goed genoeg te zijn voor je narcistische ex

Zoals ik eerder al aangaf, is een kernsymptoom van narcisme dat een narcist zich verheven voelt boven anderen. Met wie een narcist ook te maken heeft, of het nu een willekeurige voorbijganger is of Barack Obama, waarschijnlijk zal hij of zij die persoon als minder zien. Het heeft daarom geen zin om te proberen indruk te maken op je narcistische ex.

Als je het idee hebt dat iemand jou minacht, dan is het een heel natuurlijke impuls om te proberen je te bewijzen voor die persoon, om te laten zien dat die persoon het fout heeft. In een normaal scenario is dit een best logische reactie, maar als je te maken hebt met een narcist, dan kun je het beter niet proberen. Voor hem of haar zal je waarschijnlijk nooit goed genoeg zijn.

Indruk maken op een narcist is als het afbreken van een muur met je blote handen.

Als je indruk wilt maken op een narcist, dan zal het een hel zijn om met die persoon om te gaan. Accepteer dat deze persoon op een bepaalde manier tegen jou aankijkt, en dat je dat beeld niet zelf kan veranderen. Alleen op die manier is een normale relatie met een narcist mogelijk zonder jezelf gek te maken.

Tip 2: Spreek je ex aan op zijn of haar gedrag

Een narcist is meestal een erg aanwezige persoonlijkheid, die bovendien erg intimiderend kan zijn. Een narcist is graag aan het woord, en spreekt alsof hij van alles weet hoe het zit. Het kan daarom best eng zijn om een narcist aan te spreken op zijn of haar gedrag. Als je om wilt kunnen gaan met een narcist, dan is het echter van belang dat je dit wel doet.

Doe je dit niet, dan laat je namelijk volledig over jezelf heen lopen, en dat is natuurlijk niet goed. Als je niet aangeeft dat je alle opmerkingen van je ex niet accepteert, dan zal hij of zij daar niet mee stoppen. Het wordt dan voor jou erg vervelend om met hem of haar om te gaan.

Als je nooit iets terug durft te zeggen, zal je het pispaaltje van je ex worden.

Vind je dus dat je ex een kleinerende opmerking maakt over jou of iemand anders? Of merk je dat je ex gewoon staat te liegen over zichzelf en zijn of haar kwaliteiten? Zeg daar dan absoluut iets van. Je ex zal het niet leuk vinden dat je dit doet, maar het is een stuk beter dan het alternatief. Het is nodig om met hem of haar om te kunnen gaan op een gezonde manier.

Je mag er natuurlijk wel een beetje rekening mee houden dat je met een narcist te maken hebt. Hij of zij kan er niet heel veel aan kan doen dat hij of zij zich zo gedraagt. De grens ligt bij wat jij acceptabel vindt, en dat zal je zelf moeten bepalen. Belangrijk is in elk geval dat je die door jouw gestelde grenzen niet zomaar laat overschrijden door je ex.

Tip 3: Verhul je kritiek op je ex

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, heeft een narcist een veel te hoog zelfbeeld. Ik heb al uitgelegd dat het belangrijk is om zo nu en dan kritiek te hebben op je narcistische ex. Anders zal hij of zij volledig over je heenlopen, en niets aan zijn of haar gedrag zal veranderen. Deze twee gegevens zorgen samen voor een probleem: hoe zorg je dat je ex jouw kritiek accepteert?

Je ex zal er vanwege zijn of haar narcisme al snel van uitgaan dat jouw kritiek nergens op slaat. Jij bent in zijn of haar ogen namelijk minder, dus waarom zou jij zinnige kritiek op jouw ex kunnen leveren? Je zal wel gewoon jaloers of boos zijn, en die kritiek zal daar wel uit voortkomen. Een narcist kan simpelweg niet bevatten dat hij of zij iets verkeerds zou doen, dus de fout zal wel bij jou liggen.

Zoals jij geen advies van een kleuter aanneemt, neemt een narcist geen advies van jou aan.

Wil je dus dat je ex jouw kritiek ter harte neemt, dan moet je je kritiek verhullen. Zeg niet direct: hee, dit doe je fout, maar wees wat subtieler. Als je ex bijvoorbeeld iets doet waar je je aan ergert, kun je het op dat moment even laten. Zeg dan later tegen je ex dat jij zo’n ontzettende hekel hebt aan mensen die datgene doet wat je ex eerder deed.

Zo heeft je ex niet meteen door dat het over hem of haar gaat, en gaat hij of zij echt nadenken over het gedrag. Dit klinkt misschien heel indirect en misschien zelfs een beetje oneerlijk. Maar het is vaak de enige manier om narcisten echt te laten luisteren naar kritiek.

Zorg er ook voor dat je je kritiek een beetje opbouwend verwoordt. Dit doe je door bijvoorbeeld te zeggen “echt raar dat mensen dit doen, je kan toch ook gewoon dat doen?”. Zo maak je meteen duidelijk hoe je ex zich wél zou moeten gedragen.

Hoe krijg ik mijn narcistische ex terug? 3 tips

Je hebt nu enkele tips gekregen over hoe je in grote lijnen met je narcistische ex moet omgaan. Maar de kans is groot dat je iets méér wilt dan dat. Waarschijnlijk wil je niet alleen normaal contact met je ex, maar wil je ook je ex terugkrijgen. Hoe je daarmee het best te werk kan gaan, zal ik je in de rest van dit artikel vertellen. Dit doe ik aan de hand van de volgende tips:

 • Bedenk of je je ex wel écht terug wilt
 • Zorg dat je ex hulp zoekt
 • Volg de andere tips op deze website

Tip 1: Bedenk of je je ex wel écht terug wilt

Als het net uit is met iemand, dan heb je te maken met erg heftige gevoelens. Daardoor hebben veel mensen het idee dat ze zo snel mogelijk bij hun ex moeten terugkomen. Dit kan echter leiden tot verkeerde keuzes, omdat vervolgens blijkt dat jullie eigenlijk toch wel een heel goede reden hadden om uit elkaar te gaan.

Denk dus goed na over of je je ex wel écht terug wilt.

Een relatie met een narcist is heel hard werken. Waarschijnlijk is dat ook één van de redenen dat het oorspronkelijk uit is gegaan. Het is gelukkig mogelijk om de situatie te verbeteren met professionele hulp, maar makkelijk zal het niet zijn. Je moet goed nadenken of je zoveel energie wil steken in het terugkrijgen van je ex. Misschien is het beter om gewoon verder te gaan met je leven.

Tip 2: Zorg dat je ex hulp zoekt

Waarschijnlijk hoef ik je niet te vertellen dat het bijna onmogelijk is om een relatie met een narcist te hebben. Dat hoeft gelukkig ook niet. Iemand kan dan wel narcistisch zijn, maar met de juiste therapie kan hier een heleboel aan gedaan worden. Het is dan wel zaak dat je ex dit ook echt gaat doen.

Probeer je ex dus zover te krijgen dat hij of zij met een psycholoog gaat praten over zijn probleem. Als je hem of haar niet zo ver krijgt, dan kun je maar beter niet eens proberen om je ex weer terug te krijgen. Vroeg of laat zal de relatie dan toch echt stuklopen.

Tip 3: Volg de andere tips op deze website

Wat betreft de bijzonderheden voor narcisten heb ik nu gezegd wat ik wil zeggen. Verder werkt het terugwinnen van je narcistische ex gewoon hetzelfde als het terugwinnen van elke andere ex. Daarover heb ik op deze website al meer dan genoeg geschreven, dus ik zal er hier verder geen woorden meer aan vuil maken. Ik wens je in elk geval heel veel succes!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

4 Reacties op "6 Tips Voor Omgaan Met Narcistische Ex + Hem/Haar Terugkrijgen"

 1. Peter says:

  Mijn x heeft asperger en heeft HSP,wil haar graag terug .
  Wat moet ik doen ?

 2. Rob says:

  Je geeft hier wel hele gevaarlijke adviezen!!
  Misschien zelf ergens last van?
  Als je zou weten of ervaren hebt wat narcisme voor een slachtoffers maakt, zou je bovenstaande wel uit je hoofd laten om te melden dat er mee om te gaan is..
  Je wint het dus NOOIT van een narcist, mits je er zelf een grotere N bent.

 3. Petra says:

  Zit een stukje te lezen over narcisme. Klopt toch wel hoor. Niks is beter dan zij zelf. Heb geen ex hoor.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *