8 Tips om Ruzie met Je (Ex-)Vriend Goed te Maken

Niets is pijnlijker dan degene waarvan je houdt pijn te zien lijden. En het is nog veel pijnlijker wanneer jij de wetenschap met je meedraagt dat jij zélf de veroorzaker van die pijn bent. De boosheid, frustraties, tranen en onmacht over de situatie beginnen hun tol te eisen. Het continue bekvechten bezorgt je enkel een hoop (onnodige) stress en irritaties.

Met andere woorden, er moet zo snel mogelijk een punt gezet worden achter het geruzie. Het brengt niets dan leed met zich mee, en weerhoudt jullie er beiden van om verder te gaan. Jullie zijn vastgelopen, en in plaats van de situatie logisch te benaderen, blijven jullie verwijten naar elkaars hoofd slingeren. De vraag is nu dus: hoe ga je de problemen oplossen, hoe red je jullie relatie?

ruzie

Waar wordt jullie geruzie door veroorzaakt?

Om een probleem op te lossen, is het van belang om op zoek te gaan naar de kern van het probleem. Pas dan kan je een plan van aanpak maken om het probleem op te lossen. In dit geval is het probleem dat jullie niet anders kunnen communiceren dan via geruzie – schreeuwen, verwijten en verwensingen naar elkaars hoofd slingeren, een stortvloed aan tranen.

Om een punt te zetten achter deze ruzie, en het probleem dus op te lossen, zal je op zoek moeten gaan naar de oorzaak van jullie geruzie. Wanneer jullie deze oorzaak achterhaald hebben, kunnen jullie van daaruit het probleem (vanuit de kern) oplossen. Hierna kunnen jullie bepalen welke gevolgen het oplossen van het probleem voor de toekomst van jullie relatie met zich meebrengt.

Soms is de kern van een probleem al vrij snel duidelijk, bijvoorbeeld als een van de twee is vreemdgegaan. De ander voelt zich dan gekwetst, kwaad, verraden, en heeft geen vertrouwen meer in zijn/haar partner. Maar soms is de kern veel minder zichtbaar. Jullie hebben alsmaar ruzie, de kleinste ergernissen monden uit in bekvechten en dikke tranen, en jullie snappen maar niet waar het mis is gegaan.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Is jullie relatie het redden waard?

Het gevoel iemand om je heen te hebben die continu voor je klaarstaat, en die alles voor je over heeft; het gevoel dat iemand om jou geeft, en voor wie jij de belangrijkste persoon bent, is erg verslavend. Jouw mate van geluk hangt af van de steun (emotioneel, fysiek, financieel) van je partner. Je partner is de vleesgeworden representatie van jouw geluk.

En in dat geval kan het bijna onmogelijk voelen om je in te denken dat je deze persoon uit je leven moet zetten. Want wanneer je die persoon de deur wijst, zeg je immers ook vaarwel tegen je eigen geluk. Maar is dit wel echt zo? Is het wel echt onmogelijk om gelukkig te worden zonder die persoon in je leven, dan met? Is een leven met hem, inclusief constante ruzie, beter dan single zijn?

Met andere woorden, is jullie relatie wel echt het redden waard? Wanneer besluit jij of het wel echt goed voor jou is om verder te gaan, wanneer je partner bijvoorbeeld vreemd is gegaan. Of wanneer jij jezelf door een ander hebt laten verleiden: is het wel echt eerlijk tegenover je partner om vast te blijven houden aan jullie relatie? Is jullie relatie het vechten echter wel waard, lees dan meer over hoe je hem/haar terugwint.

vechten-relatie

Is jullie relatie gezond?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat jij voor jezelf kunt zorgen, en jezelf gelukkig kunt maken – jouw mate van geluk is afhankelijk van jou en jou alleen. Pas dan is het verstandig om een relatie aan te gaan met een ander. Uiteraard wordt je wel afhankelijk van je partner – en hij van jou – maar je zult dan niet in een emotionele achtbaan terecht komen wanneer het even minder gaat tussen jullie.

Een gezonde relatie heeft een balans tussen geven en nemen – jullie liefde voor elkaar is in evenwicht – en is gebouwd op vertrouwen en acceptatie. Jullie kennen elkaar door en door, en in plaats van jullie te ergeren aan elkaars mindere punten, houden jullie er alleen maar meer van elkaar door. Jullie maken elkaar een beter persoon, in plaats van elkaar te weerhouden in jullie (persoonlijke) groei.

Voordat je dus besluit veel tijd en moeite te investeren in een relatie die niets dan goeds voor je zal betekenen. Heb respect voor jezelf; jij verdient iemand die eerlijk tegen je is, en respect voor je heeft. Maar tegelijkertijd hoor je ook eerlijk te zijn naar je partner toe. Voel je niet langer evenveel voor hem? Biecht hem dit dan op; hij verdient ook iemand die zijn/haar gevoelens deelt.

Hoe los je ruzie met je (ex-)partner op?

In principe vormt ruzie binnen een relatie geen probleem. Sterker nog, het is juist gezond om af en toe eens ruzie te maken. Het is beter om alle frustraties en ergernissen eruit te gooien, dan om alles op te kroppen. Door (een serie van) ergernissen jegens je partner op te kroppen, kan je namelijk langzaamaan een wrok tegen hem gaan koesteren, waardoor je een wig tussen jullie drijft.

Maar ruzies kunnen ook destructief zijn voor een relatie. Bijvoorbeeld, in plaats van het echte probleem aan te pakken, maak je uit pure frustratie een opmerking over een onbenullig iets (‘waarom ruim je niets op?’), waarna dit uitgroeit in een ruzie (‘jij doet ook nooit wat!’) over een compleet ongerelateerd onderwerp (opruimen vs. teleurstelling over het feit dat hij zo vaak moet overwerken).

Het is dus van belang dat jij (en je partner) weet hoe je een vruchtbare communicatie teweegbrengt, waarin jullie elkaar de ruimte gunnen om te zeggen wat jullie echt willen zeggen, zonder dat het op een knallende ruzie uitdraait. Maar hoe zorg je ervoor dat je ruzie uit de weg gaat, zonder weg te lopen voor jullie problemen?

ruzie-in-relatie

#1 Onderscheid je eigen emoties van de werkelijke situatie

Een ruzie komt vaak voort uit het feit dat iemand zich teveel laat leiden door zijn/haar emoties. In plaats van zich te richten op de werkelijke situatie (het échte probleem), valt hij/zij zijn/haar partner aan op de kleinste zaken. Als diegene bijvoorbeeld erg gekwetst is, kan hij/zij zijn/haar partner erg aanvallen op basis van iets onbenulligs (voorbeeld van opruimen), waardoor de situatie escaleert en uitloopt op een ruzie.

Belangrijk is dus om je emoties te onderscheiden van de situatie. Zo zal je het echte probleem kunnen aanpakken, in plaats van een (nieuwe) ruzie te starten over iets wat er (op dat moment) totaal niet toe doet.

#2 Neem de tijd om je eigen emoties op een rijtje te zetten

Om echt goed evenwichtig het probleem/de situatie aan te kaarten bij je partner, moet je dus eerst je eigen emoties goed op een rijtje te zetten. Weet wat je voelt en weet waaróm je deze gevoelens met je meedraagt. Irritaties jegens je partner kunnen bijvoorbeeld een andere oorzaak hebben dan enkel het feit dat hij weinig in huis doet, zoals het feit dat hij weinig thuis is en weinig tijd met je doorbrengt (je voelt je in de steek gelaten).

#3 Neem gezamenlijk de situatie (probleem) onder handen

Pas als jij goed voor jezelf op een rijtje hebt waarom je je bijvoorbeeld zo boos voelt (je voelt je verlaten vs. je bent geïrriteerd dat hij weinig thuis doet), kan je met je partner gaan praten. Het sleutelwoord hierbij is rust. Val hem niet aan, maar begin voorzichtig: je wilt immers een gesprek, een oplossing, en niet (nog) een ruzie.

Probeer het probleem en je gevoelens hierover zo objectief mogelijk het probleem aan te kaarten aan je partner. Begin met een omschrijving van het probleem, een observatie (‘het is mij opgevallen dat…’), en geef daarna pas aan wat dit met je doet (‘dit geeft mij het gevoel dat…’). Je partner is geen gedachtelezer; vertel hem precies wat je dwars zit, op een kalme manier – je wilt praten, niet schreeuwen en elkaar opfokken.

ruzie-oplossen

Zorg ervoor dat je rustig blijft tijdens het gesprek. Luister naar hem, laat hem uitpraten, en stel jezelf ook compleet open.

#4 Geef de ander de ruimte

Wellicht komt het als een schok voor je partner dat jij je zo voelt, omdat hij de situatie helemaal nooit als zodanig ervaren heeft. Geef hem dus een moment om het te verwerken, en een reactie te vormen. Val hem niet direct aan wanneer hij niet direct zo reageert als jij gehoopt had, maar geef hem de ruimte om zijn gedachten en gevoelens op een rijtje te krijgen.

Terwijl jij hoopt dat hij rustig naar jou luistert, geldt hetzelfde voor hem. Jij moet hem tevens de ruimte gunnen zijn kant van het verhaal te vertellen en begrip te hebben voor zijn standpunt. Je kunt niet je eigen mening of zin doordrammen, dit zal enkel uitlopen op ruzie, waardoor de situatie er niet op zal verbeteren.

#5 Wees eerlijk

Blijf tijdens het gesprek continu delen hoe jij je echt voelt over de situatie. In plaats van te gaan pruilen wanneer het gesprek niet verloopt zoals jij had gewild, vertel je hem welke gevoelens zijn reactie/standpunt bij je oproept. Zodoende zal je een uitkomst kunnen zoeken die voor jullie beiden prettig is.

Jezelf blootgeven tegenover je partner kan ook heel eng zijn; je stelt je enorm kwetsbaar op, met de kans dat hij geen begrip of sympathie kan opbrengen voor jouw gevoelens. Maar hoe moeilijk het ook is, ga hem niet naar de mond praten om conflicten te vermijden, met als gevolg dat de situatie niet verbetert. Blijf dus eerlijk, en blijf je gevoelens en gedachtes delen met je partner.

#6 Neem een time-out waar nodig

Soms is het beter om even weg te lopen, tot rust te komen en tot tien te tellen. Dit betekent niet per definitie dat je wegloopt voor de confrontatie, maar dat je even een pauze moet nemen, zodat je rustig kunt blijven tijdens het gesprek en een ruzie voorkomt. Wanneer je dus het gevoel krijgt dat jij (of je partner) te opgefokt raakt, kan je maar beter even een time-out nemen.

rustig-blijven

#7 Ga samen op zoek naar een oplossing

Wanneer jullie jullie emoties en standpunten gedeeld hebben, kunnen jullie samen op zoek gaan naar een oplossing. In sommige gevallen is de oplossing heel simpel (je partner zorgt ervoor dat hij iedere dag om vijf uur thuis is), terwijl de situatie in andere gevallen moeilijker ligt (je partner kan niet gemakkelijk wegblijven van zijn werk). Maar de essentie van de oplossing ligt in het feit dat deze voor jullie beiden het meest optimaal is; het beste werkt voor jullie beiden.

#8 Onderneem gezamenlijk een activiteit

Een dergelijk gesprek kan vrij intensief zijn. Je hebt jezelf compleet blootgegeven, en misschien zelfs een paar tranen gelaten. Maar het belangrijkste van alles: jullie hebben rustig gepraat, en hebben geen ruzie gemaakt. En dit mag beloond worden. De beloning van goed gedrag zorgt er namelijk voor dat je het gedrag als een verbetering ziet.

Ga bijvoorbeeld samen een strandwandeling maken, of kruip samen weg op de bank om een film te kijken. Want bovenal houden jullie van elkaar, en maken jullie elkaar gelukkig. Dan is de beste beloning uiteraard om tijd met elkaar door te brengen.

vergeven

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Drs. Edwin Edinga

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

6 Reacties op "8 Tips om Ruzie met Je (Ex-)Vriend Goed te Maken"

 1. Sasja

  says:

  Een paar maanden geleden kregen mijn vriend en ik ineens steeds knallende ruzie en ik dacht echt dat we voor altijd uit elkaar zouden gaan. Maar ik houd zoveel van hem, ik wil hem echt niet kwijt. Ik ben gaan zoeken naar advies en kwam toen dit artikel tegen. Ik heb de tips toegepast, en ik merkte dat de ruzies echt minder werden! In plaats van steeds te ruziën begonnen we meer te praten, en hij vertelde mij dat hij niet zonder mij kan. Gisteren heeft hij een aanzoek gedaan! Echt super bedankt voor de tips!

  • Edwin Edinga

   says:

   Hoi Sasja,

   Wat fijn om te horen dat je zoveel aan mijn tips gehad hebt, daar doe ik het natuurlijk voor! Gefeliciteerd met je verloving en veel geluk toegewenst.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin Edinga

 2. Mees

  says:

  ha, zeker je partner de ruimte geven om te praten. Laten uitpraten dus! Bleek achteraf (irnoisch) een van de gootste redenen dat onz relatie stuk begon te lopen haha..

 3. lenny

  says:

  mijn ex en ik hebben samen kinderen... Mijn (ex) schoonmoeder wilde een keer op ze passen zei, maar zei later dat ik ze op moest komen halen omdat er iets gebeurt was. Bleek later dat ze mijn ex hetzelfde hadv erteld dus wij kwamen allebei daar aan. zE stuurde ons beide naar de woonkamer, en gooide toen de deur op slot en zei dat we niet eruit mochten tot we het goed hadden gemaakt. En het stomme.... het heeft gewerkt!

  • Diana

   says:

   Dat lijkt wel alsof het uit een film komt! Maar goed dat het gewerkt heeft, dat ga ik ook maar eens onthouden voor de volgende keer dat mijn vriend en ik ruzie hebben. Dan strik ik mijn moeder wel eventjes om het plannetje uit te voeren. ;)

 4. soof

  says:

  sorry hoor maar geluk hangt echt niet alleen af van mij .... juist iemand hebben maakt mij gelukkig want ik kan cht niet alles voor mezelf doen wat iemand anders wel kan doen.....

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *