Scheiden Of Blijven? Juiste Keuze in 8 Vragen (Zelftest)

De keuze om te scheiden is voor niemand een makkelijke keuze. Je gevoelens voor iemand waren ooit zo sterk dat je hebt beloofd om je leven lang samen te blijven, en dat is natuurlijk niet een beslissing waar je zomaar op terugkomt. Wanneer er kinderen in het spel zijn, dan maakt dat het natuurlijk allemaal nog een stuk lastiger, omdat je ook hun belangen moet meewegen.

Als jij twijfelt of je van je partner wil scheiden, of toch beter kan samenblijven, dan raad ik je aan om te blijven lezen. Met die vraag zal ik je namelijk helpen in dit artikel. Ik bespreek een aantal vragen die je jezelf kan stellen, aan de hand waarvan jij kan bepalen wat voor jou de beste keuze is (zelftest). De volgende vragen komen in dit artikel aan bod:

 • Houd je nog van je partner?
 • Wat zijn de problemen in jullie huwelijk, en zijn die op te lossen?
 • Gebruik je jullie problemen niet als excuus?
 • Heb je het al eens met je partner over jullie problemen gehad?
 • Zijn jullie allebei bereid om aan jullie problemen te werken?
 • Blijf je vanwege de kinderen?
 • Ben je bang om alleen te zijn?
 • Heb je relatietherapie overwogen?

Vraag 1: Houd je nog van je partner?

We beginnen meteen met de grootste en lastigste vraag die je zal moeten beantwoorden als je overweegt om te scheiden, omdat dit ook de meest belangrijke vraag is. Als je niet meer van elkaar houdt, dan heeft het natuurlijk weinig zin om nog samen te blijven. Je partner wordt er namelijk ook niet blij van om vast te worden gehouden in een liefdeloos huwelijk.

“Liefde is de fundering van een goed huwelijk, en zonder fundering stort je huis in.”

Ik snap best dat deze vraag moeilijk te beantwoorden kan zijn, omdat liefde een concept is dat lastig te definiëren valt. Misschien waardeer je je partner wel heel erg als persoon, of kunnen jullie nog best met elkaar opschieten. Hoewel dat natuurlijk niet hetzelfde is als van iemand houden, is het in de praktijk makkelijk om dit door elkaar te halen.

Als je deze vraag nog niet kan beantwoorden, lees dan vooral de rest van het artikel door. Aan de hand van de andere vragen in dit artikel, kom je er dan hopelijk alsnog achter. Als je echter nu al kan zeggen dat je niet meer van je partner houdt (na er goed over nagedacht te hebben natuurlijk), dan zou ik je aanraden om voor een scheiding te kiezen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Vraag 2: Wat zijn de problemen in jullie huwelijk, en zijn die op te lossen?

Wanneer je overweegt om te gaan scheiden, dan spreekt het redelijk voor zich dat er enkele belangrijke problemen zijn in je huwelijk. Als jij wil inschatten of jullie huwelijk nog kans van slagen heeft, dan kan het handig zijn om die problemen onder elkaar te zetten. Dit kan helpen om het overzicht te krijgen over jullie problemen, en dat is natuurlijk cruciaal.

Indien je dat overzicht eenmaal hebt, kun je namelijk gaan kijken naar oplossingen. Sommige problemen zijn best op te lossen als je bereid bent om hier serieus aan te werken. Andere problemen zijn echter niet op te lossen. Als je er bijvoorbeeld achter komt dat jullie te veel verschillen op cruciale punten, dan is er weinig tot niets wat je daaraan kan doen.

“Sommige mensen kunnen gewoon niet met elkaar samenleven, hoe erg ze ook van elkaar houden.”

In dat laatste geval zul je naar mijn mening toch echt moeten inzien dat jullie huwelijk geen gezonde toekomst heeft. In dat geval is een scheiding de beste optie, anders ben je het onvermijdelijke alleen maar aan het uitstellen. Als jullie problemen echter op te lossen zijn, dan is het nog mogelijk om jullie huwelijk te redden.

Vraag 3: Gebruik je jullie problemen niet als excuus?

Als jij de vorige vraag hebt beantwoord, zul je er misschien achter komen dat jullie problemen best op te lossen zijn, zo lang jullie bereid zijn om eraan te werken. Misschien verbaasde dit je, omdat de problemen in je hoofd onoverkomelijk leken. Misschien denk je zelfs nog steeds wel dat jullie beter kunnen scheiden, ondanks het feit dat jullie problemen dus best op te lossen zijn.

Als dit het geval is, dan is de kans groot dat je de problemen als excuus gebruikt. Je wil graag scheiden, en dus ga je op zoek naar problemen die daar een reden voor kunnen vormen. Alle problemen die je vindt, maak je groter en groter in je hoofd, totdat een scheiding onvermijdelijk lijkt. Kort gezegd wil je niet scheiden omdat je problemen hebt, maar ben je op zoek naar problemen omdat je wil scheiden.

“Soms weet ons onderbewuste meer dan wij zelf.”

In dat geval ligt er vaak een diepere reden onder, die je eigenlijk niet aan jezelf wil toegeven, en al helemaal niet aan je partner. Meestal betekent dit dat je simpelweg niet meer van je partner houdt. Dit is iets waar veel mensen zich schuldig over voelen, omdat het oneerlijk kan voelen tegenover je parter. Als je partner niks heeft misdaan, dan verdient hij of zij het toch niet dat je hem of haar verlaat?

Dat kan wel zo zijn, maar zo werkt liefde nu eenmaal niet. Je kan jezelf niet dwingen om van iemand te houden, en zonder liefde mis je de basis van een goed huwelijk. Zoals ik eerder al zei, kun je naar mijn mening dus het beste scheiden als je niet meer van elkaar houdt. Je bewijst je partner echt geen dienst door dit te ontkennen, want hij of zij merkt ook echt wel dat er iets mis is.

Vraag 4: Heb je het al eens met je partner over jullie problemen gehad?

Als er problemen in je relatie zijn, dan hebben veel mensen de neiging om dat helemaal zelf op te willen lossen. Mensen liggen nachtenlang te piekeren over wat er allemaal mis is, en of er nog iets gedaan kan worden om die problemen op te lossen. In al die paniek willen mensen nog wel eens vergeten dat er nóg iemand betrokken is bij de relatie: hun partner.

“Een probleem dat je met zijn tweeën veroorzaakt, los je niet in je eentje op.”

Als je ziet dat er problemen zijn in jullie huwelijk, dan raad ik je van aan om die eens te bespreken met je partner. Misschien ziet hij of zij wel oplossingen waar jij nooit op was gekomen, en komt het daardoor weer helemaal goed. Uiteindelijk zijn er twee mensen betrokken bij een relatie, en zullen die mensen ook allebei hun best moeten doen om die relatie in stand te houden.

Als je wil dat je partner aan jullie problemen werkt, dan moet hij of zij natuurlijk wel begrijpen wat voor jou de problemen in jullie huwelijk zijn. Het is daarom van belang dat je dit duidelijk uitlegt aan je partner. Zelf zul je ook moeten luisteren naar wat je partner zegt, want misschien ziet je partner ook wel problemen in jullie huwelijk. Ook aan die problemen zul je dan samen moeten werken.

Vraag 5: Zijn jullie allebei bereid om aan je problemen te werken?

Dat jullie problemen in theorie op te lossen zijn, is natuurlijk een mooie eerste stap. Het daadwerkelijk oplossen van die problemen vereist echter ook nog een hele hoop werk en inspanning. Alleen als jullie allebei bereid zijn om aan jullie problemen te werken, heeft het zin om nog bij elkaar te blijven. Als één van jullie daar niet toe bereid is, dan kun je maar beter scheiden, want dat is op de lange termijn dan sowieso de uitkomst.

“Als je huwelijk je niet wat werk waard is, waarom ben je dan überhaupt nog bij elkaar?”

Als jullie nog echt van elkaar houden, en jullie problemen op te lossen zijn, dan zullen jullie waarschijnlijk ook wel bereid zijn om wat werk in jullie huwelijk te steken. Als dat niet zo is, dan zijn er waarschijnlijk diepere problemen. Meestal betekent dit dan dat één van jullie niet meer van de ander houdt. Zoals ik eerder al zei, is een scheiding in die situatie het beste.

Vraag 6: Blijf je vanwege de kinderen?

Eén van de meest voorkomende redenen dat mensen in een ongelukkig huwelijk blijven zitten, is dat ze denken dat dit beter is voor de kinderen. Voor kinderen is er niets zo belangrijk als een stabiele thuissituatie, en om die reden blijven veel mensen toch nog bij elkaar als ze daar zelf ongelukkig van worden. Op zichzelf is het natuurlijk ook helemaal geen raar idee om het belang van je kinderen voor je eigen belang te plaatsen.

Maar als je er even goed over nadenkt, is een stabiele thuissituatie dan wat je je kinderen nu geeft? Mensen die nadenken over een scheiding, hebben vaak een hoop ruzie, of ze zijn erg kil en afstandelijk naar elkaar toe. Dit zorgt voor onrust bij je kinderen, omdat die dat ook echt wel meekrijgen. Kinderen mogen volwassen relaties dan wel niet snappen, maar ze voelen het feilloos aan als er iets mis is.

“Veel kinderen nemen hun ouders vooral kwalijk dat ze niet al éérder zijn gescheiden.”

Dit is dan ook de reden dat een scheiding soms de beste keus voor de kinderen is. Het ideaalplaatje kun je je kinderen sowieso niet meer bieden als jullie huwelijk op losse schroeven staat. Op dit moment is de beste optie voor je kinderen daarom waarschijnlijk een situatie waarin papa en mama uit elkaar gaan, omdat ze dan eindelijk weten waar ze aan toe zijn. Het is natuurlijk niet leuk dat hun ouders niet meer van elkaar houden, maar het is beter dan constante ruzie en onrust.

Uiteraard is het wel belangrijk dat je goed uitlegt aan je kinderen dat de scheiding niet hun schuld is. Ook moet je duidelijk maken dat jullie allebei altijd van hen houden, ook al houden jullie niet meer van elkaar. Zorg ook dat jullie normaal met elkaar omgaan na de scheiding. Jullie hoeven niet meer samen te leven, maar als de kinderen erbij zijn, gedraag je dan een beetje beschaafd tegenover elkaar. Niets is namelijk erger voor kinderen dan ouders die elkaar niet kunnen luchten of zien.

Vraag 7: Ben je bang om alleen te zijn?

Als jij met iemand bent getrouwd, dan ben je waarschijnlijk al heel lang samen. Je bent er door de tijd zo aan gewend geraakt dat je altijd iemand om je heen hebt, dat je eigenlijk niet meer weet hoe je alleen moet zijn. Dit kan ertoe leiden dat je bang wordt om alleen achter te blijven, en dat je daarom maar in je oude huwelijk blijft.

“Een huwelijk is alleen leuk als het met iemand is van wie je houdt.”

Dit is natuurlijk geen goede reden om bij je partner te blijven. Je raakt echt wel weer gewend aan het ongehuwde leven, en na verloop van tijd zul je vast wel weer een nieuw persoon tegen het lijf lopen. Geen relatie is altijd beter dan een slechte relatie, en dat is niet ineens anders als je al heel lang samen bent. Als dit de enige reden is dat je bij je partner blijft, zou ik je dan ook aanraden om te scheiden.

Vraag 8: Heb je relatietherapie overwogen?

In de eerste plaats is jouw huwelijk natuurlijk iets tussen jou en je partner, en zijn huwelijksproblemen iets wat jullie samen moeten oplossen. Dat wil echter niet zeggen dat je hier geen hulp bij kan gebruiken. Overweeg daarom eens om in relatietherapie te gaan. Het zal je namelijk verbazen hoe nuttig dit kan zijn.

“Hulp accepteren is een teken van kracht, niet van zwakte.”

Relatietherapeuten zijn professionele hulpverleners, en experts op het gebied van huwelijksproblemen. Talloze stellen hebben hun huwelijk weten te redden met hulp van therapie, terwijl ze eerst dachten dat hun situatie uitzichtloos was. Ik zou relatietherapie daarom aan iedereen aanraden die een scheiding overweegt.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Drs. Edwin Edinga

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *