Wat Te Doen Tegen Liefdesverdriet? 4 Handige Tips

Bijna iedereen kent het gevoel wel; je relatie is voorbij, je bent afgewezen of de persoon met wie je aan het daten was vindt jou toch iets minder leuk dan jij hem of haar vindt. Het is definitief: fantaseren heeft geen zin meer. Jullie zullen nooit (meer) bij elkaar zijn.

Hoe vaak deze persoon nog door je hoofd spookt, hoe bepaalde dingen je aan hem of haar doen denken zonder dat je het wilt. Het lege gevoel in je borstkas. Dat is liefdesverdriet. Natuurlijk wil je je zo snel mogelijk weer oké voelen. Dit artikel kan je daarbij misschien helpen. Lees hier 4 handige tips voor wat te doen tegen liefdesverdriet.

Tip 1: Herken de fases van liefdesverdriet

Liefdesverdriet kent verschillende fases. Om over de pijn en die ene persoon heen te komen, is het belangrijk om deze fases te kennen en te herkennen. Zo zorg je dat je niet terugvalt en je alleen maar rotter gaat voelen. Je wilt natuurlijk jezelf zo snel mogelijk weer de oude voelen en misschien zelfs wel op zoek gaan naar een nieuwe liefde. Lees de fases goed door en je zal ze wellicht herkennen.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Fase 1: Realisatie

De eerste fase is realisatie. Deze vorm van ‘realisatie’ is eigenlijk meer ontkenning, en daar zal je als eerste doorheen moeten komen. Je zult je moeten realiseren dat het echt voorbij is met deze persoon. Hij of zij zal zich niet zomaar bedenken, er is een reden waarom het uit is tussen jullie.

powerna-770x462

Probeer dus te accepteren dat je relatie over is en dat je weer single bent. Het is waarschijnlijk heel vreemd om weer single te zijn en daarom hebben we verderop wat dingen genoemd waardoor je optimaal kan genieten van het weer single zijn.

Deze persoon is nu uit je leven en ja, je kan echt leven zonder hem of haar. Dit zal pijn doen in het begin, wat logisch is. Afscheid wordt niet gezien als iets makkelijks, Toch zal het moeten. Dit is de eerste stap om er doorheen te komen, want als je voor jezelf blijft ontkennen dat het definitief voorbij is, stel je misschien de pijn uit, maar het blijft onvermijdelijk. Vroeg of laat moet je er toch doorheen. En dat kan beter snel gebeuren, want dan kun je ook snel weer verder met je leven.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Fase 2: Afkicken

De tweede fase is het afkicken. Zodra je gerealiseerd hebt dat deze persoon nooit meer terugkomt, zal het gemis komen.  Om dit te begrijpen is het belangrijk dat je weet hoe liefdesverdriet werkt: Tijdens je verliefdheid worden er bepaalde stofjes en hormonen in je hersenen aangemaakt die zorgen dat jij je gelukkig voelt.

Je gaat de persoon die je verliefde gevoel opwekt dus associëren met het gelukkige gevoel. Zodra deze persoon dan uit je leven verdwijnt moet je lichaam letterlijk afkicken van deze stofjes die hij of zij opwekte. Dit betekent niet dat je nooit meer gelukkig kan zijn, dat komt vanzelf weer.

waarom-suiker-eten

Afkicken van deze stofjes in je hersenen is zwaar, bijna net zo zwaar als afkicken van een drug. Maar de beste manier blijft om gewoon cold turkey te gaan; alles in één keer af te kappen dus. Zoek dus niet je ex op Facebook op, rijdt niet ‘per ongeluk’ langs zijn of haar huis en wis de WhatsApp gesprekken die je met hem of haar had. Het beste is om zelfs het nummer uit je telefoon te verwijderen, zodat je niet in de verleiding komt weer contact met hem te zoeken.

Fase 3: Boos zijn

De derde fase is het boos zijn. Er komt misschien een moment dat je verdriet zich gaat omzetten in boosheid. Je vervloekt je ex met alles wat je maar kan bedenken. Dit is prima, want waarschijnlijk verdrijft het de pijn een beetje en zorgt het dat jij jezelf niet meer zo’n zielig geval voelt. Je ex van alles de schuld geven wat fout was in jullie relatie, ook al weet je ergens wel dat dit onzin is, kan tijdelijk opluchting bieden.

Boos zijn kan geen kwaad, zolang je je maar realiseert dat het eigenlijk niet terecht is. Natuurlijk mag het als jij je er beter door voelt, maar houd jezelf in de hand. Ga niet echt je ex opzoeken en tegen hem of haar uitvallen. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze eigendommen van hun ex gaan vernielen. Je ex kan er ook niets aan doen, waarschijnlijk hebben zij zelf zelfs ook pijn. Uit je boosheid dus in sport of een hobby, sla desnoods een kussen in elkaar, zoek iets waar je het in kwijt kan. Maar uit het niet op je ex, want daar bereik je vrij weinig mee.

Fase 4: Berusting

De vierde fase is de berusting. Je gaat je realiseren dat je echt wel zonder die ene persoon kan leven. Je gaat weer genieten van de dingen in het leven. Ook het alleen zijn. Hoe fijn is het om even de kroeg in te duiken zonder eerst verantwoording af te hoeven leggen? Om het hele bed voor jou alleen te hebben? Je kunt helemaal zelf besluiten wat je wilt gaan kijken op Netflix.

accet

Na een tijdje denk je ook niet meer bij elk klein dingetje dat jullie ooit samen ooit gedaan hebben aan hem of haar. Je kan met een gerust hart dat ene recept klaarmaken dat je ex zo lekker vond, of op dat ene terrasje een drankje bestellen waar jullie ooit samen dronken zijn geworden. Dat moment komt, echt, het duurt alleen even.

Tip 2: Zoek afleiding

Gelukkig zijn er genoeg manieren om je weer gelukkig te voelen. Pak een hobby op, ga sporten; op het moment dat je beweegt, wordt er in je hersenen endorfine aangemaakt. Dit stofje zorgt dat de sombere gevoelens minder worden. Ook vermindert de andrealine, dus je voelt je minder onrustig.

Dit is belangrijk, aangezien liefdesverdriet soms dezelfde symptomen heeft als depressie, dus je hebt een tekort aan bepaalde stofjes en een overvloed aan andere. Sporten kan hier dus wat aan doen. Dus trek die sportkleren en hardloopschoenen onderuit de kast en ga wat doen. Bovendien zal je van sporten een mooier lichaam krijgen, en nu je weer single bent, is dit alleen maar voordelig.

Of heb gewoon seks, omdat het kan. Een nieuwe liefde zorgt dat je veel sneller over je oude heen bent. Bovendien maakt het lichaam tijdens de seks de hormonen oxytocine en vasopressine aan, deze zorgen dat je je gelukkiger voelt. Je zal dan dus steeds minder het gevoel van gelukkig zijn koppelen aan je ex. Zo zal de pijn en het verdriet langzaam maar zeker over gaan.

plezier-met-vrienden

Blijf niet in je eentje thuis zitten mokken. Als de afleiding niet naar jou komt, ga dan zelf naar de afleiding. Ga stappen, zorg dat je een leuke avond hebt. Spendeer een avondje quality time met vrienden, nu heb je er echter weer tijd voor. Zorg in ieder geval dat je iets leuks doet af en toe en niet in je verdriet blijft hangen. Bovendien ben je echt niet de enige. Je zal merken dat, als je er met mensen over praat, een heleboel mensen je pijn begrijpen en bereid zijn om je te steunen.

Tip 3: Heb geduld

Op het moment dat je partner uit je leven verdwijnt of dreigt te verdwijnen ben je al gauw geneigd om alles wat hij of zij deed wat je eerst irritant vond, goed te praten. Maar realiseer je dat een van jullie niet voor niets de relatie beëindigd heeft. Er zaten genoeg dingen fout die niet opgelost konden worden. Waarschijnlijk is het beter zo.

En ook al doet het even pijn; uiteindelijk zijn jullie beiden beter af. Misschien lijkt dit nu niet zo en heb je weinig zin om toe te geven dat het helemaal niet zo mooi was als het nu lijkt in je hoofd. Heb geduld, je zal gaan inzien dat hij of zij niet de ware was.

Waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk van dit rottige gevoel af, en dat is logisch. Maar als je rondvraagt zal je ook merken dat liefdesverdriet bij niemand hetzelfde is. Heb dus geduld en laat de tijd het helen. Liefdesverdriet verwerken is een individueel proces waar je zelf doorheen zal moeten.

Vergelijk jezelf dan ook niet met anderen. Ieder mens had weer heel andere lessen te leren dan jij. Blijf aan jezelf werken zodat je inzicht krijgt in deze lessen. En dit kan soms lang duren. Dit is heel vervelend, maar helaas hoort het erbij. Het maakt je uiteindelijk ook sterker als persoon!

Tip 4: Kijk naar de toekomst

Probeer niet te blijven hangen in die derde fase (zie tip 1). De pijn gaat op den duur over. En nee, je ex zal niet bij je terugkomen en je zal misschien niet zo snel weer een nieuwe partner vinden. Maar dit is niet erg: van alleen zijn voor een tijdje leer je juist ook heel veel. En hé: je hebt alle vrijheid om te doen wat je wilt nu.

the-best-is-yet-to-come-quote-3

Je kunt praten met wie je wilt, zelfs slapen met wie je wilt, overal je afwas laten staan en zoals al eerder benoemd: alle slechte films op Netflix kijken waar je partner altijd over klaagde als hij of zij ze mee moest kijken.

Zeker als je lang een relatie hebt gehad is het waarschijnlijk moeilijk om weer single te zijn. Maar op den duur komt dit wel weer. Zeker als je genoeg afleiding blijft zoeken. Gun jezelf de tijd om te herstellen en een leven op te pakken waarin je onafhankelijk bent van een ander. Je hebt nu juist weer tijd om dingen voor jezelf te doen en je hoeft met niemand rekening te houden. Dat is toch ook heel fijn?

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *