Ex Heeft Nieuwe Vriend(in) Maar Blijft Contact Zoeken? 6 Tips

Relatiebreuken zijn pijnlijk. Heel. Erg. Pijnlijk. Tenzij je compleet apathisch bent geworden wat betreft je (aanstaande) ex, is het vrijwel onmogelijk om ongeschonden uit een gebroken relatie te komen.

Om te herstellen, is het daarom vaak ook van belang om het contact met je ex – voorlopig – tot een minimum te houden. Op die manier kun je je relatiebreuk eindelijk (soort van) een plekje geven.

Maar wat nou als jouw ex daar geen boodschap aan lijkt te hebben en voortdurend toenadering blijft zoeken?

Moet je de telefoon beantwoorden? Reageer je op die mail? Of blijf je je ex negeren?

In dit artikel kom je erachter wat het betekent als je ex contact met je zoekt, en leer je wat je het beste kunt doen als je ex met jou contact opneemt.

excontact1

Wat je in dit artikel gaat ontdekken is onder meer:

 • Het antwoord op de vraag ‘waarom blijft mijn ex contact met mij zoeken?’
 • Of het verstandig is om contact met je ex te hebben of niet
 • Wat je het beste kunt doen (en wat vooral niet) als je ex contact blijft zoeken
 • En nog veel en veel meer…

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Contact met je ex of niet?

Net toen je dacht dat de deur achter je oude relatie eindelijk gesloten had en dat je je open kon stellen voor een nieuwe relatie, dwingt jouw ex hem weer open. Plotseling ontvang je weer eens een berichtje van hem/haar, of benadert je ex je als je op straat loopt. En jij bent verbijsterd. Het is toch allang uit? Hij/zij heeft zelfs een nieuwe relatie! Waarom blijft hij/zij dan maar contact zoeken met míj?

Het liefst wil je even heel kwaad op hem/haar worden. Was je eindelijk klaar om je oude relatie achter je te laten, en had je besloten dat je je laatste tranen gelaten had, wandelt hij/zij weer doodleuk terug in je leven! En wat wil je ex nou eigenlijk helemaal bereiken? Wil [hij/zij] me terug?; Wil [hij/zij] [zijn/haar] nieuwe relatie in mijn gezicht wrijven?; Probeert [hij/zij] mij jaloers te maken?

Fijn is dat. Eerst breekt je ex jouw hart, en dan geeft hij/zij je ook nog eens geen ruimte om je pijn een plekje te geven. Onvrijwillig merk je dat jouw ex opnieuw jouw gedachten binnendringt, en je hebt geen flauw idee wat je met deze nieuwe ontwikkeling aan moet.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

5 redenen waarom je ex weer contact met je zoekt

Om een oplossing te zoeken voor jouw (rommelige) situatie, zal je eerst moeten proberen achterhalen waaróm jouw ex maar toenadering blijft zoeken, zelfs nu hij/zij een nieuwe persoon in zijn/haar leven heeft. Ga met behulp van de onderstaande mogelijke redenen eens na wat zijn/haar drijfveer is.

excontact2

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

#1 Je ex denkt dat het met jou beter was

Als je ex contact met je opneemt, komt dat waarschijnlijk omdat ze nog steeds gevoelens voor je hebben. Of het nu goede of slechte gevoelens zijn, ze hebben nog steeds gevoelen voor je. Zelfs als je ex boos op je reageert, laat dit zien dat ze nog niet helemaal over je heen zijn geraakt.

Ooit gehoord van het spreekwoord ‘het gras is altijd groener aan de overkant’? Dit houdt in dat het lijkt alsof anderen geen problemen hebben.

In het geval van een relatie(breuk) betekent het dat de nieuwe persoon in iemands leven niet opweegt tegen zijn/haar ex. Zijn/haar ex heeft een standaard voor een vriend(in) gezet, en de nieuwe partner valt daaronder.

Wanneer jouw ex dus contact met jou blijft zoeken, zelfs nadat hij/zij een nieuwe vriend(in) heeft, kan het dus zo zijn dat je ex van mening is dat hij/zij jou mist. Je ex blijft zijn/haar nieuwe partner vergelijken met jou, en komt er vervolgens steeds achter komt dat jij een betere partner was.

#2 Je ex wil jou jaloers maken

Het maakt niet eens uit of hij/zij wel of niet degene was die aanzet gaf tot het eindigen van de relatie, je ex kan ook erg onder jullie breuk lijden.

Dit kan betekenen dat hij/zij zich compleet afsluit van de rest van de wereld en zich verbergt onder zijn dekens (klinkt het bekend?), zich volgooit met alcohol (nogmaals; klinkt het bekend?), of opeens met iedereen het bed induikt.

Maar een andere optie is: hij/zij gaat op zoek naar een nieuwe partner. En nee, dat is niet omdat hij/zij graag genegenheid zoekt (hoewel dat wel bij zou kunnen dragen), maar omdat hij/zij ietwat wraaklustig is. Je ex probeert jou net zoveel pijn te doen als hij/zij heeft, en besluit jou daarom jaloers te maken met zijn/haar nieuwe vriend(in).

Dit kan net zo goed gebeuren als jij helemaal niet degene bent geweest die het uitgemaakt heeft. Het kan ook zo zijn dat je ex het gevoel had dat jij hem/haar gedreven hebt tot een punt waarop hij/zij geen andere optie zag dan de relatie te verbreken. Je ex voelt nog steeds evenveel pijn als jij, en wil ‘payback’ hiervoor.

excontact3

#3 Je ex wil dat jij hem/haar beter laat voelen

Mogelijke situatie: jullie zijn al enige tijd uit elkaar, en jullie relatiebreuk was allesbehalve prettig. Jullie konden niet stoppen met schelden naar elkaar, en het was maar beter dat jullie zover mogelijk uit elkaars buurt moesten blijven. Nog steeds begint je bloed te koken bij de gedachte aan je ex, en je kan je niet voorstellen dat jullie ooit nog bij elkaar komen. En dan opeens sms’t je ex je – iets positiefs…

Vol ongeloof staar je naar je telefoon, en je weet bijna zeker dat je ogen op een cartoon-waardige manier uit hun kassen knallen. Ehm, wat…? De laatste keer dat je je ex zag, vertelde hij/zij je uitvoerig wat een vreselijk persoon je wel niet was. En nu opeens wil hij/zij weer weten hoe het met je gaat?! Hij/zij heeft nota bene een nieuwe vriend(in)!

Het klinkt verknipt, maar het is heel goed mogelijk dat de nieuwe partner van je ex hem/haar wegduwt – hij/zij flirt met anderen, wil amper seks met hem/haar – zodat je ex weer terugdenkt aan zijn/haar laatste relatie. De relatie waarin zijn/haar partner niet met anderen flirtte, en hij/zij wil die connectie weer terug. Het gras was niet groener aan de overkant na jullie relatiebreuk…

#4 Je ex wil vrienden met je zijn

Niet iedere relatiebreuk kan zo in een aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden geschreven worden. Soms is de vlam gewoon op, en hoewel jullie van elkaar houden, zijn jullie niet echt verliefd meer op elkaar. Of anders: jij bent nog verliefd op je ex, maar hij/zij niet meer op jou. En dan opeens licht je telefoon op met een berichtje, een tijd nadat hij/zij alweer een nieuwe partner heeft.

Voordat je echter overhaaste conclusies trekt (‘wil mijn ex weer een relatie met me?’), is het handig om eerst te kijken naar hoe gelukkig hij lijkt te zijn met zijn/haar nieuwe vriend(in). En kijk ook naar zijn/haar relatiegeschiedenis: verbrak hij/zij alle contact of bleef hij in contact?

Wanneer je ex een beetje een vredesduif is, of hij/zij heel gelukkig lijkt te zijn in zijn/haar nieuwe relatie, kan het feit dat hij/zij je vraagt hoe het met je gaat betekenen dat hij/zij simpelweg vriendelijk is. En (wellicht) helaas pindakaas, lijkt het er dus niet op dat hij/zij weer bij je terug wilt komen.

excontact4

#5 Je ex wil seks

Als je seks hebt met iemand, stel je jezelf heel kwetsbaar op; je geeft je letterlijk bloot aan iemand. Dit kan ertoe leiden dat je erg emotioneel gehecht raakt aan je (seks)partner, zeker wanneer jullie (seks)relatie langere tijd duurt. Het is dus niet zo gek dat jij (en/of hij/zij) na jullie relatiebreuk nog openstaat voor affectie van je ex.

Wanneer je ex dus niet lang na jullie relatiebreuk een berichtje naar je stuurt – met een flirterige ondertoon – kan het dus moeilijk zijn om hier niet op in te gaan. Heeft hij/zij echter een nieuwe vriend(in), is de kans groot dat zijn/haar flirterige berichtje gelijkend kan zijn aan een ‘booty call’. Jouw ex wil je zien… Terwijl hij/zij een nieuwe partner heeft.

De kans is dan groot dat je ex enkel seks met je wilt, omdat zijn/haar nieuwe partner niet aan de behoeften voldoet, hij/zij zich verveelt of dat jij beter was. Maar let op: je ex wil dus vreemdgaan met jou! En denk: wat jij niet wil dat een ander jou aandoet, doe jij een ander ook niet aan. Bovendien sta jij erboven om de ‘other (wo)man’ te zijn – jij verdient beter!

Lees hier wat je moet doen als je seks hebt gehad met je ex.

Hoe ga je verder? 5 tips om met je ex om te gaan

Even een samenvatting van je huidige situatie: je ex en jij zijn al enige tijd (maanden) uit elkaar, je had er (waarschijnlijk) veel pijn van – zelfs als jij het zelf had uitgemaakt – je hebt jezelf en jouw leven weer redelijk op orde, bent vrij gelukkig, en dan bam: je ex zoekt plotseling weer contact met je op.

Met recht ben je erg verbaasd (understatement), en weet je niet echt wat je ervan moet maken. Aan de hand van de situaties die onder het vorige kopje zijn genoemd, heb jij toch enigszins een beeld weten te creëren van zijn/haar beweegredenen achter de plotse toenadering. De vraag is nu dus: hoe ga je verder?

Tip #1: Ga bij jezelf na hoe je je voelt over zijn/haar toenadering

Nadat je over je schok heen gekomen bent, en je een beeld hebt van waarom je ex weer contact gezocht heeft, bedenk jezelf dan eens hoe jij je er echt bij voelt.

Ben je gelukkig, opgelucht dat hij/zij weer toenadering zoekt? Of voel je je compleet uitgeput, en wil je niets liever dan je ex gewoon helemaal vergeten? Sta jezelf toe je emoties te voelen; wordt eens flink kwaad (‘hoe durft [hij/zij]!?’) – krop niets op.

Tip #2: Vraag jezelf af of je erop in wilt gaan

Belangrijk nu is dat je jezelf af gaat vragen of je werkelijk in wilt gaan op zijn/haar toenadering, of dat je besluit dat je ex echt compleet tot het verleden behoort, en dat jij klaar bent om je van hem/haar te distantiëren.

Als je probeert door te gaan met je leven en je geen interesse meer hebt om er samen uit te komen, dan is het waarschijnlijk beter dat je de telefoon niet beantwoordt als je ex contact met je opneemt.

Door tegen ze te praten of ze weer te ontmoeten, haal je allerlei herinneringen weer naar boven en geef je je ex het gevoel dat de deur weer op een klein kiertje voor hem of haar openstaat.

Denk eraan om trouw te blijven aan jezelf en waar je van houdt, en dat je nooit te veel doet om je ex te behagen. Het is een veelgemaakte fout om in het ene uiterste of in het andere te vallen. Zet je ex-partner niet op een voetstuk, maar denk ook aan je eigen behoeftes.

Wil je werkelijk het contact herstellen met je ex? Of doe je het puur voor hem of haar?

excontact5

Tip #3: Bedenk jezelf of het de moeite waard is

Wil je wel graag ingaan op de avances van je ex, bedenk jezelf dan eerst of het wel echt de tijd en moeite waard is. Zie jij wel echt een gezonde relatie opbloeien vanuit de huidige situatie? Of kom je tot het besluit dat het toch veel beter is om hem/haar en jullie relatie vaarwel te zeggen en verder te gaan met je leven?

Als je hoopt je relatie met je ex-partner te redden, dan kan dit absoluut goed nieuws lijken. Het betekent immers dat je ex weer met je wilt praten. Het is alleen niet verstandig om je meteen beschikbaar op te stellen. Hoe bedoel ik dat?

Nou, onderhoud contact met je ex op je eigen voorwaarden. Laat je ex soms een dag wachten voordat je hem/haar terugbelt. Speel een klein beetje ‘hard to get’. Hij of zij zal alleen maar meer aan je gaan denken en zich afvragen waar je momenteel allemaal mee bezig bent.

Of je de oproepen van je ex wilt beantwoorden hangt echt af van wat je wilt bereiken. Als je verder wilt gaan (of iemand anders hebt ontmoet), raad ik je aan om geen contact met je ex op te nemen voor je eigen bestwil. Maar als je weer bij elkaar wilt komen en nog steeds gevoelen voor je ex hebt, bel hem/haar dan terug.

Laat ze wel eerst even wachten voordat je dat doet. Op die manier leert je ex je te respecteren en waarderen. Als je wilt dat je ex terugkomt, is het ergste dat je zou kunnen doen om hen achterna te rennen.

Tip #4: Zet jezelf op nummer 1!

Wat te doen als je ex je terug wil? Wanneer je samen er probeert uit te komen, dan is het belangrijk om jezelf nooit uit het oog te verliezen.

Als je besluit om je ex nog een kans te geven, moet je er zeker van zijn dat de dingen tussen jullie zullen veranderen. Persoonlijke groei is voor jullie beide van cruciaal belang. En vergeet daarbij nooit dat beide partijen actief bezig moeten zijn om de nieuwe relatie een goede kans van slagen te geven.

Als je bijvoorbeeld je ex op een positieve manier kunt verrassen, betekent dit dat je op de een of andere manier bent veranderd en dat je niet langer bent wie je ex dacht dat je was! Op die manier plant je een zaadje van twijfel in het hoofd van je ex en zal hij/zij alleen maar interesse in je krijgen.

De aandacht van je ex lijkt misschien heel leuk, maar ga eerst na of zijn/haar redenen ‘zuiver’ zijn, of dat hij/zij jou slechts als ‘friends with benefits’ of erger nog, ‘booty call’ ziet.

Wacht met het geven van je lichaam, totdat hij/zij jou zijn/haar hart hebt gegeven en jij hem/haar het jouwe; laat je niet gebruiken voor seks! Maak van jouw eigen gesteldheid prioriteit nummer 1!

Tip #5: Maak vrede met de situatie

Mocht je besluiten dat je niet verder wilt met je ex, zelfs als blijkt dat hij/zij redenen wél ‘zuiver’ zijn, voel je dan niet verplicht toch aan je ex toe te geven. Immers, zo wordt geen van jullie écht gelukkig. En in het geval dat je ex en jij samen verder willen, laat je dan niet tegenhouden door een schuldgevoel tegenover zijn/haar huidige partner (mits zij uit elkaar zijn). Maak vrede met de situatie zoals deze is; gun jezelf (en je ex) geluk.

Tip #6: Loop niet te hard van stapel

Bij tip 3 beschreef ik al dat het niet verstandig is om meteen in te gaan op de avances van je ex. Natuurlijk mag je wel contact hebben, maar houd het casual. Spreek niet meteen je gevoelens uit bij het eerste telefoontje dat je krijgt.

Als je te behoeftig wordt, dan zal je ex dit onmiddellijk aanvoelen en kan de relatie tussen jullie mislukken. Ervan uitgaande dat je je ex bent tegengekomen en een afspraakje hebben ingepland, dan moet je de dingen rustig aan doen. Bespring niet gelijk je ex bij de eerstvolgende ontmoeting, ook al is dat misschien wat je op dat moment zou willen.

Laat de dingen op een natuurlijke manier gebeuren en wees niet te gehaast om later geen spijt van dingen te krijgen.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

2 Reacties op "Ex Heeft Nieuwe Vriend(in) Maar Blijft Contact Zoeken? 6 Tips"

 1. Miranda says:

  Hoi Edwin,
  Help. Ik ben nog stapel op mijn ex die een maand geleden de relatie verbroken heeft en al een ander had toen wij nog samen waren. Nu heeft hij afgelopen maandag contact gezocht via de app en gebeld. Hij denkt veel aan mij, mooie herinneringen. Dinsdagavond wilde hij langs komen maar ik heb dat afgehouden omdat hij een vriendin (nog) heeft en hij volgens mij maar voor 1 ding komt. We hebben wel uitgesproken dat we elkaar niet kunnen loslaten maar ik heb aangegeven dat hij dan wel moet gaan kiezen. Wat verder te doen? Ik mis hem en ben echt heel gek op hem. Zijn huidige vriendin is heel ander type en hij zegt dat de sex die wij hadden echt heel bijzonder was. Tja...

  • Isabelle says:

   Beste Miranda,

   Jou berichtje is heel herkenbaar voor me want ik zit er nu ook in die situatie, we zijn nog maar 2 maanden op vriendschappelijk manier uit elkaar en nu heeft hij nu pas een nieuwe vriendin maar hij heeft mij face of face gezegd als hij bij haar is dat hij nog aan mij denkt en zie me graag en dat hij mij niet kan loslaten...maar we weten allebei dat we geen liefdesrelatie kunnen hebben enkel vrienden ook al ben ik smoorverliefd op hem en ik kan hem ook niet loslaten maar ik heb deze situatie in vrede een plaats gegeven om mij zelf op een positief manier verder te leven...wens jou veel succes!!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *