Hoe Lang Duurt Liefdesverdriet? Dit Is Wat Je Eraan Kunt Doen

De tijd heelt alle wonden, zo luidt het gezegde… Maar is dat eigenlijk wel zo? Uit elkaar gaan is moeilijk, maar alleen verder gaan kan nog veel zwaarder zijn.

Het kost tijd om over iemand heen te komen en liefdesverdriet te verwerken. En vaak duurt het veel langer dan je zou denken om je gebroken hart te helen.

Liefde kan je het gevoel geven dat je alles aankunt, maar liefdesverdriet kan het tegenovergestelde gevoel teweegbrengen.

Gelukkig genezen alle gebroken harten uiteindelijk en zijn er verschillende dingen die je kunt doen om dat pijnlijke proces te versnellen.

In dit artikel leer je hoelang het duurt om van een liefdesbreuk te herstellen en ontdek je hoe jij snel weer gelukkig wordt.

Daarnaast leer je in deze blog:

  • Waarom mannen en vrouwen op een verschillende manier omgaan met liefdesverdriet
  • Hoelang het gemiddeld duurt voordat je over je ex heen bent
  • 5 tips die je helpen over je ex heen te komen
  • Hoe je erachter komt of hij/zij je nog steeds leuk vindt (ondanks de gemengde signalen)
  • En nog veel en veel meer…

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Liefde

Sommigen zal je waarschijnlijk eerst onder schot moeten houden voordat ze het toegeven, maar stiekem willen we het allemaal: liefde.

Helemaal niet zo gek – het is een van de fundamentele behoeften van de mens. Ergens, bij iemand, willen horen. Het gevoel hebben dat iemand om je geeft, en de wetenschap dat jij iemand hebt waar jij door het vuur voor zou gaan. Een doel en een missie.

Waarom anders zouden er zoveel tv-shows, films, boeken, liedjes, schilderijen, etc. over gemaakt worden? Waarom anders zou iemand zichzelf vrijwillig compleet verwaarlozen, zolang hij/zij maar een schijntje liefde kan ontvangen van het object van zijn/haar affecties?

Liefde is zoveel krachtiger dan jij je misschien beseft.

Liefde is in staat de wereld te veranderen. Goedschiks, maar helaas ook kwaadschiks. Werp een blik op het Investigation Discovery kanaal en titels als Scorned: Love Kills en Wicked Attraction springen eruit.

Liefde is zo krachtig dat mensen zichzelf soms niet meer in de hand hebben als ze verliefd worden. En dan voornamelijk wanneer iets – of beter gezegd iemand – hen in de weg staat.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Een gebroken hart

Als je hart gebroken wordt, kan het dus zijn dat je je grip op de werkelijkheid verliest. Liefdesverdriet kan je dingen doen geloven en de wereld in bepaald licht gaan zien, die vele malen negatiever zijn dan je ze normaal zou beschouwen. Al je negatieve gedachtes (‘’Ik word nooit meer gelukkig’’, ‘’De wereld vergaat’’) komen voort uit de macht die liefde over jou heeft.

Maar voordat je helemaal pessimistisch wordt; dit betekent niet dat je jouw liefdesverdriet nooit kunt overwinnen. Doe je niets, dan ga je inderdaad ten onder aan – tsja – de liefde.

Vecht je echter terug om je ex terug te krijgen, zal je er alleen maar sterker uit komen.

Bekijk nu eerst deze video en lees daarna het artikel: 

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Symptomen van liefdesverdriet

Tot je over je liefdesverdriet heen bent, zal je namelijk nog zeker gedurende een bepaalde tijd een of meerdere van de volgende symptomen ervaren:

Bezorgdheid en rusteloosheid

Wanneer je liefdesverdriet hebt, kan je erg veel zorgen met je mee gaan dragen, en erg rusteloos en wanhopig worden. Je vecht continu tegen jezelf, waardoor je hartslag stijgt, wat ertoe kan leiden dat je gaat beven, kortademig en angstig wordt. Ook kan je vaker gespannen spieren, hoofdpijn, zweten en misselijkheid ervaren.

Slapeloosheid

De slapeloosheid die je ervaart als gevolg van een gebroken hart is vrij eenvoudig te verklaren naar aanleiding van je rusteloosheid. Je kunt je rust niet vinden door de angst die door je lijf giert, de fysieke symptomen die je ervaart en een verandering in je slaapomgeving (geen partner, evt. ander bed, etc.).

Ziekte en een onderdrukt immuunsysteem

Als je liefdesverdriet hebt, zou dit kunnen leiden tot koorts, problemen met je maagdarmkanaal en een algemeen gevoel van malaise. Dit klinkt vergezocht, maar is eigenlijk vrij logisch.

Wanneer jij liefdesverdriet ervaart, stel je jouw lichaam namelijk bloot aan hoge levels van stress. Je produceert extra veel cortisol, het antistresshormoon.

Als dit gedurende langere tijd in je bloedbaan blijft, zal het ervoor zorgen dat je immuunsysteem verslechtert. Dit gaat vaak gepaard met een afgenomen eetlust, waardoor je lichaam veel makkelijker virussen aantrekt.

Werkelijke fysieke pijn

Veel mensen met liefdesverdriet ervaren werkelijke fysieke symptomen. Denk hierbij aan borstpijn, buikpijn of een gevoel alsof je hart werkelijk pijn doet. Onderzoek heeft aangetoond dat deze pijn echt bestaat.

Romantische afwijzing activeert namelijk dezelfde gebieden in je hersenen die reageren op fysieke pijn.

Interessant feitje: wist je dat er zelfs een syndroom bestaat waarbij mensen borst- en hartpijn en -falen ervaren als gevolg van een gebroken hart? Dit staat bekend als het broken heart syndrome. Het imiteert symptomen van een hartaanval, waaronder kortademigheid, borstpijn en hartfalen.

Stress zou hiervan de oorzaak kunnen zijn; de stressreactie van het lichaam (het vrijkomen van hormonen in de bloedbaan) kan bloed ertoe aanzetten kleine propjes te vormen die een hartaanval opwekken.

Gewichtstoename of -verlies

Een ander symptoom van liefdesverdriet is dat je ofwel veel aankomt, of veel afvalt. Er is geen echte standaard wat betreft gewichtsverandering als gevolg van een gebroken hart.

Het ligt eraan hoe jij omgaat met (trieste) levensveranderingen. Sommigen vinden troost en afleiding in eten, terwijl anderen door de spanning die door hun lichaam raast niet eens kunnen dénken aan eten.

Depressie

Dat bijna iedere persoon met een gebroken hart zich weleens down heeft gevoeld, komt vast niet als een verrassing. Maar wist je dat liefdesverdriet ook werkelijk tot depressie kan leiden?

Dit heeft voornamelijk te maken met je zelfvertrouwen. Afgewezen worden door je partner kan dit namelijk enorm ondermijnen. En verliezen waar een lager zelfvertrouwen bij komt kijken, zijn twee keer zoveel geneigd om een depressie uit te lokken dan een verlies zonder een laag zelfvertrouwen.

Ontwenningsverschijnselen

Liefde is dus erg krachtig. Maar wist je dat het zelfs zo krachtig is dat in het rijtje van verslavingen ondergebracht kan worden? En dat betekent dat je ontwenningsverschijnselen kunt ervaren na je relatiebreuk. Als je lichaam gewend is aan liefde, zal het – net als wanneer je opeens stopt met drugs – verschijnselen van ontwenning gaan vertonen.

Maar wees gerust: net als drugsverslaafden van hun drugsverslaving afkomen, zal jij ook van jouw verslaving aan liefde (en je ex) afkomen.

Vragen over de eigen identiteit

Als jij echt een ronduit afschuwelijke relatiebreuk hebt meegemaakt, vind jij jezelf misschien in een positie waarin je je gaat afvragen wie jij nu eigenlijk bent. Een relatie kan jou namelijk anders doen denk over jezelf. Gaat die relatie vervolgens uit, weet jij even niet zo goed meer wie jij eigenlijk bent.

Relatiebreuken kunnen dus existentiële crisissen uitlokken. Zeker nadat je bot aan de kant bent gezet door je ex, blijf je achter met een hoop vragen, omdat je niet kunt bevatten hoe het (opeens) zover heeft kunnen komen.

Was je misschien niet liefdevol genoeg? Was die persoon gewoon niet de ware? Je moet jezelf dus als het ware weer herontdekken.

De duur van liefdesverdriet

Maar hoelang is ‘’gedurende een bepaalde tijd’’ nou eigenlijk? Terwijl jij ligt te creperen om het feit dat jouw relatie voorbij is, blijft er een vraag in je hoofd zwemmen: ‘’Wanneer is deze ellendige pijn nu eindelijk eens voorbij?’’.

De een meent dat de hersteltijd van je relatie de helft van de tijd dat je relatie duurde, zal duren, de ander vindt dat het een maand hoort te duren. Maar kan je wel echt een norm benoemen voor de duur van liefdesverdriet? Zeker wanneer je in overweging neemt dat iedere situatie weer anders is, en dat er veel omstandigheden kunnen zijn die tot een verlenging van de pijn kunnen leiden.

Een onderzoek uitgevoerd op 155 jongvolwassenen geeft een antwoord: bij 71% van de onderzochte groep duurde het ongeveer 3 maanden (11 weken) voordat er meer gefocust kon worden op de positieve aspecten van de relatiebreuk. Op dit punt voelden de participanten zich alsof ze gegroeid waren als persoon en alsof ze doelen konden stellen.

Maar let dus wel: dit blijft een gemiddelde. Iedereen heelt op zijn eigen tempo!

Verschil tussen gedumpte en dumper

Maar denk niet zomaar dat de ‘dumper’ het veel makkelijker heeft dan de gedumpte. Ook hij/zij kan er gerust 11 weken over doen voordat hij/zij hersteld is van de relatiebreuk. Natuurlijk is er een verschil – bij de gedumpte komt de breuk hoogstwaarschijnlijk veel meer als een klap aan, en heeft de dumper meer voorbereidingstijd gehad.

En als jij zelf degene bent die een punt gezet heeft achter jouw relatie, zal dit vast niet als een verrassing komen. Want juist degene die de knoop doorhakt, krijgt nog een extra lading pijn op zijn/haar schouders mee te dragen, in de vorm van schuldgevoelens.

Je voelt je schuldig over het feit dat je je jouw (ex-)partner zoveel pijn hebt gedaan, en dat jíj in essentie degene bent die opgegeven hebt; die heeft bepaald dat jullie relatie het niet waard meer was om voor te vechten. Maar juist hierdoor ben jij als dumper helemaal kapot van jullie breuk.

Je hebt zo hard gevochten om er meer uit te halen, maar je moest toch deze beslissing maken.

Hoe gaan mannen en vrouwen met liefdesverdriet om?

Naast verschillen tussen de gedumpte en de ‘dumper’, bestaan er ook verschillen tussen mannen en vrouwen waar het de ervaring van liefdesverdriet betreft. Onderzoekers hebben 6000 mensen van over de hele wereld gevraagd naar de intensiteit van hun liefdesverdriet. De belangrijkste bevindingen van hun onderzoek zijn als volgt:

  • Vrouwen ervaren hogere levels van emotionele én fysieke pijn. Dit zou zo zijn omdat vrouwen veel meer (biologisch) geïnvesteerd zijn in hun relatie dan mannen.
  • Mannen vinden het veel moeilijker om te herstellen van een relatiebreuk, en herstellen grotendeels zelfs nooit helemaal. Mannen voelen het verlies van hun partner op een diep niveau en gedurende een erg lange tijdsperiode. In deze periode begint hij namelijk pas te beseffen dat hij weer helemaal opnieuw moet beginnen om terug te krijgen wat hij verloren is, of dat het verlies onvervangbaar is.

In de laatste bevinding schuilt echter iets wat eigenlijk voor beide seksen geldt: wij zijn geneigd om te denken dat de persoon die we ‘verloren’ zijn niet te vervangen is. Maar wellicht zorgt het feit dat dit bij mannen relatief later doordringt ervoor dat vrouwen sneller herstellen van een relatiebreuk. Zij voelen de pijn meteen heftig, maar werken ook direct hard aan hun herstel.

Liefdesverdriet verwerken doe je zo

Maar hoe doen zij dit eigenlijk? Hoe kom je over je liefdesverdriet heen? Antwoorden hierop vindt je in onder andere de volgende artikelen:

Andere manieren om met liefdesverdriet om te gaan, vindt je op de afbeelding hieronder.

5 tips voor het verwerken van liefdesverdriet

Enkele tips tegen liefdesverdriet zijn hieronder op een rijtje gezet:

Tip #1: Verbreek alle contact met je ex

Want ja, hoe kan je over iemand heen komen als je continu met hem/haar geconfronteerd wordt? Het antwoord: dat kan je niet.

Je moet tijd hebben om over je ex heen te komen.

Aangezien je ex een wandelende herinnering is aan jullie relatie en jullie liefde, is het dus maar beter hem/haar voor een tijdje even uit de weg te gaan.

Dat betekent dus ook: (tijdelijk) blokkeren op Facebook, ontvolgen op Instagram, ontvolgen op Twitter, WhatsApp-berichten verwijderen – nadat je ze eerst ergens opgeslagen hebt. En het liefst ook: foto’s verwijderen – opnieuw nadat je ze eerst in een speciale map hebt opgeslagen – jullie favoriete nummers van je playlist halen, en jullie favoriete films en series van Netflix halen.

Vermijd daarnaast ook plekken waar jullie vaak (samen) kwamen, en waarvan je weet dat je ex vaak komt. Ga jezelf niet onnodig pijn doen door hem/haar steeds ‘toevallig’ tegen te komen.

Het klinkt misschien als een hemelse ‘shot’ aan de persoon waar je het meest naar verlangt, maar is in werkelijkheid meer een slap in the face – jij ‘hebt’ hem/haar niet meer.

Ook als je ex contact met jou probeert te zoeken, dan is het verstandig om dit te negeren.

Tip #2: Onderdruk je pijn niet

Nog iets wat je absoluut niet moet doen: jezelf vertellen dat ‘’helemaal prima’’ met je gaat. Want wie houd jij nou eigenlijk voor de gek? Je pest echt alleen jezelf hiermee.

Anderen gaan gewoon door met hun leven; jij bent straks degene die na een volgende mislukte relatie op de bank zit omdat je je plots beseft dat je je vorige relatiebreuk nooit écht verwerkt hebt.

Laat die pijn dus gewoon toe. Huil tranen met tuiten – en nog een beetje meer. Begraaf jezelf onder deken na deken. Trek je giraffe-onesie aan. Was je haar een paar dagen niet. Doe je heerlijk te goed aan een bak Ben & Jerry’s. Who cares? Zolang jij maar op je gemak je pijn een outlet geeft en je je beter gaat voelen.

Word jij overigens gigantisch onrustig van het alleen zijn met je pijn in je eigen kamer, niet anders doend dan series kijken en tissue na tissue onder snuiten? Ga dan lekker naar buiten!

Fiets, voetbal, zwem, loop nota bene een stuk met je hond (als je die hebt). Wandelen is bovendien sowieso een goed idee; je kunt heerlijk je hoofd leegmaken, en bent ook nog eens gezond bezig.

Tip #3: Praat met iemand die om je geeft

Heb jij iemand in je omgeving die aangeeft je graag bij te staan in je verdriet? Maak daar dan gebruik van! Het geeft je de kans om eens uit je hoofd te kruipen en je hart te luchten bij een ander. Sterker nog, het is in essentie een goedkope therapiesessie – in therapie praat je eigenlijk voornamelijk over hoe jij je voelt.

Je zult merken dat je je een stuk beter gaat voelen als je je gevoelens uitspreekt.

Maar let er wel op dat je niet constant over je gevoelens gaat praten. Voor je het weet creëer je alleen maar meer chaos en problemen in je hoofd. Bovendien wordt de bereidwilligheid van anderen minder als je maar blíjft praten over hetzelfde.

Praat dus tot je je prettig voelt, en spendeer de rest van de tijd aan iets gezelligs doen (met je gesprekspartner) om je hoofd weer even leeg te krijgen.

Tip #4: Leer van je ervaring

Van iedere keer dat je onderuitgaat in je leven, kan je een les meenemen.

Je gaat na hoe het kwam dat je onderuitging, wat je anders had kunnen doen, en hoe je het een volgende keer anders zál doen. Herhaal je fouten niet, maar leer van ze.

En dat wil niet zeggen dat jouw relatie een fout was, maar dat je wellicht betere keuzes had kunnen nemen dan degene die tot je relatiebreuk hebben geleid.

Stel jezelf vragen als:

  • Communiceerde ik niet open genoeg?
  • Was ik niet gevoelig genoeg naar de gevoelens van mijn partner toe?
  • Initieerde ik wel genoeg (fysieke) intimiteit?
  • Was ik bezitterig of te egoïstisch?
  • Was ik niet oprecht?

De antwoorden op deze vragen zullen je bewuster maken, beter nadenkend en beter in staat om je volgende relatie wel te laten slagen.

Lees dit artikel als je nog meer tips zoekt om over je ex heen te komen.

Tip #5: Ga eens praten met je ex

Nogmaals: het is essentieel voor je heelproces om juist geen contact te zoeken met je ex. Maar voel jij zelf aan dat je weer positiever naar je relatie – en de wereld in – kunt kijken, en dat je al je verdriet een plekje hebt gegeven, waarom niet?

Zeker als jij beseft hebt dat je je ex stiekem toch heel erg mist. Want nu je met een heldere blik op je relatie terugkijkt, realiseer je je dat het jullie aan liefde voor elkaar nooit ontbrak.

Omstandigheden buiten jullie controle hebben gezorgd voor jullie relatiebreuk. En nu wil je het toch weer graag proberen met je ex. Stap 1: ga eens rustig met hem/haar praten!

Plus, je resterende liefdesverdriet verdwijnt uiteraard door nieuwe genegenheid van en naar je ex!

Wil je het graag nogmaals proberen? Lees dan mijn artikel met tips over hoe je ervoor zorgt dat je ex weer verliefd op jou wordt.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

2 Reacties op "Hoe Lang Duurt Liefdesverdriet? Dit Is Wat Je Eraan Kunt Doen"

  1. Ik heb het ebook besteld, maar kan het helaas niet downloaden. Ik heb wel enkele videos gekeken. Ik vraag mij af, of deze adviezen niet te enthousiast zijn. Wat als je ex heel stellig is met het gegeven dat zij je nooit (meer) zal vertrouwen, een relatie met mij ongezond voor haar is en ik geen hoop meer moet hebben. (als we een keer elkaar gaan zien).
    Bovendien is het nu ruim een maand geleden dat onze relatie verbroken is, en hoe langer ik wacht, hoe meer zij zich van mij gaat vervreemden? Een confrontatie met mij kan ze nu nog niet aan, schreef ze in een mail van ruim een week geleden.
    Ik voel mij zo verloren zonder haar...

  2. Sjaak says:

    Wat slecht om mensen die al heel kwetsbaar en gevoelig zijn in eerste instantie af te raden om met je ex contact te zoeken, uiteindelijk te verleiden om dit juist weer te doen en deze terug te krijgen. Emotioneel misbruik noem ik dat!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *