10 Effectieve Tips om Je Huwelijksproblemen Op te Lossen

Het gevoel dat je iets mist, of juist gevoelens voor iemand anders. Jullie gaan je aan elkaar ergeren, aan jullie ingesleten patronen of jullie hebben simpelweg geen begrip meer voor elkaar. Dit zijn allemaal tekens dat het er niet al te best voor staat met je huwelijk.

Dit kan erop wijzen dat de spanning en de vonk uit jullie relatie verdwenen is. Jullie banen, de kinderen of andere zaken nemen steeds meer tijd en aandacht in beslag en zorgen dat jullie steeds minder tijd hebben voor elkaar.

Het is belangrijk dat als je hier toch nog aan wilt werken, je het exacte probleem achterhaalt. Hieronder lees je tips om dit probleem te vinden en op te lossen.

1. Wat is het probleem?

Voor het oplossen van een probleem is het goed om eerst te achterhalen wat nu precies het probleem is. Veel mensen weten niet of nauwelijks waar het nu eigenlijk mis gaat in hun relatie en daarom is het moeilijk om dit dan ook op te lossen. Probeer eerst voor jezelf op een rijtje te zetten wat er volgens jou mis is aan jullie relatie. Wat ontbreekt er? Wat zijn de momenten waarop er ruzies ontstaan? Vind je dit moeilijk? Wellicht kun je dan de methode gebruiken die hieronder staat beschreven:

Pak een kaal A4’tje en schrijf hierop hoe je relatie er op dit moment uitziet. Zet op de linkerzijde van het vel de negatieve punten van de relatie en op de rechterzijde de positieve punten. Beschrijf het liefst twee keer zoveel positieve punten als negatieve punten. Dit omdat je in de meeste gevallen de neiging hebt alleen op de negatieve punten te focussen, terwijl het juist belangrijk is om in te zien hoe de hele relatie in elkaar zit en aan welke dingen er wel, of juist niet gewerkt hoeft te worden.

positief-negatief

2. Praat erover

Nadat je voor jezelf weet wat er fout zit en wat je wil veranderen, ga dan het gesprek aan met je partner. Doe dit niet op een verwijtende toon, want dan bereik je niets en lok je alleen maar ruzie uit. Jullie zitten samen in deze relatie en je zult er samen aan moeten werken.

Vertel aan hem of haar dat jij hebt nagedacht over wat je graag anders zou willen zien, en vraag of zij hetzelfde willen doen. Waarschijnlijk zal je zien dat je partner met hele andere dingen, maar ook dezelfde dingen komt als waar jij van baalt.

3. Wat zijn jullie behoeften?

Het succes van een huwelijk hangt af van het aantal behoeften van twee mensen waarin voorzien moet worden. Het is dus belangrijk om erachter te komen waar de behoeften van de ander liggen. Soms zitten die behoeften in heel kleine dingetjes en is het veel minder moeilijk en groot dan je voor ogen had.

Soms is een simpel compliment op zijn tijd al genoeg. Als het gedrag van de ander je stoort en je hebt behoefte aan iets anders, zeg dat dan. De ander zal dit waarschijnlijk waarderen en hetzelfde bij jou doen. Zo voorkom je miscommunicaties. Behoeftes zijn er om over na te denken en om over te praten.

4. Emotionele onbereikbaarheid

Veel mensen hebben onbewust emotionele muren opgebouwd, die voorkomen dat ze ooit echt hecht kunnen worden met vrienden of familie. Dit is natuurlijk een vorm van zelfbescherming en ook helemaal niet raar. Het kan zelfs zo zijn dat je het zelf helemaal niet doorhebt, omdat je wel over je gevoelens kan praten, maar ze alleen niet kan tonen. Dit is ook moeilijk om door te hebben. Toch is het belangrijk dat je dit zo min mogelijk doet naar je partner toe.

verdrietig-koppel-16

Sommige mensen dragen ook een sociaal masker, eveneens een beschermingsmaatregel die je vaak geen goed doet. Dit kan als gevolg hebben dat je helemaal vervreemd bent van elkaar, ook al ben je al jaren getrouwd. Je weet niet meer wie de ander echt is, omdat jullie beiden ook dat masker dragen als je bij elkaar bent.

Als je weer nader tot je partner wilt komen, zal je weer wederzijds vertrouwen op moeten bouwen en je openstellen voor de ander. Dit geldt voor jullie allebei. Desnoods kan een relatietherapeut hierbij helpen.

5. Blijf niet in het verleden hangen

Veel huwelijken zijn gedoemd te mislukken door de emotionele bagage die een van de twee vanwege vroegere teleurstellingen meebrengt. Herken dat persoonlijke barrières uit het verleden de hoofdreden kunnen zijn dat je partner of jij zich nooit helemaal bloot durft te stellen aan de ander.

Soms is het een gebrek aan vertrouwen dat in het verleden is ontstaan en dat de persoon doorvoert in het huidige huwelijk, soms is een geschiedenis van bindingsangst en mislukte relaties voorafgegaan aan de huidige problemen. Probeer met deze problemen te dealen en help elkaar hierbij.

De emotionele bagage kan ook zijn ontstaan tijdens het huwelijk natuurlijk. Misschien heeft een van jullie de ander bedrogen. Dan is het de vraag of je nog door wilt gaan met dit huwelijk. Als het antwoord hierop ja is, is het belangrijk dat je elkaar kan vergeven.

Bedenk dat jullie beiden maar gewoon mensen zijn en mensen kunnen fouten maken. Soms verlies je de controle over je gevoelens. Maar je hebt wel controle over je acties, en die kunnen in veel gevallen de fout goedmaken. Blijf hier dus niet te lang in hangen.

6. Behandel de ander hoe je zelf behandeld wil worden

Denk nooit dat de ander een soort meubelstuk is, dat je veilig je huwelijk kunt laten versloffen en dat er geen uitingen van liefde nodig zijn in jullie huwelijk. Je wilt ook niet dat hij of zij dit bij jou doet. Doe het dan ook zelf niet. Je partner weet niet dat je om hem of haar geeft als je het nooit zegt of laat merken.

Dit kan in hele kleine dingetjes zitten, zoals opbellen midden op de dag enkel om even gedag te zeggen. Uit jezelf een kleinigheidje kopen of je partner mee uit eten nemen naar dat ene tentje waar jullie goede herinneringen aan hebben. Meegaan naar een evenement dat jou niet zo veel interesseert, maar wat voor je partner zijn of haar dag maakt. Dat zijn de dingen die jullie samenzijn speciaal maken.

7. Verberg niets

Mensen die niets te verbergen hebben, zijn eerlijk en open. Zorg dus dat je niets te verbergen hebt. Geen enkel mens is honderd procent open, maar je kunt op zijn minst een begin maken. Probeer dus altijd een open boek te zijn naar je partner toe en wees er zeker van dat hij of zij je door en door kent. Verwacht van de ander niets minder. Overigens is niets frustrerender dan een partner die in een gesprek iets zegt, maar eigenlijk iets heel anders bedoelt. Wees dus eerlijk naar elkaar en je bent al op de helft.

8. Probeer niet voortdurend je gelijk te halen

Je hoeft niet voortdurend te bewijzen dat jij beter weet waar je het over hebt dan je partner. In plaats hiervan kun je proberen begrip op te brengen en je in je partner in te leven. Door te besluiten om vanaf nu gelukkig te zijn in plaats van gelijk te hebben, word je een stuk aangenamer om mee om te gaan. Niet eens alleen voor je partner, maar voor iedereen om je heen. Ook zal je dan beter in staat zijn om een discussie te voeren die niet uitloopt op ruzie.

slechte relatie

Als je partner dit wel doet, spreek hem of haar hier dan op aan. Zeg dat je het vervelend vindt als je nooit serieus genomen wordt en dat het dan ook geen zin meer heeft om een eigen mening te hebben als hij of zij jou toch nooit gelijk geeft. Maar maak er geen wedstrijd van. Het is niet belangrijk wie er gelijk heeft, het is belangrijk dat je elkaar in je waarde laat.

9. Als het niet van twee kanten komt

Wijs je partner op zijn of haar angsten en weerstand maar maak eveneens duidelijk dat je echt veel meer bereikt als je samenwerkt. Als je partner inziet dat hij of zij er zelf iets mee opschiet als ze star blijven volhouden om kortaf en grimmig te doen, houden ze daar vanzelf mee op. Laat zien dat jij er alles aan wilt doen om dit huwelijk te redden en er daadwerkelijk mee bezig bent. Probeer hierbij niet betweterig over te komen, maar hulptoereikend.

10. Breng offers

Zoals in elke vriendschap of relatie is ook voor een goedlopend huwelijk opoffering nodig. Twee verschillende personen komen samen, kinderen worden er nog eens aan toegevoegd, en dan samen onder een dak leven is niet altijd even gemakkelijk. Wees dus niet zo onrealistisch om te denken dat een enkele onenigheid het signaal is dat jullie toch niet voor elkaar bestemd zouden zijn.

Verlies je ook niet in hippe echtscheidingsoorzaken’ zoals ‘Op elkaar uitgekeken zijn’ en ‘We groeien langzaam uit elkaar’. Een huwelijk vraagt verantwoordelijkheid. Neem die dan ook.

Kortom

Je huwelijk is waarschijnlijk echt wel te redden, als jullie je er beiden maar voor openstellen. Erken de problemen die je hebt en ga ermee aan de slag. En het allerbelangrijkste: doe dit samen. Zoek er desnoods hulp bij. Je kan dit, jullie kunnen dit. Je moet elkaar gewoon weer even vinden. Dat is moeilijk, maar jullie zijn eens voor elkaar gevallen, dat zit nog wel ergens, jullie moeten het alleen weer even terugvinden.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "10 Effectieve Tips om Je Huwelijksproblemen Op te Lossen"

  1. Van Berghen Jean says:

    Wij hebben een huwelijk van 30samen .op dat moment.leven we.langs.elkaar .ik zit met.problemen en wil die.graag op lossen .heb iemand doen leren kennen in Thailand . maar mijn vrouw kan ik niet loslaten .wil alles doen om mijn huwelijk te redden . hou van haar .dus langs deze weg zoek ik een oplossing .

    N Ik n

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *