7 Gouden Tips om Relatieproblemen Op te Lossen

Relatieproblemen worden vaak niet goed ingeschat. Is er sprake van een dipje in de relatie of gaan jullie door de sleur nu anders met elkaar om? Het gezond houden van een relatie moet veel tijd en aandacht in geïnvesteerd worden. Probeer te voorkomen dat je partner de relatie gaat beëindigen omdat hij/zij geen uitweg meer ziet.

Relatieproblemen moeten overwonnen worden, maar hoe pak je het aan? De grootste fout is om de problemen voor lief te nemen. Ga er aan werken! Als de relatie verbroken wordt door je partner, zal het je veel moeite gaan kosten om je ex weer terug te krijgen in je leven. De 7 tips die wij in dit artikel bespreken kunnen jou helpen.

Hoe herken je relatieproblemen?

Ruzies binnen een relatie zijn normaal. In bepaalde periodes kunnen er ook vaker ruzies ontstaan. Toch hoeft dit nog niet te betekenen dat er relatieproblemen zijn. Partners die nooit meningsverschillen hebben, kunnen veel grotere relatieproblemen hebben. Een probleem heb je pas als jullie elkaar proberen te ontlopen, weinig praten en langs elkaar heen leven. Als jullie relatie eigenlijk altijd in een dip zit, kun je zeggen dat er sprake is van relatieproblemen.

Eén van beide gaat vreemd – Zijn de relatieproblemen nog op te lossen?

Als één van de partners vreemd is gegaan, is jullie onderlinge relatie voor altijd besmet. Eén klein foutje zal jullie de rest van de relatie blijven achtervolgen. Het is zelfs de vraag of jullie relatie nog wel toekomst heeft. Een relatie moet sterk zijn om vreemdgaan te kunnen overleven. Het vertrouwen heeft namelijk een behoorlijke breuk opgelopen. Het maakt voor de toekomst van de relatie een groot verschil of het eenmalige affaire is geweest en het opgebiecht is, of dat het stelselmatig was en de partner is er achter gekomen.

vertrouwen

Dit komt doordat vertrouwen onmisbaar is in een liefdesrelatie. Als de liefdesrelatie het vreemdgaan overleeft, blijft het jullie toch altijd achtervolgen. Zelfs over tientallen jaren is het nog steeds een smet.

7 gouden tips om je relatieproblemen op te lossen

Hebben jullie relatieproblemen en wil jij je partner niet kwijt? Ga er dan samen aan werken. Jullie moeten nog wel een toekomst zien voor jullie relatie anders kunnen jullie beter gelijk stoppen. Er moet nu niet gekozen worden om in een relatie te blijven omdat het uit elkaar gaan niet praktisch is of je kunt het de kinderen niet aan doen. Relatieproblemen moet je oplossen, of je moet de conclusie trekken dat er samen geen toekomst is. Om verkeerde redenen bij elkaar blijven gaat niet werken.

Lees onze 7 gouden tips om je relatie weer op de rails te krijgen.

Tip # 1: Zoek het probleem eerst bij jezelf

Ga eerst voor jezelf na waar jij denkt dat de problemen vandaan komen. Kijk hierbij ook kritisch naar jezelf. Zit jou iets dwars waardoor je feller gaat reageren, of zit je met je hoofd misschien ergens anders? Relatieproblemen hebben meestal beide partners aan bijgedragen, maar misschien kun jij bij jezelf nagaan wat jouw bijdrage hierin is. Pas als je het weet kun je er namelijk iets aan veranderen. Relatieproblemen oplossen is niet een kwestie van aangeven wat jij anders wilt, je zult zelf ook stappen moeten zetten.

Tip # 2: Neem de tijd voor een goed gesprek

Zodra er tussen partners niet meer goed wordt gecommuniceerd, komt de relatie in gevaar. Er wordt vaak nog wel gesproken over huishoudelijke zaken, maar er zijn geen inhoudelijke gesprekken meer over wat jullie bezig houdt. Dit hoeven geen diepgaande gesprekken zijn maar bijvoorbeeld even samen de afgelopen dag doorspreken is goed voor jullie relatie. Binnen het gesprek zullen er namelijk ook andere onderwerpen aangesneden worden, zoals gevoelens. Bespreek vooral ook zaken die volgens jou anders moeten. Op deze manier kun je irritaties en frustraties voorkomen. Relatieproblemen oplossen kan soms al door meer te communiceren.

Stel in een gesprek je partner een keer de vraag hoe het met hem/haar gaat. Door een dergelijke vraag te stellen nodig jij jouw partner uit om een gesprek te beginnen over gevoelens.

Tip # 3: Evalueer jullie relatie

Waar staan we? Waar gaan we naar toe? Binnen een relatie is het goed om duidelijke doelen te stellen. Interesseer je voor de wensen en de doelen van je partner.  Op deze manier kun je achterhalen in hoeverre jullie nog op één lijn zitten. Kijk ook gelijk terug naar jullie relatie tot op heden. Wat voelen jullie voor elkaar en hoeveel houden jullie van elkaar? Dit is bepalend voor de houdbaarheid van de relatie. Hieruit zal ook naar voren komen wat er anders moet. Waar liggen de obstakels en hoe kunnen jullie deze opruimen?

Tip # 4: Verplaats je in de positie van je partner

Probeer voor jezelf inzichtelijk te krijgen wat het probleem in jullie relatie is volgens je partner. Probeer je in te leven in zijn/haar situatie. Dit zal het eenvoudiger maken om de relatieproblemen vanuit de ogen van je partner te zien. Door de problemen te begrijpen, kun je ze ook eenvoudiger proberen op te lossen en verwoorden richting je partner. Probeer jouw positie ook duidelijk te maken voor je partner. Probeer het hem/haar duidelijk te maken zodat je partner jou ook beter zal begrijpen.

Tip # 5: Ga er samen een weekendje tussenuit

Niets werkt zo ontspannend als een vakantie. Plan bijvoorbeeld twee overnachtingen in een hotel aan de kust. Door op vakantie te zijn kunnen jullie ontsnappen aan de dagelijkse sleur en even tijd voor elkaar vrij maken. Alleen al de ontspannen en luchtige sfeer doet jullie relatie goed. Boek niet alleen een hotel, maar denk ook na over leuke activiteiten. Zorg er voor dat er voldoende tijd over is voor diepgaande gesprekken. Een paar overnachtingen in een andere omgeving is ook goed voor jullie seksleven. Probeer tijdens de vakantie om weer dichter bij elkaar te komen.

Tip # 6: Ga samen in relatietherapie

Relatieproblemen oplossen kunnen jullie in eerste instantie zelf proberen, maar indien het niet lukt om er samen uit te komen, kan een relatietherapie uitkomst bieden. Veel mensen vinden het een grote stap om in therapie te gaan, maar het zal de relatie wel ten goede komen. Jullie kunnen onder begeleiding van een deskundige jullie verhaal doen. Het kan al heel bevrijdend werken om te praten over de problemen die jullie binnen de relatie hebben. Je bespreekt het namelijk niet snel met vrienden en familieleden. De therapeut gaat niet zeggen wie gelijk heeft of wie fout zit. Het doel is om jullie op de juiste manier in gesprek te brengen. De relatieproblemen moeten jullie zelf oplossen.

therapy

Tip # 7: Zet seks in als breekijzer

In een prille relatie is seks heel belangrijk om dichter bij elkaar te komen. In een langlopende relatie krijgt seks onterecht een minder prominente rol. Het gebeurt nog wel, maar altijd op dezelfde manier in dezelfde volgorde. Partners met relatieproblemen zullen nog maar weinig of helemaal geen seks meer hebben. Geen seks zal de relatie nog verder verslechteren. Probeer eens creatief te denken om jullie seksleven weer wat leuker te maken. Koop bijvoorbeeld lingerie of seksspeeltjes. Ook kun je door extra aandacht te geven weer meer seks hebben met je partner. In een goede liefdesrelatie neemt seks een belangrijke plek in. Houd hier rekening mee.

Herken wanneer een relatie niet meer te redden is

Een relatie werkt alleen als het jullie beide geluk geeft. Is dit niet meer het geval? Stel jezelf dan de vraag of er nog toekomst zit in jullie relatie. Een relatie zonder toekomst kan beter zo snel mogelijk beëindigd worden. Er kan ook een situatie ontstaan dat de relatieproblemen niet op te lossen zijn of er zijn grote verschillen in belangrijke opvattingen en wensen. Een onoverkomelijk verschil in wensen is bijvoorbeeld een kinderwens. Wil de één geen kinderen en de ander juist wel? Bepaal voor jezelf of er nog een toekomst voor jullie is. Op de lange termijn kan dit een onoverkomelijk verschil zijn.

Wat nu als niet beide bereid zijn om de relatieproblemen op te lossen?

Niemand wil in een relatie zitten die wordt beheerst door ruzies en een slechte sfeer. Om eraan te kunnen werken moeten beide partners er tijd en energie in willen steken. Indien één van beide niet wenst mee te werken, worden de problemen door de niet meewerkende partner niet op waarde ingeschat. Een andere optie is dat hij/zij de relatie al heeft opgegeven. Trek hier je conclusies uit!

Uitgebreide Online Video Uitleg om Weer een Gezonde en Gelukkige Relatie te Ervaren

Een gezonde relatie zorgt voor een gelukkig leven. Een slechte relatie zorgt voor stress, ongeluk en veel drama.

We mogen blij zijn dat er mensen zijn die jaren hebben besteed om alles maar dan ook alles hebben gedaan om er precies achter te komen wat ervoor zorgt dat een relatie goed gaat, of wat er voor zorgt dat een relatie slecht gaat.

Ontdek in het ideale relatie programma precies hoe jij ervoor zorgt dat je  relatie aanvoelde als een nooit eindigende verliefde huwelijksreis.

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

17 Reacties op "7 Gouden Tips om Relatieproblemen Op te Lossen"

 1. Magda says:

  Beste Edwin,
  Ik ben al 18 jaar getrouwd met mijn man en we hebben samen twee fantastische kinderen (12 en 16 jaar oud). We hebben het altijd heel druk met werk, het huishouden, de zorgen voor onze kinderen etc waardoor we maar af en toe eens tijd voor elkaar hebben, en kunnen vrijen. Toch vond ik niet dat er echt een probleem was in ons huwelijk, ik nam aan dat het normaal was dat getrouwde stellen met pubers minder tijd voor elkaar hadden.
  Pas vertelde mijn man mij echter iets waar mijn hart even van bleef stilstaan. Hij is vreemdgegaan met een stagiaire op zijn werk.
  En ik weet nu niet zo goed waar ik moet beginnen. Ik wil hem niet kwijt, en ik wil ook zeker niet dat onze kinderen met gescheiden ouders opgroeien. Maar hoe kom ik erachter of het wel echt een goed idee is om te vechten voor mijn huwelijk of dat ik juist voor mezelf moet kiezen en op zoek moet gaan naar een andere oplossing, die ook goed is voor mijn kinderen?
  Mvg,
  Magda

  • Edwin Edinga says:

   Beste Magda,

   Wat spijtig dat je zo'n pijn moet doorstaan, dat wens ik natuurlijk niemand toe.

   Ik zou je aanraden om nog even verder te kijken op deze site, er zijn namelijk zeker een aantal nuttige artikelen te vinden die jou kunnen hebben bij het maken van je beslissing. Daarnaast zou het handig kunnen zijn om mijn boek 'Ex Terug Methode' te lezen. Na afloop kan je dan misschien beter voor jezelf bedenken of je het de moeite waard vindt om voor je huwelijk te vechten of dat je huwelijk definitief voorbij is.

   Ik hoop dat je snel tot een (weloverwogen) beslissing kunt komen, en ik wens je heel veel sterkte toe in deze zware tijd.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin Edinga

 2. Hanna says:

  mijn vriend en ik groeien steeds verder uit elkaar ,maar ik houd nog wel van hem! Ik wil hem echt niet kwijt... Ik probeer nog wel vaak seks met hem te hebben en we hebben nu soms zelfs 5 x per week seks maar volges mij heeft ie ook een ander. hij komt vaak pas heel laat thuis.. Ik hoop dat seks hebben met hem er voor zorgt dat hij bij me blijft maar weet niet of dat een goed idee is...

  • Edwin Edinga says:

   Beste Hanna,

   Ik denk inderdaad niet dat seks een goede manier is om de intimiteit in jullie relatie te behouden. Het klinkt misschien vreemd, maar soms is seks helemaal niet de meest intieme manier van samenzijn in een relatie. Met elkaar praten zorgt er juist voor dat je dichter bij elkaar komt. Seks kan ook plaatsvinden tussen twee mensen die enkel streven naar fysieke bevrediging, terwijl er van een emotionele connectie geen enkele sprake is.

   In jouw geval is het waarschijnlijk juist goed om eens te stoppen met seks en eens goed bij jezelf na te gaan 'wat wil ik?'. Is de relatie echt nog steeds goed voor je, of is het misschien maar beter om er een punt achter te zetten? Mocht je je bedenken dat je er nog niet klaar voor bent om je partner los te laten, zou ik je willen aanraden mijn e-book 'Ex Terug Methode' te lezen - zelfs als jullie nog bij elkaar zijn. Hier vindt je veel tips om je vriend weer helemaal terug te winnen.

   Veel succes!

   Groet,
   Edwin Edinga

   • Hanna says:

    super bedankt voor je tips!! Denk dat ik inderdaad maar even een keer een break moet nemen en eens lang en diep moet gaan nadenken. makkelijker gezegd dan gedaan soms.. ik houd nog steeds van hem ... maar moet ook aan mezelf denken natuurlik..

 3. duncan says:

  thanks voor de tips!! beter wil me vriendin nu wel met me trouwe!

 4. Anoniem says:

  Al sinds mijn achtste heb ik enkel oog voor één jongen. Ik ben nu 23. Het klinkt bizar en Hollywoodachtig, maar ik kan het niet helpen... Ik heb het gevoel alsof hij mijn soulmate is. We klikken gewoon, onze relatie is altijd gemakkelijk geweest. Van kalverliefde en vluchtige kusjes op de mond, tot hartstochtige liefde en gepassioneerde zoenen. Ik zie andere jongens niet eens staan, omdat ik in mijn hart weet dat hij hèt is voor mij. Maar de laatste tijd merk ik dat onze relatie iets stroever wordt. We zijn beiden vorig jaar afgestudeerd en zijn begonnen aan ons werkzame leven. En dat levert een hoop stress op; we hebben steeds minder tijd voor elkaar, en er is sneller sprake van ergernissen. Ik mis hem enorm, zelfs ondanks het feit dat we een appartementje delen. Het komt meer dan eens voor dat ik huilend ons lege bed in stap. Maar ik wil hem echt ècht niet kwijt, en niet omdat ik zoveel in hem geïnvesteerd heb, maar omdat ik weet dat we gewoon echt bij elkaar horen. En ik weet stiekem ook wel dat dit een obstakel is waar we overheen kúnnen komen. Maar dan moeten we daar wel wat voor doen. Dus ik hoop van harte dat deze tips zullen werken, ze klinken in ieder geval veelbelovend. Bedankt!

  • Edwin Edinga says:

   Wat een bijzonder verhaal! Ik hoop ook voor je dat de tips zullen werken, ik kan me niet voorstellen dat dit niet het geval zal zijn. Veel succes!

   Groet, Edwin Edinga

 5. denise says:

  heb nu al vier jaar een relatie met mijn vriend. eN ik ben echt stapelgek op hem nog steeds en ik dacht dat alles goed was tussen ons. We hadden zelfs al gepraat over samenwonen en samen een toekomst opbouwen (ben 23)... Maar toen opeens vertelde hij mij vorige week dat hij toch niet zo zeker meer is over zijn gevoelens... Ik ben echt in paniek alle plannen die we hadden gemaakt kunnen nu opeens nit meer doorgaan en hij zal uit mijn leven verdwijnen.. dat wil ik echt niet!!! Ik hoop echt dat de tips werken want anders weet ik het gwoon niet meer ...

 6. Anoniem says:

  Je tips klinken veelbelovend. Hopelijk zullen ze als goed uitgangspunt dienen om mijn relatie weer te herstellen... Het moet gewoon goedkomen! In ieder geval bedankt!

  • Edwin Edinga says:

   Graag gedaan! Aanvullende tips vindt je overigens in mijn boek 'Ex Terug Methode', mocht je hier nog behoefte aan hebben.

   Groet,
   Edwin Edinga

 7. E says:

  Mijn vriend en ik hebben relatieproblemen omdat hij niet uit de kast durft te komen... Ik vind dat onze liefde en uitkomen voor je bent zwaarder weegt maar hij wil die stijve heks van een moeder van hem niet onder ogen komen en haar vertellen dat hij homo is en nu dreigt onze relatie kapot te gaan. Wat moet ik doen??

  • eline says:

   geef hem de tijd en de ruimte, zo makkelijk is het niet voor hem, hij i s bang dat hij zijnn moeder zal verliezen als hij uit de kast komt. Maar je kunt hem wel aanmoedigen, maar niet pushn!! dan wordt hij juist boos op jou. Maar laat jezelf er niet aan onderdoor gaan, als hij echt echt na lange tijd niet uit d kast wil komen,, stel dan een ultimatum op: jij of de kast... Succes!

 8. wanhopig says:

  ik wil zooo graag onze probleme oplossen en weer een relatie krijgen met hem maar hij wilt niet eens meer met mij praten ....

  • Madina says:

   Ik heb juist het tegenovergestelde; mijn vriend wil het juist heel erg graag bijleggen, maar ik weet niet zo goed of ik dat wil en of dat wel goed voor mij is. Hij is namelijk vreemdgegaan (1x) met een meisje uit onze klas, waarvan ik al heel lang wist dat zij hem leuk vond. En nu moet ik steeds tegen haar rotkop aankijken, ze kijkt ook steeds naar mij met zo'n blik van 'haha, zie je wel dat hij mij ook wil'? Echt om gek van te worden!
   Wat moet ik nu doen, het met hem bijleggen of hem dumpen?

 9. brigitte marcus says:

  ik heb een probleem ik heb een relatie met een meisje van 26 ik ben een vrouw van 40 we zijn 8 maanden samen alles ging perfect tot op een dag de 9 januari ik me rot naar haar heb gedragen door stilzwijgen de hele dag niks te zeggen en zei me wilde verassen door de hele dag bij me te zijn was die dag wat ziekjes en durfde het haar niet te zeggen bang dat ze me liet vallen ,en sinds 9 januari heb ik haar nimmer gezien of gehoord op sms krijg ik hele korte berichten vroeger was het nog slaapwel schat nu gewoon slaapwel zei spreekt gewoon constant dat ze dood wil zijn
  ik zie haar verdomd nog graag wil alles voor haar doen om weer samen te kunnen zijn maar zij zegt ik geef je nog 1 kans en ik kijk de kat uit de boom de inzet moet van mij komen nu maar wat ik doe of zeg vraag ik kan niet tot haar door dringen
  ik ben zo eenzaam en verdrietig zonder haar ze was mijn leven

 10. Anoniem says:

  Ik ben 10 jaar getrouwd en heb twee tiener meisjes uit haar eerste huwelijk. Dat is niet makkelijk, geloof mij. Er zijn heel wat strubbelingen geweest die meestal te maken hadden met visie op opvoeding maar ik heb meestal ook ingebonden, het zijn tenslotte haar kinderen. Ik ben slechts de “plus-papa”. Gisterenavond nog was dat door haar nog heel duidelijk gemaakt. Maar ik moet ergens een grens trekken om mezelf nog in de ogen te kunnen kijken. En die trek ik bij mijn privacy in m’n “eigen” (ons, eigenlijk) huis. Ik wil vrij zijn om te bepalen wie wel/niet wanneer welkom is in het huis dat ik thuis noem. Ik heb absoluut geen zin om daar, in mijn privé, mensen te ontvangen waar ik niks mee heb of wil mee hebben. Een vriendje van onze dochter moet er van mij niet op rekenen de eerste paar maanden bij me thuis ontvangen te worden, afspreken kan tenslotte overal en ik kan mezelf maar op 1 plaats thuis voelen. Mijn vrouw echter heeft totaal geen oren naar dat argument en hecht in mijn ogen schijnbaar geen enkel belang aan de manier waarop ik dit ervaar als een grove schending van mijn privacy. Ik heb al veel discussies gehad met haar maar ik heb bij dit punt nu écht de grootste moeite om in te binden/te plooien naar haar wil. Ik zou me 1) nooit meer thuis voelen in eigen huis en 2) nooit meer met respect voor mezelf de spiegel kunnen aanzien. Het kwetst me bovendien mateloos diep, dat mijn vrouw schijnbaar geen begrip kan/wil opbrengen voor mijn standpunt. Ik twijfel nu of ze me echt graag ziet als ze me tot inbinden wil blijven dwingen. Ik raak het geloof in een toekomst voor mijn relatie kwijt. Ik heb meer dan ooit het gevoel dat ik een onoverkomelijke grens heb bereikt. Ik zie haar graag, maar waar moet ik de grens trekken… Hoe kan ik leven met haar als ik daarnaast niet langer kan leven met mezelf… Ben ik nu kleinzielig?

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *