Wanneer Heeft Relatietherapie Geen Zin Meer? 7 Situaties

Ben je ongelukkig binnen een relatie, loopt je relatie bijna op de klippen, of is je relatie zelfs net voorbij? Dan kun je ervoor kiezen om samen met je (ex-)partner in relatietherapie te gaan. Een relatietherapie kan een goed hulpmiddel zijn om weer gelukkig te worden met je partner. Er zijn echter ook een aantal situaties waarin een relatietherapie absoluut geen zin meer heeft.

In dit artikel bespreek ik kort het nut van relatietherapie. Er zijn echter, zoals al eerder aangegeven, situaties waarin ook relatietherapie geen uitkomst meer kan brengen. Daarom zal ik 7 concrete situaties schetsen waarin relatietherapie helemaal geen zin meer heeft. Zo kun je zelf inschatten of je eigen relatie eventueel nog te redden is door in therapie te gaan, of niet.

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een therapie waarin problemen binnen je relatie centraal staan. Nu heeft iedereen die een relatie heeft wel eens problemen met zijn of haar partner. Als de problemen echter langduriger en/of ernstiger van aard zijn en vaak voorkomen, is het wellicht verstandig om relatietherapie te overwegen.

Het doel van een relatietherapie is namelijk om de partners binnen de relatie dichter bij elkaar te laten komen. Vaak is er sprake van een gebrek aan wederzijds vertrouwen. Dit kan komen door overspel, maar ook door verslaving, mishandeling, depressies of andere problemen. Soms kan relatietherapie daarbij helpen. In dit artikel zal ik een aantal concrete situaties schetsen waarbij relatietherapie echter geen zin meer heeft.

Waarom gaan mensen in relatietherapie?

Vaak liggen de kiemen van de problemen die mensen in een relatie ervaren buiten de relatie zelf. Zo zijn zaken die opgetreden zijn in het verleden vaak een verstorende factor binnen een relatie. Het gaat hierbij vaak om gedragspatronen waarvan mensen moeite hebben om deze los te laten.

Daarnaast is er vaak sprake van hechtingsproblemen: mensen vinden het lastig om zich te hechten.

Een relatietherapie kan inzichten bieden in de verschillende gedragspatronen die leiden tot problemen in de relatie. Het is hierbij wel van belang om op te merken dat een relatietherapie alleen succesvol kan zijn als jullie je er ook daadwerkelijk voor openstellen. Je moet dus bereid zijn om jezelf bloot en je gevoelens te geven zodat je aan jezelf en de relatie met je partner kunt werken.

Het beste kun je een relatietherapie dan ook als een soort gereedschapskist zien. De relatietherapeut geeft jou en je partner een paar tools in handen om te werken aan jullie relatie. De therapeut kan zelfs nog aanwijzingen geven hoe jullie er samen aan kunnen werken, maar het echte harde werk zul je toch echt samen met je partner moeten doen.

Wanneer heeft relatietherapie geen zin meer? 7 concrete gevallen

Er zijn een aantal gevallen waarin relatietherapie absoluut geen zin meer heeft. Je doet er dus goed aan om deze lijst met 7 concrete situaties waarin relatietherapie geen zin meer heeft even door te lopen. Zo kun je zelf beslissen of relatietherapie voor jullie nog de moeite waard is of niet.

Situatie #1: Als een van beide partners niet open staat voor de relatietherapie

In een relatietherapie werken koppels samen aan hun relatie omdat er iets niet goed zit in de relatie en ze dat graag willen oplossen. Een relatietherapie kan daarom ook alleen maar effectief worden ingezet op het moment dat beide partners open staan voor therapie.

In een situatie waarin iemand gedwongen wordt (of zich gedwongen voelt) om hieraan deel te nemen, gaat het niet werken.

Voordat je echter de conclusie kunt trekken dat iemand zich echt gedwongen voelt, is het goed om even te proberen te achterhalen wat er precies achter het gevoel van ‘gedwongen worden’ zit. Vooral mannen voelen zich dikwijls aangetast in hun eer als ze een dergelijke therapie voorgeschoteld krijgen. Daarnaast kan het ook een bron van schaamte zijn.

Zelfs als er wel sprake is van twee partners die openstaan voor een relatietherapie, dan is er nog geen sprake van gegarandeerd succes. Alleen als beide partners ook daadwerkelijk tijd, energie en moeite in het behandeltraject willen steken, kan er sprake zijn van succes. Wanneer een van de twee er met de pet naar gooit, kun je het eigenlijk wel vergeten.

Situatie #2: Als jullie niet meer verliefd op elkaar zijn

Een relatietherapie is eigenlijk niet bedoeld om je aan diggelen gevallen relatie weer voorzichtig te lijmen. Als dit de insteek is, dan ben je eigenlijk te laat. Soms zijn er mensen die al jarenlang problemen ervaren in de eigen relatie, maar die deze problemen steeds weer voor zich uit geschoven hebben. Ze proberen het dan last-minute op te lossen, maar dan heeft relatietherapie geen zin meer.

Als je namelijk de aanwezige problemen steeds maar voor je uit blijft schuiven en niet werkt aan het probleem, dan breng je je relatie door de jaren heen enorm veel schade toe. Wanneer jullie hierdoor niet meer verliefd zijn, dan zal relatietherapie niet opeens weer de vlam doen ontbranden.

Wanneer het vuur gedoofd is, is relatietherapie eigenlijk vooral een kostbare poging om iets te redden dat niet meer bestaat. In dat geval kun je betere dingen met je tijd én geld doen dan investeren in een relatietherapie.

Situatie #3: Als een stelletje samen in therapie wil, terwijl het duidelijk is dat één persoon eerst zijn eigen trauma’s moet verwerken

Zoals ik hierboven al beschreven heb zijn ervaringen uit het verleden vaak de reden dat er binnen een relatie problemen ontstaan. Dit is dikwijls toe te schrijven aan traumatische ervaringen die in het verleden van een van de partners gespeeld heeft. Een relatietherapie doe je samen. Als een van de partners nog niet in staat is zijn eigen kwelgeesten te verslaan, dan zal relatietherapie niet werken.

In een relatietherapie krijg je namelijk gereedschappen aangereikt om weer van elkaar te leren houden. Maar voordat je van iemand kunt houden, zul je eerst van jezelf moeten leren houden. Dit is voor veel mensen een heel erg grote uitdaging.

Zolang je niet van jezelf houdt, zul je ook geen liefde aan anderen kunnen geven, of daarvan kunnen ontvangen.

Een relatietherapie heeft dus absoluut geen zin als er nog persoonlijke issues of trauma’s zijn die eerst getackeld moeten worden.

Situatie #4: Als een of beide partners zich niet comfortabel voelen om intieme details met een derde persoon te bespreken

Bij een relatietherapie komen niet alleen beide partners kijken, ook de therapeut speelt een belangrijke rol. Omdat een liefdesrelatie gebaseerd is op gevoelens en intimiteit, zijn dit ook de zaken die aan bod zullen komen tijdens de relatietherapie. De relatietherapeut zal in de meeste gevallen iemand zijn die jullie beiden nog niet kennen.

Dat je de relatietherapeut nog niet kent, dat hoeft geen enkel struikelblok te vormen. Wat echter wel problematisch is, is als je je buitengewoon onprettig voelt bij het spreken van je gevoelens. In het begin is dit voor iedereen een kwestie van gewenning. Wanneer een van jullie zich echt niet kan openstellen voor een derde persoon, dan zal relatietherapie geen zin meer hebben.

Situatie #5: Als het doel van de relatietherapie onduidelijk is

Een therapie kan alleen effectief zijn als het duidelijk is wat het doel van de therapie is. Het is een intensief proces waarbij verschillende technieken door de relatietherapeut kunnen worden ingezet. Als echter niet duidelijk is wat het einddoel van relatietherapie is, kan een relatietherapie ook nooit beoordeeld worden op de effectiviteit.

Een dokter kan je ook niet beter maken als hij of zij niet weet wat er aan je gezondheid mankeert.

Zo kan een relatietherapie ook niet werken als niet duidelijk is welk probleem er überhaupt moet worden opgelost. Hoewel een relatietherapeut wel kan helpen bij het zoeken naar het probleem, is het wel belangrijk dat er overeenstemming is tussen de partners. Jullie moeten het samen eens zijn over waar jullie naartoe willen werken.

Je kunt nog zoveel van elkaar houden, maar als je het niet eens bent over het doel van de therapie, dan heeft het geen zin. Een relatietherapeut werkt namelijk met een plan ergens naartoe. Zonder doel geen plan. Zonder plan geen therapie.

Situatie #6: Als er sprake is van een gewelddadige relatie

Als er sprake is van een geweld binnen een relatie (bijvoorbeeld als je partner je slaat) dan ligt het misschien voor de hand om te denken aan een relatietherapie. Maar besef het volgende: als jij je in een gewelddadige relatie bevindt, ben jij het niet probleem. Jij bent namelijk niet diegene die zal moeten veranderen. Je partner, diegene die jou heeft mishandeld, is het probleem.

Natuurlijk kun je het in een andere therapie wel met een therapeut hebben over het effect dat deze mishandeling op jou en je zelfbeeld gehad heeft. Dit moet je echter nooit doen waar diegene die de oorzaak is, de geweldpleger dus, bij zit.

Er kunnen namelijk een aantal dingen misgaan als jij met diegene die je heeft mishandeld in een therapie gaat zitten:

  • De geweldpleger kan het verhaal gaan bepalen. Hierdoor zul jij je misschien minder vrij voelen om het echte verhaal uit de doeken te doen.
  • De geweldpleger kan een verkeerd en fictief beeld schetsen van de problemen en zo jou en de therapeut manipuleren. Dit kan zelfs zo erg worden dat jij uiteindelijk als oorzaak wordt aangewezen.
  • De therapeutische sessie duurt natuurlijk niet eeuwig. In een gewelddadige relatie kan dit ertoe leiden dat hetgeen je tijdens de sessie gezegd hebt, je duur komt te staan bij thuiskomst.

Het grootste obstakel in een gewelddadige relatie is namelijk dat diegene die zich schuldig maakt aan gewelddadig gedrag, er helemaal geen baat bij heeft dat de therapeut daadwerkelijk te weten komt wat er zich achter de voordeur afspeelt. Zelfs als de gewelddadige partner voorstelt om in relatietherapie te gaan, dan is dit vaak maar een noodgreep.

Vaak is de geweldpleger namelijk wel gehecht aan diegene met wie hij of zij een relatie heeft. Een voorstel om in therapie te gaan is dan ook vaak ingegeven door een soort paniek. De geweldpleger wil ten koste van alles voorkomen dat de relatie op de klippen loopt.

Situatie #7: Als een van beiden zeker weet dat hij of zij de ander wil verlaten

Sommige stelletjes gaan veel te laat denken aan mogelijke oplossingen voor hun relatieproblemen. Een goed voorbeeld hiervan is een stelletje waarbij de problemen zolang weggestopt zijn, dat een van beide partners het zeker weet. Volgens hem/haar is er geen redden meer aan, er zal een einde gemaakt moeten worden aan de relatie.

Een dergelijke instelling is funest voor het slagen van welke therapie dan ook. Relatietherapie heeft geen zin meer wanneer een van de twee al besloten heeft dat het niets meer gaat worden. Je moet namelijk, zoals al eerder aangegeven, wel samen een gezamenlijk doel kunnen formuleren.

Anders is het volgen van relatietherapie niets meer en niets minder dan een heel erg dure vorm van uitstelgedrag.

Daarnaast kan het nodeloos kwetsend zijn voor een of beide partijen. Als je toch al besloten hebt uit elkaar te gaan, waarom zou je elkaar dan nog een hele emotionele rollercoaster aandoen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende situaties waarin een relatietherapie absoluut geen zin meer heeft. Denk daarom goed na of een relatietherapie wel de juiste oplossing is voor het probleem waar jij en je partner je momenteel in bevinden. Het kan namelijk een heel erg dure hobby worden, die geen van je problemen zal oplossen, als je niet goed oplet.

Staat jouw relatie ook op een kantelpunt? Wil je nog meer tips om een relatiebreuk te voorkomen? Lees dan hier meer over of je moet scheiden of blijven.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psycholoog en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

4 Reacties op "Wanneer Heeft Relatietherapie Geen Zin Meer? 7 Situaties"

  1. Ingrid says:

    Als er geen verliefdheid meer is, hoeft het nog niet zo te zijn dat relatietherapie geen zin meer heeft. Alsof gevoel maatgevend is. Dat is het maar al te vaak in onze consumptiemaatschappij. Liefde is ook nog een werkwoord en een keuze. Het punt dat ik wil maken, is als volgt: Het is mogelijk dat de liefde begraven ligt en dat het na hard werken weer naar boven komt. In relatietherapie ga je als het ware schatgraven onder zee bij een verloren eiland. Dus: geef niet te snel op als je niets meer voelt!

    • nikki says:

      Ik dacht precies hetzelfde! Verliefdheid kan overgaan, of gaat over in iets anders. Zeker als je al lang samen bent.

  2. Carla says:

    Helemaal mee eens Nikki , verliefdheid gaat over in liefde .
    Ik zeg altijd verliefdheid overkomt je , het gebeurt door allerlei ingewikkelde chemische processen , en het gaat bij de meeste stellen over in houden van{ liefde dus }.
    En houden van is een keuze die je maakt om bij elkaar te blijven en dat verloopt niet altijd zonder slag of stoot , soms raak je elkaar ergens kwijt en moet je weer opzoek naar elkaar .

  3. M says:

    Als beide partners geweldadig zijn geweest. Heeft het zeker geen zin meer zeker!?

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *