Scheiden of Blijven? 7 Relatietips om een Breuk te Voorkomen

Een relatiebreuk is natuurlijk niet leuk, maar wat eigenlijk vaak nog erger is, is de periode in de aanloop naar de breuk toe. Vaak heb je namelijk allang door dat het allemaal niet zo lekker loopt. Daardoor ben je bang dat dat uiteindelijk het einde van je relatie zal betekenen. Dit betekent echter niet dat je ook weet hoe je dit moet voorkomen, waardoor uit elkaar gaan onvermijdelijk kan lijken.

In dit artikel zal ik je proberen uit te leggen wat je in zo’n situatie het beste kan doen om een breuk te voorkomen. Er zijn bijna geen problemen die je niet met de juiste aanpak kan oplossen, en dus ben ik ervan overtuigd dat jij je relatie kan redden als je er op tijd bij bent. Ontdek aan de hand van deze tips of je moet scheiden of blijven!

Tip 1: Praat open met je partner over jullie problemen

Als je dit artikel leest, dan is de kans groot dat je het idee hebt dat er problemen aanwezig zijn in je relatie. Of het nou heel grote dingen zijn, zoals bijvoorbeeld dat iemand is vreemdgegaan, of kleinere problemen, zoals een gevoel van afstandelijkheid: eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Het kan allemaal leiden tot het stuklopen van een relatie, en dan vooral als je er niet over praat.

Als je het niet over dit soort problemen hebt, blijf je ermee zitten en vreet dit je als het ware op vanbinnen. Jullie gaan je dan langzamerhand steeds meer aan de ander ergeren. Dit kan op een gegeven moment zo erg worden dat je totaal niet meer met iemand kan leven. Dan is het enige mogelijke gevolg scheiden in plaats van blijven.

Een relatie is als een auto: als je niets doet wanneer er problemen zijn, dan gaat hij uiteindelijk vanzelf stuk.

Het is daarom belangrijk om een open gesprek met je partner aan te durven gaan over jullie problemen. Als jullie allebei uitspreken wat jullie dwarszit in de relatie, geef je de ander de kans om hier iets aan te doen. Bovendien merk je vaak dat veel van je ergernissen erg onbenullig zijn als je ze een keer hardop uitspreekt tegen een ander. Hierdoor ga je er zelf ook minder mee zitten.

Hierbij is het wel belangrijk dat je niet meteen de schuld bij je partner legt. Je kan best vertellen dat je je ergert aan dingen die je partner doet, maar zo moet je het gesprek niet beginnen. Als je zegt dat je het wil hebben over wat hij of zij fout doet, dan voelt je partner zich aangevallen.

Je kan daarom beter zeggen dat je het idee hebt dat niet alles even goed loopt in jullie relatie, en dat je daar graag over wil praten. Maak ook duidelijk dat de relatie je veel waard is, en dat je er alleen voor wil zorgen dat deze goed blijft.

Tip 2: Zet jullie relatie niet in het teken van jullie problemen

Zoals net gezegd, is praten over je problemen alleen maar goed als je je relatie wilt redden. Wat je echter niet moet doen, is je relatie in het teken zetten van jullie problemen. Als jullie het alleen nog maar hebben over alle problemen in jullie relatie, dan creëer je in jullie hoofden een heel negatief beeld. Op die manier kun je er juist voor zórgen dat het uitgaat, in plaats van het te voorkomen.

Pas op dat je je partner er niet per ongeluk van overtuigt dat hij of zij het moet uitmaken.

Zorg er daarom voor dat jullie ook de leuke kanten van jullie relatie blijven inzien. Voer niet alleen eindeloze gesprekken over jullie problemen. Praat juist ook over andere, leukere onderwerpen, en ga leuke dingen doen. De beste manier om een relatiebreuk te voorkomen, is het leuk houden van je relatie, dus zorg vooral dat je dat blijft doen.

Hier wil ik natuurlijk uitdrukkelijk niet mee zeggen dat je minder leuke discussies uit de weg moet gaan. Als je twijfelt tussen scheiden of blijven, moet je wel met je partner blijven praten. Ook als je partner een gesprek met jou probeert te beginnen, moet je dit niet uit de weg gaan: afstandelijkheid is funest voor een relatie, dus dat wil je voorkomen.

Tip 3: Erken je eigen fouten

Als een relatie niet goed loopt, dan komt dat zelden door één persoon. Meestal hebben beide partners allebei schuld aan de problemen die in de relatie spelen, en zullen ze er dus allebei aan moeten werken om dit te verbeteren. Het is daarom belangrijk om je ook in je partner te verplaatsen, te kijken wat jij beter had kunnen doen, en je eigen fouten te erkennen.

Zelfs als je partner écht iets ernstigs heeft gedaan, zoals bijvoorbeeld vreemdgaan, kun je deze tip toepassen, maar uiteraard wel op een andere manier. Als iemand je ontrouw is geweest, dan is het zeker gerechtvaardigd om daar boos over te zijn, en de fout vooral bij je partner te leggen.

Je kan je echter ook bedenken dat mensen niet zomaar vreemdgaan. Misschien was jij wel heel afstandelijk of zelfs gemeen tegen je partner. Dit praat zijn of haar gedrag niet goed, maar het is wel iets wat je kan erkennen als je nog met die persoon verder wil.

Dat de ander een grotere fout gemaakt heeft, wil niet zeggen dat dat de enige fout is.

Bij twijfel tussen scheiden of blijven, moet je ook eerlijk zijn over jouw fouten. Door je eigen fouten te erkennen, laat je zien dat jij je best wilt doen voor deze relatie. Bovendien stel je je open en kwetsbaar op. Hierdoor zal je partner ook sneller geneigd zijn om zijn of haar fouten te erkennen, zodat jullie allebei aan je problemen kunnen werken.

Alleen als jullie allebei bereid zijn om moeite te doen, zal het je immers lukken om je relatie te redden.

Tip 4: Blijf fysiek contact hebben

Als het wat slechter gaat in een relatie, dan is de kans groot dat het allemaal wat afstandelijker wordt. De hoeveelheid fysiek contact in jullie relatie zal bijvoorbeeld flink afnemen. Op zich snap ik dat logisch. Wanneer het niet goed gaat tussen jou en je partner, zul je minder snel de neiging hebben om de hele dag te zoenen, te knuffelen of seks te hebben.

Wil je echter blijven en niet scheiden, dan is het belangrijk om dit wel te blijven doen. Fysiek contact is erg belangrijk om een relatie te laten slagen. Want zeg nou zelf: als jij in een relatie zit waarin je elkaar nog nauwelijks aanraakt, dan wil je toch ook niet in die relatie blijven?

“Afstandelijk gedrag gaat jullie echt niet dichter bij elkaar brengen.”

Bovendien is er ook nog een wetenschappelijke reden dat aanraking ervoor zorgt dat jullie relatie makkelijker stand zal blijven houden. Als je elkaar aanraakt, maakt je lichaam allerlei hormonen en andere stoffen aan, die zorgen dat je je met elkaar verbonden voelt. Dit geldt het sterkst voor seks, maar het geldt in zekere mate voor elke vorm van aanraking.

Ik bedoel hier natuurlijk ook niet mee dat je het moet gaan overdrijven: het is echt niet nodig om de hele dag aan elkaar te zitten alsof jullie net verliefd zijn. Kleine aanrakingen kunnen echter al een heel groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het even vastpakken van zijn of haar hand of een kleine kus terwijl je hem of haar voorbijloopt. Ook even knuffelen op de bank kan erg effectief zijn.

Tip 5: Herinner elkaar aan wat jullie leuk aan elkaar vinden

Als je twijfelt tussen scheiden of blijven, dan is het makkelijk om een steeds negatiever beeld van elkaar te krijgen. Je richt je alleen op problemen en ergernissen, waardoor je partner in je hoofd een soort kwaadaardige demon wordt die hij of zij eigenlijk helemaal niet is. Praten over je problemen helpt hier enorm bij, maar het is niet het enige dat je kan doen.

Een slechte relatie repareren kan een beetje lijken op het helemaal opnieuw beginnen van een relatie.

Wat je ook kan doen, is elkaar herinneren aan waarom jullie elkaar in de eerste plaats leuk vonden. Op die manier merk je weer waarom je voor elkaar bent gevallen, en zul je zien dat veel van die leuke eigenschappen nog steeds aanwezig zijn bij je partner. Zo word je als het ware weer opnieuw op elkaar verliefd, en geef je je relatie een flinke boost.

Misschien vind je het een beetje geforceerd om tegen je partner te zeggen: “Hee, zullen we het even hebben over waarom we elkaar ook alweer leuk vonden?”. Gelukkig kun je dit ook op een minder directe manier doen, bijvoorbeeld door over oude herinneringen te beginnen van toen jullie net een relatie hadden. Zo kom je weer terug in de mindset van toen, toen je elkaar nog helemaal geweldig vond, en beseffen jullie ineens weer waarom je elkaar zo leuk vond.

Tip 6: Zoek steun bij anderen (zonder te “vluchten”)

Het is zelden een goed idee om persoonlijke problemen in je eentje op te lossen. Door steun bij anderen te zoeken, zul je merken dat je veel makkelijker over je problemen heen komt en deze weet op te lossen. Dit komt vooral doordat je je verhaal bij iemand kwijt kan, en zo je gedachten op een andere manier dan normaal op een rijtje kan zetten. Bovendien kan het al erg goed voelen om begrepen te worden.

Als twijfelt tussen scheiden of blijven door problemen met je partner, dan kun je echter vaak niet écht bij hem of haar terecht voor steun. Het is belangrijk dat je het over je relatieproblemen hebt, maar dat zullen waarschijnlijk niet heel prettige gesprekken zijn. Wanneer je behoefte hebt aan steun, is het daarom goed om het ook met vrienden of familie over je problemen te hebben.

Wat je overigens uitdrukkelijk niet moet doen, is vluchten voor je relatieproblemen door al je tijd met andere mensen dan je partner door te brengen. Op die manier maak je jullie problemen alleen maar erger, en ben je niet bezig met kiezen tussen scheiden of blijven. Zo weet je eigenlijk zeker dat je je relatie kapotmaakt, dus blijf gewoon met je partner praten en tijd met hem of haar doorbrengen. “Problemen lossen zichzelf niet op als je ze maar lang genoeg negeert.”

Tip 7: Ga na of je nog echt van elkaar houdt

Om maar even met een iets negatiever punt te eindigen: soms is een relatie gewoonweg niet te redden. Misschien was er een moment waarop dat nog wel mogelijk was, maar is het nu toch echt te laat. Of misschien verschillen jullie op essentiële punten toch teveel van elkaar. In zo’n geval is het voor iedereen het beste om de relatie te beëindigen, hoe pijnlijk dat ook kan zijn.

Als je twijfelt tussen scheiden of blijven, is het een goed beginpunt om te kijken of je nog van elkaar houdt. Mensen die van elkaar houden, komen natuurlijk ook gewoon voor problemen te staan, maar vaak zijn zij bereid om veel verder te gaan om hun problemen op te lossen. Als je nog van elkaar houdt, zal een relatiebreuk nog wel kunnen worden afgewend, mits je hier je best voor doet.

Wanneer je echter niet echt meer van je partner houdt, dan kun je het best de relatie opgeven, hoe hard dat ook klinkt. Het is in niemands belang om bij iemand te blijven waar hij of zij niet van houdt, dus dan kun je het onvermijdelijke maar beter niet proberen tegen te houden.

Hou je echter nog wel van elkaar, dan wil ik je echt aansporen om vol te houden: liefde is het waard om moeite in te steken.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *