12 Aparte Redenen Waarom Mannen & Vrouwen Vreemdgaan

Misschien lijkt het voor jou een ver-van-je-bed-show. Of je had nooit verwacht dat jouw partner het zou doen. Dat het bij andere stellen voorkomt, oké, maar dat zou jullie toch nooit overkomen? Ik heb het over het breken van het belangrijkste vertrouwen in een relatie: vreemdgaan.

Ondanks dat het misschien onwerkelijk lijkt, gaat toch zo’n 1 op de 5 mensen vreemd. Ongeveer 20% van die mensen durft het niet toe te geven aan de partner. Misschien zijn ze bang voor de gevolgen, of weten ze zelf ook niet helemaal waarom ze vreemdgingen. Mensen kunnen daar rare redenen voor hebben; in dit artikel bespreek ik de 12 meest aparte redenen waarom mannen en vrouwen vreemdgaan.

Reden 1: Onzekerheid in de relatie

Aan het begin van jullie relatie was alles vast rozengeur en maneschijn. Jullie vertelden elkaar om het uur dat jullie van elkaar hielden, en deden er alles aan om bij elkaar te zijn. Naarmate de tijd vorderde, werd dat alleen steeds minder. Jullie raakten zo gewend aan elkaars gezelschap en liefde – tot een van jullie plots vreemdging.

Je kan dan misschien denken dat het gewoon om de seks ging, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat 48% van de mannen vreemdgaat omdat ze emotioneel ontevreden zijn.

Slechts 8% doet het puur om de seks. Het merendeel van de mensen doet het omdat ze het gevoel hebben niet meer gewaardeerd te worden in een relatie. Hij of zij heeft bijvoorbeeld het idee dat je hem/haar niet meer aantrekkelijk vindt, of dat hij/zij niet bijzonder genoeg is.

Om die onzekerheid tegen te gaan, zoeken mannen en vrouwen soms bevestiging bij andere mensen. Door vreemd te gaan, herstellen ze het beeld dat ze aantrekkelijk en begeerlijk zijn. Hiervoor hoeven ze niet eens bewust op zoek te zijn – puur de aandacht van een andere man of vrouw kan al genoeg zijn.

Reden 2: Herstellen van de lust

Het begin van jullie relatie zat waarschijnlijk volgepropt met lust. Jullie konden geen genoeg van elkaar krijgen, wilden elkaar elke dag zien, en hadden veel vaker seks. Na een tijdje valt de lust wat meer op de achtergrond, en neemt de liefde het over.

Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Sterker nog, dat is een goed teken – als jullie de fase van lust voorbijkomen, dan weten jullie dat je een gezonde relatie hebt. Maar het gebrek aan lust kan wel als een gemis gaan voelen. Dit heeft ook te maken met de vorige reden; de onzekerheid dat je niet meer aantrekkelijk wordt gevonden.

Vreemdgaan geeft in dit geval een bepaalde prikkel, omdat het puur over lust gaat. Hier is in dit geval geen liefde bij betrokken, maar enkel fysieke lust. Het vreemdgaan ‘betekent’ in die zin ook niets – behalve dat je het vertrouwen van je partner schaadt.

Reden 3: Geen verantwoordelijkheid nemen

Deze reden waarom mensen vreemdgaan kun je als heel apart ervaren. In dit geval neemt iemand namelijk geen verantwoordelijkheid voor zijn/haar aandeel in de relatie.

Deze mensen denken dat ze alles kunnen maken, zonder het te verantwoorden tegenover hun partner.

Dit soort mensen is meestal nogal onvolwassen. Ze zijn zich nog niet helemaal bewust van wat het betekent om een relatie te hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld de volgende dingen denken:

 • “Eén keertje maakt toch niet uit”
 • “Ach, zolang mijn partner er maar niet achter komt…”
 • “Het is toch heel normaal om meer dan één persoon aantrekkelijk te vinden?”
 • “Het zit in onze aard om met veel mensen seks te hebben”

Kortom, ze doen er alles aan om hun verantwoordelijkheid jegens hun partner te ontwijken. Ze staan er niet (voldoende) bij stil dat ze hun partner kunnen kwetsen door vreemd te gaan.

Reden 4: Bindingsangst

Sommige mensen vinden het van nature moeilijk om zich te verbinden aan iemand anders. Ze voelen zich bijvoorbeeld bekneld in een relatie, hebben het gevoel dat ze dingen missen in de wereld. Meestal uit dit zich doordat deze mannen of vrouwen veel hun eigen ding doen en weinig met hun partner zijn of praten.

Het kan zich echter ook uiten in vreemdgaan. Iemand houdt er eigenlijk niet van om ‘vast’ te zitten in een relatie, maar is ook bang voor de reactie van de partner hierop. Daarom gaan ze stiekem vreemd, om het idee van vrijheid te behouden, zonder dat hun partner het weet.

Reden 5: Wraak

Vreemdgaan is niet altijd iets dat uit emotioneel verlangen wordt gedaan. Soms spelen er hele andere factoren een rol. Dit is het geval wanneer iemand vreemdgaat om wraak te nemen op zijn/haar partner.

Soms doet iemand dit omdat de partner eveneens vreemd is gegaan, maar het kan ook hele andere redenen hebben.

Deze mensen hebben het gevoel dat hun partner ze kwaad heeft gedaan, waardoor ze hen terugpakken door vreemd te gaan. Dit is natuurlijk een hele kromme redenering en geeft wel weg dat de relatie eigenlijk ongezond was. Als jouw relatie goed is, dan denk je er niet aan om vreemd te gaan als wraak.

De beste oplossing is altijd om iets uit te praten – vreemdgaan is dat zeker niet!

Reden 6: Het gras is groener aan de overkant

Als je lange tijd met één iemand een relatie hebt, dan ken je die persoon door en door. Je kent zijn/haar positieve, maar ook negatieve eigenschappen. Dat is niet het geval bij iemand die je niet goed kent. Het kan juist zijn dat het lijkt of die persoon alleen maar goede eigenschappen heeft. Die persoon is bijvoorbeeld:

 • Veel knapper dan de huidige partner
 • Attenter of vriendelijker
 • Beter in bed (denk je)
 • Meer geïnteresseerd in jou
 • Een betere partner

Tenminste, zo lijkt het van buiten. Want in zo’n situatie kun je alleen maar naar de goede kanten van een persoon kijken. De negatieve kanten krijg je niet te zien, of je negeert ze. Hierdoor lijkt iemand veel aantrekkelijker in vergelijking met je huidige partner.

Dit kan uiteindelijk leiden tot vreemdgaan. En wat er ook gebeurt, uiteindelijk valt het altijd tegen, en is die persoon toch niet zo perfect als je eerst dacht. Dan was er toch niet zoveel mis met jouw eigen grasveldje…

Reden 7: Het was een ‘ongeluk’

Dit is de reden die het meest wordt aangedragen door mensen die vreemdgaan. Het was een ongeluk, een fout, het had niet mogen gebeuren, het was niet hun schuld, enzovoorts. Ik zet het maar tussen aanhalingstekens, want vreemdgaan gaat nooit per ongeluk, maar er kunnen verzachtende omstandigheden zijn.

Dit hangt natuurlijk heel erg van de situatie af. Iemand kan bijvoorbeeld één keertje dronken zijn, terwijl hij of zij dat normaal nooit is. Op dat moment verschijnt er iemand die heel veel interesse in hem of haar toont, en zich heel erg opdringt. Hij of zij kan die persoon niet van zich afweren, is ook dronken, en kan dan met die persoon zoenen. Achteraf heeft hij of zij er ontzettend veel spijt van.

Niet iedereen zou dit zomaar accepteren, maar het kan wel enige verzachting bieden. Kijk maar:

 • Deze persoon was een keer dronken, en niet bijvoorbeeld elke week
 • De interesse kwam duidelijk van de ander
 • Deze persoon was te beleefd om de ander van zich af te slaan
 • Nadien heeft deze persoon heel veel spijt

Ik wil hiermee zeker niet zeggen dat vreemdgaan te verantwoorden is, of dat je het hierom direct zou moeten vergeven. Ik wil echter wel zeggen dat niet iedereen bewust vreemdgaat, met de intentie om vreemd te gaan.

Reden 8: Voor de seks

Nee, er ligt niet altijd een emotionele noodkreet ten grondslag aan het vreemdgaan. Soms gaat het puur om het fysieke: om seks. Een man of vrouw is ontevreden met de seks in zijn/haar relatie, en gaat daarom op zoek naar iemand anders voor seksuele bevrediging.

Dit kan liggen aan de kwaliteit, of de kwantiteit van de seks. Sommige mensen vinden dat de ander slecht in bed is, anderen vinden eerder dat ze te weinig seks hebben. Uiteindelijk maakt het niet veel uit, want: door vreemd te gaan los je het probleem niet op.

Je kunt veel beter samen praten om jullie seksuele problemen op te lossen.

Reden 9: Voor de nieuwe ervaring

Monogamie mag dan wel de standaard zijn in onze samenleving, niet iedereen vindt dat ideaal. Sommige mensen vinden het niets om hun hele leven met een persoon seks te hebben.

Zij zouden liever met zoveel mogelijk mensen seks willen, gewoon voor de ervaring.

Deze mannen en vrouwen weten echter ook dat het niet altijd geaccepteerd is om dit soort gevoelens of verlangens te ervaren. En hoewel je alles met elkaar zou moeten bespreken in een relatie, houden zij dit liever geheim. Ze vertellen niet aan hun partner dat ze eigenlijk seks met een ander zouden willen.

Dat hoeft ook niet eens te zijn omdat de huidige seks slecht is. Het kan ook gewoon het idee van seks met een ander zijn dat hen erg aantrekt. Of ze zijn erg benieuwd naar hoe iemand anders in bed is. Hoe dan ook; deze mensen denken niet dat hun partner het zou accepteren, dus gaan ze vreemd.

En hoewel het voor hen dus eigenlijk niet zoveel betekende, wordt hun partner woest. Dit maakt de situatie alleen maar ingewikkelder. Herken jij jezelf dus in deze situatie? Praat er dan gewoon met je partner over. Pas dan weet je zeker hoe hij of zij erover denkt, en hoef je hem of haar niet te kwetsen.

Reden 10: Zijn of haar ouders gingen vreemd

Ja, je gelooft het misschien niet, maar mannen en vrouwen gaan vaker vreemd als hun ouders dit ook deden. Dit heeft meestal niet met genen of iets dergelijks te maken, maar eerder met een bepaald wereldbeeld.

Als iemands ouders vreemdgaan, dan vindt hij of zij het ‘normaler’ om vreemd te gaan.

Het klinkt dus heel lullig, maar het gedrag van de ouders kan dus echt invloed hebben op of iemand vreemdgaat of niet. Het is natuurlijk nooit een directe reden, maar het kan wel een rol spelen in het vreemdgaan.

Reden 11: Ze zijn verliefd op een ander

Soms is er geen ingewikkelde reden waarom een man of vrouw vreemdgaat, soms is hij of zij gewoon verliefd op een ander. Dit kan te maken hebben met reden 6, maar dat hoeft niet altijd. De persoon met wie iemand vreemdgaat kan ook een goede vriend of vriendin zijn.

In deze gevallen heeft iemand misschien het gevoel: dit had ik allang zien aankomen. Wanneer je partner verliefd is op een ander, kun je dat bijvoorbeeld merken aan de volgende dingen:

 • Hij of zij moest vaak ‘overwerken’, of ‘op zakenreis’;
 • Hij of zij liet je niet in de buurt van zijn/haar telefoon;
 • Hij of zij was vaak geobsedeerd met de telefoon;
 • Hij of zij had minder aandacht voor je

Het is natuurlijk heel lullig als je partner je pas vertelt over zijn/haar liefde voor een ander, nadat hij/zij is vreemdgegaan. Dit kan te maken hebben met de volgende reden.

Reden 12: Ze durven de relatie niet uit te maken

Sommige mensen zijn heel bang voor confrontatie. Ze doen er alles aan om maar geen ruzie te maken met anderen en niemand tegen zich in het harnas te jagen. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor de gevolgen, of willen de ander niet kwetsen.

Deze mensen kunnen je niet vertellen over hun vreemdgaan, tot het te laat is.

Bij dit type mensen speelt er vaak al langer een negatief gevoel. Ze zijn eigenlijk niet meer tevreden in de relatie, ze zijn verliefd op een ander, of ze willen het om andere redenen uitmaken. Maar ze durven dit niet tegen hun partner te zeggen, uit angst voor hun reactie of hun verdriet.

Het gevolg: ze gaan vreemd, om op die manier de relatie ‘uit te maken’. Je snapt wel dat dit helemaal geen zin heeft, want hun partner wordt alsnog boos op ze. Maar toch is het een manier om de confrontatie te ontwijken; deze mensen vinden het minder erg als je boos op ze wordt vanwege het vreemdgaan, dan omdat ze niet meer van je ander houden.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *