10 Tips om je Ex Terug te Krijgen na Vreemdgaan / Overspel / Affaire

Bijna iedereen in een relatie is het er wel over eens: vreemdgaan is het ergste wat je je partner kunt aandoen. Toch gaan er heel veel mensen vreemd. Wellicht ken je een aantal mensen in je omgeving die dit al eens gedaan hebben, of heb je je er zelf eens schuldig aan gemaakt. Het kan ook zo zijn dat je bedrogen bent door een partner die vreemdging.

In dit artikel zal ik mijn licht laten schijnen over het fenomeen vreemdgaan, en hoe je hiermee moet omgaan als dit voorkomt in je eigen relatie. Als eerste zal ik kort ingaan op de verschillende redenen die er kunnen zijn voor overspel of een affaire, daarna zal ik je 5 tips aan de hand doen als je bent vreemdgegaan en ook 5 tips als je ex dit deed.

Inhoud van dit artikel

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Redenen dat mensen vreemdgaan

Als er binnen een relatie sprake is van overspel, dan is dit vaak een reden voor (een van) beiden om een punt achter de relatie te willen zetten. Natuurlijk is het wel afhankelijk van hoe stabiel de relatie was, of de partners nog van elkaar hielden en hoe open de relatie was. Saillant detail: vreemdgaan met iemand die dichtbij staat is vaak veel pijnlijker dan met een onbekende.

Er zijn nogal wat redenen die je op zou kunnen noemen voor overspel. Deze redenen praten het overspel natuurlijk niet goed. Ze kunnen echter wel inzicht bieden in de gedachten van diegene die vreemdgaat.

Ook met het oog op de te repareren relatie is het nogal belangrijk welke redenen er aangevoerd worden voor het overspel.

Zo is het namelijk nogal een verschil of iemand in een onbedachte impuls handelde, of dat er een heel vooropgezet plan aan ten grondslag lag. Met andere woorden: Was het een domme fout of was het een bewuste actie omdat er in jullie relatie blijkbaar iets goed fout zit. Of jij en je ex dus weer bij elkaar kunnen komen, is dus erg afhankelijk van de reden voor het overspel.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Reden voor overspel / vreemdgaan #1: Een dronken avond

Feestjes zijn leuk. Vaak gaat er bij een feestje ook snel iets te veel alcohol in. Hoewel dat op dat moment heel gezellig is, vallen snel alle remmingen weg. Dit is een moment waarop veel mensen ook de grenzen voor het acceptabele dikwijls opzoeken en zelfs overschrijden. Een knipoog of een aanraking kan zo al snel leiden tot meer en uiteindelijk: overspel.

Hoewel dit absoluut niet goed te praten valt, zou je kunnen zeggen dat vreemdgaan na een dronken avond nog bij de ‘mildere’ vormen van overspel hoort. Je hebt immers je partner niet met voorbedachten rade bedrogen en willen kwetsen. Let op: je partner kan nog steeds enorm boos op je zijn. Voor hem of haar kan ook dit overspel als aanleiding genomen worden om de relatie te beëindigen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Reden voor overspel / vreemdgaan #2: Je voelt je niet geaccepteerd binnen je relatie

Hoewel een relatie hebben fantastisch is, is het niet altijd binnen iedere relatie op ieder moment rozengeur en maneschijn. Het hebben van een relatie gaat over je openstellen voor je partner met wie je hopelijk ook je diepste geheimen en gedachten kunt delen. Als je je echter niet optimaal voelt bij je partner of er sprake is van wrijvingen, kan dit ertoe leiden dat je ergens anders steun zoekt.

Tegenwoordig is dit ook een stuk makkelijker. Er zijn heel veel verschillende platformen waar je op zoek kunt gaan naar (seksueel) contact met anderen. Of het nu Tinder, Grindr of Happen is, een potentiële date met iemand anders is maar een paar swipes van je verwijderd.

Tegenwoordig zijn er zelfs platformen (zoals Secondlove) die zich helemaal gespecialiseerd hebben op mensen die afleiding of een affaire zoeken terwijl ze al een relatie hebben. Je moet je wel realiseren dat mensen dit niet zonder reden doen. Als jij of je partner gebruikt maakt van een van de bovenstaande mogelijkheden, dan zijn er hoogstwaarschijnlijk nog wat andere problemen in jullie relatie.

Reden voor overspel / vreemdgaan #3: Je kende een (zeer) zwak moment

Stel dat jullie net een zware week op het werk achter het werk hadden en ’s avonds ook nog eens flink ruzie gemaakt hebben. Het kan dan gebeuren dat een van jullie troost zoekt bij iemand anders. Wellicht omdat jij of je partner zich niet begrepen voelen.

Als iemand anders je dan wel die broodnodige troost biedt, kan alles in een stroomversnelling raken en uitmonden in overspel.

Nu zal dit niet zo snel gebeuren, behalve bij mensen die met diegene bij wie ze troost vinden altijd al een goede klik hadden en er ook altijd al een beetje seksuele spanning in de lucht hing. Hoewel overspel in dit geval misschien ook een incidentele fout is, zal je partner je dit veel zwaarder aanrekenen. Je bent immers bewust iemand gaan opzoeken met wie je later naar bed ging.

Reden voor overspel / vreemdgaan #4: Je probeerde je partner jaloers te maken

Als je bent bedrogen door je partner, kan het zijn dat dit gebeurde omdat je partner vond dat hij of zij niet genoeg aandacht kreeg binnen de relatie. Soms is dit zelfs met de beste bedoelingen gebeurd. Je ex partner heeft dit namelijk alleen maar gedaan om jouw passie weer te doen ontbranden en spanning terug te brengen in de relatie. Goede keuze? Nee, natuurlijk niet. Maar het gebeurt vaker.

Als je ex-partner de domme keuze gemaakt heeft om vreemd te gaan, zijn er twee opties. Je ex heeft dit plan helemaal voorbereid, in dat geval is het heel erg kwalijk. In het geval dat het in een opwelling gebeurde is het ook heel erg, maar meer dan eens ook vooral een getuigenis van naïviteit. Hoewel je partner hier fout zat, is het ook aan jou om goed na te denken over hoe jij je opstelde in de relatie.

Reden voor overspel / vreemdgaan #5: Je probeerde je partner terug te pakken

Het overspel komt natuurlijk niet altijd vanuit je ex. Het kan ook vanuit jezelf komen. Een van de redenen die vaak genoemd wordt voor overspel is wraak. Wraakgevoelens kunnen zo diep zitten dat mensen overgaan tot een affaire. Wellicht omdat je zelf al eens bedrogen bent door je partner of omdat je partner zich op andere vlakken onbetrouwbaar heeft getoond.

Als je zelf overspel hebt gepleegd, zal het duidelijk zijn. Het is dan ook aan jou om ervoor te zorgen dat je het vertrouwen weer weet terug te winnen. Je ex had hier hele goede redenen om een einde te maken aan de relatie. Je zult langzamerhand weer moeten werken aan het vertrouwen tussen jullie beiden als je de relatie in de toekomst nog een serieuze kans wilt geven.

Ik heb zojuist vijf van de meest voorkomende redenen voor overspel besproken. Nu is het de vraag hoe je kunt zorgen dat je je ex weer terug kunt winnen, zelfs als er vreemdgaan of een affaire in het spel geweest is. Lees daarom hieronder snel verder!

Er zijn overigens nog veel meer redenen dat mensen vreemdgaan. Deze kun je in dit artikel vinden.

5 tips als je zelf bent vreemdgegaan

Wat te doen als je zelf bent vreemdgegaan #1: Wees open en eerlijk richting je ex

Als je bent vreemdgegaan is het vertrouwen van je ex in één keer weggeslagen. Het is dan ook niet gek dat hij of zij het naar aanleiding van het overspel heeft uitgemaakt. Ga een open en eerlijk gesprek aan met je ex waar je vertelt wat je hebt gedaan. Open en eerlijk betekent echter niet dat je alle details moet vertellen. De pijn van je ex is al enorm groot.

Probeer je ex niet onnodig te kwetsen.

Wat te doen als je zelf bent vreemdgegaan #2: Accepteer dat je ex heel erg boos zal zijn

Je ex heeft alle redenen om nooit meer met je te willen praten als je bent vreemdgegaan. Hoe hard je daarna ook je best zal doen, er is een kleine kans dat je ex vindt dat je iets onvergeeflijks hebt gedaan. Daar moet je je mentaal op voorbereiden. Als je dit doet, kan het eigenlijk in bijna alle gevallen alleen nog maar meevallen.

Wat te doen als je zelf bent vreemdgegaan #3: Probeer voor jezelf na te gaan waarom je vreemdging

Voordat je überhaupt een poging gaat doen om je ex weer terug te winnen, moet weten waarom je bent vreemdgegaan. Zoals je in de tekst hierboven al hebt kunnen lezen zijn er veel redenen waarom mensen een affaire beginnen. Kijk zelf eens heel goed in de spiegel en ga je bij jezelf ten rade waarom je hebt gedaan wat je hebt gedaan.

Wat te doen als je zelf bent vreemdgegaan #4: Geef je ex de ruimte om de klap te verwerken

Overspel zorgt voor heel veel verdriet en diepe emotionele wonden. Als je een kans wilt om je ex weer terug te winnen nadat je overspel hebt gepleegd, dan moet je ook geduld hebben. Geef je ex dus de kans om eerst zelf met dit verdriet om te gaan, voordat jij jezelf er weer mee gaat bemoeien.

Wat te doen als je zelf bent vreemdgegaan #5: Doe het nooit, maar dan ook nooit meer.

Hoewel dit waarschijnlijk het intrappen van een enorme open deur is, wil ik het toch niet onbenoemd laten. Het is heel belangrijk dat jij deze stomme fout nooit, maar dan ook nooit meer maakt. Wees daar ook heel open over tegen je ex en je omgeving.

Mensen moeten zien dat jij spijt hebt van je fouten en dat je er alles aan doet om nieuwe fouten te voorkomen.

5 tips als je ex is vreemdgegaan

Als je wordt bedrogen, is dit vaak het einde van je relatie. De kans is groot dat je dit leest omdat jij je partner de deur hebt gewezen waardoor het nu je ex is. Hieronder geef ik je 5 tips voor als jouw ex een affaire heeft of is vreemdgegaan!

Wat te doen als je ex is vreemdgegaan tip #1: Realiseer je dat vreemdgaan heel vaak voorkomt

Er wordt iedere dag door duizenden mensen overspel gepleegd. Hoewel dit geen prettige gedachte is, kan het jullie situatie misschien een beetje in perspectief plaatsen. Je hoeft je ex niet meteen te vergeven, maar het is goed dat je inziet dat je ex niet de enige is die deze stommiteit begaan heeft.

Wat te doen als je ex is vreemdgegaan tip #2: Je ex vergeven is geen teken van zwakte, maar van sterkte

Nadat je bent bedrogen, zullen heel veel mensen in je sociale omgeving een mening hebben over je ex. Meestal is deze erg negatief. Dit komt echter niet alleen door wat je ex gedaan heeft, maar ook door het feit dat je omgeving je meestal wil steunen. Omdat jij je ex de deur gewezen hebt, willen ze je steunen door je ex in een negatief daglicht te stellen.

Je zult dan ook dikwijls horen dat teruggaan naar je ex echt de verkeerde keuze is. Dit is echter niet per definitie waar. Je ex vergeven is namelijk helemaal geen teken van zwakte, maar juist een teken van het tegenovergestelde: een heel groot hart.

Wat te doen als je ex is vreemdgegaan tip #3: Laat je ex hard werken om het vertrouwen terug te winnen

Als je ex jou bedrogen heeft, dan moet het duidelijk zijn wie er hard moet werken om de vertrouwensband weer te herstellen. Dat is in dit geval je ex. Daarvoor mag je je ex best laten bloeden. Je mag wel vergevingsgezind zijn, maar daarbij mag je ook niet over één nacht ijs gaan.

Je ex moet er hard voor werken om je vertrouwen weer voor zich te winnen.

Wat te doen als je ex is vreemdgegaan tip #4: Het vreemdgaan mag niet als een donkere wolk boven alles in jullie relatie hangen

Vreemdgaan heeft vaak een verstikkend effect op relaties. Als jullie echter weer aan een toekomstige relatie willen bouwen, dan moet jij ook de keuze durven maken ergens een streep onder de verwijten richting je ex te zetten. Het vreemdgaan mag namelijk niet als een donkere boven jullie onderlinge relatie hangen, waardoor de sfeer nooit meer hetzelfde is.

Wat te doen als je ex is vreemdgegaan tip #5: De liefde hoeft niet weg te zijn

De laatste, en misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven, is dat vreemdgaan niet wil zeggen dat je ex niet meer van je houdt. Het feit dat je ex is vreemdgegaan is weliswaar een grote fout, maar het wil echt niet zeggen dat alle hoop nu opeens verloren is. Trek het je dus niet teveel persoonlijk aan.

Mocht je nog meer tips willen over hoe je moet omgaan met je emoties en gevoelens als er een affaire speelde binnen je relatie? Lees dan hier verder.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

3 Reacties op "10 Tips om je Ex Terug te Krijgen na Vreemdgaan / Overspel / Affaire"

 1. nick says:

  Hallo ik zit met een probleeem 3en half jaar geleden leerde ik mijn meisje kennen was liefde op eerste gezicht naar een jaar gingen we ons verloven in die tijd hebben we veel meegemaakt leuke en minder leuke opgegeven moment heb ik met haar gepraat voor een pauze in onze relatie omdat ze niet haar zelf was en om haar ogen te open omdat ik alles voor haar over had alleen ze liet ke zelf niet echt bepaald toe in sommige dingen ik zei dat het goed kwam we spraken gewoon met elkaar af en steunde haar bij haar therapie vervolgens ging het weer top alleen ze hield een grote leugen achter we zijn in dientijd in de pauze naar de bios geweest en we hebben van mekaar genoten (sex) drie dagem daarna is ze vreemd gegaan heeft ze sex gehad met een ander ik owam daar pas twee weken geleden achten door te.bluffen het probleem is nu zo ik wil haar terug pakken ze moet de pijn voelen die ik voel omdat ik alles voor ons over had wat kan ik doen

 2. BB says:

  Hoi Nick,
  Als ik jou was zou ik niet eens een moeite voor doen om haar te laten beseffen. Ik zou zeggen laat en vergeet alles en ga door met jouw leven. Ik geloof dat je uiteindelijk beter af bent.

 3. Nn says:

  Hallo mijn vrouw en ik zijn 21 jaar getrouwd we zijn in de schulden gekomen en zijn er bijna uit ze heeft al twee jaar contact met iemand via haar werk hij werkt bij een bedrijf waar ze zaken mee doen.
  Ze hebben veel mail en app verkeer gehad en zelfs bellen ik kwam er achter en ze zij dat ze een vriendschappelijke band had meer niet.
  Dit zou stoppen was beloofd maar je voelt het al aankomen het ging door ze heeft al die tijd gelogen.
  Nu kwam ik vorige week er achter en alles ging door via werk mail.
  Ze zegt dat ze verliefd is geworden op hen en dat ze niet meer van mij houd ze scheiden en doet mijn kinderen en mij hier erg veel pijn mee.
  Ik hou zoveel van haar en ik heb haar gezegd dat ik alles vergeef maar ze staat niet meer open om door te gaan.
  We moeten nog zeker tot maart 2018 samen blijven wonen dan zijn we uit de schuld sanering hoe krijg ik haar terug ik wordt gek
  Mvg nn

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *