Hoe Opnieuw Daten Als Je Nog Niet Over Je Ex Heen Bent? – 13 Tips

Voor veel mensen is het na een relatiebreuk moeilijk voor te stellen dat er weer gedate zal worden. En, dat is nog complexer als je nog niet helemaal over je ex heen bent. Maar de liefde heeft een eigen manier om ons opnieuw te verrassen, zelfs als we denken dat het onmogelijk is. Hoe kun je een nieuwe start maken? Lees verder om te leren hoe je je hart kunt helen, jezelf opnieuw kunt vinden en toch open kunt staan voor nieuwe liefdesavonturen!

1. Neem de tijd voor jezelf

Hoe je het ook wendt of keert, na een break-up is het vaak het beste om de tijd te nemen voor jezelf. Maar dat gebeurt helaas niet altijd.

Je zou natuurlijk kunnen stellen dat het springen in een nieuwe relatie een goede boost voor je zelfvertrouwen is, maar het kan net zo goed fout gaan en eindigen met een gebroken hart bovenop de pijn die je al had.

Uit een interessant onderzoek genaamd Coping with Break-Ups (2014), bleek dat mannen (uit 201 deelnemers) na het beëindigen van een relatie vaker een rebound-relatie aangingen dan de vrouwen.

Dit werd voorspeld en bevestigd op basis van enkele factoren: mannen ervaren vaak minder sociale steun, hebben meer emotionele binding met hun ex-partner en vertonen vaker een speelse benadering van liefde, ook wel bekend als de ludus-liefdesstijl.

Als je nog niet over je ex heen bent en gaat daten, dan loop je het risico om oude patronen te herhalen en dezelfde fouten te maken, met alleen maar meer emotionele schade en verwarring als gevolg. Dus in plaats van je hart meteen weer open te stellen voor een nieuwe relatie, misschien is het beter om gewoon even met jezelf te zijn.

Neem de tijd om je emoties te verwerken, nieuwe hobby’s te ontdekken, en een goede basis te leggen voor je eigen identiteit. Ga sporten, en doe iets dat je altijd al hebt willen doen! Een periode van zelfreflectie zal je goed doen en de groei in jezelf aanwakkeren. Alleen zo geef je jezelf de beste kans om uiteindelijk een gezonde, gelukkige relatie te vinden. Zoals de beroemde psycholoog Carl Jung zei:

“Mensen zullen alles doen, hoe absurd ook, om aan hun eigen ziel te ontsnappen.”

Door deze tijd te nemen, valt er niet te ontsnappen. Maar zo omarm je wel wie je werkelijk bent en wat je nodig hebt om echt gelukkig te zijn. Dit is wat je nodig hebt om te groeien en je eigen identiteit te versterken, los van een partner.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

2. Gevoelens verwerken

Emoties zoals verdriet, boosheid, en zelfs opluchting kunnen overweldigend op je neer komen. Maar je wilt deze gevoelens niet negeren en verdrukken, bijvoorbeeld door jezelf te verdoven met eindeloos tv-kijken of te veel alcohol drinken.

Je herstelproces heeft baat bij erkenning en uiting van je emoties.

Een dagboek bijhouden is om je gevoelens en gedachten te noteren. Het helpt patronen te leren herkennen en beter te begrijpen waar je precies doorheen gaat.

Wist je dat huilen een belangrijke rol kan spelen in het verwerkingsproces? Een traantje laten kan heel helend werken om de spanning en stress te verminderen. Door te huilen stimuleer je de aanmaak van endorfines – natuurlijke pijnstillers van je lichaam! Dus laat je gaan, want een goed potje huilen kan je daadwerkelijk beter laten voelen.

Denk er ook over na om met vrienden, familie, of een therapeut te praten over je gevoelens. Je ervaringen delen en wat meer inzichten inwinnen kan heel opluchtend werken en helpen om de situatie vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Bedenk ook: het is normaal om ups en downs te ervaren tijdens het verwerkingsproces. Sommige dagen voel je je misschien prima, terwijl je op andere dagen overspoeld wordt door emoties. Dit hoort allemaal bij het helingsproces.

“De enige manier om eruit te komen, is erdoorheen.”

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

3. Begrijpen wat je echt wilt

Als je gaat daten terwijl je nog niet over je ex heen bent, dan kan het lijken alsof je in een doolhof ronddwaalt zonder uitgang. Daarom wil je een goed begrip hebben van wat je écht wilt in een relatie.

Probeer eerlijk naar jezelf te kijken en te reflecteren op je vorige relatie(s). Wat ging er mis? Wat heb je geleerd? Wat zou je in de toekomst anders willen?

Je zou best kunnen zeggen dat mensen die bewust nadenken over hun vorige relaties en leren wat ze wél willen in de toekomst, een hogere kans op succes hebben in hun volgende relatie. Want alleen zo krijg je de prioriteiten helder onder ogen en vermijd je dat je dezelfde fouten maakt als in het verleden. Hier zijn nog wat behulpzame vragen die je jezelf kunt stellen tijdens deze reflectie:

  • Wat waardeerde ik het meest in mijn vorige relatie?
  • Wat waren de grootste uitdagingen of problemen?
  • Welke eigenschappen zoek ik in een toekomstige partner?
  • Welke eigenschappen kan ik niet accepteren in een partner?
  • Wat heb ik geleerd over mezelf door mijn vorige relatie?

En, vergeet niet om ook na te denken over je eigen rol in de relatie. Niemand is perfect, en het is aan jou om te erkennen wat je eigen bijdrage was aan eventuele problemen. Dit kan lastig zijn, maar het is vrijwel onmisbaar voor je persoonlijke groei en om in de toekomst betere keuzes te maken.

4. Stel realistische verwachtingen

Fascinerend genoeg betekent dit eigenlijk: géén verwachtingen hebben. Wanneer je begint te daten, wil je jezelf toestaan om gewoon in het moment te leven zonder vast te houden aan een specifiek resultaat. Door geen verwachtingen te hebben, wordt het openstaan voor wat de ander te bieden heeft gemakkelijker, zonder de druk van teleurstelling. Met andere woorden: Dit betekent dat je elke date ziet als een kans om iemand nieuws te leren kennen en niet als de potentiële volgende grote liefde.

Dit is waardevolle zelfbescherming. Om niet in een valkuil te belanden die je had kunnen voorkomen! Daten zonder verwachtingen voorkomt dat je te snel te veel investeert in een nieuwe relatie terwijl je misschien nog niet helemaal over je ex heen bent. Onthoud dat daten een proces is van ontdekken en leren, niet van onmiddellijk vastleggen. Zoals eeuwenoude wijsheden al eerder zeiden:

Verwacht niets en waardeer alles.”

Dit alles maakt het daten gewoon leuker en minder stressvol, en helpt je om met een open hart en een gezonde geest vooruit te gaan! Nu we de emotionele en reflectieve aspecten achter de rug hebben, deze tips zullen je helpen wanneer je al aan het daten bent:

5.  Wees jezelf

Blijf authentiek en probeer niet iemand anders te zijn om indruk te maken. Wees eerlijk over wie je bent en wat je leuk vindt. Mensen voelen zich het meest aangetrokken tot echtheid en zelfverzekerdheid. Zoals Oscar Wilde zei:

 “Wees jezelf; iedereen anders is al bezet.”

6. Vermijd praten over je ex

Probeer tijdens het daten trouwens niet te veel over je ex te praten. Meestal zal het niet veel bijdragen aan een goede sfeer. Je wilt wel eerlijk blijven en zelfs transparant zijn door te vermelden dat je nog niet over je ex heen bent, maar het wordt ietwat ongemakkelijk als je erover door raast en klaagt en sikkeneurt. Vanzelfsprekend zal dit het gesprek een negatieve wending geven. Dus, richt je in plaats daarvan op de persoon die voor je zit en leer hen beter kennen!

Het is in ieder geval geen slecht idee om je date te laten weten dat je recent uit een relatie komt en nog aan het helen bent. Zo help je misverstanden te voorkomen en blijf je eerlijk en authentiek.

7. Luister actief

Oprechte interesse tonen in je date doe je door goed te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Stel dus vragen en wees nieuwsgierig naar hun leven, interesses en passies!

8. Blijf positief

Nogmaals, houd de sfeer luchtig en positief. Zware onderwerpen wil je liever vermijden. Probeer het gesprek leuk en boeiend te houden. Een positieve houding is aanstekelijk en brengt de meest aangename date-ervaring naar boven.

9. Doe het rustig aan

Voel je ook weer niet te gehaast om alles over jezelf te delen of om direct een diepe emotionele connectie te maken. Een beter doel is om het gesprek organisch te laten verlopen en elkaar de tijd te geven. Verwelkom stiltes, houd de humor in het gesprek, en wees dankbaar en geduldig.

10. Wees bewust van je lichaamstaal

Lichaamstaal zegt vaak meer dan woorden. Zorg er dus voor dat je open en uitnodigend overkomt. Maak oogcontact, glimlach en houd een ontspannen houding aan.

11. Plan een leuke activiteit

Kies een leuke date-activiteit uit, eentje die jullie beiden leuk vinden. Dit is de perfecte wijze om de zenuwen wat te kalmeren én geeft inspiratie om te babbelen. Denk aan een wandeling, een bezoek aan een museum of een leuke workshop. Of wat dacht je van een kookles samen, een spelletjesavond, of een wijnproeverij?

12. Stel grenzen

Wees duidelijk over wat je wel en niet comfortabel vindt tijdens de date. Zo bescherm je je emotionele welzijn.

13. Geniet van het moment

Tot slot, misschien wel de beste tip voor het daten als je nog niet over je ex heen bent: Geniet van de ervaring zonder je al te veel zorgen te maken over wat er komen gaat! De toekomst is ongeschreven, dus leef in het moment en waardeer de tijd die je samen doorbrengt. Om ontspannen en gelukkig te daten!

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *