Staat Bindingsangst Jou en Je Ex in de weg? Lees Hier meer!

Het is niet altijd even makkelijk, je ex terugkrijgen. Sommige mensen zien hun ex na maanden weer, en zijn nog steeds niet vergeven voor de keer dat ze zijn vreemdgegaan. Anderen huren een zeppelin om te vragen ‘Annie, wil je bij me terug?’ en krijgen een overtuigde en weldoordachte ‘nee!’ als antwoord. Ook zijn er mensen die lang wachten voordat ze de stap durven te nemen om hun ex terug te vragen, maar komen dan tot de teleurstellende ontdekking dat hun ex al een nieuwe partner aan de haak geslagen heeft.

Maar, geef de hoop niet op. Als jij en je ex bij elkaar horen, dan komen jullie ook bij elkaar. In veel gevallen gaat het niet zonder horten of stoten, want het kan nog wel eens lastig zijn om weer rekening met elkaar te leren houden. In dit artikel behandelen we één van de struikelblokken die sommige exen tegenkomen wanneer ze weer bij elkaar willen komen: bindingsangst.

Misschien vraag je je af wat bindingsangst precies is. Dat gaat je zo uitgelegd worden. Misschien vraag je je juist af wat het verschil is wanneer jij bindingsangst hebt in vergelijking met je ex. Gelukkig hebben we op deze vraag ook een antwoord. Dus is bindingsangst voor jou een struikelblok, of wil je er simpelweg meer over weten, lees dan vooral dit artikel!

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is niet zomaar een diagnose. Mensen met bindingsangst zijn bang om toegewijd te zijn aan iemand. Dit kan komen doordat ze bang zijn iemand te verliezen, of juist omdat ze bang zijn zichzelf te verliezen in de relatie die ze aangaan. In sommige gevallen ontstaat bindingsangst in combinatie met lichte mentale stoornissen, zodat degene met bindingsangst minder rationeel kan denken over bijvoorbeeld relaties.

Bindingsangst kan in verschillende vormen voorkomen. Vaak gaat het gepaard met relaties, maar sommige mensen hebben ook heel veel moeite met het maken van vrienden omdat ze bang zijn dat hun vrienden hen verraden. Sommigen zijn juist bang dat zij niet goed genoeg zijn voor hun vrienden en daarom hun vrienden zullen verliezen. Dit is voor beide partijen erg onprettig.

Tegenwoordig wordt bindingsangst vaak gebruikt als een excuus om niet een toegewijde relatie aan te gaan. Op het moment dat mensen geen zin hebben om vast te zitten aan één (seks)partner, gebruiken ze bindingsangst om onder de verantwoordelijkheden uit te komen. Er zijn ook mensen die bindingsangst gebruiken als ze niet durven te zeggen waarom ze het uitmaken.

Maar, we gaan er vanuit dat wanneer het uitging tussen jou en je ex, dit niet zomaar was. Bindingsangst was de reden. Erg vervelend, maar niet onoverkoombaar. Lees snel verder om te kijken wat er moet gebeuren als je ex bindingsangst heeft, en wat er moet gebeuren wanneer jij het hebt.

Ik heb zelf bindingsangst, wat nu?

Wie van jullie twee er bindingsangst heeft maakt een behoorlijk verschil wanneer het gaat om het terugkrijgen van je ex. Er is namelijk een groot verschil of jij degene bent die moeite heeft of had met de relatie, of dat je iemand terug moet winnen die moeite heeft met relaties in het algemeen.

Wanneer jij degene bent met bindingsangst, wordt het tijd om over dit struikelblok heen te komen. Het is duidelijk dat jij graag je ex terug wilt, maar dat dit jou niet lukt vanwege je bindingsangst. Wees gerust, dit is bij meer mensen het geval. Vaak zijn er psychologen, maar ook relatietherapeuten die met je over bindingsangst kunnen praten.

Misschien vind je zo’n behandeling te serieus. Dan zijn er ook praatgroepen waarin je je kan inschrijven. Maar als dit je ook niet ligt, praat dan met je familie en vrienden over je bindingsangst. Het doel hiervan is dat je inziet in hoeverre jouw angst reëel is. In bijna alle gevallen is er namelijk geen reden om bang te zijn voor een relatie.

Mijn ex heeft juist bindingsangst, wat moet ik doen?

Wanneer jouw ex degene is die worstelt met bindingsangst, wordt het tijd om hem of haar goed te spreken. Als dit de enige reden is waarom het uitging, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat je hem of haar weer terugwint.             

Ten eerste kun je je ex overhalen om ook met iemand te gaan praten. Dit kan weer een psycholoog zijn, maar ook zijn of haar ex: jou! Jij kunt met je ex spreken en hem of haar vertellen wat er precies aan de hand is. Misschien weet je ex niet eens dat hij of zij bindingsangst heeft, wat natuurlijk erg onhandig is. Op het moment dat deze duidelijkheid er is, kun je samen verder.

Daarnaast kun je ook met daden aan je ex laten zien dat de angst niet nodig is en dat jij het echt waard bent om toch in een relatie te stappen. Dit kun je doen door het heel erg rustig aan te doen en stap voor stap een stukje vertrouwen te winnen. Je begint met een date op een terras, dan ga je een keer weer naar de film, dan eet je bij jou of hem of haar thuis. Het gaat allemaal om vertrouwen.

Als laatst moet je uitzoeken of bindingsangst wel het echte probleem is. Het kan ook zijn dat jouw ex bindingsangst alleen als smoesje gebruikt, en eigenlijk andere redenen heeft om niet meer met je een relatie aan te gaan. Je moet er dus zeker van zijn dat jouw ex echt bindingsangst heeft.

Zoals je ziet is bindingsangst iets wat veel succesvolle relaties in de weg kan staan. Dit is natuurlijk zonde, want het is iets waar jij of je ex wel overheen kunnen komen! Bindingsangst is er in verschillende vormen en maten, dus er zijn verschillende manieren om ermee om te gaan. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je praat. Jij met je ex, maar degene met bindingsangst ook met iemand die echt kan helpen om die angst weg te nemen.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "Staat Bindingsangst Jou en Je Ex in de weg? Lees Hier meer!"

  1. Emar says:

    Wat moet je doen om de ex te overtuigen dat je van haar houd

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *