Moet Ik Mijn Ex Wel Terug Nemen? 10 Tips + 3 Concrete Situaties

Je ex terugnemen, oftewel terug in je leven laten, is niet iets wat je van de een op de andere dag moet beslissen. Het is goed dat je voor jezelf op een rijtje zet waarom je je ex al dan wel niet terug zou moeten nemen. Probeer jezelf dus af te vragen of je ex terug in je leven laten wel een goed idee is.

Vaak is er na een relatiebreuk toch nog de wil (aan één of aan beide kanten) om weer bij elkaar te komen. Het is echter lang niet altijd een verstandig plan om je ex weer terug in je leven te laten. Dit artikel heb ik geschreven om je in die keuze te ondersteunen. In dit artikel laat ik je zien hoe je die keuze makkelijker kunt maken, via 10 tips en 3 concrete situaties.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Je ex terugnemen is lang niet altijd dé oplossing

Een relatiebreuk leidt vaak een emotionele periode in je leven in. Op dergelijke momenten kun je niet altijd even helder nadenken. Waar het nu misschien een ontzettend goed en logisch idee lijkt om je ex weer terug in je leven te laten, zul je er na korte tijd vaak anders tegenaan kijken. Het is belangrijk je te beseffen dat er ook een leven zonder je ex mogelijk is.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je allerlei leuke herinneringen aan je ex kunt hebben. Laat één ding duidelijk zijn: niemand wil die positieve herinneringen van je afpakken. Er zijn twee afwegingen die gemaakt moeten worden.

 1. Wil je je ex terug nemen?
 2. Zo ja, op welke termijn wil je je ex dan terug nemen?

Zelfs als je de beslissing neemt om je ex weer terug in je leven te accepteren, dan doe je er goed aan om dit niet meteen te doen. Er is een reden dat jullie uit elkaar gegaan zijn. Zolang deze reden nog bestaat doe je er goed aan om eerst aan de oorzaak te werken. Pas daarna kun je het gevolg (de scheiding) aanpakken.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Accepteren kun je leren

Er ligt een probleem ten grondslag aan de relatiebreuk van jou en je ex. Als er geen probleem zou zijn, zouden jullie nog steeds bij elkaar zijn. Jullie houden in beginsel namelijk van elkaar. Aangezien je dit artikel leest, ben jij waarschijnlijk aan het beslissen of je met je ex verder wilt.

Om de relatie tussen jou en je ex in de toekomst een serieuze kans te geven zul je je ex moeten leren vergeven. Als je iemand (inclusief zijn of haar fouten) kunt accepteren, dan wordt het ook een stuk makkelijker om iemand te vergeven.

Dit neemt niet weg dat het hartstikke moeilijk kan zijn om de waarheid te accepteren en je ex terug te nemen.

Ik kan je alleen maar aanraden om goed over je besluit na te denken. Je bevindt je namelijk in een tamelijk unieke positie: jij zit aan de knoppen en mag bepalen hoe de toekomst van jou, je ex en jullie twee samen eruit gaat zien. Neem dus ook gerust de tijd om alle opties af te wegen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Moet ik mijn ex terug nemen?

Er zijn 5 vragen die je jezelf kan stellen om erachter te komen of je je ex terug wilt nemen. De 5 vragen die je jezelf zou moeten stellen zijn:

 1. Waarom is de relatie in eerste instantie ten einde gekomen?
 2. Wat is er veranderd sinds jullie uit elkaar gegaan zijn?
 3. Hoe zijn jullie uit elkaar gegaan (hoe ‘giftig’ was het?)
 4. Als jij over later droomt, maakt je ex dan deel uit van die droom?
 5. Hoe kijken je familie en vrienden aan tegen een mogelijke nieuwe relatie tussen jou en je ex?

Persoonlijk kan ik je adviseren je ex niet terug te nemen als het echt een heel pijnlijke en giftige break-up was. In dat geval zit er waarschijnlijk nog heel veel oud zeer net onder de oppervlakte. De kans dat deze opborrelt op een later tijdstip is zo groot dat ik je van een relatie zou afraden: anders doe je jezelf en je partner wellicht onnodig veel pijn.

Als jij echter nog steeds over je ex droomt als je aan de toekomst denkt, dan zijn er twee opties:

 • Optie 1: De break-up ligt nog niet ver genoeg achter je. In dit geval doe je er goed aan om de beslissing of je je ex nou terug zult nemen of niet nog even moeten uitstellen. Geef het nog wat tijd en wellicht zal je ex dan vanzelf uit je dromen verdwijnen. Dit zal ook je nachtrust ten goede komen.
 • Optie 2: Je ex is zo belangrijk in je leven, dat je er echt alles aan zult moeten doen om weer samen met je ex te komen. Zeker na lange relaties, waarin je elkaar echt heel goed leert kennen, kan er naast de liefdesrelatie ook een nog diepere emotionele relatie ontstaan. Als dit het geval is, waar wacht je dan nog op? Neem je ex terug en wordt gelukkig!

Wat nou als de situatie precies andersom is?

Het kan uiteraard ook zo zijn dat de rollen precies omgedraaid zijn. In dat geval wil jij heel graag terug naar je ex, maar wil je ex je niet terug nemen. Ook in dat geval zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je ex toch te verleiden zijn of haar beslissing te heroverwegen. Hier vindt je de belangrijkste tips om je ex terug te veroveren als jullie breuk al een tijdje terug was.

Mocht de break-up nog niet zo lang geleden zijn en wil jij op zeer korte termijn het hart van je ex terugwinnen? Lees dan in dit artikel hoe je je ex weer verliefd op jou kunt laten worden. Hoewel het in de artikelen hierboven uitgebreid beschreven staat, wil ik toch kort samenvatten waar het op neer komt als je je ex weer wilt verleiden. Daarom 10 korte tips om je ex weer geïnteresseerd te krijgen.

Korte tip #1: Geef je ex de ruimte

Geef je ex de ruimte om zijn of haar gevoelens een plek te geven en te verwerken. Als je te snel wilt gaan maak je waarschijnlijk meer kapot dan je lief is.

Korte tip #2: Focus niet steeds op je ex

Focus je niet de hele tijd op je ex, maar gun jezelf af en toe ook een pleziertje. Je ex moet geen obsessie worden. Als je ook de tijd neemt voor andere zaken, zal dit ook je inschattingsvermogen ten goede komen.

Misschien zal je een ander perspectief op de hele situatie ontwikkelen.

Korte tip #3: Loop niet te hard van stapel

Take one step at a time: als je te hard van stapel loopt zal je poging niet succesvol zijn. Hier geldt namelijk het aloude spreekwoord: haastige spoed is zelden goed.

Korte tip #4: Wees zelfverzekerd

Presenteer jezelf als zelfverzekerd richting je ex, niemand valt op mensen die zichzelf zielig vinden. Ga maar bij jezelf na: wat vind jij aantrekkelijker? Iemand die precies weet wat hij of zij wil, of iemand die verdrietig is en aan zichzelf twijfelt?

Korte tip #5: Wees open over jouw fouten

Wees open over je eigen fouten en steek de hand in eigen boezem over de fouten tegenover je ex. Je ex moet namelijk ook het idee krijgen dat jij ook daadwerkelijk aan jezelf wilt werken. Als je je ex hier niet van kunt overtuigen, dan zullen al je andere inspanningen ook voor niets zijn.

Korte tip #6: Laat je ex weten wat hij/zij mist

Maak duidelijk aan je ex wat hij of zij mist, presenteer jezelf op een aantrekkelijke manier. Je doet er goed aan om ook even terug te denken aan de tijd waarin jij je ex voor het eerst versierde. Welke kenmerken vond jouw ex zo aantrekkelijk aan je?

Als je je ex weer wilt versieren kun je hier wellicht de nadruk op leggen.

Korte tip #7: Loop je ex tegen het lijf

Zorg ervoor dat jij en je ex elkaar regelmatig ‘toevallig’ tegenkomen. Dat wil zeggen: maak de kans zo groot mogelijk dat jullie elkaar tegenkomen. Je ex zal denken dat dit toeval is, maar jij weet wel beter.

Korte tip #8: Wees niet bang een blauwtje te lopen

Wees niet bang om een blauwtje te lopen. Je kunt alleen maar winnen in deze situatie, want momenteel is het antwoord van je ex “nee”.

Korte tip #9: Ga erop uit

Zorg ervoor dat je je thuis niet sikkeneurig en depressief gaat voelen. Ga dus naar buiten en zorg ervoor dat je voldoende natuurlijk zonlicht en frisse lucht krijgt. Hierdoor zal je je een stuk vitaler gaan voelen en er daardoor beter uitzien.

Korte tip #10: Flirt niet met anderen

Flirt niet met anderen. Een van de grootste fouten die je kunt maken is om met anderen te gaan flirten terwijl je nog aan het proberen bent om je ex terug te krijgen. Hoewel velen anders vermoeden, is dit misschien wel de grootste afknapper die er is.

Als je je als basis aan deze tips houdt, maak je de kans een stuk groter dat jij en je ex in de (nabije) toekomst weer een gelukkig stel zullen vormen.

3 concrete situaties om je ex wel of niet terug te nemen

Hieronder heb ik kort drie situaties beschreven waarin je je ex wel of niet terug zou moeten nemen. De eerste twee voorbeelden zijn concrete situaties waarin ik je zou adviseren om je ex wel terug te nemen. In het laatste geval zou ik je afraden je ex nog terug te nemen.

Concrete situatie #1: Je ex heeft zich niet genoeg ingezet voor jullie relatie met goede redenen

Veel relaties gaan ten einde omdat er niet evenveel energie in gestoken wordt door beide kanten. Het is goed mogelijk dat ook je eigen relatie hieronder geleden heeft. Misschien was dit zelfs de belangrijkste reden om te besluiten een punt te zetten achter de relatie.

Als achteraf blijkt dat er goede redenen waren om even wat minder energie in de relatie te steken, dan kan je je ex terugnemen.

Bij goede redenen moet je denken aan redenen zoals de volgende:

 • Je ex heeft lange tijd een zeer stressvolle periode op het werk gekend, maar durfde dit niet tegen je te zeggen.
 • Je ex heeft zich lang als mantelzorger voor een familielid moeten inzetten en had daardoor minder tijd voor je.

Concrete situatie #2: Je ex heeft lang tegen je gelogen om iemand anders te beschermen

Er zijn soms situaties waarin je ex tegen je gelogen heeft en je daardoor misschien wel erg gekwetst bent. Maar in deze situaties kun je uiteindelijk wel met je hand over je hart zou kunnen strijken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ex iemand anders probeerde te beschermen en daarvoor een (kleine) leugen aan iedereen (inclusief jou) heeft moeten vertellen.

Niet elke leugen is een relatiebreker.

Concrete situatie #3: Je ex heeft je geslagen

Over de laatste concrete situatie kan ik heel duidelijk zijn. Als er sprake is van geweld binnen je relatie, dan verbied ik je om überhaupt na te denken over een nieuwe relatie met je ex. Er is geen enkele reden om iemand terug te nemen die losse handjes heeft. Je doet jezelf echt tekort door energie te steken in een relatie met iemand die jou klaarblijkelijk mishandelt.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "Moet Ik Mijn Ex Wel Terug Nemen? 10 Tips + 3 Concrete Situaties"

 1. Peter says:

  Hallo,
  Het is nu een maand geleden dat we uitelkaar gegaan zijn, in die maand is er 3x contact geweest 1 x erg emotioneel en afspraken als kost tijd .
  De 2e keer was er nauwelijks sprake van contact ivm een evenement waar we beiden waren los van elkaar, maar kwam ze achter mij aan toen ik weg ging/.
  de 3e keer was een afspraak in een cafe, en bleek ze vooral heel erg boos te zijn over diverse reacties in de relatietijd en wat dat met haar deed. Daarbij kwam nu de vraag of ik in alles wel eerlijk was geweest en zei dat er wel gedacht was dat ik narcisitische trekjes kon hebben....
  Dit heb ik gewoon aangehoord en gezegd dat ik de boosheid wel begrijp. De volgende dag heb ik haar een bericht gestuurd dat ik het heel erg vond dat ze twijfelde aan mijn oprechtheid en eerlijkheid, dat me dat heel erg zeer doet.
  Hier is ze heel boos om gewortden want ze vindt dat ik haar een schuldgevoel aanpraat, Een bericht volgde dat de spullen klaarstaan en kom ze maar halen....

  Kan ik dit nog redden...?

  mvg
  Peter

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *