Relatiebreuk? In 3 Eenvoudige Stappen over Je Relatiebreuk

Je handen begraven zich in je haar en je trekt uit frustratie aan de strengen. Boze tranen ontsnappen je ogen terwijl je een schreeuw probeert in te houden. De woede pompt als adrenaline door je lichaam, klaar om het in actie te krijgen. Het snakt naar een uitlaat. Het liefst door ergens tegen aan te trappen en iets te slaan, terwijl je het uit wilt schreeuwen van onmacht.

Want hoe kan het ineens over zijn? Hoe kan het dat jullie eerst nog zo gelukkig waren met elkaar, en dat jullie elkaar nu niet eens meer zien of spreken? Jouw geluk lag binnen handbereik, en plots lijkt er een onoverkomelijke afstand te bestaan tussen jou en je geluk. Maar je bent sterker dan je denkt. En met deze 12 stappen zal jij snel weer heel zijn!

Waarom willen we toch allemaal zo graag een relatie hebben?

Wat dreef Romeo en Julia ertoe om zichzelf van het leven te beroven bij het aanzicht van hun dode geliefde? Waarom omarmden zij liever de dood dan een leven zonder elkaar? De een is ervan overtuigd dat liefde hun drijfveer was. De ander noemt hun dood een tragische uitkomst van twee (door elkaar) geobsedeerde tieners. Twee tieners die niet verder konden zien dan hun obsessie.

Er zijn zoveel films, series, boeken en liedjes gewijd aan de liefde – we kunnen er niet omheen. Het wordt gepresenteerd als het ultieme geluk. ‘’Zonder iemand aan je zijde zal je nooit écht gelukkig worden.’’ Doordat wij opgroeien met deze opvatting, blijven wij gedurende ons hele leven zoeken naar iemand om een relatie mee te hebben. Iemand die dit geluk voor ons zal verwezenlijken.

Liefde

Maar wat als je deze reclames, films, et cetera eens onder de loep neemt? Zie je dan nog steeds dat ze puur liefde vertegenwoordigen? Of focussen ze zich eigenlijk meer op bepaalde aspecten ervan waar je naar verlangt? Lust, aandacht, bescherming, een gesprekspartner, een reispartner, een huisgenoot – binnen een relatie bieden partners elkaar dit allemaal.

Maar je hoeft niet per definitie verliefd te zijn op de persoon die jou aandacht schenkt. En iemand die jou beschermt, kan ook een vriendschappelijke relatie met jou hebben. Met andere woorden, het woord “liefde” wordt mogelijk te snel in de mond genomen. Liefde wordt gezien als het absolute streven, maar juist daarom te snel gebruikt (misbruikt) – als marketingstrategie.

Hierdoor is de ware betekenis van liefde in bepaalde zin verloren gegaan. En hoe weet je dan eigenlijk nog of, wanneer jij zegt ‘’ik hou van jou’’, je wel echt op ware liefde doelt, of op bepaalde eigenschappen die jij verwacht dat een geliefde zou hebben?

Wat is liefde?

Door reclames als die van Second Love – die, laten we eerlijk zijn, liefde verwarren met lust; een extra potje rollebollen met een andere persoon dan je partner – is de definitie van liefde wazig geworden. Lust is een onderdeel van liefde. Maar als iemand jouw lichaam in vuur en vlam zet, betekent dat niet direct dat jij verliefd bent op die persoon.

Maar een duidelijke definitie verkrijgen van (romantische) liefde, is lang niet zo gemakkelijk. Een erg bondige definitie zou het volgende kunnen zijn: Liefde is als lust, alleen duurt het langer, omdat er een sterkere band bestaat tussen de twee personen, die aanhoudt zelfs als de seksuele ontlading heeft plaatsgevonden.

Die definitie is wel erg kort door de bocht. Want die band kan ook zijn oorsprong vinden in een bijna obsessief verlangen naar de partner. En niet in ware liefde. Misschien moet je ook niet zoeken naar een definitie van liefde. Het begrip liefde lijkt daar eigenlijk veel te abstract voor.

Maar misschien moet je juist zoeken naar hetgeen nodig is voor liefde. Wat zorgt ervoor dat liefde tussen twee mensen bestaat?

Belangrijke ingrediënten voor de liefde

Als iemand nog nooit echte liefde heeft ervaren, hoe weet diegene dan wanneer hij of zij werkelijk verliefd is? Velen beweren dat je het ‘gewoon’ zult weten wanneer ‘leuk vinden’ is uitgegroeid tot ‘houden van’.

Maar waarschijnlijk kan een objectief, aantoonbare grens nooit echt ontwikkeld worden. Ieder mens is immers uniek in zijn/haar gevoelens. Toch kan je enkele richtlijnen (ingrediënten) nagaan:

Vriendschap

Liefde kan ontstaan tussen twee mensen wiens relatie voortkomt uit vriendschap. Want om echt goed bevriend te zijn met iemand, moet er een wederzijds gevoel bestaan van blijdschap om in elkaars gezelschap te zijn. Vrienden genieten van de tijd die ze met elkaar doorbrengen, en staan voor elkaar klaar op momenten dat het minder gaat.

Vrienden geven veel om elkaar en hebben het beste met elkaar voor.

Hetzelfde geldt voor geliefden. Je kunt niet spreken van liefde als die kern van een gelijksoortige band als vriendschap er niet is.

Vertrouwen

Liefde draait ook voor een groot deel uit jezelf kwetsbaar te durven opstellen. En dat lukt alleen als je iemand echt vertrouwt. Jezelf – letterlijk en figuurlijk – compleet bloot te durven geven, vergt de wetenschap dat de ander jou zal omarmen om wie jij bent, gebreken en al. En dat hij/zij voor jou op zal komen als die gebreken de kop opsteken.

Respect

Een vriendschap kan niet bestaan zonder respect. En dat betekent dat er ook geen liefde kan zijn zonder respect. Een wederzijdse waardering voor elkaars mening, wensen, dromen, voorkeuren. Een tolerantie naar elkaar toe; een open mind. Wanneer je verliefd bent op iemand, laat je diegene in zijn/haar waarde. Je dwingt je geliefde niet om zich anders voor te doen dan hij/zij is.

Passie

Natuurlijk kan passie er zijn zonder liefde. Maar dan noemen we het lust. En er bestaat niet voor niets een onderscheid tussen deze twee fenomenen. Beide overvallen ze je, geven ze je een euforisch gevoel, en laten ze al het andere om je heen verdwijnen wanneer je (intiem) met je geliefde bent.

Maar met liefde houdt dit gevoel – in wisselende mate – aan. Bij lust neemt het af zodra de seksuele daad voorbij is. In het geval van liefde groeit de passie tot het punt waarop je compleet comfortabel met elkaar samen kunt zijn. En het blijft aanhouden zolang je genoeg tijd neemt om met elkaar door te brengen.

Communicatie

Passie neemt echter af, wanneer je slecht met elkaar communiceert. Zo blijf je een wrok koesteren, of een geheim achterhouden, en dit zal jullie relatie in de weg staan. Hierdoor wordt ook de passie als het ware geblokkeerd.

Om liefde te laten (voort)bestaan, is een goede communicatie dus essentieel. Hoe eerlijker en opener jouw geliefde en jij naar elkaar zijn, hoe dichter jullie bij elkaar komen, en des te meer kans er is voor de liefde om zich te ontwikkelen.

Over een relatiebreuk heen komen

Omdat liefde dus zo’n sterke, diepe band vormt – gebouwd op vriendschap, passie, respect – kan het erg veel pijn opleveren als die liefde ineens tot een einde komt. Echte liefde heeft diepe wortelen, en dus een enorme impact op jou en je leven.

Hoe die liefde ook ophoudt, het zal hoe dan ook een flinke verandering teweegbrengen in je leven. En alleen al dat besef kan veel pijn met zich meebrengen.

Die pijn een plekje geven, is dus vaak ook lang niet zo gemakkelijk. Je kunt het bijna vergelijken met een cultuurshock. Je belandt ineens op een plek – eerder mentaal dan fysiek – waar jij niet bekend mee bent. Ongeacht het feit dat je al eerder zonder romantische liefde bent geweest, leef jij nu in een wetenschap hoe het is om die wel te hebben.

Je moet nu leven in een wereld zonder, maar met je herinneringen.

Daarbij komt het feit dat je een intens gevoel van gemis met je meedraagt. Natuurlijk mis je de zekerheid van je leven met een geliefde. Maar je mist eveneens de persoon, je (ex-)geliefde. En dat gemis doet pijn – veel. De volgende stappen zullen jou kunnen helpen om deze pijn te verwerken, en om over je relatiebreuk te komen.

Stap #1: Rouw

Zet je verstand op nul en huil, schreeuw, krijs – gooi alles eruit. Doe wat jij nodig acht om even (op primitieve wijze) je pijn van je af te zetten. Maar loop niet weg voor je pijn! Want zonder je pijn te confronteren, zal je er niet overheen komen. Daarom moet je een soort rouwperiode inlassen. Je rouwt in zijn soort namelijk toch om iets wat je verloren bent – een relatie, een geliefde.

Stap #2: Verbreek alle contact met je ex

Het wordt echter lastig om echt over je pijn heen te komen, en een punt te zetten achter je rouwperiode, als je steeds opnieuw geconfronteerd wordt met je ex. Iedere keer dat je ook maar iets ziet, leest of hoort van hem/haar, voelt dat als een klap in je gezicht.

Natuurlijk kan je je ex niet voor altijd uit de weg gaan, maar probeer het contact tot een absoluut minimum te houden in de eerst weken of maanden na je breuk – indien mogelijk.

Dat betekent dus niet alleen dat je hem haar niet ziet of spreekt, maar ook dat je je ex niet meer volgt op sociale media. Doe je dit namelijk wel nog steeds, blijf je steeds checken om te kijken waar hij/zij mee bezig is. Zo krijg je je ex juist niet uit je hoofd. En zo zal je niet kunnen helen.

Stap #3: Kom tot rust

Give yourself a break. Niets is zo slopend als een relatiebreuk. Je moet in de eerste plaats het feit verwerken dat je je niet langer in een relatie bevindt, en ten tweede moet je het gemis van je geliefde in je leven een plaatsje geven. En dat gaat niet zonder een aantal flinke huilbuien, en schreeuwen van frustratie.

Al die mentale inspanning eist veel van jouw energie en algehele gesteldheid. Daarom is het van belang dat je even wat tijd voor jezelf neemt. Rust goed uit. Laad jezelf weer op. Doe je dit niet, zal er een punt komen waarop het je allemaal even te veel wordt.

Het is dus echt niet erg om even wat ‘jij-tijd’ te nemen. Sterker nog, het is alleen maar beter. Besef je echter wel wanneer het gezond is om de draad weer op te pakken, en wanneer je nog meer tijd nodig hebt. Je wilt niet te vroeg aan de slag gaan en alsnog instorten, maar je wilt ook niet zolang rusten dat je zowat helemaal niet meer op gang komt.

Stap #4: Ontdoe je van zaken die je aan je ex herinneren

Alleen het contact met je ex verbreken, is nog niet voldoende. Want alle foto’s, kleding, cadeautjes die je in huis rond hebt slingeren, zullen hetzelfde effect hebben. Ook deze zullen jou blijven herinneren aan hetgeen je kwijt bent. Dus hoe pijnlijk het ook is, om beter te worden, zal je ook deze uit je leven – of op z’n minst uit je zicht – moeten verwijderen.

Tip: stop je spullen in een doos en bewaar deze op zolder, of ergens diep weggestopt in je kast. Je krijgt er op den duur namelijk misschien spijt van als je alles zomaar weggooit. Later – veel later – zullen het juist mooie herinneringen vormen.

Stap #5: Zoek een outlet voor je pijn

Huilen is (vaak) onderdeel van je rouwproces. Maar op een gegeven moment zal je toch op moeten staan, en weer verder moeten. Dat betekent alleen niet dat je pijn zomaar ineens verdwenen is. In plaats van je frustraties en pijn binnen te houden, kan je ook op zoek gaan naar een vervangende outlet.

Je outlet vormt een manier om die negatieve emoties een plekje te geven.

Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, boksen, een balsport. Of zelfs zoiets ‘gewoons’ als wandelen, of juist schrijven of schilderen. Zolang je maar bezig bent om je negatieve gedachten en emoties om te zetten in iets positiefs. Om je niet te focussen op je pijn, en je juist bezig te houden met een nuttige activiteit.

Stap #6: Bedenk je waarom je relatie stuk is gegaan

Een volgende stap die je moet nemen om je over je relatiebreuk heen te zetten, is bedenken waar het mis ging. Zorg ervoor dat je niet met vragen blijft zitten. Los de verwarring en losse eindjes op. Laat jezelf niet met een schuldgevoel zitten, maar kijk ook naar de rol van je ex in jullie breuk (of vice versa).

Was jullie relatie wel echt zo geweldig? Waren jij en je partner wel werkelijk zo attent naar elkaar? Misschien kom je wel tot de ontdekking dat jullie breuk nu eenmaal onvermijdelijk was, omdat jullie stiekem toch niet zo goed bij elkaar pasten. Of misschien zie jij wel in dat jij zelf de verkeerde beslissingen hebt genomen, die er (mede) toe hebben geleid dat jullie uit elkaar zijn gegaan.

Stap #7: Maak vrede met je breuk

Maar ongeacht of jij schuldig was, besef dat je de geschiedenis niet kunt veranderen. Wat is gebeurd, is gebeurd. En hoeveel jij ook schreeuwt en bidt dat het anders was, dat is het niet. Dit is jouw realiteit. Op een gegeven moment zal je dus toch de knop om moeten zetten en weer verder moeten gaan. Je zult je relatiebreuk dus moeten aanvaarden voordat je weer verder kunt.

Stap #8: Schrijf op wat je geleerd hebt van je breuk

Hoewel je je breuk moet accepteren voor wat het is, betekent dit niet dat je er niet van kunt leren.

De lessen die je uit je breuk haalt, kunnen jou ervan weerhouden dezelfde fouten nog een keer te begaan.

Ga dus eens na welke lessen jij zou kunnen trekken uit je breuk. Heb jij misschien niet hard genoeg gevochten? Stonden jullie niet genoeg open voor elkaar? Snauwde je je partner te snel af, of vice versa? Het doel hierbij is niet om jezelf een rotgevoel te geven over wat er al gebeurd is, maar puur om ervan te leren.

Stap #9: Zet jezelf op nummer één

Nadat je zo’n tijd hebt doorgebracht waarin je continu rekening hield met de wensen van een ander (je partner), kan je nu eens meer aan jezelf denken. Natuurlijk moet je jezelf ook niet uit het oog verlies zelfs als je wel een relatie hebt. Maar dat is het nu net met liefde; je gaat jezelf op de tweede plaats zetten. En nu je single bent, kan je je even helemaal op jezelf richten.

Zo zal je tegelijkertijd niet aan je ex (blijven) denken. Je zult hier uiteindelijk sterker door uit de relatiebreuk komen, en je leven op een nieuwe manier kunnen inrichten.

Maar hoe kan je meer aandacht aan jezelf besteden? Veel mensen denken continu aan anderen en weten eigenlijk niet zo goed hoe ze zichzelf kunnen helpen om gelukkiger te worden. Maar het geluk begint binnen jezelf en is niet door andere mensen te creëren. Probeer de focus dan ook meer op jezelf te gaan leggen en te vergeten wat anderen of je ex van je denken.

Stap #10: Verbeter jezelf

En wanneer je je op jezelf richt, kan je gelijk stappen ondernemen om jezelf te verbeteren. Wanneer je weet wat jouw zwakke punten zijn, wordt het makkelijker om deze aan te pakken, en wordt je sterker en evenwichtiger als persoon.

Eigenlijk is het ook helemaal niet zo heel moeilijk om jezelf te verbeteren. Met sporten, gezond eten, vaker afspreken met vrienden kom je al een heel eind. Dergelijke zaken kunnen ervoor zorgen dat jij een completer en gelukkiger mens zult worden.

Stap #11: Focus je gedachten op iets positievers

Na een relatiebreuk is het moeilijk om niet aan je ex te denken. Focus je dan ook op dingen waar je vooral wél aan wilt denken. Het zal uiteindelijk gemakkelijker worden om jezelf te ontdekken als mens en hier de kracht uit te halen om verder te gaan met je leven.

Je leven draait immers niet alleen om je ex, het gaat om meer dan dat. Uiteindelijk kan het echter blijken dat je jouw ex terug wilt, en je geen andere mogelijkheid ziet om je leven nog gelukkig te maken. Soms kan het verstandig zijn je ex terug te krijgen en worden hierdoor veel problemen opgelost.

Maar als je jouw ex terug wilt, is het belangrijk niet te hard van stapel te lopen. Misschien zit jouw ex helemaal niet op je te wachten en wordt het nog heel moeilijk om je ex tot je aangetrokken te laten voelen.

Het is dan ook een goed idee om af te wachten en niet al je verwachtingen van je ex af te laten hangen.

Je komt hierdoor al snel bedrogen uit en er wordt niet aan de verwachtingen voldoen die je in jouw gedachten had.

Stap #12: Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen

Zelfs als je jouw ex terug wilt, kan het daarom goed zijn om juist eens met een ander om te gaan. Ontdek jouw seksualiteit opnieuw, leer hoe jij iemand kunt aantrekken en hoe je zijn/haar aandacht vast kunt houden. Haal daar vervolgens jouw zelfvertrouwen uit – het zelfvertrouwen dat je nodig zult hebben om je ex terug te winnen.

Aanvullende tips voor een gebroken hart

  • Als je de aandrang voelt om dronken te worden, bel vrienden op. Alcohol zorgt ervoor dat je losser wordt. En dus ook dat je makkelijker de grens richting acties-waar-je-spijt-van-krijgt zult overschrijden. Zoals je ex jammerend op te bellen dat je hem/haar mist, iets waar je de volgende ochtend gegarandeerd spijt van zult krijgen. Bel daarom je vrienden op, zodat zij je hiervan kunnen weerhouden, en kunnen helpen jouw gedachten op iets anders te richten.
  • Stel niet direct voor om vrienden te worden, en wijs het voorstel af wanneer je ex het jou vraagt. Want wees eens eerlijk tegen jezelf, kan jij je ex nu al enkel als vriend(in) zien? Je wilt misschien laten zien dat het helemaal prima met je gaat, maar is dat werkelijk zo? En misschien ziet vriendschap er achteraf helemaal niet in voor jullie.
  • Breng veel tijd buiten door. Er wordt echt niet voor niets gezegd dat je je door ‘een frisse neus’’ te halen beter zult voelen. Ook zal je door buiten te zijn meer zon opvangen. Door de broodnodige vitamine D zal jij je in no-time veel prettiger voelen.
  • Neem warme baden. Niets zal je zo fris en fruitig laten voelen als een heerlijk warm bad. Voor even zal je jezelf kunnen begeven in een rustige omgeving, omringd door een warme deken van water – en een heerlijke geur. Neem er een lekker drankje bij, en je zult je compleet kunnen ontspannen.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "Relatiebreuk? In 3 Eenvoudige Stappen over Je Relatiebreuk"

  1. juud says:

    We hebben 10 maanden een relatie gehad, daarin heeft hij nooit kunnen zeggen dat hij van mij houdt. Wel dat hij zich goed en op zijn gemak voelt als we samen zijn en we hadden het leuk en geen ruzie, het voelde gewoon als dat het echt goed zat. Nu is het toch uit, omdat hij “iets” mist in zijn gevoel, hij had het zo graag anders willen zien zegt hij. Zou de ik wil mijn ex terug methode in dit geval ook enigszins succesvol kunnen zijn?

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *