5 Tips om Ruzie met Je (Ex)-Vriendin Goed te Maken

In de avond zit je onderuitgezakt op de bank, een zak chips op je schoot, terwijl je naar de televisie staart. Haar lievelingsprogramma staat aan, en zodra er een grappige scene voorbijkomt, hoor je de echo van haar lach in je hoofd. Je kijkt naast je, naar de lege plek – haar plek. Een somber gevoel bekruipt je. Hoe kan het toch dat alles ineens zo bergafwaarts gegaan is?

In het begin waren jullie dolgelukkig samen, jullie konden geen genoeg van elkaar krijgen. Maar langzaamaan begonnen de irritaties te komen, en toen kwamen de ruzies. De eindeloze ruzies. Tot het moment dat jullie besloten dat het zo niet langer ging, en jullie besloten een time-out te nemen. Maar nu mis je haar en wil je niets liever dan jullie ruzie op te lossen. Maar hoe?

ruzievriendin1

Ga na wat de reden is achter jullie geruzie

Hoewel het zich ogenschijnlijk plotseling kan voordoen, ontstaat een ruzie zelden spontaan. Vaak is geruzie juist een ontlading van de al tijdenlange opgehoopte frustraties. Dit kan er ook voor zorgen dat de ruzie soms begint met uitbarsting van een van de partners over iets onbenulligs.

Zo kan het feit dat jij je vieze was (weer) niet in de mand hebt gegooid, ertoe leiden dat zij als een tornado naar je toe raast en je volledig begint uit te kafferen, in plaats van kalm haar ongenoegen te uiten. Haar woedeaanval kan vervolgens escaleren tot een knallende ruzie tussen jullie, waarbij jullie van alles eruit gooien, uit pure frustratie over de huidige situatie.

Neem daarom ook niet overhaast een beslissing over het compleet eindigen van jullie relatie. Geruzie kan veroorzaakt worden door een dieperliggend probleem. Zo kan het zijn dat jouw vriendin overdreven kwaad wordt als ze jou met andere meiden ziet. Vervolgens krijgen jullie constante ruzie, omdat jij denkt dat ze je niet vertrouwt, terwijl ze eigenlijk heel onzeker is, maar wel ontzettend veel van je houdt.

ruzievriendin2

Redenen voor ruzies tussen partners

Neem verantwoording voor jouw eigen rol

In het laatst genoemde mogelijke scenario, is het dus heel goed mogelijk dat jij geen idee hebt dat bijvoorbeeld haar slechte humeur en botheid voortkomen uit onzekerheid over zichzelf. Je kunt daardoor erg gaan twijfelen over jullie toekomst samen, want waarom zou je verder willen gaan met iemand waar je constant ruzie mee hebt?

Door echter na te gaan denken over wat de kern is van jullie geruzie, in plaats van meteen te breken met het meisje/de vrouw waar je (eens) zo gek op bent (was), kan je de ruzie uiteindelijk mogelijk oplossen.

Doorzie je haar, en kom je erachter dat zij stiekem erg onzeker is over jouw gevoelens voor haar? Ren dan niet meteen weg (‘wat moet ik met zo’n onzeker iemand?’), maar neem ook verantwoordelijkheid voor je eigen rol. Wellicht heb jij haar teveel voor lief genomen, en haar te weinig het gevoel gegeven dat je van haar houdt, dat je met haar verder wilt.

Besluit of het echt de moeite waard is

Weet echter ook de grens tussen je verantwoordelijkheid opnemen, en veranderen in een steunpaal, die jouw vriendin continu moet bevestigen dat je van haar houdt. Onder verantwoordelijkheid opnemen en haar laten zien dat je van haar houdt, wordt namelijk verstaan dat je tijd voor haar vrij maakt, bijvoorbeeld voor een romantisch weekendje weg of een etentje.

Maar wanneer je continu bevestiging moet geven van je gevoelens tegenover haar, omdat zij anders direct over gaat op een halve zenuwinzinking, is er geen sprake van een gezonde relatie. Dan is er sprake van emotionele manipulatie, want bedenk je zelf… Zou jij echt nog met haar samen zijn, als je schuldgevoel niet steeds oplaaide over het feit dat jij degene bent die haar onzeker heeft gemaakt?

ruzievriendin3

Is het bevorderend voor jullie om jullie ruzie op te lossen?

Ga daarom eerst eens na voor jezelf of het wel bevorderend is voor jullie om jullie ruzie op te lossen. Is het bijvoorbeeld wel goed voor haar zelfbeeld en mentale gesteldheid als zij constante bevestiging van een ander nodig heeft om zich goed te voelen over zichzelf – en haar relatie? En wordt jij wel echt gelukkig van een relatie met haar, zo niet als partners, maar als vrienden?

Jullie verdienen het beiden om gelukkig te zijn, en dat is ook een van de grootste redenen dat jij jullie geruzie op wilt lossen: je wilt haar gelukkig zien. Maar dat kan ook net zo goed betekenen dat jullie beter uit elkaar kunnen gaan, omdat jullie nooit écht gelukkig zullen worden zolang jullie bij elkaar zijn. En dat is misschien heel pijnlijk om te accepteren, maar op de lange termijn beter voor jou, jullie.

Waaróm wil je de ruzie oplossen?

Om uit te zoeken of het bevorderend is voor jullie om samen verder te gaan, is het daarom ook essentieel om na te gaan waaróm je de ruzie op wilt lossen. Is het omdat anderen (familie, de maatschappij) verwachten dat jullie samen blijven? Komt het doordat jullie een kind hebben samen, en jullie denken dat het beter is voor hem/haar om bij elkaar te zijn?

Er is echter maar één goede reden om samen verder te gaan, en dat is simpelweg omdat je niet zonder elkaar wílt zijn. Bij elkaar blijven omdat jullie een kind hebben, lijkt misschien nobel en juist, maar het is vaak juist beter voor een kind om met gescheiden ouders op te groeien, dan in een gezin met vader en moeder die bij fysiek bij elkaar zijn, maar enkel met elkaar communiceren via ruzie.

ruzievriendin4

Hoe los je ruzie op?

Wanneer je zeker weet dat het een goed idee is, zowel voor je vriendin als jouzelf, om de ruzie goed te maken, kan je stappen gaan ondernemen op weg naar een vreedzame relatie, of dit nu betekent dat jullie bij elkaar zijn, of uit elkaar. Overigens betekent dit niet dat jullie nooit meer ruzie zullen maken, het is immers gezond om af en toe even je frustraties te uiten in plaats van alles op te kroppen.

Hieronder vindt je een aantal tips voor het oplossen van ruzie met je vriendin:

#1 Houd je hoofd koel

Benader je vriendin en zeg haar dat je eens met haar wilt praten. Doe dit uiteraard niet op een moment dat zij al geïrriteerd is, of als jullie al op de drempel van een ruzie staan. Zeg haar eerlijk dat je zo niet verder wilt, en dat je samen met haar op zoek wilt naar een oplossing.

Omdat jullie gevangen zitten in een patroon waarbij jullie geen moment samen kunnen doorbrengen zonder te eindigen in een ruzie, is het belangrijk dat je jezelf niet laat verleiden om mee te gaan in het geruzie. Mocht ze boos worden, haal dan diep adem, en wacht even tot je gekalmeerd bent, voordat je je weer tot haar richt. Oftewel, houd je hoofd koel.

ruzievriendin5

#2 Kaart (jouw vermoedens over) het echte probleem aan

Het is van belang dat je je niet richt op bijzaken, bijvoorbeeld door te blijven hangen op een bepaalde ruzie. De kans bestaat dan juist dat jullie weer gaan ruziën en dus geen steek verder komen. Wees in plaats daarvan juist recht door zee, en kom meteen ter zake. Vertel haar dat je het gevoel hebt dat jullie geruzie een bepaald dieperliggend probleem aanwijst.

Belangrijk hierbij is dat je niet meteen haar de schuld geeft (bijvoorbeeld als zíj onzeker is). Vertel haar jouw bevinding als een observatie (‘Ik heb gemerkt dat…’ in plaats van ‘Ik vind dat…’). Het gesprek op zich kan haar al erg nerveus maken, en wanneer jij haar ook nog eens beschuldigd, kan zij dat als aanval beschouwen, en defensief reageren door te gaan ruziën, en niet praten.

ruzievriendin6

#3 Bied je verontschuldigingen aan

Wees daarom ook de eerste die toegeeft wat jouw eigen rol is geweest in jullie relatieprobleem. Laat haar zien dat jij bereid bent om de schuld op te nemen, en vertel haar dat het je spijt dat je niet direct hebt toegegeven aan je fouten, in plaats van de ruzie(s) te laten escaleren.

Maar zeg ook welke gevoelens haar reacties jou hebben opgeleverd. Laat haar niet jou compleet de schuld op je nemen voor iets waar zij eveneens verantwoordelijk voor is! Vertel haar jouw observaties over haar gedrag, en zeg welke gevoelens jij daarbij had, en wat je graag anders wilt zien. Geef haar ook de ruimte om hetzelfde te doen, práát met elkaar, houd niet enkel een betoog.

#4 Las time-outs in

Ondanks de goede intenties, kan het soms toch zo zijn dat de emoties even flink oplopen, en dat er een kans bestaat dat jullie gesprek te verhit wordt, en er een ruzie dreigt uit te breken. Zorg daarom dat je af en toe even een time-out neemt. Het is soms nodig om even van elkaar verwijderd te zijn, zodat je weer helder kunt nadenken en rustig adem kunt halen.

Laat de moed niet gelijk zakken als blijkt dat jullie oude patroon van geruzie weer de kop op lijkt te steken. Zie het juist als een vooruitgang dat jullie zonder te ruziën een gesprek met elkaar hebben kunnen voeren, zelfs als dit betekent dat jullie niet in een keer het gesprek hebben kunnen afronden. Het feit dat jullie bereid zijn een time-out te nemen, is al een stap in de goede richting.

#5 Zoek samen naar een oplossing

Jullie geruzie oplossen doe je niet door jouw kant-en-klare oplossing te opperen, en aan te nemen dat je partner er in mee gaat. De bedoeling is juist dat jullie samen zoeken naar de oplossing die het beste is voor jullie beiden. Zo leren jullie samen te werken, vreedzaam te zijn tegenover elkaar, of jullie oplossing nu inhoudt dat jullie bij elkaar blijven of niet.

ruzievriendin7

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *