Wat Te Doen Als Je Gevoelens Voor Je Ex Terug Komen

Het is niet ongewoon dat je, nadat het uit is, nog veel aan je ex denkt. Zeker als je veel tijd samen hebt doorgebracht en een hechte band hebt gehad, maar ook als het bijvoorbeeld je eerste of meest heftige liefde was. Soms heb je juist dat het de eerste paar weken helemaal stil en rustig voelt; je denkt totaal niet aan je ex. Maar mis je je ex toch weer zó erg en verlang je weer zóveel naar hem of haar dat het een probleem wordt, dan is het goed om aan de bel te trekken.

Want, eerlijk is eerlijk, het kan behoorlijk zwaar zijn als je gevoelens terugkomen. Het kan soms net als een neerwaartse spiraal of een vicieuze cirkel voelen: omdat je eraan denkt, voel je je nog meer alleen. Soms lijkt de situatie uitzichtloos: het zal nooit ophouden! Hoe kun je vechten tegen deze “duistere” gedachten die nu opkomen?

Ik kan je alvast verklappen: hoe heftig de situatie ook is, gelukkig zijn er altijd oplossingen voor. In dit artikel bied ik je een heldere uitleg over de situatie die je nu meemaakt — want geloof me, je bent niet alleen! Ik kom daarnaast met meerdere manieren om met deze gedachten om te gaan, zodat jij je niet langer hopeloos hoeft te voelen. Lees dus snel verder.

Waarom komen je gevoelens terug?

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Je ex missen is normaal

Ook al is er al wat tijd verstreken, het is volkomen normaal om iemand te missen met wie je een romantisch leven had. Je hebt immers veel mooie herinneringen gemaakt en die persoon heeft je in een gedeelte van je leven gevormd tot wie je nu bent, of dat nou enkele weken of enkele jaren was. Het maakt niet uit dat het twee jaar later is; de geschiedenis is er nog steeds, en je zult er zeker over nadenken. Je hebt veel herinneringen aan deze persoon, dus je zult natuurlijk bepaalde dingen aan hem of haar missen.

Vaak zegt men ook wel dat ‘gemis’ de prijs is die we betalen voor de liefdevolle band die we hadden. Je hoeft je daarom absoluut niet te schamen. Het is volkomen normaal, vooral als het een recente breuk was. Iemand gaat van je beste vriend en geliefde naar een verre herinnering aan het verleden en het is moeilijk om daarmee om te gaan. Het kost tijd om je emoties weer onder controle te krijgen en het missen van je ex hoort daarbij.

De vraag is: wat wil je met die gevoelens doen? Zulke intens verdrietige en verlangende emoties kunnen erg lastig zijn en veel impact hebben op je leven. Hoewel het normaal is, is het ook belangrijk om aan jezelf te denken: misschien is het op een bepaald punt beter om het toch los te laten. Missen is normaal, maar het mag je leven niet beheersen.

Het is oké als je je ex af en toe mist. Het mag echter niet je leven beheersen.”

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Negatieve gevoelens door het missen van je ex

Ondanks het verstrijken van de tijd lijkt het alsof je het beeld van je ex en alle goede tijden die je samen hebt gehad niet uit je hoofd kunt krijgen. Je stelt jezelf zoveel vragen, waaronder: “Waarom denk ik altijd aan hem/haar?” Soms begrijp je jezelf niet en schaam je je voor je gedachtegang, zeker als iedereen in je omgeving blijft zeggen dat je er over heen moet komen.

Naast onbegrip en schaamte (en misschien zelfs wel een schuldgevoel) kun je je ook erg alleen voelen. Je hebt de impressie dat jij de enige bent die dit meemaakt. Hierdoor verergert je gemoedstoestand: je voelt je nog slechter. Uiteindelijk kun je zelfs in een depressie terechtkomen.

Er zijn verschillende factoren die kunnen verklaren waarom je je ex niet kunt vergeten. Ga deze af. Je moet de vinger erop leggen om vooruit te komen; je moet weten of het het waard is om je relatie terug te winnen. Eigenlijk zijn al die negatieve gevoelens je grootste vijand, want ze zorgen ervoor dat je minder gelukkig door het leven gaat en belemmeren je. Dit zijn enkele van de emoties die je zou kunnen voelen:

  • Eenzaamheid
  • Isolatie
  • Onbegrip
  • Vol met vragen zitten
  • Schaamte
  • Schuldgevoel
  • Depressie

Waarom je toch weer over je ex nadenkt

Er zijn meerdere mogelijke redenen waarom je weer aan je ex denkt nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Hoe heftig de meningsverschillen of ruzies ook waren, uiteindelijk dwalen je gedachten weer af naar de mooie en leuke herinneringen; de prettige momenten winnen het van de vervelend momenten. Je wil terug naar die fijne dagen en nachten waarop jullie je leven deelden, zeker nu er zoveel leegte in je leven is — de liefdevolle momenten vormen een schril contrast met de eenzaamheid die nu optreed. Het probleem: je hersenen kiezen voor een geromantiseerd beeld.

Dit geromantiseerde beeld is het gevolg van de gedachte dat je ex je ‘zielsverwant’ zou zijn geweest. Het idee dat je ex de enige echte was en dat je nooit meer een soortgelijke relatie zult krijgen, kan grote impact op je gedachtegang hebben. Hierdoor kan je ook het gevoel bekruipen dat je nooit meer echte liefde zult vinden. Dat maakt het gemis van je ex des te groter.

Soms komen mensen daarnaast niet voorbij een breuk omdat ze onafgemaakte emotionele problemen uit het verleden hebben. Ze hebben aanhoudende gevoelens van schuld, woede, spijt of pijn die hen in het verleden vasthouden. Ze hebben misschien nooit een echte afsluiting gekregen aan het einde van hun relatie. Bijvoorbeeld: terwijl jij hoteldebotel op je ex was, ging deze weg zonder enige blijk van spijt of medelijden. Je moet eerst groeien en genezen, voordat je verder kunt.

Misschien is de meest verraderlijke vorm van gehecht zijn aan je ex wel de vorm die is gerelateerd aan je biologie: als je niet begrijpt hoe je je gehechtheid aan je ex op neurologisch niveau handhaaft, kun je jarenlang vastlopen – ook al wil je wanhopig verder met je leven. Het niet kunnen stoppen van je gevoelens heeft vaak een diepere reden die veel mensen niet herkennen: soms zit de afhankelijk diep in je hersenen gebeiteld.

Hoe lang mis je je ex?

Elke persoon is anders, elke relatie is anders en iedereen verwerkt zulke heftige momenten op hun eigen manier. Dit betekent dat er ook geen vuistregel is voor hoe lang het zal duren totdat je normaal gesproken over je ex heen bent. Het is heel goed mogelijk dat je er nooit helemaal overheen zult zijn. Of het is mogelijk dat je over een paar jaar helemaal vergeet dat ze ooit hebben bestaan. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens tussen beide in.

Toch is er een soort richtlijn, waar je je aan kunt houden. Wanneer een stel uit elkaar gaat, ervaren de hersenen enorme ontwenningsverschijnselen die bijna identiek zijn aan die van een heroïneverslaafde die plotseling stopt. Na een breuk moeten mensen ongeveer zes maanden ontwenningsverschijnselen verwachten. Vergroot daarom de tijd die je aan het zorgen voor jezelf besteed.

In een ander onderzoek zei de meerderheid van de deelnemers dat ze zich al na drie maanden beter voelden. Ondertussen zeggen mensen in een enquête die nog recenter is afgenomen, dat het hele proces toch wel bijna zes maanden duurde. Over iemand heen komen nadat je uit elkaar bent gegaan, kan zelfs anderhalf jaar duren, volgens een onderzoek uit 2009.

Wat moet je doen wanneer je gevoels terugkomen?

1.   Houd je gedachten onder controle

Gedachten hebben grote macht over ons. Ze bepalen de manier waarop we naar de wereld kijken. Ze laten ons het leven op een heel specifieke manier waarnemen. Ze helpen ons om ons bestaan vorm te geven. Gedachten brengen ons verder – of hinderen ons en houden ons vast, afhankelijk van de situatie. Dat is de kracht van het denken!

Met dat in je achterhoofd, moet je meester over je eigen gedachten worden. Probeer negatieve gedachten te onderbreken. Als je merkt dat je afdwaalt en weer terechtkomt in de negatieve spiraal, kun je bijvoorbeeld proberen te denken aan iets heel anders, bijvoorbeeld iets moois in je leven of vrienden en familie die om je geven. Dit zal niet over de loop van enkele dagen werken, maar als je het lang genoeg volhoudt, zal je resultaten zien.

Je kunt het ook over een andere boeg gooien, door je emoties juist te uiten. Hierdoor kun je beter met ze omgaan en houd je de controle. Doe aan zelfexpressie door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden of uit te typen hoe je je voelt. Geef jezelf een tijdsbestek waarin je al je gevoelens voor je ex kunt uiten, terwijl je de rest van de dag met iets anders bezig kunt zijn. Enkele tips:

  • Onderbreek negatieve gedachten en vervang ze door goede gedachten
  • Doe aan mindfullness
  • Houd een dagboek bij (met pen of digitaal)
  • Uit jezelf via andere middelen

Blijf meester over je eigen gedachten door negatieve emoties om te zetten in positieve emoties.”

2.   Ga na waarom je je ex zo mist

Enkel denken: “ik mis hem” of “ik wil haar terug” is een gevoel, maar geen reden. Wat mis je precies? Het komt misschien als een verrassing, maar je mist je ex misschien helemaal niet, je gevoelens belazeren je. In feite mis je bijvoorbeeld de dingen die je ex voor je deed, de manier waarop hij of zij je liet voelen, of de aandacht die je van je oude partner kreeg. Vraag je af: mis je de persoon, of mis je de goede momenten?

Het is belangrijk om je gevoelens objectief te kunnen analyseren en je te realiseren of je gewoon gezelschap en een gewoonte mist, of dat je je ex echt mist, als persoon en partner. Er is namelijk een groot verschil en je hart zal dat diep van binnen weten. Hoe weet je wat je mist? Ga voor jezelf na waar je gedachtes heen gaan: zijn het de momenten of is het de persoon? Had je ex werkelijk iets speciaals, dat iemand anders je nooit zal kunnen bieden?

Een bekend fenomeen is: je mist je partner niet echt, je mist de liefde. Enkele tekenen dat je hem of haar niet mist, maar puur de mooie momenten:

  • Je denkt vooral aan je ex wanneer je alleen bent.
  • Je denkt vooral aan je ex wanneer het al ‘s avonds laat is.
  • Vaak heb je al alcohol op, wanneer je aan je ex denkt.
  • Je wordt jaloers wanneer je andere koppels op straat ziet.
  • Je voelt je eenzaam wanneer je uit eten gaat, of feestjes hebt.
  • Je mist het om geknuffeld te worden.
  • Je denkt aan je ex wanneer je ziet dat je geen berichtjes hebt gekregen.

3.   Herinner jezelf eraan dat je verder moet

Er kan een tijd komen dat de redenen zwaarder wegen dan je emoties en je misschien opnieuw contact wilt maken met je ex. Je zou jezelf er zelfs van kunnen overtuigen dat een helse relatie veel beter is dan alleen zijn met pijn. Maar wanneer dit gebeurt, is het juist tijd om te beseffen dat je verder moet. Denk hiervoor aan de negatieve kanten van de relatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen:

  • Schrijf een lijst met redenen waarom je je ex moet laten gaan
  • Schrijf op welke slechte dingen er binnen de relatie zijn gebeurd
  • Schrijf op wat je door de relatiebreuk hebt geleerd (bijvoorbeeld beter zorgen voor jezelf, onafhankelijkheid)
  • Denk aan wat nieuwe partners je kunnen bieden

4.   Ga alleen achter je ex aan als de tijd rijp is

Het is waarschijnlijk beter om nieuwe liefde op te zoeken. Hierdoor heb je een frisse start en kun je al je vorige relatieproblemen achter je laten. Toch kun je soms denken dat het beter is om achter je ex aan te gaan. Doe dit dan alleen als de timing juist is. Dit zijn enkele tips:

  • Onderzoek je ex. Kijk bijvoorbeeld op social media of er al blijk is van een nieuwe relatie. Laat wat tijd verstrijken om te zien of je ex niet eerst weer contact met je opneemt. Hoor je verhalen van vrienden over je ex? Neem al die kennis mee.
  • Laat minstens 3-4 weken aan volledige radiostilte voorbijgaan. Deze tijd is nodig voor je ex om de omvang van zijn of haar actie te meten en de gevolgen te overwegen.
  • Verleid je ex. Het is moeilijk om van de ene op de andere dag te veranderen, je hebt deze tijd nodig om in de te evolueren en een aantrekkelijk persoon te worden.
  • Neem contact op aan bet begin van de dag. Dan weet je zeker dat je je ex niet stoort.

Neem alleen contact op met je ex als de timing juist is.”

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *