Hoe Lang Moet Je Je Ex met Rust Laten? De Perfecte Tijd is…

“Als je hart gebroken is, je kampt met liefdesverdriet en je het niet eens bent met de relatiebreuk, is het nog lastiger om iemand los te laten.”

Het probleem is dat als je je gekwetst én kwetsbaar voelt, je graag dichtbij je ex wil zijn. Maar je krijgt enkel negatieve reacties als je contact opneemt.

Hoe meer je je ex dwingt om met je te praten (of dit nu online of offline is), hoe minder de ander jou wil spreken of zien. Relatie-experts raden aan je ex met rust te laten. Dit zou de beste manier zijn om hem/haar terug te krijgen.

Maar is dit echt zo? Werkt het niet juist averechts als jij een stap achteruit doet? Gaat je ex niet gewoon verder met het leven?

In dit artikel leggen we uit waarom je je ex met rust moet laten en hoe lang je geen contact mag zoeken. Verder geven we tips over hoe je de ‘geen contact periode’ best aanpakt.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Waarom moet je hem met rust laten?

Als een relatie stuk loopt is het bijzonder moeilijk die persoon die je beste vriend, vertrouweling, geliefde en dichtste menselijk contact was, zo maar uit je leven te bannen.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Verminderen van de emotionele investering

Nochtans is enige (emotionele en fysieke) afstand noodzakelijk voor een bepaalde periode. Immers, deze persoon betekende alles voor jou en die emotionele investering verdwijnt niet van vandaag op morgen.

Dat merk je doordat je constant aan die persoon moet denken. Hem of haar keihard mist. Eén klein dingetje volstaat om alle herinneringen naar de oppervlakte te brengen, en je triest te maken of aan het huilen te brengen.

Het is een beetje zoals geld bijeen sparen op een bankrekening, cent per cent, voor maanden en jaren, en dan horen dat de bank gesloten is. Je moet dan jouw spaarcentjes redden door die op andere plaatsen veilig te stellen. Dat vraagt tijd en moeite.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Uitblussen van de gewoonte

Daarnaast was het gewoon om die persoon in jouw buurt te hebben. Elk koppel heeft zijn normale routines. Dicht bij elkaar zijn, de ander bij je hebben en op de hoogte houden, op elkaar kunnen vertrouwen maakten daar deel van uit.

Al die grote en kleine dingen vallen nu weg en dat vraagt een grote aanpassing. Die gewoontes hebben tijd nodig om ‘uitgeblust’ te geraken.

Ook jouw ex ervaarde jouw aandacht en nabijheid als vanzelfsprekend. Door de relatiebreuk veranderde dit. Het niet doorbreken van deze vanzelfsprekendheid bevat een aantal valkuilen.

Als je je ex constant op diens wenken bedient, blijft bellen en onophoudelijk probeert om in contact te komen, zodat je hem/haar kunt laten begrijpen dat je nog steeds van hen houdt, kunnen er een paar dingen gebeuren.

  • Je ex zal zich terugtrekken omdat je hem/haar de breuk niet laat verwerken.
  • Je ex kan wrok tegen je ontwikkelen.
  • Je ex kan je in een negatief daglicht gaan zien omdat je te aanhankelijk en behoeftig bent.
  • Je ex kan boos worden en je blokkeren.

Bovendien, geeft constant aandacht schenken het gevoel dat je die ander altijd wil (no matter what), je hen altijd nodig hebt en je nooit zal stoppen met proberen hen terug te krijgen.

Dit zorgt voor een onevenwicht (het tegenovergestelde van wederkerigheid) en creëert een bepaalde gemakzucht bij je ex. Ook al hebben jullie even geen contact met elkaar, je ex weet dat een berichtje volstaat en jij komt weer opdraven. Daarmee bouw je geen aantrekkingskracht op.

“Je wilt niet de persoon worden naar wie je ex toegaat zodra hij/zij niks te doen heeft of even niemand anders heeft.”

Aan de andere kant, als je de dingen goed doet, zal je zien dat je als jij je ex even los kunt laten, hij/zij terug zal komen.

Herstellen van de relatiebreuk

Een relatiebreuk doet niet alleen voor jou pijn. Meestal voelen één of beide partijen zich sterk gekwetst, en werd het vertrouwen in wat jullie samen hadden ernstig beschadigd.

Ook al schreeuwt jouw hele wezen om alles zo snel mogelijk weer goed te maken, dat is geen realiteit.

Jij moet omgaan met jouw pijn en gevoelens. En jouw ex moet tijd hebben om hetzelfde te doen.

Inzicht in de onderliggende oorzaak van de relatiebreuk

Immers, er was een reden waarom het mis liep tussen jullie. Aan die reden hebben jullie beiden bijgedragen. Het is uiterst belangrijk om zicht te krijgen op waar het fout liep. Hadden jullie verschillende verwachtingen? Was er onvoldoende communicatie? Delen jullie niet dezelfde waarden? Was één van beide overspelig? Ook dit gebeurt niet zo maar.

Het kritisch nadenken over jullie relatie is noodzakelijk en helpt je ook om een beter idee te krijgen van hoe jullie samen de aangerichte schade kunnen herstellen.

Overweeg dus: Hoe kan je een betere, nieuwe start maken? Wat leer je uit jouw fouten? Wat leer je uit de fouten van je ex?

Zekerheid dat je ex terug krijgen gezond voor je is

Tijd en (emotionele en fysieke) afstand helpen je ook om jouw reden na te gaan om je ex terug te krijgen. Als jullie uit elkaar gingen, dan was er toch iets mis?

Jouw verlangen om je ex terug in je leven te hebben, waarop berust dat? Gewoonte? Comfort? Omdat je al zoveel samen deelde? Omdat je niet klaar bent voor verandering? Omdat je er tegenop ziet om iemand anders te zoeken? De enige persoon die je echt kent en begrijpt? Je ware liefde?

Tijd alleen geeft jou de ruimte heel goed na te denken over het type relatie jullie hadden en of het een goed idee is om dit verder te zetten.

De voordelen van een uitblusperiode

Herstel van evenwicht

Een gezonde relatie vertrekt van een evenwicht, waarbij beide partijen gelijkwaardig geven en nemen.

Indien je na de relatiebreuk meteen je ex overstelpt met berichtjes en constant zijn/ haar aandacht opzoekt, dan brengt dit jou heus niet dichter bij je ex. Integendeel, het komt allemaal wat wanhopig over, waardoor jouw eigenwaarde en jouw waarde in jouw partner’s ogen meteen daalt.

Pleiten en smeken om terug te komen, loze beloftes, aanhoudende berichten sorteren het tegengestelde effect. Ze geven de ander het idee dat je te aanhankelijk en wanhopig bent en hun beslissing niet respecteert.

Daarnaast leidt je ex ook af dat jij alles zal doen om de relatie te behouden. Dit zet de deur open voor een wegverkeer, manipulatie en misbruik. Net het tegenovergestelde van gezond dus.

Plaats maken voor positieve herinneringen

Constant contact verhindert dat je beiden uit de negatieve dynamiek kan geraken. De meeste relatiebreuken hebben een aanloop, waarbij minstens één van beide partijen zijn ongenoegen uitte, sommige koppels ruzieden vaak, leefden als kat en hond, en verloren gaandeweg alle respect voor hun partner en hun gedeelde geschiedenis.

Een uitblusperiode geeft beide partijen tijd om de negatieve emoties te laten zakken, en weer plaats te maken voor de positieve. De ander begint je heel af en toe misschien wel al een beetje te missen.

Zelfvertrouwen herwinnen

Tijd alleen doorbrengen geeft je de kans jezelf terug op te bouwen. Dus in plaats van overmatig te lijden in de hoop dat de ander je zal komen redden, probeer je zo goed mogelijk de dag door te komen en zoek je afleiding in dingen die je (vroeger) plezier gaven.

Droomde je bijvoorbeeld van een verre reis, verwaarloosde je een oude hobby of je vrienden terwijl je in je relatie zat? Wel, nu is een goed moment om die zaken terug op te nemen.

Immers, als je bezig bent met dingen die je graag doet, dan ga je stralen. Op die manier wordt je opnieuw een aantrekkelijke partner.

Hernieuwde interesse

Een neveneffect van dat beetje afstand en die stilte van jouw kant is ook dat de ander nieuwsgierig wordt naar hoe het met jou gaat. En of je nog wel eens denkt aan hen. Ben je hem/haar soms vergeten?

Zeker als je ex ziet dat je aan jezelf hebt gewerkt en je je beter voelt en er beter uitziet dan ooit tevoren, wordt je opnieuw aantrekkelijk en misschien zelfs onweerstaanbaar.

Immers, als je het behoeftige en aanhankelijke gedrag dat je ex van jou verwacht verandert in precies het tegenovergestelde, trek je aandacht op een geheel nieuwe manier.

Hoe lang laat ik hem met rust?

Als de relatiebreuk nog vers is, is het goed om even geen contact op te nemen. Dit blijkt uit praktijkervaring en een bevraging.

Je kunt zelf het beste bepalen hoe lang je je ex de tijd moet geven. Jij had een relatie met die ander en weet waarschijnlijk best hoe je ex op bepaalde situaties reageert.

Als je weer contact opneemt, doe dit dan voorzichtig en koeltjes. Laat eerst de vriendschap en interesse tussen jullie terugkeren.

Praat niet te veel over de breuk. Leg de nadruk op samen genieten van leuke dingen en haal goede herinneringen op, zonder meteen weer in bed te duiken met elkaar.

Hoe meer jullie samen aan de leuke dingen denken die jullie hebben beleefd, hoe groter de kans is dat het weer goed komt. Als jullie alleen maar verwijten gaan maken, zal je je ex na dit contact waarschijnlijk voor altijd met rust moeten laten.

Jij weet het beste hoe lang je je ex met rust moet laten, dus hou je hier ook aan. Geen korte berichtjes tussendoor. Geef je ex de kans het contact te missen dat hij/zij dagelijks met je had! Zo krijg je hem/haar terug.

Hoe moet je je ex met rust laten?

Het waarom en de voordelen van een uitblusperiode klinken logisch, maar je ondervindt al snel dat ‘het met rust laten’ niet zo vlotjes loopt.

Deze tips helpen je hierbij:

  • Zoek zoveel mogelijk afleiding in dingen die je plezier en energie geven. Ontdek nieuwe hobby’s, maak nieuwe vrienden. Kies vooral dingen die je niet aan je ex doen denken. Bouw jezelf opnieuw op. Herontdek jezelf wanneer je volledige vrijheid hebt in wat je doet en geen rekening hoeft te houden met een partner.
  • Maak een plan. Waar droom je van? Wat heb je altijd al willen doen? Zeilen, schilderen, mindfulness, vrijwilligerswerk, city trip, … Schrijf dit neer, maak een selectie, en plan het in.
  • Maak contact via sociale media moeilijk. Zorg ervoor dat je niet in de verleiding komt om snel een berichtje te sturen of constant de sociale media van je ex te bekijken.
  • Wie samen kinderen heeft of samen werkt moet natuurlijk nog enige vorm van contact onderhouden. De beste manier in dergelijke gevallen is om bovenstaande tips zoveel mogelijk te volgen. En op die momenten dat je dan toch contact moet hebben, hou je het strikt zakelijk. Je hebt het respectievelijk enkel over praktische zaken en het welzijn van de kinderen, of over de werkopdrachten. In het laatste geval kan je overwegen om je uren en werkroutine aan te passen waardoor je minimaal contact hebt met je ex.

Tot slot

Na een relatiebreuk heb je tijd ‘alleen’ nodig om de emotionele investering te laten minderen, te wennen aan een leven zonder die persoon en jezelf terug te vinden. Maar ook om de gebeurtenissen die aanleiding gaven tot de relatiebreuk te plaatsen en goed na te denken over de goede en slechte punten in de relatie, en tijd te geven om de emotionele wonden te laten helen.

Na het stopzetten van een langdurige relatie kan even geen contact hebben (zogeheten uitblusperiode) met je ex helpen om alles voor jezelf op een rijtje te zetten.

Net zoals het opstarten en uitbouwen van een relatie een proces is, is het beëindigen van een relatie een ander. En hoe serener beide partijen dit laten verlopen, hoe meer kans dat er een vervolgstuk geschreven kan worden in jullie liefdesverhaal.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *