Lat Relatie met Je Ex: Kan Het Werken? – Tips & Valkuilen
Relaties komen in alle vormen en maten. Zo zijn er koppels die na een tijd samenwonen het besluit nemen om in plaats van een definitieve breuk, over te gaan op een ‘Living Apart Together’ (lat) relatie. Dit is niet geheel ongewoon – in Nederland, waar uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat een vijfde van de 3,5 miljoen alleenstaanden in een latrelatie zit.
Hier verkennen we de redenen achter deze keuze, de uitdagingen en de onverwachte voordelen van een lat relatie, in het specifiek met wie eerst je ex was. Op welke valkuilen moet je letten, en hoe vind je dat delicate evenwicht; de ruimte om te groeien, zowel samen als individueel?
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?
Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.
Waarom kiezen voor een lat relatie met een ex?
De keuze voor een lat relatie met een ex wordt vaak ingegeven door een verlangen naar verbondenheid zonder de complexiteiten van het dagelijks samenleven.
Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat het samenwonen en het continu op elkaars lip zitten de individuele groei en persoonlijke ruimte heeft belemmerd, waardoor één of beide partners zich beperkt voelden in hun ontwikkeling en zelfexpressie.
Een andere veelvoorkomende reden dat mensen overgaan op een lat relatie met een ex, is dat ze hun kinderen de best mogelijke stabiliteit en harmonie willen bieden, terwijl ze toch enige afstand bewaren om zich in hun eigen welzijn te voorzien.
In een lat relatie kunnen ex-partners de positieve aspecten van hun relatie behouden, terwijl er ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
Dit zijn enkele punten die vaak ter sprake komen als het gaat om het overwegen van een lat relatie met een ex-partner.
- Behoud van onafhankelijkheid: Veel ex-partners waarderen hun zelfstandigheid (sociaal en financieel), maar missen de emotionele verbondenheid. Een lat relatie biedt potentie voor een balans tussen deze twee behoeften.
- Minder druk, meer plezier: Zonder de dagelijkse stress- en frustreerfactoren van het samenwonen, kunnen koppels potentieel meer genieten van de tijd die ze samen doorbrengen, met kans op een hernieuwde waardering voor elkaar.
- Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling: De ruimte om alleen te zijn, essentieel voor individuele doelen en aspiraties.
- Flexibiliteit in het leven: Apart samen zijn kan flexibiliteit geven, bijvoorbeeld voor een carrière, hobby’s en sociale activiteiten.
- Gezinsdynamiek verbeteren: Voor koppels met kinderen kan een lat relatie wellicht een positieve invloed hebben op de gezinsdynamiek. Door apart te wonen, kunnen ouders effectiever co-ouderen en een gezondere, minder gespannen omgeving voor hun kinderen voortbrengen. Dit biedt kinderen de stabiliteit van een liefdevolle relatie met beide ouders, terwijl het hen ook laat zien hoe volwassenen onafhankelijk kunnen leven.
De nieuwe afstand van een lat relatie kan de kleine irritaties doen vervagen en de positieve aspecten van de relatie meer op de voorgrond laten treden.
9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien
Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?
Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.
De valkuilen én oplossingen van een lat relatie met je ex-partner
Afstand creëert een zekere mystiek en kan de waardering voor de tijd die samen wordt doorgebracht versterken… zolang er rekening wordt gehouden met transparante communicatie en duidelijke verwachtingen. Dus welke valkuilen moeten bovenal vermeden worden?
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?
Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.
Valkuil 1 – Niet omgaan met onverwerkte emoties
Het is niet ongebruikelijk dat er onopgeloste kwesties of gevoelens uit de eerdere relatie blijven bestaan. Indien niet aangepakt, kunnen ze weer op de voorgrond treden en de vernieuwde relatie onder druk zetten.
Onverwerkte emoties zoals wrok, verdriet, of teleurstelling kunnen onbewust de dynamiek van een lat relatie beïnvloeden. Waren er in het verleden bijvoorbeeld problemen waren met vertrouwen of communicatie, dan kunnen deze problemen weer opduiken, zelfs als de relatie nu anders is ingericht. Het niet aanpakken van deze onderliggende emoties kan leiden tot herhaling van oude patronen.
Oplossing: Emotioneel werk en zelfreflectie
- Zelfzorg prioriteren: Zorg goed voor jezelf, zowel op fysiek als mentaal gebied. Een gezond individu draagt bij aan een gezonde relatie. Denk aan regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding, en voldoende rust.
- Geplande onafhankelijkheid: Stel bewust dagen of weekenden vast waarop je je volledig richt op individuele activiteiten of passies. Dit is goed voor de persoonlijke groei en brengt frisse energie in de relatie.
- Mindfulness en meditatie: Oefen mindfulness of meditatie om beter in contact te komen met je emoties. Dit helpt om zowel stress als spanningen te verminderen en te zorgen voor een helderder perspectief op de stand van zaken.
- Gebruik ‘Ik’-boodschappen: Wanneer je met je ex-partner praat over gevoelens, voorkom beschuldigingen en open een ruimte voor open en kwetsbare communicatie.
Valkuil 2 – Geen duidelijke afspraken
Een veelvoorkomende valkuil in een lat relatie met een ex-partner, is het ontbreken van duidelijke afspraken. Zonder heldere afspraken over hoe de relatie wordt vormgegeven, kunnen misverstanden en frustraties gemakkelijker ontstaan.
Bijvoorbeeld, als een van de partners verwacht om elk weekend samen door te brengen, terwijl de ander denkt dat occasionele ontmoetingen voldoende zijn, kan dit al gauw tot spanningen opleveren. Of als je zegt dat je je ex-partner vertrouwt om zelfstandig beslissingen te nemen, maar vervolgens kritiek levert op elke keuze die zij maken. Dergelijke situaties ondermijnen het vertrouwen in de relatie.
Oplossing: Duidelijke taal en grenzen stellen
Communicatie is de spil waar een succesvolle lat relatie met je ex-partner om zou moeten draaien. Het gaat hier niet alleen om wat je zegt, maar ook om wat je onuitgesproken laat.
Inconsistenties tussen woorden en daden kunnen leiden tot verwarring en wantrouwen. Het is dus vitaal om allebei een heldere kijk te hebben, open en eerlijk te zijn, zowel tegenover jezelf als richting je partner. Dit gaat niet alleen over praktische zaken maar ook over emotionele behoeften en verwachtingen.
Doen: verwachtingen duidelijk uitspreken, grenzen stellen en regelmatig checken hoe beide partners zich voelen bij deze vorm van relatie.
Valkuil 3 – Jaloezie die de overhand neemt
De onzichtbaarheid van het dagelijks leven van je ex kan de deur openen voor ongegronde zorgen.
Jaloezie in een lat relatie kan wel eens bijzonder intens worden vanwege de afstand en het gebrek aan dagelijkse interactie. Soms kan het gevoelens van onzekerheid voeden en op andere momenten aanleiding zijn voor ongelukkige spanningen in de relatie.
Het is een emotionele reactie die, als ze niet kordaat wordt aangepakt, de grondvesten van de relatie kan ondermijnen en onnodige conflicten en misverstanden met zich mee brengt.
Oplossing: Jaloeziebeheersing
Om jaloezie in een lat relatie met een ex-partner effectief te beheersen, suggereren recente studies en relatie-experts een meer holistische benadering.
Eén mogelijke methode is de toepassing van cognitieve herstructurering, een techniek die wordt aanbevolen door psychologen. Dit houdt in dat je negatieve gedachten over de relatie bewust uitdaagt en herschikt. Bijvoorbeeld, als je je zorgen maakt dat je partner interesse in iemand anders heeft, vraag jezelf dan af: “Is er echt bewijs voor mijn angst, of is het een reflectie van mijn eigen onzekerheid?”
Een andere effectieve strategie, ondersteund door onderzoek en zelfervaring (!), is de versterking van je eigen zelfbeeld. Mensen met een positiever zelfbeeld zijn simpelweg minder snel geneigd tot jaloezie. Werk aan je eigen passies, stel persoonlijke doelen, en vier je successen, groot en klein. Het zal je helpen om minder afhankelijk te voelen van de bevestiging in je relatie.
Valkuil 4 – Problemen met Autonomie vs. Verbondenheid
Een andere uitdaging is het vinden van een goede balans tussen autonomie en verbondenheid. Te veel nadruk op onafhankelijkheid kan de emotionele band verzwakken, te weinig ruimte kan juist verstikkend werken.
Stel, bijvoorbeeld, dat een partner zo gefocust is op zijn of haar persoonlijke vrijheid dat gezamenlijke activiteiten en diepgaande gesprekken een zeldzaamheid worden. Dit kan gevoelens van vervreemding doen opwellen en leiden tot een gebrek aan emotionele verbondenheid.
Aan de andere kant, wanneer een partner voortdurend om updates vraagt of aandringt op meer gezamenlijke tijd dan de ander comfortabel vindt, kan dit voor de andere partij ook problematisch worden.
Oplossing: Autonomie en Verbondenheid balanceren
In een lat relatie met je ex wil je een evenwicht vinden tussen ‘samen zijn’ en ‘je eigen ding doen’. Dit evenwicht is voor ieder paar anders en berust zich op open communicatie en wederzijds begrip.
- Regelmatige inchecken: Plan vaste momenten in om jullie behoeften en verwachtingen te bespreken. Zo kunnen jullie op één lijn te blijven en ervoor zorgen dat geen van beide partners zich verwaarloosd of overweldigd voelt.
- Flexibele planning: Wees flexibel in het plannen van tijd samen. Erken dat behoeften kunnen veranderen en wees bereid om je plannen aan te passen als dat nodig is voor het welzijn van beide partners.
- Kwaliteit boven kwantiteit: Focus op de kwaliteit van de tijd die jullie samen doorbrengen, in plaats van de hoeveelheid. Zorg ervoor dat de momenten die je samen hebt, betekenisvol en vervullend zijn.
Een lat relatie is geen reset-knop. Het is een kans om dingen anders te doen, maar alleen als beide partners bereid zijn om aan zichzelf en hun relatie te werken.
Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen
Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?
Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.
Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.
Ontdek het nu: