9 Meest Voorkomende Liefdesverdriet Symptomen (fysiek & mentaal)

Als je aan een gebroken hart denkt, denk je waarschijnlijk aan een cartoontekening van een hart met een gekartelde lijn erdoorheen, maar een echt gebroken hart kan zelfs leiden tot lichamelijke gevolgen.

Er zijn bijvoorbeeld bepaalde banden tussen geestelijke gezondheid, depressie en hartaandoeningen. Lees hier over hoe een extreem stressvolle gebeurtenis, zoals liefdesverdriet, zowel fysiek als mentaal een grote impact kan hebben.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Letterlijk een gebroken hart bij liefdesverdriet: kan dat?

Het antwoord op deze vraag is: ja, dat kan! Het gebroken-hartsyndroom, ook wel door stress geïnduceerde cardiomyopathie of Takotsubo-cardiomyopathie genoemd, kan toeslaan, zelfs als je heel gezond bent.

Vrouwen hebben over het algemeen meer kans dan mannen om de plotselinge, intense pijn op de borst te ervaren als reactie op een golf van stresshormonen die kan worden veroorzaakt door een emotioneel stressvolle gebeurtenis.

Liefdesverdriet gaat natuurlijk niet per definitie gepaard met een relatiebreuk. Liefdesverdriet kun je op verschillende manieren ervaren. Zo kun je liefdesverdriet ervaren na de dood van een dierbare of zelfs na een scheiding, relatiebreuk of fysieke scheiding, of romantische afwijzing of verraad door iemand die je lief hebt. Ook kan het voorkomen na een breuk met een goede vriend, het verlies van een huisdier of een kind, erachter komen dat je onvruchtbaar bent, et cetera. Het kan zelfs gebeuren na een goede schok (zoals bijvoorbeeld het winnen van de een grote geldprijs).

Soms wordt het gebroken-hartsyndroom verkeerd gediagnostiseerd als een hartaanval omdat de testresultaten en symptomen van beide vergelijkbaar zijn. Tests laten zelfs dramatische veranderingen in hartritme en bloedsubstantie zien, en dit zijn ook kenmerken van een hartaanval. In tegenstelling tot een hartaanval, is er bij een gebroken-hartsyndroom echter geen bewijs van slagaders die zijn geblokkeerd in het hart.

Bij het gebroken-hartsyndroom wordt een deel van je hart tijdelijk groter en pompt het bloed niet goed rond, terwijl de rest van je hart normaal of met zelfs nog meer kracht functioneert.

Het slechte nieuws is dat het gebroken-hartsyndroom in sommige gevallen meer is dan iets waar je slechts een beperkte tijd last van hebt. Het kan mogelijk leiden tot ernstig, kortdurend hartspierfalen. Liefdesverdriet kan je dus letterlijk een gebroken hart geven en dit kan gevaarlijk zijn.

Het goede nieuws is dat het gebroken-hartsyndroom in de meeste gevallen goed te behandelen is. De meeste mannen en vrouwen die het hebben gehad, herstellen binnen een aantal weken volledig en hebben een zeer laag risico dat het nog eens gebeurt. In zeldzame gevallen is het wel een fataal gebleken.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

9 meest voorkomende liefdesverdrietsymptomen (fysiek & mentaal)

Er is een reden dat je je uitgeput en misselijk voelt na een breuk: een gebroken hart eist fysieke tol van je lichaam.

Als je je teruggetrokken voelt van de wereld wanneer je naar bed gaat, ben je zeker niet de enige. Een gebroken hart kan je het gevoel geven alsof je het allemaal even niet meer weet. Huilen komt vaak voor, evenals gevoelens van melancholie (weemoed/verdrietige kijk op het verleden), maar er zijn dus ook lichamelijke symptomen.

Hieronder zullen we zowel de fysieke als mentale symptomen van liefdesverdriet beschrijven.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

1.     Slechte nachtrust

Omgaan met liefdesverdriet, althans in de beginfase, veroorzaakt vaak grote schade aan je slaapschema. Slaapstoornissen zoals slapeloosheid komen vaak voor bij de recente vrijgezel.

De stress van een relatiebreuk kan je gespannen houden en de biologische processen verstoren die je normaal gesproken helpen om aan het eind van de dag in slaap te vallen. Het kan ook zijn dat je juist veel te veel gaat slapen en heel de dag in je bed ligt. Ook dit is natuurlijk niet goed. Een slechte nachtrust (op welke manier dan ook) is één van de meest voorkomende symptomen van liefdesverdriet.

2.     Angst

Angst en hartkloppingen gaan vaak ook hand in hand met een gebroken hart. Het is belangrijk om te weten dat het verdriet van een gebroken hart het zenuwstelsel kan overspoelen. Het is heel normaal dat deze toestand van hypo-arousal gevoelens van controleverlies veroorzaakt.

3.     Gebroken-hartsyndroom

In sommige extreme gevallen kan, zoals eerder al beschreven, een relatiebreuk leiden tot symptomen die lijken op een hartaanval. Gebroken hartsyndroom – of Takotsubo-cardiomyopathie, zoals het voor het eerst werd beschreven in de Japanse medische literatuur in de jaren negentig – is een tijdelijke hartaandoening die eruitziet en aanvoelt als een hartaanval en vaak wordt veroorzaakt door stressvolle situaties, zoals de dood van een geliefde of een relatiebreuk.

Het gebroken-hartsyndroom wordt gediagnosticeerd bij ongeveer 1 tot 2 procent van de patiënten die met symptomen van een hartaanval naar het ziekenhuis komen.

De symptomen, de veranderingen in het elektrocardiogram en de bloedonderzoeken van mensen met een gebroken hartsyndroom vergelijkbaar zijn met die van typische hartaanvalpatiënten, ook al blijven de slagaders van het hart open. (Bij een typische hartaanval zijn de slagaders geblokkeerd.)

Patiënten met een gebroken hartsyndroom hebben tijdens de gebeurtenis ook uitgebreide afwijkingen van de hartspierfunctie. De hartspierstoring herstelt gedurende de volgende paar maanden volledig bij mensen die het overleven. Helaas blijven patiënten met gebroken-hartsyndroom wel een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes hebben.

Per jaar komen in de Verenigde Staten minstens 6000 gevallen van het gebroken-hartsyndroom voor, en tot 90 procent van de patiënten is vrouw, meestal postmenopauzaal. Als je een vrouw bent, heb je dus eerder kans op het gebroken-hartsyndroom dan als je een man bent.

4.     Afvallen of aankomen; eetlust verandert

Als je last hebt van liefdesverdriet kan het zijn dat je helemaal geen eetlust meer hebt. Het enige waar je aan denkt, is hetgeen waar je liefdesverdriet door ervaart. Je probeert wel te eten, maar over het algemeen krijg je geen hap weg. Logischerwijs zal je wat kilo’s verliezen. Deze kom je meestal weer aan nadat je liefdesverdriet voorbij is.

Het kan ook dat je juist alsmaar meer gaat eten door je liefdesverdriet. Het eten biedt je in dat geval comfort en je voelt je er beter door als je wat lekkers hebt gegeten. In dat geval zal je waarschijnlijk wat kilo’s aankomen. Verandering in eetlust is één van de meest voorkomende symptomen van liefdesverdriet.

5.     Vermoeidheid en gebrek aan energie

Als je liefdesverdriet hebt, kan het zijn dat je je continu vermoeid voelt en totaal geen energie hebt om dingen te ondernemen. Je wil niet naar je werk, je wil niet werken aan je studie, je hebt geen zin om boodschappen te doen of te gaan sporten; kortom, je wil helemaal niets.

Dit is natuurlijk niet gek. Je gedachtes draaien de hele dag om dat liefdesverdriet en dat kan nogal vermoeiend zijn. Daarnaast heb je uiteraard veel verdriet, wat je energielevel ook doet kelderen. Daarom is vermoeidheid en gebrek aan energie één van de meest voorkomende symptomen van liefdesverdriet.

6.     Moeilijkheden met concentreren en het maken van beslissingen

Als je last hebt van liefdesverdriet, merk je waarschijnlijk ook dat je moeite hebt met concentratie. Je hoofd staat er gewoon niet naar en je bent met andere dingen bezig. Je probeert je verdriet nog te verwerken, maar moet ondertussen alweer verder met je leven. Dat is waar mensen met liefdesverdriet vaak problemen mee hebben, en het is één van de meest voorkomende symptomen van liefdesverdriet.

7.     Verlies van plezier en interesse

Nog een symptoom van liefdesverdriet is dat je uit veel dingen waar je voorheen plezier in had, nu totaal geen plezier meer haalt. Het interesseert je eigenlijk allemaal niet meer zoveel. Je hebt ook geen zin om dingen te doen waar je eventueel plezier door zou kunnen ervaren en eigenlijk straf je jezelf daar dus mee.

Ook het verlies van plezier en interesse is één van de meest voorkomende symptomen van liefdesverdriet.

8.     Verdriet en een leeg gevoel

Verdriet hebben is een normale reactie na een stressvolle levensgebeurtenis. Onderzoek heeft uitgewezen dat relatiebreuken mensen op een aantal diepgaande manieren kunnen beïnvloeden.

Na het einde van een relatie rapporteren mensen ervaringen zoals angst, eenzaamheid en zelfs het verlies van zelfrespect.

Gun jezelf dus de tijd om te treuren over het verlies van een relatie of, bijvoorbeeld, een dierbare. Gezonde reacties omvatten een periode van huilen, verdriet, spijt en frustratie. Het is een periode van aanpassing, dus je moet jezelf wat tijd gunnen om ermee om te gaan en te genezen voordat je verder kunt. Hoewel ze nu van streek zijn, beginnen deze gevoelens gewoonlijk na verloop van tijd te verminderen naarmate je herstelt van de breuk en je liefdesverdriet.

9.     Situationele depressie

Als een vorm van situationele depressie is het einde van een relatie de oorzaak van deze gevoelens. Een (relatie)breuk kan een punt zijn van grote verandering in iemands leven. Het betekent niet enkel dat je niet langer betrokken bent bij iemand van wie je ooit zielsveel hield, maar het kan ook leiden tot een hele reeks levensveranderingen.

Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing en gedeelde vrienden die partij kiezen, wat weer kan leiden tot het einde van andere belangrijke relaties. Het kan zijn dat je je financiën en zelfs de uitdagingen van co-ouderschap met je ex moet bespreken en aanpakken.

Breken met iemand kan ook van invloed zijn op hoe je jezelf ziet.

Hoe kom je over liefdesverdriet heen?

Nu je weet wat de meest voorkomende symptomen zijn van liefdesverdriet, is natuurlijk de vraag hoe je van dat liefdesverdriet af kunt komen. Hieronder geven we je een aantal tips om van je liefdesverdriet af te komen.

  • Sta het toe dat je de gevoelens hebt. Gun jezelf de tijd om met de verandering om te gaan na een breuk. Als je de relatie hebt beëindigd, hoeft dat de beslissing om uit elkaar te gaan niet per se gemakkelijker te maken.
  • Word echter niet je gevoelens. Neem er even de tijd voor om je gevoelens te voelen, maar niet heel de dag.
  • Verbreek het contact met de persoon die liefdesverdriet veroorzaakt. Geef jezelf wat Je hoeft je ex niet uit je leven te verbannen, maar het kan handig zijn om de persoon een tijdje na het uiteenvallen van jullie relatie te vermijden – dit kan ook online betekenen.
  • Vind ondersteuning bij vrienden en familie. Praat met vrienden, familie en anderen die je kunnen steunen. Het is oké om wat tijd voor jezelf te willen, maar omgaan met ondersteunende mensen helpt je om je gedachten af te leiden en een ander perspectief te krijgen.
  • Ga lekker bewegen/sporten. Blijf bezig. Het kan zijn dat je te veel vrije tijd overhoudt, vooral in het weekend. Plan vooruit en doe dingen die je normaal gesproken leuk vindt.
  • Zorg goed voor jezelf. Doe dingen die je ontspannend vindt, zoals een film kijken, muziek spelen of luisteren, mediteren, lezen of een andere hobby die je graag beoefent. Ga uitzoeken welke nieuwe en oude interesses je leuk vindt
  • Gebruik geen alcohol of drugs om over de pijn heen te komen. Probeer geen alcohol en andere drugs te gebruiken om de pijn te bestrijden. Hoewel ze je in het begin kunnen helpen om je beter te voelen, zullen de nawerkingen ervoor zorgen dat je je veel slechter voelt.
  • Onthoud goed wat er misging in de relatie.
  • Oordeel niet over de tijd die je nodig hebt.
  • Internaliseer de relatiebreuk niet.
  • Creëer nieuwe routines.
  • Identificeer en elimineer ongezond gedrag. Probeer je niet te schamen en maak je geen zorgen over hoe de situatie er voor anderen uitziet. Dit is het moment om je op jezelf te concentreren.
  • Als je weer gaat daten, doe het dan rustig aan. Het is beter om geen relatie te hebben dan om een slechte relatie te hebben – onthoud dat je geen relatie hoeft te hebben om je gelukkig te voelen.
  • Kijk ook eens, als je daar klaar voor bent, naar de goede aspecten. Als iemand de relatie met jou heeft beëindigd, wil dat nog niet zeggen dat er iets mis met je is. Probeer het niet persoonlijk op te vatten, want het verbreken van relaties komt enorm vaak voor.
  • Afsluiting moet je soms zelf vinden en iets afsluiten moet je helemaal alleen doen. Probeer de positieve kanten van een relatiebreuk te zien. Je kunt zo meer te weten komen over jezelf en wat je wilt in toekomstige relaties.
  • Geloof dat verdriet niet voor altijd zal duren! Onthoud dat je met tijd en steun door een relatiebreuk heen kunt komen en er sterker uit kunt komen aan de andere kant.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psycholoog en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "9 Meest Voorkomende Liefdesverdriet Symptomen (fysiek & mentaal)"

  1. Trui says:

    Beste,
    Is het normaal dat na maar 6 jaar relatie met je soulmate (die nu transgender is en een relatie heeft met een transgender) na nu 8 jaar uiteen nog steeds het gemis en verdriet van uiteen niet kunt verwerken en het zo realistisch is dat het zelfs pijn doet in je borstkas en je niet kunt stoppen met wenen?

    Groetjes,
    Trui

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *