Wat Doen Mannen Na een Break-Up? 5 Ervaringen

Hoe hecht je relatie ook was, een relatiebreuk kan een vreselijke maar onvermijdelijke ervaring zijn, of de relatie nu goed of slecht is afgelopen. Bovendien maakt het ook niet veel uit of jij degene bent die de relatie heeft afgesloten of juist degene die gedumpt wordt. Scheidingen zijn een verlies van een band die ongetwijfeld beide partijen raakt.

Mannen hebben vaak andere manieren dan vrouwen om zich uit te drukken over hoe ze zich voelen. Het is dus belangrijk dat zowel mannen zelf als vrouwen hun gewoonten bij een relatiebreuk begrijpen. Daarom kijken we in dit artikel naar de gedragingen en ervaringen van mannen na een relatiebreuk, zodat we beter kunnen begrijpen wat er kan gebeuren en hoe we positieve sturing aan dit breukproces kunnen geven.

De veelvoorkomende werkwijze van mannen na een break-up

Hoewel sommige mannen wellicht geen intense emoties tonen bij een relatiebreuk, kan een scheiding enorm moeilijk zijn voor mannen, en meestal niet op een manier die we aanvankelijk dachten. Sterker nog, in sommige gevallen reageren mannen pas een paar weken of maanden na de relatiebreuk.

Over het algemeen zullen mannen meestal hun gevoelens begraven en verdergaan met het leven door een bewuste inspanning te leveren om onmiddellijk weer te gaan daten. Dit is als het ware een manier om het verwerkingsproces van wat er gebeurd is, uit te stellen. Als gevolg daarvan is er een grotere kans dat hun gevoelens keer op keer terugkomen om hen te achtervolgen in latere relaties.

Dit een typische mannelijke manier en komt voort uit de gedachte dat mannelijke energie op zoek is naar rede, in plaats van intuïtie, wat in verschillende filosofieën juist bekend staat als vrouwelijke energie. Dit betekent uiteraard niet dat intuïtie na een relatiebreuk exclusief toegekend is aan vrouwen. Mannen die hun vrouwelijke energie meer omarmd hebben, zullen meer tijd besteden aan praten met hun vrienden en het proces analyseren, zodat ze de relatiebreuk beter in perspectief kunnen zien.

Het incorporeren van deze vrouwelijke energie kan voor mannen echter moeilijker zijn. Hierdoor kan er gesteld worden dat vrouwen vaak harder uit elkaar gaan, terwijl het proces voor veel mannen juist langer kan duren! Hoe dan ook, omgaan met het verwerkingsproces is moeilijk, maar leidt meestal tot emotionele helderheid en een openheid voor licht aan het eind van de tunnel.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Dit is wat de wetenschap erover zegt

Wist je dat er echte wetenschap bestaat om dit te maatstaven? Uit een studie van de Universiteit van Binghamton, een onderzoek waarin meer dan 5000 mensen uit 96 verschillende landen meededen, is gebleken dat mannen meer de neiging hebben om destructief gedrag te vertonen na een relatiebreuk.

“Deze conclusie werd als volgt beschreven: Mannen lijken meer gevoelens van woede en zelfdestructief gedrag te vertonen dan vrouwen, terwijl zij juist vaker depressief zijn maar meer sociale gedragingen uiten dan mannen.”

Hierom wordt er gesuggereerd dat het gedrag van vrouwen meer constructieve strategieën omvat na een relatiebreuk, terwijl mannen de analyse uitstellen en destructieve strategieën kiezen om hun eigenwaarde in stand te houden. Wanneer mannen eenmaal in staat zijn om de intense zelfreflectie te omarmen, zullen ze de grote klappen na een relatiebreuk ervaren. Gelukkig zijn deze klappen erg heilzaam.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Typische ervaringen van mannen na een break-up

Om meer inzicht te krijgen in de acties van mannen na een relatiebreuk, gaan we nu dieper in op typische ervaringen van mannen tijdens het verwerkingsproces. We bespreken hierbij zowel de negatieve als positieve gedragingen die worden uitgelokt. We gebruiken een volgorde die licht gebaseerd is op de 7 traditionele fases van het herstel van een relatiebreuk: shock, ontkenning, waanzin, depressie, aanvaarding, ontkoppeling en verdergaan. Mocht je meer details willen weten over dit concept, dan kun je dit gemakkelijk even googelen.

1. Slaapstand

De shock die gepaard gaat met een relatiebreuk, kan ertoe leiden dat mannen zich isoleren en zich, net als beren, verbergen in hun holen. Maar in plaats van zich in te graven in de natuur, omringen veel mannen zich met junkfood, alcohol, videospelletjes, films en andere frivole pleziertjes, terwijl ze proberen uit te zoeken hoe ze met hun gebroken hart moeten omgaan.

Misschien vinden ze zelfs troost wanneer ze zich opkrullen op de bank met een ijsje, net als veel vrouwen doen! Dit is helemaal niet raar, want een relatiebreuk leidt vaak tot depressie en een gebrek aan energie, dus deze ‘luie’ en ‘makkelijke’ activiteiten worden als het ware ingezet als een verdedigingsmechanisme tegen de pijn.

Veel mannen zijn na een scheiding liever alleen. Tussen het bingewatchen en de dutjes door, is er een kleine kans dat ze wat tijd vrij nemen voor introspectie, om te verwerken wat er precies is gebeurd; ze zullen zich dan afvragen wat ze hadden kunnen doen om de relatie op te lossen vóór de breuk.

Zelfs als hij degene is die haar gedumpt heeft, kan hij zijn keuze alsnog heroverwegen. Is hij degene die gedumpt werd, dan gaan mannen vaak op zoek naar de redenen waarom de relatiebreuk eigenlijk wel of niet steekhoudend is. Dat kan ervoor zorgen dat mannen op zoek gaan naar manieren om de breuk weer op te lossen met hun ex.

Hoe je het ook wendt of keert, de slaapstand stelt mannen in staat om hun gedachten te verzetten. Dit kan er echter voor zorgen dat er een denkpatroon van ontkenning ontwikkelt, waardoor deze slechte gewoontes zich bestendigen als onderdeel van de gewoonlijke routine. Dit heeft de neiging om het denkpatroon te verlagen tot gedachtes van waanzin, die uiteindelijk kunnen leiden tot gedrag dat zelfdestructief is.

2.  Zelfdestructief gedrag

Mannen voelen pijn in verschillende mate na een relatiebreuk, vooral als ze emotioneel geïnvesteerd waren in de relatie of er sprake was van serieuze hechting met hun partner. Eerder gemaakte plannen vallen in duigen en plotseling weten ze niet meer heel goed wat ze precies met hun leven aan moeten. Dit kan boosheid oproepen, en bij veel mannen gaat dit gepaard met acties die hen verder in de bodemloze put meenemen.

Dit komt veelal niet doordat mannen getraind zijn om zich hard op te stellen, waardoor ze zichzelf niet toestaan om op de juiste manier te rouwen tijdens het verwerkingsproces. Het komt echter juist vaker door bangheid om veroordeeld te worden omdat ze te huilerig of te meisjesachtig zijn. Vanwege een gebrek van een constructieve uitlaatklep voor deze emoties, kunnen zelfdestructieve neigingen na een relatiebreuk de kop opsteken en een routinematig, wraakzuchtig karakter aannemen.

Er zijn zelfs mannen die dit idee van wraak opkrikken naar het volgende niveau. Omdat ze zich na een relatiebreuk voelen dat hen onrecht is aangedaan en hun trots is gekrenkt,  kunnen ze naar hun ex-partner uithalen om zichzelf te “beschermen”. Mannen kunnen bijvoorbeeld iets gemeens tegen hun ex zeggen en de situatie laten escaleren door hun ex-partners zelfs te stalken of fysiek te verwonden.

Mocht je deze boosheid na een relatiebreuk ervaren, dan is het belangrijk om dit gedrag te herkennen en deze energie zo snel mogelijk om te zetten in iets productiefs en in iets dat je kan helpen om stappen vooruit te zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling. Het is natuurlijk begrijpelijk dat je voelt wat je voelt, maar laat jezelf door deze emoties niet op een dwaalspoor terechtkomen!

3. Proberen terug te komen bij zijn ex

Het is menselijk dat we onze exen missen nadat we uit elkaar zijn gegaan. Er zijn daarom ook veel mannen die de gewoonte hebben om hun ex-partner na de breuk te contacteren om te vragen of ze weer bij elkaar kunnen komen. Ze zullen hun ex op verschillende manieren proberen te overtuigen om de relatie opnieuw te beginnen.

Mannen verlangen immers naar net zo veel intimiteit als vrouwen. Ook al geniet een man van een plezierig vrijgezellenleven, hij heeft ook graag een standvastigere relatie. Er zijn veel mannen die ervan houden om vrouwen waarvoor ze gevoelens hebben, bescherming te bieden en daarom pogen om de relatie die ze hadden verder te ontwikkelen.

Dit is natuurlijk een zeer nobele daad, en er is een kans dat het zelfs succesvol zal zijn, ware het niet dat veel mannen er niet in slagen hun ex terug te krijgen, simpelweg omdat ze niet weten hoe ze het goed moeten aanpakken. Hoeveel logische redeneringen ze dan ook hebben, emotionele zaken kunnen vaak niet opgelost worden op deze manier.

Het is daarom van belang om te erkennen dat jullie uit elkaar zijn, zelfs als je opmerkt dat er mogelijkheden zijn om jullie relatie weer aan elkaar te lijmen. Dit hoeft helemaal niet te betekenen dat jullie voor elkaar bestemd zijn als koppel. Hoewel het kan, kan het ook heel goed niet zo zijn! Het kan namelijk ook zo zijn dat jullie relatie op een meer open niveau werkt. Dat wil zeggen, jullie bewandelen niet meer dezelfde route, maar er is wel tijd om jullie wegen soms samen te laten komen.

Het is hierbij van belang dat jullie beiden erkennen een individueel persoon te zijn, met ieder zijn eigen plannen en activiteiten. Laat elkaar dus in jullie eigenwaarde en bekijk wat het beste voor jullie werkt. Neem vooral de tijd, zodat de tijd zal leren of er ruimte en wilskracht is voor een nieuwe relatie, welke vorm die ook aanneemt!

4. Aan de slag met reboundrelaties

Er zijn veel mannen die tijdens het ondergaan van een relatiebreuk zichzelf omtoveren tot een ware playboy en zichzelf massaal weer beschikbaar stellen op de markt van vrijgezellen.

De man gaat van de ene toevallige fling naar de andere, vaak van korte duur. Dit kan onderdeel zijn van de ontkoppeling van de verbroken relatie, maar fungeert in de meeste gevallen als een pleister op een open wond en is zelden de oplossing waar hij naar zocht.

Er kunnen verschillende redenen zijn om naar reboundrelaties op zoek te gaan. Ten eerste heeft de man de neiging om te vermijden om met zijn gevoelens om te gaan. Daarnaast wilt hij liever niet alleen zijn en voelt hij zich niet op zijn gemak met het verlies waarmee hij te maken heeft. Hij wil zich daardoor begeerd voelen en zijn gevoel van eigenwaarde opkrikken na een afwijzing. Misschien is er zelfs een behoefte om gemiste kansen in te halen!

Kortom, deze reboundrelaties dienen als bevestiging om de eigenwaarde op te vullen, hoe vluchtig en hol deze relaties en gevoelens dan ook mogen zijn. Soms kan het toch als een oplossing werken, aangezien een reeks succesvolle veroveringen kan bevestigen dat hij goed genoeg is en aantrekkelijk is voor andere vrouwen. Misschien was zijn ex wel het echte probleem!

Helaas is de reboundrelatie in de meeste gevallen slechts een tijdelijke afleiding. Het kan misschien helpen om geen pijn te ervaren en te suggereren dat de breuk niet zo’n groot probleem was, maar het is geen manier om de breuk op de juiste manier te verwerken. Er wordt namelijk vaak veel onopgeloste bagage meegenomen, wat schadelijk kan zijn voor mannen op de lange termijn, en voor hun nieuwe relaties.

Het is meestal ongezond gedrag omdat het mannen de precieze reden van de relatiebreuk laat negeren en het probleem dus ongeadresseerd laat. Om in staat te zijn een duurzame relatie te hebben met een ander, is het belangrijk dat er voldoende persoonlijke ontwikkeling plaatsvindt, waardoor we het mogelijk maken om meer van onszelf te houden! Hiervoor is bezinning en persoonlijke reflectie benodigd, in plaats van het probleem in het verleden achter te laten zonder het op te lossen.

5. Meer tijdsbesteding aan zijn verantwoordelijkheden

Wellicht één van de beste ervaringen die mannen kunnen hebben tijdens een relatiebreuk, is werken aan hun verantwoordelijkheden. Mocht je tijdens jouw verwerkingsproces neigingen hebben tot zelfdestructief gedrag, zorg er dan voor dat je jouw positieve doen en laten terugwint. Dit doe je door jezelf in bescherming te nemen en te realiseren dat jij je moet focussen op jezelf.

Deze ontwikkeling zal ertoe leiden dat je jouw persoonlijke ontwikkeling centraal stelt en prioriteiten weet te definiëren die je onderdeel van jouw routine moet maken. Dit betekent natuurlijk niet dat je jouw relatieproblemen moet begraven, maar het houdt wel in dat je de tijd voor jezelf terugwint, en ervoor zorgt dat je meer van jezelf begint te houden.

Dit doe je met behulp van positieve gedachtes, het neutraliseren van pijn en wraakgevoelens, en het naar boven halen van jouw beste zelf. Dit is het moment van echte acceptatie. Door de tegenslagen die je hebt meegemaakt in de relatiebreuk, ben je jezelf tegengekomen, heb jij je gevoelens gestabiliseerd en weet je de focus te leggen op wat het beste is voor jou!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "Wat Doen Mannen Na een Break-Up? 5 Ervaringen"

  1. Marta says:

    Dag Edwin,

    Interessant theorieën op je website. Ik heb namelijk een vraag. Ik ben 3 jaar samen geweest met een man. We hadden toekomst plannen alleen op het laatst heeft hij alles afgezegd en met mij uitgemaakt. Hij zei dat hij van mij houdt, maar benauwd kreeg wanneer de grote stappen steeds dichterbij komen. Nu heeft hij het uitgemaakt met de reden dat hij wil uitzoeken wat hij wilt en ik een betere man verdien die 100% voor mij gaat. Hij zegt dat hij van me houdt en niet zonder me kan, maar mij beter los moet laten, omdat hij onzeker is. Maar ook dat hij het rustig wilt opbouwen met mij. Beetje verwarrend wat hij zegt. Het is nu zo een beetje 1 week uit en nog steeds geen reactie. Hij zit volop de datingsite. Waarom geeft hij mix signalen. Is er nog een kans dat wij samen terugkomen of wat adviseer je mij?

    Groeten,
    Marta

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *