8 Methodes om met Gevoelens voor Je Ex om te Gaan

Het einde van een relatie is nooit makkelijk. Jij en je ex hebben samen veel meegemaakt en heftige gevoelens voor elkaar gehad. Als de relatie is verbroken, val je in een zwart gat. Misschien dat je zelfs nog gevoelens hebt voor je ex. Dit is erg lastig, en kan het moeilijker maken om over je ex heen te komen. Daarom is het heel belangrijk dat jij leert om met gevoelens voor je ex om te gaan.

“Gevoelens voor je ex zijn heel ingewikkeld; je weet dat de relatie over is maar je kunt het niet verwerken.”

Speciaal voor iedereen die nog rondloopt met gevoelens voor zijn of haar ex, schrijf ik in dit artikel over 8 methodes om met gevoelens voor je ex om te gaan.

Methode nummer 1: forgive and forget

Als je nog rondloopt met gevoelens voor je ex, kan het best zijn dat je boos of verdrietig bent omdat de relatie is verbroken. Misschien ben je boos op je ex, of zelfs boos op jezelf. Het verwerken van een verbroken relatie wordt niet makkelijker als je nog met heftige emoties rondloopt.

Daarom moet je eerst leren vergeven. Accepteer dat de relatie over is. Jij en je ex zijn niet meant to be en daarom is de relatie over. Maar hey, jullie hebben het wel leuk gehad toch? Koester de mooie herinneringen en neem ze met je mee, maar blijf er niet in hangen.

It’s time to move on

Als je jezelf en je ex hebt vergeven, zul je merken dat je de nare emoties los kan laten. Als je van de boosheid af bent, kan je je leven weer opbouwen en zul je zien dat je de gevoelens voor je ex langzaam maar zeker vergeet.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Methode nummer 2: daten, daten, daten en nog eens daten

Zeker na een langdurige relatie, kan het moeilijk zijn om te beseffen dat er nog andere vissen in de zee zwemmen. Je ex was misschien heel leuk, maar niet de enige! De kans is groot dat de gevoelens waar jij nog mee rondloopt, gevormd worden door de angst dat er niemand anders voor je is.

Laat me je alvast verklappen, dit is onzin!

Ga lekker daten, maak het niet te serieus, leer weer genieten van het leven! Nieuwe mensen ontmoeten is een geweldige manier om over de gevoelens voor je ex heen te komen! Je wordt namelijk constant geconfronteerd met nieuwe prikkels en misschien ontwikkel je wel nieuwe gevoelens voor iemand anders.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Methode nummer 3: lijstjes

Als je geen contact meer hebt met je ex, kun je de tijd nemen om na te denken. Wat ging er fout? Wat was er leuk? Probeer niet alleen de nare dingen op te schrijven. Jullie hebben namelijk een relatie gehad en zullen ook leuke dingen hebben meegemaakt.

Voor sommige mensen helpt het om lijstjes te maken van wat er fout is gegaan in de relatie. Maak dan een lijstje van wat je denkt dat jij fout deed én een lijstje van wat je vindt dat de ander fout deed. Als de lijst af is, kun je gaan analyseren hoe jij je nou echt voelt over je ex. Daarnaast is het handig om een lijstje te maken van de goede en slechte kanten van je ex. Deze lijst kan je helpen bij het beslissen of je je ex wel echt mist.

Het is veel makkelijker om duidelijkheid te creëren over je gevoelens als je dingen opschrijft. Je moet namelijk nadenken over wát je opschrijft en hoe je de goede en slechte herinneringen opschrijft. Dit zorgt ervoor dat je minder vanuit je directe emotie handelt en meer rationeel.

Dit kan goed helpen bij het verwerken van de gevoelens voor je ex. Je zal er waarschijnlijk achter komen dat die gevoelens helemaal niet echt zijn.

De opsommingen hoeven niet snel op papier te staan, neem hier de tijd voor! Hoe sneller je bent, hoe impulsiever je hebt geschreven. Je hebt dan dus niet goed nagedacht over je gevoelens.

Methode nummer 4: zoek afleiding, maar probeer het niet te ontwijken

Een grote fout in het verwerken van emoties is het ontwijken van je gevoelens. Overmatig drinken, veel slapen, tv kijken of ongezond eten zijn manieren waarop mensen hun emoties proberen te vergeten.

Afleiding is gezond, want je emoties worden ook door je onderbewustzijn verwerkt. Het is echter niet de bedoeling dat je je gevoelens voor je ex helemaal vergeet! Het is daarom cruciaal dat je bewust kiest hoe jij afleiding zoekt.

Heel veel drinken is natuurlijk een goede manier om de pijn te verlichten, maar een heel slechte manier om je emoties te verwerken. Je verliest namelijk de controle over je emoties. Het kan zelfs zijn dat je gevoelens alleen maar sterker worden.

Er zijn ook mensen die onder een steen leven vlak na het verbreken van een relatie. De hele dag slapen, tv kijken en alleen maar pizza eten werkt voor veel mensen goed om de emotie weg te duwen. Je stelt hiermee je verwerkingsproces alleen maar uit!

Slapen kan wel heel nuttig zijn, want in je slaap verwerk je nare emoties onder andere door te dromen.

Probeer echter niet alleen maar te slapen, je moet er ook op uit! Het beste is om vermoeidheid tegen te gaan en een gezond slaapritme te ontwikkelen. Dit kost wat tijd, je moet jezelf dwingen om elke dag op dezelfde tijd te gaan slapen en op dezelfde tijd wakker te worden. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je makkelijker in slaap valt als de gevoelens voor je ex je wakker houden.

De beste manier van afleiding zoeken is dingen doen! Ontwikkel nieuwe hobby’s, ga uit met vrienden, maak mooie wandelingen. Als je actief bezig bent met leuke dingen, kun jij op een gezonde manier je gevoelens voor je ex verwerken.

Methode nummer 5: een gesprek met jezelf

Net als het maken van een lijstje, kan het heel nuttig zijn om af en toe met jezelf om de tafel te gaan zitten. Stel jezelf vragen over de gevoelens die jij hebt voor je ex en denk hier echt over na! Het belangrijkste is dat je je primaire reactie uitschakelt en écht reflecteert op wat jij voelt.

Een aantal vragen die je jezelf kan stellen zijn:

 • Wat mis ik het meeste aan mijn ex?
 • Zijn er dingen die ik absoluut niet mis aan mijn ex?
 • Komen de gevoelens die ik heb voor mijn ex wel echt voort uit liefde, of uit angst?

Dit soort vragen helpen je bij het verwerken van de gevoelens voor je ex, omdat je nadenkt over waar je gevoelens op zijn gebaseerd.

Wees altijd eerlijk tegen jezelf! Als je jezelf voor de gek houdt, kan het zijn dat de gevoelens voor je ex alleen maar sterker worden. En onthoud: eerlijkheid duurt het langst. Verwacht daarom niet dat je in een paar dagen over de gevoelens voor je ex heen bent.

Methode nummer 6: kijk naar jezelf

Liefde komt voort uit jouw vermogen om lief te hebben. Je houdt van iemand en nu het voorbij is, voel je je vreselijk naar. Sterker nog, je hebt het gevoel dat je houdt van iets dat niet meer bestaat. Het is begrijpelijk dat je de gevoelens direct koppelt aan de relatie waar je uit komt.

Toch komt het daar niet vandaan. De gevoelens voor je ex komen helemaal uit jezelf. Feitelijk creëer je dus zelf gevoelens voor je ex. Het ellendige is dat je je alleen zo voelt wanneer het aankomt op liefdesverdriet verwerken. Daarom zoek je naar positieve gevoelens, zoals liefde.

Het is op zich heel mooi dat je dat verdriet hebt en dat je nog gevoelens hebt voor je ex. Dat betekent dat je veel van iemand hebt gehouden. Het is nu alleen zaak dat je leert het een plekje te geven en dat je je er niet door laat meenemen en wegkwijnt.

De pijn die je voelt is heel persoonlijk. Iedereen voelt en verwerkt liefdesverdriet op een andere manier. Het is belangrijk dat je dit onthoudt, jij bent de enige die met jouw gevoelens rondloopt en de enige die ze kan verwerken!

Het verwerken van liefdesverdriet bij een gebroken hart lukt je pas echt wanneer je eerlijk naar jezelf kunt kijken, naar nu maar ook naar toen. Dit is niet altijd makkelijk: er kunnen pijnlijke conclusies uit voortkomen en veel mensen zijn bang om echt in hun eigen ziel te kijken en toe te geven dat er fouten zijn gemaakt.

Wanneer je eerlijk bent over je eigen gevoelens, kun je beginnen met loslaten.

En vergeet niet, als jij het aandurft de problemen en onverwerkte gevoelens met jezelf aan te gaan, zal je begrijpen dat dit de enige manier is om je gevoelens te verwerken en nieuwe liefde een kans te geven.

Methode nummer 7: elimineer alle mogelijkheden tot contact

Het laatste wat je wilt als jij met onbeantwoorde en onverwerkte gevoelens voor je ex rondloopt, is dat zijn of haar naam constant op je scherm verschijnt. Ook wil je niet dat je per ongeluk tegen hem of haar aan stoot als je net op de bovenste plank in de supermarkt je favoriete troostvoedsel pakt.

Het loslaten van je gevoelens voor je ex gaat veel sneller als je je ex niet meer ziet. Hoe minder contact, hoe minder je aan hem of haar denkt en hoe beter het verwerkingsproces. Daarom zijn er een aantal dingen die je meteen als je dit leest kunt doen.

 • Ontvolg je ex op alle social media
 • Verwijder het telefoonnummer van je ex
 • Vraag je vrienden om niet over je ex te praten
 • Doe geen boodschappen in winkels waarvan je weet dat je ex daar rondloopt.

Deze maatregelen lijken misschien wat extreem, maar het is erg belangrijk om contact te vermijden!

Nog belangrijker is het om de mogelijkheid tot contact te vermijden. Als je nog rondloopt met gevoelens voor je ex, wil je niets liever dan contact opnemen. Zorg daarom dat dit niet kan!

Als je eraan denkt om weer contact op te nemen met je ex, stop je namelijk met het verwerken van je gevoelens. Je denkt alleen nog maar aan hoe je zo goed mogelijk het contact weer kunt beginnen.

Methode nummer 8: verbeter je leven

Een breuk met het verleden betekent een nieuwe toekomst. Een toekomst zonder je ex. Een toekomst waarin je weer op eigen benen zult staan. Dat kan eng en overweldigend zijn, maar ook inspirerend en uitdagend.

Soms moet je tegen je gevoel ingaan. Je liefdesverdriet zorgt ervoor dat niets er meer toe doet. Geldzaken, je gezondheid, je werk en je toekomst boeien je niet meer. Alleen je gevoelens lijken nog mee te tellen. Je geldzaken, gezondheid, werk en toekomst zijn echter wel de zaken die gaan bepalen hoe fijn je leven is en zal worden na je liefdesverdriet.

Het is daarom belangrijk om, tegen je gevoel in, jezelf te motiveren. Daarvoor zul je moeten vertrouwen op je ratio. Misschien wil je jezelf troosten met wodka en pizza. Elke vezel in je lijf lijkt erom te smeken. Maar je weet dat dit soort voeding je niet vooruit zal helpen. Het zijn juist groente, fruit, vis, noten en andere gezonde voedingsmiddelen die je er het snelst bovenop helpen.

Je wilt misschien graag in bed blijven en huilen. Als je jezelf echter pusht om een uurtje in het bos te wandelen, zul je veel sneller herstellen. Je doel is om positieve energie te creëren. Dat gaat niet vanzelf; soms moet je jezelf dwingen, maar je zult merken dat het de moeite waard is.

Dit is dus de tijd om een abonnement bij de sportschool af te sluiten. Je energie te steken in je carrière of je studie. Je geld opzij te zetten voor die auto die ja altijd al hebt willen kopen. Deze dingen zorgen ervoor dat jij als een beter mens uit de relatiebreuk komt.

Je hebt nou eenmaal nog gevoelens voor je ex, maar die gaan over. Iedere dag een beetje. Door je gevoel soms in te ruilen voor rationeel denken, kom je sneller vooruit. Om het allemaal nog rooskleuriger te maken: als jij jezelf verbetert, is de kans groot dat je later een leukere relatie krijgt!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *