Omgaan Met Liefdesverdriet? Zo Kom Je Er Snel Vanaf

Het is niet altijd even gemakkelijk om met liefdesverdriet om te gaan. Gelukkig zijn er een aantal doeltreffende methodes die je hier mee kunnen helpen. Probeer de methodes die genoemd zullen worden in dit artikel te gebruiken om de komende tijd iets minder pijnlijk te maken, en het liefdesverdriet zo snel mogelijk van je af te schudden.

Liefdesverdriet ontstaat meestal enkele dagen na het opbreken van een relatie. Het is een gevoel van leegte en een moment waarop je nergens zin in lijkt te hebben. Liefdesverdriet kan een sterk effect hebben op je gestel, en kan ervoor zorgen dat je jezelf heel anders gaat voelen. In sommige situaties kan er een moment zijn waarop je geen andere uitweg meer ziet en eigenlijk alleen nog maar aan je ex denkt.

Je kunt voor veel teleurstellingen komen te staan, want vaak zal je ex negatief reageren op verdere avances. Om je ex terug te krijgen, is het dan ook belangrijk om eerst af te rekenen met de pijn van het liefdesverdriet en om pas daarna aan het ondernemen van volgende stappen te gaan denken.

De omgang met liefdesverdriet

Liefdesverdriet is een emotie waar je maar moeilijk aan kunt wennen. Het is belangrijk om je niet volledig te focussen op je ex, maar juist aan andere zaken gaat denken. Het is niet gemakkelijk om je zinnen te verzetten en aan andere zaken te gaan denken. Je kent vast wel het voorbeeld van de roze olifant. Vertelt iemand je niet te denken aan de roze olifant? Dan doe je dat juist.

Na het stoppen van een relatie is het belangrijk om door te gaan met leven en het verleden achter je te laten. Veel mannen en vrouwen blijven eeuwig in het verleden leven, en lijken moeilijk een punt te kunnen zetten achter het verleden.

Probeer toch je zinnen te verzetten en toekomstgericht te denken om je leven door te kunnen zetten. In een moeilijke tijd zijn positieve gedachtes heel belangrijk. Wanneer je iets te binnen schiet waar je van kunt genieten, moet je daar gebruik van maken. Het is zonde om je continu te focussen op negatieve zaken. Je lost hier namelijk niets mee op!

liefde quote

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Blijf aan jezelf denken

In tijden van liefdesverdriet worden de dagelijkse zaken vaak vergeten. Probeer altijd voor jezelf te blijven zorgen door goed te eten en genoeg te bewegen. Wanneer je het lichaam goed verzorgt, zal je hier later de vruchten van plukken en kan je de periode na het liefdesverdriet weer als herboren verder leven.

Daarnaast moet je blijven denken aan sociale interacties. Zorg ervoor dat je niet in een kluizenaar verandert, en blijf afspreken met vrienden, en bezoek je familieleden eens. Hoe langer jij je afschermt van sociaal contact, hoe minder snel anderen contact zullen zoeken met jou. En juist in tijden van de pijn die je doormaakt als je liefdesverdriet hebt, zal je mensen nodig hebben om op te steunen.

Laat jezelf niet verloederen doordat je relatie is stukgelopen. Jouw relatie is geen onderdeel van jouw identiteit; jij hebt nog zoveel meer te bieden. Het is het niet waard om jezelf te gaan verstoppen, en zodoende veel nieuwe kansen om op te bloeien mis te lopen. Blijf dus goed voor jezelf zorgen, en laat jezelf zien hoe sterk je bent door jezelf bijeen te rapen en verder te gaan met je leven.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Deel je gevoelens

Natuurlijk is ‘gewoon doorgaan met je leven’ lang niet zo gemakkelijk als het klinkt. Er is geen uitknop waar je op kunt drukken om je gevoelens van pijn en verdriet ‘zomaar’ uit te schakelen. Sterker nog, het is helemaal niet gezond om direct je leven weer op te pakken zonder enige aandacht te schenken aan de pijn die je aan de stukgelopen relatie hebt over gehouden.

Door weg te lopen voor de pijn, zal je al je gevoelens opkroppen. En zodoende zal je het stukgaan van je relatie eigenlijk nooit verwerken. Dit kan ervoor zorgen dat je je nooit helemaal open kunt stellen voor een nieuwe relatie; je zult altijd nog in je achterhoofd het idee hebben dat de reden dat je vorige relatie stuk is gelopen zich opnieuw zal voordoen.

De beste manier om ervoor te zorgen dat je je gevoelens niet op zult kroppen, is door ze te delen met anderen. Bel je vrienden of broer/zus eens op, mensen die je kunt vertrouwen, en lucht je hart bij hen. Zij kunnen je een troostende schouder en een luisterend oor bieden, zodat jij je na afloop vele malen lichter zal voelen – gedeelde smart is halve smart.

Maar natuurlijk moet het delen van je gevoelens niet de overhand krijgen. Sommige mannen of vrouwen delen het liefst met iedereen hoe ze zich voelen. Hoe langer je echt vertelt over het liefdesverdriet, hoe vervelender je jezelf gaat voelen. Probeer je gevoelens dus te delen, maar doseer dit.

Ontdoe je van tastbare ’triggers’

Herken je dat gevoel, dat je je eindelijk een stukje beter voelt, maar dan opeens weer een shirt of een boek van je ex tegenkomt, en je spontaan weer in huilen uitbarst? Deze spullen die je weer opnieuw doen denken aan je ex, en vervolgens aan je pijn van het uit elkaar gaan? Dit zijn de tastbare ’triggers’, zaken die een bepaald proces (hier: verdriet) in gang zetten.

De beste manier om te voorkomen dat je niet constant herinnerd wordt aan wat je verloren bent, is door je compleet te ontdoen van de triggers. Alle kledingstukken die je van hem/haar tegenkomt? Naar het Leger des Heils sturen. Kaartjes van het concert dat jullie samen bezocht hebben? Versnipperen. Zijn/haar favoriete snacks? Aan de Voedselbank schenken.

Oude foto’s daarentegen? Wacht daar nog even mee. Hoewel je in je opruimmissie misschien zo enthousiast wordt dat je het liefst meteen alles de deur uitgooit, is foto’s in de prullenbak dumpen juist iets waar je later veel spijt van zult krijgen. Stop je ze in plaats daarvan weg in een doos, en haal deze pas weer tevoorschijn als je zeker weet dat je helemaal over je ex heen bent.

Zoek een uitlaatklep

Het is belangrijk dat je een gezonde manier zoekt om je liefdesverdriet te verwerken en je pijn te uiten. Een methode is al genoemd: het delen van je gevoelens. Er zijn echter ook nog andere manieren om je verdriet te verwerken, zodat je daarna weer verder kunt met je leven. Zoek voor jezelf een gepaste uitlaatklep om je liefdesverdriet te boven te komen.

Misschien ben jij wel iemand die veel van schrijven houdt. In dat geval kan je, in plaats van je gevoelens te delen met anderen, je gevoelens op papier zetten. Schrijf een verhaal, of stort jezelf op het schrijven van passioneel gedicht. Ben je echter niet het type waarbij gedichten of verhalen komen aanwaaien? Begin dan een dagboek. Zo kan je alsnog je gevoelens delen, maar dan met een fictief persoon.

Je kunt er ook voor kiezen om je hoofd helemaal leeg te maken door jezelf fysiek bezig te houden. Ga eens op zoek naar een sport die jou heel leuk lijkt, of ga eens wat vaker wandelen of fietsen. Of schrijf je in voor kickboksen: beeld je in dat je ex de boksbal is, en uit al je frustraties jegens je ex op de zak. Door te bewegen kan je je helemaal focussen op je lichaam, en zullen je gedachtes op 0 komen te staan.

Werk aan jezelf – uiterlijk

Soms moet je ergens net zolang in blijven geloven, of net zolang iets blijven doen, tot het werkelijkheid wordt – ‘fake it until you make it’. Ook bij liefdesverdriet kan dit motto van pas komen. Zelfs als je er in het begin nog niet zelf in gelooft dat alles weer goed komt, kan je jezelf blijven vertellen dat dit wel het geval is, zodat je er op een gegeven moment wel in gaat geloven.

Dit devies kan je ook gebruiken waar het je uiterlijke verzorging betreft. Door ervoor te zorgen dat je er netjes verzorgd uitziet, zal je je op een gegeven moment vanbinnen ook verzorgder gaan voelen. Oftewel, ‘fake it until you make it’: ‘fake’ dat je je goed voelt door dit uiterlijk uit te stralen, tot je je echt goed zult voelen (‘until you make it’).

Gebruik dit als excuus om je kast eens uit te ruimen, en eens wat nieuwe kleding te scoren. Neem een nieuw kapsel, en (voor vrouwen:) laat je eens verwennen in een beautysalon door je make-up professioneel te laten doen, en een pedicure te nemen. Zo zal je je straks als herboren voelen.

Werk aan jezelf – innerlijk

In plaats van – of naast – af te wachten tot je je innerlijk beter zult voelen door je uiterlijk beter te verzorgen, kan je ook actiever aan je innerlijk gaan werken. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je jezelf gaat veranderen, maar zie het eerder als jezelf verbeteren. Leer inzien wat je zwakke plekken zijn, en werk eraan om deze te verbeteren, zodat je jezelf sterker zult gaan voelen.

Kijk hiervoor naar de factoren die bijgedragen hebben aan het feit dat je relatie op de kliffen gelopen is. Kijk vervolgens naar jouw eigen rol binnen deze factoren. Misschien was jij wel te veeleisend; je had een onrealistisch beeld van wat een relatie inhoudt, of eiste te veel van je partner. Of misschien was het wel andersom, en liet jij wel te veel over je heen lopen.

Door aan deze punten te gaan werken, zal jij meer zelfvertrouwen krijgen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je je beter over jezelf gaat voelen, maar ook dat je voorkomt dat je dezelfde fouten in een volgende relatie(poging) opnieuw zult maken. Hierdoor zal je jezelf veel gelukkiger gaan voelen; niet alleen met jezelf in het algemeen, maar ook in een eventuele nieuwe relatie.

liefdesverdriet-verwerken

Ga de confrontatie aan met je ex

De ultieme test om jezelf te bewijzen dat je over je liefdesverdriet heen bent, is door de confrontatie met hem/haar aan te gaan. Soms loop je je ex toevallig tegen het lijf, maar wanneer dit niet het geval is, kan je ook zelf de mogelijkheid creëren om hem/haar weer te zien.

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat je, ondanks dat je over je liefdesverdriet heen bent, nog steeds enkele warme gevoelens koestert voor je ex. Je hebt immers enige tijd op intieme wijze met elkaar doorgebracht. De kans bestaat dus dat er oude gevoelens boven komen drijven.

Laat je echter niet klein krijgen. Gooi je eigen vernieuwde zelfvertrouwen in de strijd, en laat je ex zien dat je sterker bent geworden. Of als jouw neiging tot dominantie een rol heeft gespeeld in het stuklopen van de relatie, laat zien dat je meer openstaat voor de mening van anderen. En hoewel je jezelf niet aan een ander moet bewijzen, kan het er wel voor zorgen dat je je aan jezélf bewijst.

Aanvaard de situatie

Ondanks de warme gevoelens die je nog voor je ex koestert, zal je moeten accepteren dat jullie echt uit elkaar zijn. Realiseer je dat jouw gevoelens vele male minder heftig zijn dan deze gedurende jullie relatie waren. Wat jij nu nog voor je ex voelt, is hoogstwaarschijnlijk eerder het verlangen naar het hebben van die gevoelens, maar niet een verlangen naar je ex zelf.

Ga weer eens uit; ontmoet nieuwe mensen, en leer zodoende dat jouw ex niet de enige persoon is voor wie jij ooit gevoelens zult hebben. ‘There are plenty more fish in the sea’; er zijn nog veel meer mensen die staan te trappelen om jou beter te leren kennen. Door te aanvaarden dat je ex en jij niet meer bij elkaar zullen komen, zal je je op kunnen stellen voor nieuwe kansen; nieuwe mensen.

Opnieuw beginnen

Wellicht besef jij je echter dat jouw gevoelens niet voortkomen uit een verlangen om bemind te worden, maar uit een verlangen naar jouw ex. Leg je er dan niet zomaar bij neer, maar onderneem stappen om je ex terug te krijgen. Je kunt op deze website meer lezen over je ex terug krijgen. Voor meer uitgebreide informatie, lees je het ebook ‘Ex Terug Methode’ van Edwin Edinga.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

16 Reacties op "Omgaan Met Liefdesverdriet? Zo Kom Je Er Snel Vanaf"

 1. Vanessa says:

  Internet daten helpt echt! De aandacht verzacht de pijn.

  • Edwin Edinga says:

   Haha, dat is mooi om te horen! Ik hoop wel dat dat ook voor de lange termijn zo werkt en dat je weer een nieuwe partner vindt (of je ex terug wint!).

   • José Brouwer says:

    Bij mij heeft het geholpen! Ik had me aangemeld op Tinder nadat mijn ex en ik uit elkaar waren gegaan. Ik was boos en gefrustreerd dat hij mij gedumpt had, vooral omdat ik nog zoveel van hem hield en hij maar geen goede reden wilde geven dat hij mij niet meer wilde... Via Tinder kreeg ik veel aandacht (altijd leuk ;)) en ging daardoor ook een paar keer op date. Mijn ex heeft mij met twee verschillende mannen op een date zien gaan (was in een restaurant in het dorp waar wij wonen) en hij keek steeds heel pissig. Hij leek jaloers maar ik snapte er niks van. Hij had het toch uitgemaakt?
    Op een avond stond hij opeens voor mijn deur en hij vroeg of we even konden praten. Hij zag er zo verslagen uit dat ik hem binnen liet (ik hield stiekem nog steedss van hem). Toen vertelde hij me dat hij bang was geworden toen we serieuzer werden en dat hij er zon spijt van had dat hij me had laten gaan... Hij vroeg om een tweede kans. En nu, een paar maanden later, zijn we eindelijk weer officieel een stel, gelukkiger dan ooit!!

 2. anoniem says:

  Sociale steun is echt zo belangrijk, moet je echt niet onderschatten! Ik weet dat je misschien niet wil dat anderen je zo zwak zien, of dat je wilt zwelgen in je verdriet en pijn.. Maar echt, zorg er ajb voor dat je met iemand contact opneemt, en je hart kunt lucten bij hem /haar. Dan ga je je zoveel beter voelen!

 3. anoniem says:

  is t niet een beetje oppervlakkig om je hele uiterlijk te gaan verandern om jezelf beter te gaan voelen ..? Wil me wel beter voelen, maar wil mezelf niet meteen een hele metamorfose geven of zo..

  • Edwin Edinga says:

   Nee, jezelf veranderen is zeker niet de bedoeling! Je moet jezelf goed voelen zoals je bent. Liefdesverdriet kan ervoor zorgen dat je je erg down voelt, en dat de verzorging van jezelf, zowel innerlijk als uiterlijk, op een lager pitje komt te staan. Zie het werken aan jezelf dus als 'jezelf verbeteren', alsof je jezelf weer even flinke schoonmaak laat ondergaan. En vaak is het makkelijker om jezelf eerst uiterlijk te 'verschonen', zodat je positievere gevoelens creëert over jezelf, waardoor je je innerlijk ook beter gaat voelen!

   Groet,
   Edwin Edinga

 4. Z p says:

  situatie aanvaarden is echt niet zo makkelijk.... Hoe doe ik dat ??

  • madelon says:

   voor jezelf op papier zetten wat juist negatief was aan je relatie/ex, dat helpt mij echt om in te zien ik beter ben zonder!

 5. anna says:

  bedankt voor de tips, hoop echt dat ze gaan helpen!!

 6. jake says:

  mij hielp het om heel veel te sporten!!

 7. JK says:

  Het is echt niet zo makkelijk. Er zijn verschillende vormen van liefdesverdriet, voortkomend uit vreemdgaan dan wel bindingsangst of soms gewoon uitgebluste gevoelens. Belangrijke factor is dat verlaten worden veel erger is dan verlaten; dat laatste kan zelfs energie geven. Verbindend is dat jouw gevoelens bedrogen worden, en dat kan een open wond blijven, zoals een overleden geliefde. Rouwen is normaal en gedenken ook. Je moet altijd trots zijn op wat je voor de ander voelt, ongeacht de ander.

 8. Robijns Patricia says:

  Ja is allemaal waar maar de mensen zijn niet sociaal meer je mag geen verdriet hebben . Het leven gaat door hop verder gaan.

 9. pascal says:

  Ik was verloofd met de liefde van mijn leven, zelden hadden we ruzie maar de problemen zatten bij haar kinderen die onhandelbaar waren, en dat wist mijn verloofde ook. We hebben alles gedaan om "ons" een kans te geven maar het is vechten tegen de windmolens, de moeder gaat altijd kiezen voor haar kinderen en daar heeft ze gelijk in ... ik ben maar bijzaak.
  Nu ze besloten heeft om te vertrekken zal ze een hele stap achteruitgaan en minder steun/geld/begrip hebben.
  In tijden van Corona is de kans groot dat ze in de armoede belandt en dat doet pijn omdat ik haar nog altijd van haar hou.
  Daarom ga ik veel gaan sporten en veel bij vrienden die me vertellen dat ze de fout van haar leven heeft gemaakt .. de kans dat ze terug wil komen is groot maar ik wil sterk genoeg zijn tegen dan om haar niet meer toe te laten in mijn leven, daar ik toch niet op kan tegen haar kinderen (16-17 jaar)
  Die wonde moet nu helen en mag niet meer opengereten worden.
  ps. het is reeds de 4de keer dat ze mij verlaat om daarna terug te komen, en ik heb ook beslist om haar speeltje niet meer te zijn.

  Mvg

 10. Annemieke says:

  Een week geleden zijn mijn vriend en ik onverwachts uit elkaar gegaan. We zouden op kraamvisite gaan bij een vriendin van mij. Ik dacht dat hij bij mij zou blijven slapen (dit deden we elke woensdagavond). Hij kwam bij mij maar had geen spullen bij zich. Ik vroeg hem waarom hij dit niet had overlegd omdat hij de volgende dag naar Frankrijk op vakantie zou gaan. Hij had hier niet aan gedacht en wilde naar huis 's avonds.
  Ik werd verdrietig omdat ik graag in iedergeval 1 nachtje bij hem wilde slapen.
  Want daarna zou ik hem weer een week niet zien.
  Hij heeft een kind en ik heb er 3. Wij wonen 60 km van elkaar vandaan wat de situatie zo maakte dat we echt moesten plannen.
  Overleggen vond hij regelmatig moeilijk en maakte dan zijn eigen plan.
  Hij zit niet lekker in zijn vel en besloot dus die avond niet meer met mij verder te willen.
  We houden nog steeds veel van elkaar en zijn ook nog verliefd. Omdat hij totaal niet lekker in zijn vel zit, voelt het voor hem alsof hij mij niet hetgeen kan geven wat in een relatie wordt verwacht. (met name overleg)
  Hij wil ruimte maar wil wel contact met mij blijven houden en elkaar blijven zien. Nu hebben we afgesproken elkaar te zien als wij het weekend allebei de kinderen niet hebben (1x in de twee weken).
  Hoe groot denken jullie dat de kans is dat we weer bij elkaar komen?!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *