Spijt van Uitmaken? Herstel Jullie Relatie in 7 Stappen

Hoe herstel je de liefde in een relatie? Het is moeilijk en een lange weg zonder gemakkelijke oplossingen. Toch zijn er enkele duidelijke dingen die je kunt doen om de liefde van een partner terug te krijgen, of het nu een langdurige partner of een nieuwe relatie is.

Het overkomt de besten van ons – dat bepaalde moment waarop er iets lijkt te klikken, en je je realiseert dat de relatie saai is geworden en de intense liefde die je had nu slechts een wederzijds partnerschap is geworden. Je bent blij om samen te zijn, maar er is niet meer die passie die jullie hadden dus verbreek je de relatie maar.

Wanneer we een relatie beginnen, is alles gloednieuw, dus de gevoelens die je tegenkomt zijn nieuw, spannend en vullen je met vreugde. Na een bepaalde tijd is het echter normaal dat die gevoelens beginnen te verdwijnen; het wordt minder verliefdheid en meer “houden van”.

Hoewel je nog steeds iets voelt in de richting van die belangrijke persoon in je leven, is de liefde niet meer allesomvattend. Misschien heb je het te snel opgegeven en wil je de liefde nu herstellen. Lees hier hoe je dat doet!

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wanneer is het het waard om je relatie te herstellen?

Ook al is een relatie op een ernstige manier verbroken, het is nog altijd mogelijk om deze te herstellen. Toch is het ook belangrijk te weten wanneer een relatie nog de moeite waard is om te redden en wanneer niet. Het is namelijk niet altijd een goed idee om je relatie te redden.

Als je jezelf in een gewelddadige relatie bevindt (fysiek, emotioneel of anderszins), is de andere persoon niet te redden of te veranderen. Niet nu, nooit niet. Probeer iemand anders nooit te veranderen en blijf niet vrijwillig in een gevaarlijke situatie als dat niet nodig is. Probeer een gewelddadige relatie dus ook nooit te redden.

Er zijn echter relaties die wel gered kunnen worden en het zelfs waard kunnen zijn om te redden. Het zijn die relaties waar we dus ook hard aan moeten werken (mochten we die willen redden).

Het ene probleem is misschien een grotere uitdaging dan het andere, maar het kan worden gedaan met open communicatielijnen en met het besef dat de eerlijkheid die daarna komt, ruw zal zijn.

Wanneer jullie allebei verantwoordelijkheid gaan nemen voor het herstellen van jullie relatie, kun je weer in hetzelfde team komen en je verwachtingen en doelen opnieuw op elkaar afstemmen.

Evalueer of jullie allebei willen dat het werkt en neem indien nodig contact op met externe bronnen (bijvoorbeeld een therapeut of iets dergelijks) voor hulp. Je bent dat liefdevolle gevoel misschien niet kwijt, maar je hebt misschien de hulp van een derde partij nodig om het weer te vinden.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Herstel jullie relatie in 7 stappen

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

1.     Neem de volledige verantwoordelijkheid als jij degene bent die een fout heeft gemaakt

Als er sprake is geweest van ontrouw of als het vertrouwen is geschonden op een andere manier in het verleden, is het belangrijk om de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor wat er is gebeurd (als het jouw schuld was) en te begrijpen hoe je gedrag je partner pijn heeft gedaan of heeft gekwetst. Ongevoelig zijn, zal je in dat geval dus zeker niet helpen om de relatie te herstellen.

Vermijd defensief gedrag of een poging je fout te omzeilen, maar het is ook niet de bedoeling dat je in zelfhaat valt. Je moet het op een liefdevolle manier ter sprake kunnen brengen. Dit schept ruimte om het vertrouwen te kunnen herstellen.

2.     Sluit vrede met en accepteer de ongewenste elementen van je partner

Wat belangrijk is om te weten, is dat de eerste stap bij het oplossen van een probleem vaak acceptatie is. Dit is dubbel waar als het gaat om het herstellen van onze relaties.

Als we ons verplichten om van iemand te houden, moet dat volledig en zonder uitzondering zijn. Hoewel je het misschien niet leuk vindt dat je partner allergisch is voor honden (waardoor het onmogelijk wordt om ooit een eigen puppy te hebben), moet je dat feit leren accepteren, in plaats van met tegenzin verder te gaan.

Het niet accepteren van alle facetten van onze partners, de goede en de slechte, leidt tot wrok en een onvermogen om begripvol en flexibel met elkaar om te gaan. Als je de pijn wilt helen die het weefsel van je liefde momenteel aan het verscheuren is, begin dan met elkaar te accepteren zoals je bent – niet zoals je graag wilt dat de ander is/zich gedraagt.

Als iemand echt een karaktereigenschap heeft waar je niet mee kunt leven of op een andere manier iets doet waar je echt niet tegen kunt, is het beter om de relatie te laten gaan. Dan is de relatie het redden niet waard.

3.     Zie en omarm je verschillen

Heb je ooit een stel gekend dat nooit ruzie leek te maken, waar ieder ander koppel in je vriendenkring jaloers op was? Ze leken het perfecte stel te zijn. Voor je het weet, ben je echter geschokt om te horen dat ze uit elkaar gaan.

We zien dit vaak gebeuren. De paren die het meest vredig lijken, lijken dat vaak alleen omdat ze niet goed kunnen praten over hun verschillen. Aan de buitenkant zien ze er misschien goed uit, maar daaronder hebben ze veel wrok, pijn, woede, verdriet en angst die ze niet hebben kunnen delen in hun relatie.

Het kunnen “pleasers” zijn die ten koste van alles conflict willen vermijden. Of misschien heeft de ene persoon alle controle over de relatie en is de ander onderdanig. Hoe dan ook, ze worden niet geconfronteerd met en omarmen niet hun problemen.

De diepste emotionele connecties van liefde en intimiteit zijn die waar jij en je partner oprecht de moeilijkste gevoelens uiten op vaak ook de meest lastige momenten. Je kiest ervoor om op zo’n moment je kwetsbaarheid niet te verbergen, en om elkaar te betrekken bij de echte gevoelens – angst, woede, pijn en liefde.

Als je verschillen ziet, omarm die dan ook en bespreek ze als die je in de weg zitten.

4.     Oefen effectieve communicatieve vaardigheden

Maak regelmatig tijd vrij voor een goed gesprek/goede duidelijke communicatie over eventuele zorgen die jij hebt of die je partner heeft. Wanneer je zo’n gesprek voert, volg dan de volgende tips op:

  • Formuleer je gedachten in termen van gedrag, zonder meteen een oordeel te vellen, iemand aan te vallen of de schuld te geven. Wees tijdens zo’n gesprek ook zeer specifiek, constructief en positief.
  • Gebruik ‘ik’-uitspraken om je gedachten en gevoelens over te brengen. Erken jouw deel van het probleem. Vertel je partner welke invloed zijn of haar gedrag op jou specifiek heeft en waarom. Zo kun je bijvoorbeeld best zeggen: “Toen je naar je werk vertrok zonder gedag te zeggen, was ik bang dat je misschien boos op me was. Ik zou het fijn vinden als je in de toekomst wel even gedag zegt.”
  • Luister aandachtig naar het verhaal van je partner. Ieders perceptie is geldig, of je het er nu mee eens bent of niet. Luister zonder de ander te onderbreken of te oordelen over hetgeen hij of zij vertelt. Wees nieuwsgierig naar het standpunt van je partner en probeer het ook echt te begrijpen; bijvoorbeeld: “Help me begrijpen wat je bedoelt met …”
  • Parafraseer vervolgens de gedachten van je partner. Bevestigen dat je hem of haar hebt gehoord, betekent niet dat je het ermee eens of oneens bent. Het betekent gewoon: “Ik begrijp en geloof dat dit de manier is waarop jij de situatie ziet.” Door het te bevestigen, weten jullie beiden of jullie elkaar begrijpen en dat geeft een fijn gevoel.
  • Leef ook mee met de gevoelens van je partner. Gevoelens zijn niet goed of fout; het zijn simpelweg gevoelens die iemand heeft. En ze zijn allemaal echt. Het uiten van empathie bevestigt dat je de gevoelens van je partner zonder oordeel hebt gehoord; bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat je je daardoor zo voelt. Ik zal mijn best doen er in de toekomst aan te denken”
  • Zorg ervoor dat ook jij aan de beurt komt. Zodra je partner zich gehoord voelt, is het natuurlijk ook de bedoeling dat jij jouw verhaal kunt delen. Vraag je partner dus om jouw gevoelens en gedachtes te valideren en ook empathie te tonen, net zoals jij dat eerder al deed.

Als mensen zich echt gehoord en erkend voelen, of ze het er nu mee eens zijn of niet, dan is dat net magie.

Je voelt je op zo’n moment automatisch beter en komt ook dichter bij elkaar als koppel. Alleen dan kunnen mensen problemen oplossen en tot overeenstemming komen met betrekking tot eventuele oplossingen.

  • Tot slot ga je jullie problemen of onenigheden als een team bekijken en samen op zoek naar een oplossing voor dat probleem. Nadat beide partner de kans hebben gehad om zich gehoord te voelen (en ook daadwerkelijk gehoord zijn), is het veel gemakkelijker om rationeel te zijn wanneer jullie kijken naar oplossingen. Identificeer specifieke acties die elke persoon kan ondernemen om zijn of haar deel van het probleem op te lossen. Zorg ervoor dat jullie niet weer elkaar de schuld gaan geven.

5.     Houd van je partner zoals hij of zij liefde wil ontvangen

Jullie kunnen bijvoorbeeld naar elkaar uitspreken: “Ik voel me geliefd als je …” Alles mag – als je mij bloemen geeft, als je een weekendje weg plant, je mijn favoriete reep chocolade mee naar huis brengt, begint met seks. Wissel allebei de manieren waarop jullie graag liefde ontvangen uit. Liefde geven zoals je partner het graag ontvangt, is het grootste geschenk van allemaal. Liefde ontvangen zoals jij er het meeste van geniet, is ook niet slecht. Jullie mogen best weten wat elkaars love language is.

6.     Creëer de gewoonte om lief te hebben

Op feestdagen drukken we onze liefde uit met genegenheid en geschenken. Op andere dagen vergeten we dit echter vaak. Bewust iedere dag kleine daden van liefde doen, creëert ‘liefdesgewoonten’ – liefdevol gedrag dat een gewoonte wordt.

Door liefdesgewoonten te oefenen, groeit jullie intimiteit en verbinding. Het is zo simpel als elkaar elke dag na het werk begroeten met een kus op de lippen en een lange knuffel, een vaste date-avond maken, samen naar bed gaan en regelmatig seksdates plannen. Als je je liefde toont, zal je je veel sneller geliefd voelen.

Druk dankbaarheid uit voor “de dingen die je partner sowieso zou moeten doen.” De meeste mensen bedanken hun partner wanneer hij of zij iets speciaals doet. Wat als je hem of haar bedankte voor het koken van een maaltijd, of het vuilnis buiten zetten? Waarom zou ik mijn partner bedanken voor de routineklusjes?” hoor ik je al denken. Het antwoord: “Omdat het goed voelt en de ander dit waardeert.” Iedere vorm van liefde die je uitdrukt, voedt jullie relatie op een prachtige manier.

7.     Blijk van oprechte interesse

Hoe langer we tijd met iemand doorbrengen, hoe beter we denken diegene door en door te kennen. Als we het te gemakkelijk krijgen, gaan we op de automatische piloot en als dat gebeurt, kunnen we vergeten oprechte interesse te tonen in onze partners en de dingen die voor hen belangrijk zijn.

In het begin van de relatie vragen we nog regelmatig hoe het was op iemands werk of als iemand iets heeft gedaan wat hij of zij leuk vindt, willen we graag weten hoe het voor de ander was. Als we wat langer in een relatie zitten, lijkt deze interesse steeds meer te vervagen.

Of je nu wel of niet veel gemeenschappelijke zorgen en interesses hebt, je moet je vriendschap binnen een relatie ook verdiepen door een interesse te hebben in de belangen van de mensen van wie we houden. Regelmatig informeren naar hun leven en de dingen die hen drijven kost je misschien wat moeite en energie, maar het is ook een uiting van toewijding en liefde richting je partner.

Maak er een punt van om je partner te vragen naar hun hoop, hun leven en hun dromen en je zult misschien verbaasd zijn over wat je onderweg ontdekt.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psycholoog en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "Spijt van Uitmaken? Herstel Jullie Relatie in 7 Stappen"

  1. Mark says:

    Goedenmiddag
    Ik had net een zoom gesprek met 1 van jullie en zij had mijn een link doorgestuurd van een psycholoog die mijn eventueel verder kon helpen maar kan de link niet meer vinden
    Gr Mark

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *