Wraak Nemen Op Je Ex? 5 Redenen Waarom het Niet Werkt

Je had het nooit voor mogelijk willen houden, en toch is het gebeurd – de ene persoon van wie je dacht dat hij/zij altijd achter je zou staan, heeft je verraden. Je voelt in je in de steek gelaten en vernederd. Je hebt jezelf compleet blootgegeven aan iemand die jou met lege handen, maar een zwaar hart, achterliet. Jullie hele relatie voelt als een leugen, en jij voelt je leeg vanbinnen.

Wat nu? Nu wil je het je ex het liefst betaald zetten. Niemand zet jou zomaar zo bruut aan de kant! Je wilt wraak, want wat zou het toch immens heerlijk zijn en enorm veel voldoening geven om je ex net zozeer te zien ‘branden’ als jij – door jouw toedoen? Maar voordat je al je meesterplan gaat bekokstoven en in werking gaat zetten, lees eerst eens dit artikel!

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Waarom is wraak toch zo zoet?

Wat is dat toch, dat het tot zo’n (schijnbaar) geweldig idee maakt om wraak te nemen – op je ex?

Je ziet ze wel eens voorbijkomen in films, die zogenaamde ‘powervrouwen’ die hun ex een koekje van eigen deeg willen geven. Ze zijn er helemaal klaar mee om als deurmat gebruikt te worden en vervolgens zonder pardon aan de kant geschoven te worden. Ze willen hun ex – en zichzelf – laten zien dat ze sterker zijn dan dat. En dus besluiten ze hem ‘terug te pakken’.

En ergens is dat ook wel heel goed te begrijpen. Jij deed alles om die ene persoon gelukkig te maken en te houden, en je kreeg slechts stank voor dank. Je dacht dat liefde betekende dat je jezelf moest opofferen. En dat is waar – tot op een zekere hoogte. Er moet namelijk wel een balans blijven tussen geven en nemen.

Jij geeft iets, maar hoort ook iets te nemen; dat wat de ander jou geeft.

Om vervolgens de bron van al jouw pijn en ellende (je ex) net zoveel – of zelfs meer – pijn te zien lijden, kan jou enorme voldoening opleveren. Het is bijna alsof jij je ex laat boeten voor zijn of haar daden jegens jou. Je neemt als het ware een stukje het recht in eigen handen door wraak te nemen. Jij vindt dat je ex schuld draagt, dus zet je het hem/haar (flink) betaalt. En dat voelt héérlijk – zoet.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Maar is het wel aan jou om je ex te laten ‘boeten’?

Natuurlijk, denk jij nu misschien direct. Jíj bent toch immers zijn/haar ‘slachtoffer’? Daar heb je absoluut gelijk in. Het is – daar ga ik nu vanuit – iets tussen jullie tweeën. Het is dus helemaal niet zo gek als jij het idee hebt dat jij degene moet zijn die ervoor moet zorgen dat hij ‘boet’ voor wat hij jou heeft aangedaan. Maar weet je zeker dat je deze taak op je wilt nemen?

Wraak nemen vergt namelijk meer van jou zelf dan jij wellicht denkt. Bovendien kan je als gevolg van het feit dat je emoties all over the place zijn door je gebroken hart, te ver gaan in je wraakactie – ja, dat is mogelijk. Iemand je ex laten versieren om hem/haar daarna te dumpen, is vernederend (doch verdiend). Maar zijn/haar huis laten afbranden, dat is uiteraard levensgevaarlijk – en illegaal.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wat schiet jij ermee op?

Stel jezelf de vraag: Wat schiet ik er mee op als ik wraak neem op mijn ex? Het grootste voordeel: voldoening. Jij voelt je er beter door als jij je ex net zo ziet lijden als jij zelf – tenminste, dat verwacht je. Ook zal je een soort gevoel van rechtvaardigheid ervaren. Een soort boontje komt om z’n loontje.

Al met al zal jij van wraak dus in deze zin zeker je vruchten plukken, maar voor hoe lang?

De voordelen van wraak zijn namelijk maar van korte duur. Oké, je kunt je ex even zien lijden. Maar wie zegt dat hij/zij niet al snel weer een nieuw slachtoffer weet te strikken? Dan beland jij mogelijk juist in een dip. Want na al jouw inspanningen om je ex een lesje te leren, begint hij gewoon weer van voor af aan – met een ander.

5 redenen om geen wraak te nemen op je ex

Nog niet overtuigd? Misschien dat de volgende vijf redenen je ervan zullen overtuigen om toch maar geen revanche te zoeken.

Reden #1: Het verergert slechts je woede

Waarom wil jij eigenlijk wraak op je ex? Hoogstwaarschijnlijk omdat je je boos voelt over het feit dat je ex je gekwetst of aan de kant gezet heeft. En nu word je gedreven door die woede om wraak te nemen. Maar dan heb ik een nieuwtje voor je: Door jezelf te laten drijven door woede, wordt je woede alleen maar erger. Hoe meer je toegeeft aan je woede, des te meer je je woedend zult voelen.

Reden #2: De pijn zal er alleen maar langer door duren

Even een voorbeeldscenario:

Een meisje wordt zonder pardon gedumpt door haar vriendje, terwijl hij haar slechts een flutexcuus geeft als uitleg.

Hierop kan het meisje op twee manieren reageren:

  1. Gekwetst en verdrietig – en pissig – huilt en schreeuwt ze het een paar dagen uit, maar daarna besluit ze dat haar ex haar eigenlijk helemaal niet verdient. Ze zet hem van zich af en gaat lekker door met haar leven. Een dagje spa hier, een date met die leuke buurman daar. En tegelijkertijd ‘neemt’ ze ‘wraak’ op haar ex; ze laat hem zien wat hij mist – haar.
  1. Ziedend is ze. En enorm gekwetst. Maar in plaats van te huilen, focust ze al haar energie op die ene emotie: woede. Ze kookt ervan. Er is één gedachte die de hoofdrol speelt in haar hoofd: Pak hem terug. Hij zal boeten voor wat hij haar aangedaan heeft. En waar ze ook gaat, ze valt steeds terug op die gedachte.

Wat denk jij, zou reactie #1 of reactie #2 het meest bevorderlijk zijn voor het meisje? Het antwoord is uiteraard reactie #1. Want wanneer je wraak probeert te nemen, ben je eigenlijk alleen maar bezig met het rekken van het probleem.

Als iemand je hart gebroken heeft, en jij je alleen maar concentreert op hoe je hem/haar terug kunt pakken, verleng je slechts je pijn.

Je bent niet bezig met doorgaan met je leven, met helen, je bent alleen maar bezig met je ex. Je bent door je te focussen op je woede alleen maar bezig met het voeden van jouw zucht naar wraak. Je heelt niet, je blijft steken. Of erger nog, je bezorgt jezelf alleen nog maar meer pijn. Want wat als je ex niet eens reageert op jouw wraakpoging? Hoe zou jij je dan voelen, na al jouw inspanning?

Reden #3: Het is slecht voor je gezondheid

Inmiddels ben je er waarschijnlijk al mee doodgegooid, maar toch ga ik het nog een keer zeggen: Krop nooit je gevoelens op! Zeker geen woede. Door je te focussen op het nemen van wraak, zorg je ervoor dat jouw energie erg negatief is. Je bent continu boos en geeft af op mensen, omdat je pijn hebt.

Hierdoor kunnen je stresslevels omhoogschieten, waardoor:

  • Je hartslag stijgt en het risico op hartproblemen verhoogd wordt;
  • Je bloeddruk verhoogt;
  • En je cholesterol toeneemt.

Zo leven is enorm slecht voor je, zowel fysiek als emotioneel. Je kunt jezelf er helemaal gek mee maken. Je al die woede en wraakzucht beter van je af zetten, en loslaten.

Reden #4: Het zorgt er niet voor dat je je relatie af kunt sluiten

Mocht jij denken dat je door wraak te nemen je relatiebreuk een plekje kunt geven en alles kunt afsluiten, dan is er nieuws voor je: dat zal niet gebeuren.

Sterker nog, je belemmert zelfs jouw kans op afsluiting.

Door wraak te zoeken, heel je jouw wonden namelijk niet, maar houd je zo open en vers. Je maakt de situatie en jouw pijn alleen maar erger en kan zaken niet meer zien voor wat ze zijn.

Reden #5: Hij (en jij) is niet de enige die eronder lijdt

Voordat je jezelf klaarmaakt voor een flinke strijd met je ex, bedenk je eerst eens: Wie zou hier nog meer onder kunnen lijden? Je ex ten onder zien gaan, klinkt misschien wel heel erg aantrekkelijk, maar wat als je kinderen hier getuige van zijn? Is dat werkelijk het beeld dat jij jouw kinderen wilt meegeven van hun ouders, dat hun ouders elkaar het liefst ten gronde werken?

En bedenk je eens wat de gevolgen voor jezelf zouden kunnen zijn als jij doorgaat met je (wrede) wraakpoging. Wat als je ex deze aangrijpt als een excuus om jou zwart te maken voor de rechter, degene die zal beslissen over wanneer jij je kind(eren) wel en niet zult kunnen zien.

Daarbij, voor jou is hij misschien je ex, voor je kinderen is hij/zij hun vader/moeder. Dat betekent dat hij/zij ook een onderdeel van jouw leven zal blijven. En heb jij er dan werkelijk zin in om de komende jaren te blijven vechten met hem/jaar? Zou het niet voor alle partijen beter uitkomen als je ex en jij vrienden zouden zijn? Dat zal niet gebeuren als jij je wraakzucht niet loslaat.

Karma is a bitch – meer dan jij ooit kunt zijn

Wat nog eigenlijk veel beter is dan wraak nemen, is om lekker voor jezelf te kiezen. En laat je ex maar ‘gewoon’ achterwege. Op een dag zal karma hem/haar nog wel te pakken krijgen. Als je nu met je ogen rolt, dan kan ik je dat niet kwalijk nemen. Karma in de traditionele zin klinkt als een hoop mumbo jumbo. Daarom leg ik het je uit zoals ik het interpreteer.

Ik zie karma niet als een bijna ‘magische’ kracht die ieder die een ander iets slechts aandoet, ooit zelf het slachtoffer zal zijn van eenzelfde ervaring.

Zo mooi is de wereld helaas nou ook weer niet – lang niet iedere bad guy zal ooit boeten voor zijn of haar daden.

Maar ik geloof wel dat, als jij in staat bent om willens en wetens – want eerlijk is eerlijk, iedereen maakt wel eens fouten, dat maakt je niet meteen een slecht mens; dat ben je pas als jij bewust zo’n keuze maakt – een ander pijn te doen, dat dit betekent dat jij bepaalde eigenschappen hebt, die mensen uiteindelijk van jou weg zullen jagen.

Bijvoorbeeld: In je jeugd en je jongere jaren was jij misschien ook wel een beetje een arrogante kwal, maar konden mensen het nog wel verdragen. Maar hoe ouder je wordt, en hoe minder jij verandert – en de rest wel – hoe minder mensen je kunnen uitstaan. En hoe eindig jij dan? Alleen. Moederziel alleen, zonder iemand die van je houdt. En wat is er nou betere ‘karma’ of een betere ‘straf’ dan dat?

Voor jezelf kiezen, hoe doe je dat eigenlijk?

Misschien denk je gelijk: dat klinkt een stuk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of je puft verontwaardigd – alsof jij niet voor jezelf op kunt komen en jezelf op de eerste plaats durft te zetten, toe zeg. Maar geef eens toe, is dat werkelijk het geval?

Want voor jezelf opkomen betekent ook dat je weet wanneer iets wel en niet goed voor jou is. Bijvoorbeeld een partner die niet het beste met jou voor heeft. Kies je echt voor jezelf als je besluit te blijven proberen iemand te pleasen die jouw moeite en aandacht helemaal niet verdient? Het antwoord: Beslist niet.

‘’Men zou altijd het spoor van de eigen diepste natuur moeten volgen.’’

– Henry David Thoreau

Misschien vind je het zelfs egoïstisch klinken om jezelf (een keer) op de eerste plaats te zetten – tenzij je een ouder bent, dan spreekt het voor zich dat je kinderen op nummer #1 komen te staan. Maar niets is minder waar! Je mag jezelf zeker niet wegcijferen, ook jij verdient het om je goed te voelen. Wat anderen daarvan denken, is hun probleem.

Hoe kies je voor jezelf?

Eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk als jij wellicht denkt. In plaats van altijd ‘ja’ te zeggen, zeg je eens wat vaker ‘nee’. Je hoeft al dat extra werk niet te doen, dus doe het dan niet. Gun jezelf dat momentje rust. Deins net weg voor nieuwe ervaringen, maar ontvang deze met open armen. En: luister naar jezelf.

Luister naar je lichaam, je intuïties en je gevoel. Maak gebruik van wat deze je vertellen. En doe wat goed voelt, niet hetgeen anderen je vertellen dat je wel of niet moet doen. Zegt je lichaam dat het even genoeg is, stop dan. Maar vertelt het je dat het zich goed voelt, laat het je dan leiden. Volg je lichaam.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psycholoog en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *