web counter

6 Belangrijke Tips om een Echtscheiding te Voorkomen

Vroeger was de avond jouw favoriete gedeelte van de dag. Het was het moment nadat je na een lange dag werken heerlijk in bed kon kruipen en je tegen je echtgenoot aan kon nestelen. Je voelde je geliefd, en verliefd. Langzaamaan echter, merkte jij dat er steeds meer ruimte tussen jullie begon te ontstaan – letterlijk en figuurlijk. Je voelt de afstand tussen jullie, en die sloopt je.

Iedereen kent wel het verlangen naar iets dat je niet kunt krijgen. Het is het meest frustrerende en pijnlijke besef dat er bestaat. Maar wat als je datgene waar je zo naar hunkert al eens gehad hebt? Je wéét hoe fantastisch jouw huwelijk kan zijn, maar je weet niet je weer op dat punt moet komen. Hoe voorkom dat jouw huwelijk compleet in de soep loopt? Hoe voorkom je een echtscheiding?

niet-scheiden

Waar wordt een echtscheiding door veroorzaakt?

Een echtscheiding vindt plaats wanneer twee echtgenoten hun huwelijk juridisch laten ontbinden, waardoor zij vrijgesproken worden van al hun huwelijkse verplichtingen. Kort gezegd, wanneer jij scheidt van je echtgenoot, is er niets meer dat jullie aan elkaar bindt; jullie zijn niet langer iets aan elkaar verplicht.

Krijg je het Spaans benauwd van deze omschrijving? Protesteert je hart vurig tegen het idee van een scheiding van je echtgenoot, ondanks de puinhoop die jullie huwelijk tegenwoordig voorstelt? Geef dan nog niet op; vecht voor je huwelijk!

Echter, om jullie huwelijk te redden, zal je eerst op zoek moeten gaan naar de kern van jullie problemen. Waaróm staan jullie op het punt om te scheiden? Hierna is een aantal veelvoorkomende oorzaken van een echtscheiding op een rijtje gezet. Loop deze eens door, en zoek naar overeenkomsten met je eigen huwelijk.

#1 Getrouwd om de verkeerde redenen

Misschien zijn jullie enkel getrouwd omdat jullie een kindje verwachtten. Of misschien zijn jullie alleen getrouwd om anderen een plezier te doen. Oftewel, jullie zijn in het huwelijksbootje gestapt voordat jullie echt goed naar elkaar gekeken hebben, en of jullie wel bij elkaar pasten. En heeft uiteindelijk veel spanningen tussen jullie veroorzaakt, want willen jullie wel echt getrouwd zijn?

#2 Onrealistische verwachtingen

Geen mens is perfect. Geen man zal 24/7 voor zijn/haar vrouw klaarstaan, en geen vrouw zal altijd vrolijk zijn. Iedereen heeft wel eens een momentje voor zichzelf nodig, maar dat je echtgenoot aangeeft even alleen te willen zijn, betekent niet dat hij/zij daarom minder van je houdt. Dus waarom verwacht je dan dat hij/zij je steeds moet bewijzen hoeveel je voor hem/haar betekent?

#3 Te jong getrouwd

Veel jongeren worden betoverd door het ideaal van huisje, boompje, beestje. Want zo is het je toch immers aangeleerd? ‘Later zal je trouwen en kinderen krijgen – en gelukkig zijn.‘ Maar wat je wellicht niet goed uitgelegd is, is wanneer dat ‘later’ dan eigenlijk is. Later is wanneer jij echt klaar bent om je aan iemand te binden, en klaar bent voor alle verantwoordelijkheden; klaar bent om te trouwen.

scheiden-cijfers

#4 Verlies van eigen identiteit

Het is heel gemakkelijk om in de rol van ‘vrouw van’ of ‘man van’ te belanden, of simpelweg in de rol van ‘echtgenoot’. Vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn, is jouw ‘ik’ verandert in ‘wij’. Jullie worden gezien als stel, en niet meer als individu. Echter, jij hebt je eigen interesses, voorkeuren en hobby’s; jullie zijn getrouwd, maar niet één persoon, dus zo wil je je ook niet voelen.

identiteit-verliezen

#5 Gebrek aan intimiteit

Door te vrijen kunnen je echtgenoot en jij letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar komen – het is een daad van liefde. Vaak gebruiken jullie seks tijdens het huwelijk echter enkel als middel van seksuele bevrediging – áls jullie al seks hebben. De kleine aanrakingen hier en daar (een spontane knuffel, of handen vasthouden), waarmee je je echtgenoot laat merken dat je van hem/haar houdt, ontbreken.

#6 Te veel ruzie

Er gaat geen dag voorbij dat jullie niet schreeuwend tegenover elkaar staan, of jullie praten zelfs helemaal niet meer tegen elkaar en voeren een stille oorlog. Jullie gezonde communicatie is in geen velden of wegen te bekennen. Zelfs wanneer er niet eens een (redelijke) aanleiding voor is, vallen jullie elkaar verbaal aan alsof de ander zojuist een misdaad gepleegd heeft.

ruzie

#7 Gevoelens van verwaarlozing

Getrouwd zijn houdt in dat je er altijd voor elkaar bent, elkaar onvoorwaardelijk steunt en eindeloos veel van elkaar houdt. Maar toch staat een huwelijk niet altijd garant voor deze zaken. Hoewel je snakt naar de genegenheid en fysieke én mentale aanwezigheden van je geliefde, je echtgenoot, is dit ver te zoeken. Je voelt je in de steek gelaten door de persoon die nog steeds bij je woont.

#8 Financiën

De rekeningen stapelen zich op, jullie kunnen geen vakantie meer betalen, en jullie werken elkaar enorm op de zenuwen terwijl jullie gek worden van de geldzorgen. Het lijkt een vicieuze cirkel. Weinig geld zorgt voor veel zorgen, die spanningen tussen jullie veroorzaken, waardoor jullie niet tot een oplossing kunnen komen en waardoor er méér zorgen ontstaan, waar jullie huwelijk onder lijdt.

#9 Vreemdgaan

Op jullie bruiloft hebben jullie elkaar eeuwige trouw beloofd, en gezworen elkaar voor altijd lief te hebben. Tot je echtgenoot plotseling onthult dat hij/zij je bedrogen heeft. Je wereld stort in. Het vertrouwen tussen jullie is geschaad, jullie intimiteit is zo goed als verdwenen – het voelt alsof je met een vreemde samenwoont. Een vreemde die je hart gebroken heeft, en toch nog vasthoudt.

scheiden-baan

Of ligt het misschien wel aan je baan…?

Weet je zeker dat je je huwelijk nog wilt redden?

Nu je meer hebt kunnen nadenken over de oorzaak waardoor jullie op het punt van scheiden zijn beland, heb je hopelijk een beter beeld van de reden dat jullie huwelijk er slecht voor staat. Het is nu aan jou om te beslissen of het het echt waard is om te vechten voor jullie huwelijk. Vind jij dat jullie liefde sterk genoeg is om jullie problemen het hoofd te bieden? Is jullie liefde het redden waard?

Denk aan de momenten waarop het wél goed tussen jullie ging. Die momenten bewijzen dat jullie wel degelijk in staat zijn om gelukkig met elkaar te zijn. Ben je echt bereid dat op te geven? Ben je bereid hém/háár op te geven? Is een leven zonder je echtgenoot echt beter dan een leven met?

Hoe los je je huwelijksproblemen op?

Om te voorkomen dat jullie huwelijk op een scheiding uitloopt, is het van belang dat jullie je problemen aanpakken en zodoende jullie relatie herstellen. Het huwelijk is hard werken, maar wanneer jullie je openstellen voor suggesties en bereid zijn te doen wat nodig is, zullen jullie een echtscheiding voorkomen.  Lees ook de tips in dit artikel om jullie relatie te verbeteren.

#1 Praat met je echtgenoot over jullie huwelijksproblemen

Hoewel jullie wellicht beiden de afstand tussen jullie voelen, spreken jullie je niet hierover uit. Echter, door het probleem niet (hardop) te erkennen, zullen jullie er ook geen goede oplossing voor kunnen vinden. Wanneer jij dus je mond houdt, zal je enkel lijden in stilte – evenals je echtgenoot – en daar schiet je niets mee op, jullie worden er enkel beiden doodongelukkig van.

Om jullie huwelijk te redden, moet je dus je partner opbiechten wat je dwars zit. Een huwelijk in stand houden is namelijk geen eenmanswerk, de inzet moet van beide kanten komen. Jullie hebben sámen besloten in het huwelijk te treden, dus jullie moeten er ook sámen aan werken.

Echter, het kan zijn dat je partner jouw erkenning van jullie problemen als iets kwetsends ziet; hij/zij ontkent het liefst dat jullie geestelijk steeds verder van elkaar verwijderd raken als echtgenoten. Hij/zij is bang dat, wanneer jullie toegeven dat jullie problemen hebben, alles in zal storten. Maar ga desondanks met je partner in gesprek. Zaken verergeren vaak, voordat ze verbeteren.

#2 Focus je aandacht op jezelf

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat je je partner mogelijk verder kwetst door hem/haar te wijzen op zijn/haar fouten en tekortkomingen, richt je aandacht enkel op jezelf. Vertel je echtgenoot enkel jouw mening over jullie huwelijk; probeer in algemenere zin aan te geven wat jij denkt dat er mis is, zonder nadruk te leggen op wíe wát fout doet.

Aan de hand van het aankaarten van de problemen, kunnen jullie voor jezélf kijken naar jullie eigen rol in deze problemen. Blijf je vervolgens focussen op hoe jíj kunt verbeteren, maar ga niet je partner de les lezen. Niemand vindt het prettig om te horen dat ze een slechte echtgenoot zijn. Het is veel beter om je energie en inzichten te gebruiken om uit te zoeken wat jíj zelf anders zou kunnen doen.

focus-jezelf

#3 Luister naar elkaar en neem gezamenlijk beslissingen

Jezelf verbeteren is iets wat je zélf moet doen, maar een huwelijk in stand houden doe je sámen. Jullie hebben elkaar niet voor niets eeuwige trouw en toeverlaat beloofd tijdens jullie huwelijksceremonie; jullie hebben elkaar gekozen en willen met elkaar jullie leven delen. Dit betekent tevens dat jullie sámen tegenslagen zullen verwerken – ‘in voor- en tegenspoed’.

Ga dus niet in je eentje allerlei beslissingen nemen over de toekomst van jullie huwelijk. Het is júllie huwelijk, en dus moeten jullie gezamenlijk beslissingen nemen. Vertel beiden hoe jullie je voelen over bepaalde zaken, en wat jullie graag anders zouden willen zien. Zodoende kunnen jullie plan van aanpak ontwikkelen dat jullie beiden tevreden zal stellen.

#4 Elimineer (eventuele) slechte gewoonten

Door goed naar jezelf te kijken, zal je bepaalde dieper gelegen redenen (reactiepatronen, denkwijzen e.d.) ontdekken die je huwelijk mogelijk schaden, en die je dus moet verbeteren. Echter, in sommige gevallen is het een stuk duidelijker waar het probleem ligt. Jullie huwelijksproblemen worden bijvoorbeeld veroorzaakt door overspel, verslaving(en) en/of constante boosheid.

Om te voorkomen dat jullie huwelijk ten onder gaat aan deze slechte gewoonten, is het van belang deze te elimineren. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Deze zogenaamd duidelijke veroorzakers van jullie huwelijksproblemen, hebben namelijk vaak juist ook diepe wortelen, wortelen die bestaan uit veel minder duidelijke zichtbare problemen.

Zo kan overspel veroorzaakt worden door gevoelens van verwaarlozing; gebrek aan affectie en intimiteit, en kan alcoholmisbruik uitgelegd worden als een ontsnappingsmechanisme voor de ruzies. Om de ‘duidelijkere’ problemen te elimineren, zullen jullie dus eerst naar de kern van de problemen moeten kijken – de ‘verborgen’ problemen – om zo (samen!) te werken aan een oplossing.

#5 Werk aan jullie intimiteit

Tijdens jullie trouwdag hebben jullie elkaar met zo veel mogelijk woorden, daden en gebaren duidelijk willen maken hoeveel jullie van elkaar houden. Daarna namen jullie aan dat, doordat jullie getrouwd zijn, dit genoeg uiting was van jullie liefde. Echter, simpelweg het feit dat jullie met elkaar getrouwd zijn, betekent nog niet dat jullie liefde voor elkaar gegarandeerd is.

Ieder stel toont affectie op een eigen manier. Het ene stel roept zo vaak mogelijk ‘Ik hou van je!’, terwijl het andere stel liever voor de subtiele uitingen van liefde gaat, zoals een streling hier en een gepassioneerde kus daar. Het punt is dat jullie als echtgenoten überhaupt affectie tonen, en enige vorm van intimiteit ervaren. Alleen al een simpele, spontane knuffel kan zoveel teweegbrengen.

Probeer dus – beetje bij beetje – de intimiteit tussen jullie weer op te bouwen. Kus elkaar bij het gedag zeggen; zoen als een stel dolverliefde pubers; vrij met elkaar alsof het de eerste keer is. Schenk aandacht aan de wensen van de ander, maar wees tegelijkertijd gepassioneerd; houd je niet in. Door jouw passie laat je je echtgenoot zien hoeveel je om hem/haar geeft.

handen-vasthouden-auto

#6 Trek er samen op uit

Soms is een vakantie of een dagje weg precies wat je nodig hebt. Hetzelfde geldt voor twee echtgenoten wiens huwelijk aan het wankelen is. Juist door even weg te gaan, en een nieuwe omgeving op te zoeken, wordt je in staat gesteld om met een ander hoofd naar bepaalde zaken te kijken, en zodoende nieuwe inzichten te creëren, en bijbehorende oplossingen te bedenken.

Bovendien zijn jullie tijdens een vakantie verwijderd van eventuele triggers van jullie problemen. Het enige dat jullie beiden hebben, is de ander. Je kunt je eventjes op helemaal niets anders concentreren dan je echtgenoot, en alle redenen dat je je tot hem/haar aangetrokken voelt. Zo leren jullie elkaar herwaarderen, en worden jullie mogelijk opnieuw (of nog meer) verliefd op elkaar.

Over de auteur Edwin Edinga

Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

6 Reacties op "6 Belangrijke Tips om een Echtscheiding te Voorkomen"

 1. Ik weet niet of ik een boek of ebook gekocht heb maar kan het online niet lezen.
  Ligt de fout mij bij?
  Alvast bedankt Irma

 2. Kenny

  says:

  mijn echtgenote en ik hebben de laatste maanden veel ruzie en ze heeft pas geroepen dat ze misschien van me wil scheiden... Maar dat wil ik echt niet en zij stiekem ook niet! Ik wilde dus manieren te vinden om een scheiding te voorkomen en vond deze tips zeer geschikt! Ik probeer ook echt met haar te praten (rustig) ,maar ik doe iets niet goed.. Ze blijft vaak maar schreeuwen en wil niet luisteren. Hoe los ik dit op?.

  • Manon Persoon

   says:

   lees zijn beok eens!! (ex terug methode ,edwin edinga) heeft mij echt geholpen , mijn man en ik zijn weer heel gelukkig samen en gaan niet meer scheiden! :) groetjes, Manon

 3. anoniem

  says:

  De tips klinken heel goed, ik hoop van harte dat ze zullen gaan werken. Mijn man en ik hebben al zoveel meegemaakt samen (goed en slecht), dat een leven zonder hem gewoon geen leven meer zal zijn. We moeten ook gewoon uit deze situatie komen!

 4. Margreet

  says:

  Ik wilde eigenlijk 3 jaar geleden al scheiden, maar ik heb toch niet doorgezet door de kinderen (toen 8 en 10), maar ik vind ze nu eigenlijk nog steeds te jong om zoiets heftigs mee te maken... En eigenlijk hebben hun vader en ik niet eens zoveel ruzie, maar de echte liefde is gewoon weg. Ik vraag me dus heel erg af: wanneer is het beter om te kiezen voor een kans op echte liefde voor mezelf en wanneer moet ik zoiets gewoon vergeten (tot mijn kinderen ouder zijn)? Bvd!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image