7 Redenen om Mediation te Gebruiken bij een Scheiding
Er zijn maar weinig dingen in het leven zo emotioneel slopend als een echtscheiding. Het is sowieso nogal een beslissing om bij iemand weg te gaan met wie je ooit je hele leven dacht te gaan spenderen, en als er kinderen in het spel zijn, is dat nog een hele extra laag van emotie die er bovenop komt. Ik zou je dan ook altijd eerst aanraden om een echtscheiding te proberen te voorkomen. Als je daar tips voor nodig hebt, verwijs ik je graag door naar dit artikel (link).
Als het dan toch echt tot een scheiding moet komen, is het maar beter om dit hele proces niet pijnlijker te maken dan strikt noodzakelijk is. Als jij een echtscheiding wil, dan raad ik je ten zeerste aan om gebruik te maken van mediation. Dit zal het proces vele malen soepeler laten verlopen, om een aantal verschillende redenen. In dit artikel zal ik uitleggen wat die redenen precies zijn. Ik zal gaan stilstaan bij de volgende redenen om een mediator in te schakelen:
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?
Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.
Reden 1: Een mediator kan objectief naar de zaak kijken
Zoals ik in de inleiding van dit artikel al even benoemde, is een scheiding meestal een erg emotioneel proces. Dat is vooral onhandig wanneer er allerlei afspraken gemaakt moeten worden rondom de scheiding, aangezien je dat soort belangrijke beslissingen toch het best rationeel kan bekijken. Dat wordt erg moeilijk wanneer je overloopt van allerlei verschillende emoties.
Dit is waar een mediator heel handig kan zijn. Als je een mediator inhuurt, dan zal dat niet iemand zijn die jou of je (binnenkort ex-)partner persoonlijk kent. Een mediator kan daarom objectiever naar de zaak kijken en adviezen geven. Jij kan bijvoorbeeld misschien door de woede en het verdriet nu niet zo goed inschatten wat een eerlijke hoogte is voor je partneralimentatie, maar een mediator kan dat al veel beter.
“In een echtscheiding vindt iedereen dat hij/zij gelijk heeft.”
Hier moet ik wel bij zeggen dat een mediator niet iemand is die voor jullie gaat invullen wat de juiste beslissingen zijn. Jullie zullen zelf beslissingen moeten maken, maar een mediator kan dit wel enigszins sturen naar een eerlijke uitkomst voor beiden, zodat écht onredelijke voorstellen van jou of je partner in ieder geval niet tot afspraken worden gemaakt.
Gezien het grote aantal beslissingen dat je moet maken bij een echtscheiding, is dit echt een zegen. Van een ouderschapsplan met daarin een omgangsregeling en allerlei informatieverplichtingen, tot een echtscheidingsconvenant met daarin allerlei afspraken over partneralimentatie en de verdeling van de inboedel; je zal een hoop moeten beslissen, en je kan maar beter zorgen dat dat allemaal goed doordachte beslissingen zijn.
9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien
Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?
Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.
Reden 2: Een mediator kan voorkomen dat ruzies uit de hand lopen
Ook deze reden hangt weer samen met het feit dat de meeste echtscheidingen behoorlijk emotioneel beladen zijn. Hierdoor kunnen de gemoederen hoog oplopen tussen de twee partners. Het maken van afspraken zal vaak niet lukken als alle gesprekken alleen maar uitmonden in slaande ruzie, en dat kan vervelende gevolgen hebben. In dat geval moeten alle details van de echtscheiding namelijk worden uitgevochten voor de rechter. Hierdoor wordt het hele proces niet alleen duurder en langduriger, maar je verspilt ook zeker de enige hoop op een normale omgang met je partner. Misschien vind je dit niet zo boeiend, maar als je kinderen hebt, dan is het in het belang van die kinderen dat hun ouders in ieder geval normaal tegen elkaar kunnen doen.
“Een echtscheiding dwingt je om urenlang tijd door te brengen met iemand die je even niet kan luchten of zien.”
Reden genoeg dus om dit allemaal te willen voorkomen, en dat is waar een mediator om de hoek komt kijken. Het zal sowieso al helpen als er iemand anders aanwezig is bij de gesprekken dan alleen jullie twee, want de meeste mensen zullen zich toch iets meer inhouden als er iemand bij zit, onder andere uit schaamte. Hierdoor wordt de toon gemoedelijker, en is er een grotere kans dat je tot overeenstemming komt.
Bovendien heeft een mediator ook de expertise die nodig is om een gevoelige situatie te ontzenuwen. Als jullie over een pijnpuntje moeten onderhandelen, zal een mediator vaak precies weten welke vragen hij of zij wel of niet moet stellen om te voorkomen dat het uit de hand loopt, en wat hij of zij moet doen als koppels toch tegen elkaar beginnen te schreeuwen.
Dit alles zorgt ervoor dat jullie veel productievere gesprekken met elkaar kunnen hebben, en waarschijnlijk uiteindelijk tot een uitkomst kunnen komen waar jullie allebei vrede mee hebben. Er zullen altijd wel punten zijn die je net anders zou willen (want in een echtscheiding vindt iedereen dat hij gelijk heeft), maar je hebt in elk geval een vechtscheiding weten te voorkomen.
Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?
Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.
Reden 3: Een mediator weet precies wat er moet gebeuren
Zoals ik eerder al even benoemde, moet er een groot aantal beslissingen worden gemaakt als je wilt scheiden, van het verdelen van de inboedel tot het bepalen van alimentatie tot regelingen over eventuele kinderen. Het voelt alsof je over ieder aspect van je leven moet onderhandelen, en dat terwijl je waarschijnlijk emotioneel kwetsbaarder bent dan ooit tevoren. Dit kan leiden tot een heleboel stress.
“Een scheiding kan voelen alsof je in elkaar wordt getrapt en vervolgens zelf al het papierwerk van de politie moet invullen.”
Die stress kan een mediator je grotendeels uit handen nemen. Een mediator heeft al tientallen stellen geholpen met hun scheidingen, en weet dus precies waarover onderhandeld moet worden, en wat er allemaal exact moet worden geregeld en uitgezocht. Dit kan een heleboel rust in je hoofd geven, die je zeker op dit moment wel zal kunnen gebruiken.
Begrijp me niet verkeerd: jij en je partner zullen samen uit deze scheiding moeten zien te komen, en je zal dus wel gewoon zelf moeten onderhandelen met hem of haar over al deze onderwerpen. Een mediator helpt je echter wel om het overzicht te houden, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je iets belangrijks vergeet, en niet continu in je achterhoofd bezig hoeft te zijn met wat er verder nou ook alweer geregeld moet worden.
Reden 4: Je hebt meer keus wat betreft de details van je scheiding
Als een zaak voor de rechter moet worden uitgevochten, dan moet je elkaar op ieder punt bevechten, en is het nog maar de vraag wat de uitspraak van de rechter wordt. Bovendien zal er alleen over de essentiële punten een uitspraak worden gedaan, en zal er dus alleen een basale regeling bestaan tussen jou en je ex-partner.
Als je echter alle voorwaarden zelf onderhandelt, dan heb je veel meer keuzevrijheid wat betreft de invulling van je scheiding. Waar de rechter gewoon kijkt wie er gelijk heeft in welke situatie, kun je met je partner nog allerlei dingen uitruilen. Als jij bijvoorbeeld vindt dat je eigenlijk recht hebt op iets hogere alimentatie, maar dat graag inruilt om je kinderen vaker te kunnen zien, dan kun je dat gewoon afspreken.
“Niemand kan met zekerheid voorspellen wat een rechter je geeft, en als je het niet eens bent met de uitkomst, zul je bij je ex niet meer te hoeven aankloppen.”
Daarnaast is het op deze manier mogelijk om allerlei extra afspraken te maken, bovenop de afspraken die verplicht zijn, en deze op te nemen in een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant. Zo kun je bijvoorbeeld veel gedetailleerdere afspraken maken over de omgang met de kinderen, en elkaar hier ook wettelijk aan binden.
Uiteraard zou je kunnen proberen om dit zonder mediation te doen, maar aangezien het toch wel om heel erg belangrijke beslissingen gaat, en ik eerder al drie redenen heb gegeven waarom beslissingen die je met een mediator maakt betere, eerlijkere beslissingen zijn, snap je wel dat ik dat niet zou aanraden. Het punt van deze reden is dat onderhandelen altijd beter is, en aangezien ik je nooit zou aanraden om zonder mediation te onderhandelen, is ook dit een reden om een mediator in te schakelen.
Reden 5: Het is ook de moeite waard als je het maar gedeeltelijk eens wordt
Als je aan echtscheidingen denkt, denk je waarschijnlijk meteen in extremen. De meeste mensen kennen maar twee soorten scheidingen: de vechtscheiding, waarbij twee mensen jarenlang in conflict zijn met elkaar, en de vriendelijke scheiding, waarbij twee mensen alles beschaafd en als volwassenen uitpraten en zonder nare gevoelens uit elkaar gaan.
In werkelijkheid zijn er vooral veel scheidingen die ergens in het midden liggen. Het kan zijn dat je het over bepaalde punten eigenlijk allang eens bent, en dat er maar enkele punten zijn waar je niet uitkomt. Het goede nieuws is: dit kan gewoon. Je kan alleen afspraken over bepaalde punten, en de overgebleven punten overlaten aan de rechter.
“Zoals Voltaire ooit zei: het perfecte is de vijand van het goede.”
Veel mensen kiezen uiteindelijk niet voor mediation, omdat ze het idee hebben dat dat toch geen zin heeft. Ze denken dat ze er toch niet helemaal uit zullen komen, en dus maar beter gelijk naar de rechter kunnen gaan. Dit is dus niet waar. Een mediator zal ervoor zorgen dat je het op meer punten eens wordt, en dit is dus de moeite waard, ook als je het niet helemáál eens wordt. Je hebt dan minder om uit te vechten voor de rechter, en dus duurt het allemaal minder lang (en is minder vijandig).
Reden 6: Door mediation duurt het proces minder lang
Als er iets is wat twee ruziënde partners niet zijn, dan is het wel efficiënt. Het maken van afspraken is een proces waarbij een goede samenwerking vereist is, en twee mensen die elkaar niet kunnen luchten of zien, zijn over het algemeen niet de allerbeste samenwerkers. Zoals ik al eerder in dit artikel heb uitgelegd, kan een mediator hier erg effectief bij helpen.
Tot nu toe heb ik er vooral bij stilgestaan dat je met mediation over het algemeen een beter resultaat bereikt, maar wat ook wel het benoemen waard is, is dat het hele scheidingsproces op die manier ook een stuk sneller zal gaan. Sommige scheidingen kunnen jarenlang voortslepen, en met mediation kun je dit voorkomen.
“Door een scheiding kan je jaren van je leven kwijt zijn aan iemand voor wie je niets meer voelt.”
Een scheiding is waarschijnlijk één van de vervelendste perioden in je leven, dus het is zonde om meer tijd aan zoiets te geven dan absoluut noodzakelijk. Als je dus zo snel mogelijk verder wilt met je leven, én alsnog een goed resultaat wil bereiken, dan is mediation je beste optie.
Reden 7: Door mediation is het contact na de scheiding beter
Eerder in dit artikel heb ik al benoemd dat een mediator ervoor kan zorgen dat de spanningen niet te hoog oplopen tijdens de gesprekken en onderhandelingen over de scheiding. Ik heb er vooral bij stilgestaan dat dit betekent dat er beter onderhandeld wordt, waardoor er een grotere kans is dat jullie tot een overeenkomst komen waar jullie je allebei in kunnen vinden.
Wat dit echter ook betekent, is dat jullie waarschijnlijk een betere verhouding tot elkaar kunnen houden dan wanneer jullie géén mediator hadden ingeschakeld. Doordat het minder vaak tot ruzie is gekomen, kunnen jullie je waarschijnlijk beter met elkaar verzoenen. Dit is hoe dan ook fijn, maar als er ook nog kinderen in het spel zijn, dan is dit essentieel.
“Er is voor een kind niets zo erg als een papa en een mama die elkaar haten.”
Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen
Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).
Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.
Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:
Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug: