17 Gouden Tips om je Relatie / Huwelijk te Redden en te Herstellen

Als je dit artikel leest zit je hoogstwaarschijnlijk in een relatie of huwelijk dat momenteel niet optimaal verloopt. Dat het stroef loopt kan een enorme wissel trekken op je gemoedstoestand. Als je het gevoel hebt dat er op (korte) termijn wel eens een scheiding of relatiebreuk zou kunnen plaatsvinden, dan ben je hier aan het goede adres.

Ik heb dit artikel namelijk geschreven om je van een groot aantal tips te voorzien om nou juist een dergelijke scheiding of relatiebreuk te voorkomen. Problemen lijken vaak onoplosbaar, maar het komt eigenlijk maar zelden voor dat een relatie echt onherstelbaar beschadigd is. Dus wil jij je huwelijk redden en weer gelukkig zijn met je partner? Lees dan snel mijn 17 gouden tips hieronder.

Deze gouden tips zijn gebaseerd op mijn jarenlange ervaring. Ik heb in de loop van de tijd al bijna 300 stellen weer bij elkaar kunnen brengen. Deze ervaringen wil ik graag met je delen. Daarom heb ik de meest effectieve tips op een rijtje gezet. Dus mocht je door een moeilijke periode gaan, lees mijn tips dan goed door. Ik ben ervan overtuigd dat je je relatie weer een positieve impuls kan geven!

Gouden tip #1: Benoem het probleem

Voordat je ook maar iets anders gaat doen, is het belangrijk dat jullie de problemen in jullie relatie benoemen. Dit kan confronterend en frustrerend zijn, maar het is wel een essentiële stap. Als je het namelijk niet eens bent over de aard van het probleem, zullen de ruzies en verwijten alleen maar verder oplopen en zullen jullie langs elkaar heen praten. Benoem dus ten eerste het probleem.

Soms is het best moeilijk om met elkaar in gesprek te komen. Lees je in dit artikel wat je moet doen als je (ex-)partner niet wilt praten.

Gouden tip #2: Wees open en eerlijk naar elkaar

Ook de tweede tip gaat over een zeer moeilijke, maar essentiële stap. Om serieus werk te maken van het redden van je relatie of huwelijk is het belangrijk om open en eerlijk te zijn naar je partner. Vaak is een gebrek aan vertrouwen dé reden dat de relatie zich op een dieptepunt bevindt. Eerlijkheid duurt het langst, dus begin er nu alvast mee om je relatie te redden.

Gouden tip #3: Ga samen met je partner in relatietherapie

Zowel het benoemen van het probleem als het jezelf helemaal openstellen voor de ander is moeilijk. Het is daarom van harte aan te raden om waar nodig ondersteuning te zoeken om je relatie of huwelijk te redden. Voor veel stellen is het dan ook een goede optie om samen met de partner in relatietherapie te gaan. Toch zijn er ook een aantal concrete situaties waarin relatietherapie geen zin heeft.

Lees hier meer over wanneer relatietherapie geen zin heeft.

Gouden tip #4: Luister naar de wensen van je partner en speel daarop in

Een goed huwelijk of een goede relatie kan niet bestaan zonder goede communicatie. Waarschijnlijk communiceren jullie de laatste tijd minder met elkaar, of in ieder geval op onprettige manieren. Een goede, positieve communicatie is echter de sleutel naar het hart. Leer goed naar elkaar te luisteren en speel in op de wensen van je partner. Je partner zal dan ook meer naar jou gaan luisteren.

Gouden tip #5: Probeer acties en emoties van elkaar te scheiden

In een emotionele bui zeggen mensen vaak dingen die ze helemaal niet menen. Als het niet goed gaat binnen jullie relatie, lopen de emoties waarschijnlijk ook vaker hoog op. Om daadkrachtig je relatie te kunnen redden, is het daarom belangrijk om acties en emoties van elkaar te scheiden.

Dé manier om dit te doen is om geen beslissingen meer te nemen als je emotioneel bent.

Als je merkt dat je emotioneel bent, kun je hier – geheel in lijn met tip #2 – duidelijk aangeven dat je momenteel te emotioneel bent om verstandige beslissingen te nemen. Op een dergelijk moment adviseer ik je om je even terug te trekken. Wanneer je hevige emoties weer wat weggezakt zijn, kun je de draad weer oppakken.

Gouden tip #6: Gun elkaar tijd en ruimte

Wat veel mensen lastig vinden aan een relatie, is dat een relatie soms nogal beklemmend kan werken. En geloof me, zelfs als je al jarenlange ervaring hebt met relaties blijft dit moeilijk. Een veelgehoorde klacht is dat mensen niet het gevoel hebben dat ze nog zichzelf kunnen zijn binnen de relatie.

Hoewel dit erg vervelend is, is het een probleem wat zeker op te lossen is.

Als jij (of je partner) tegen dit probleem aanloopt, dan is het zaak om elkaar wat ruimte te gunnen. Door af en toe ook wat ‘me-time’ te pakken zit je lekkerder in je vel, waardoor je je relatie of huwelijk kan redden. Heeft je partner een gekke hobby hebben waar jij geen fan van bent? Gun je partner dan wel de ruimte deze toch uit te oefenen.

Gouden tip #7: Laat de ander zien dat je liefdevolle gevoelens koestert

Het mooiste in een relatie is dat je elkaar kunt overstelpen met liefdesverklaringen. Je kunt de ander echt het gevoel geven dat je het belangrijkste op de hele wereld voor diegene bent. Natuurlijk wordt niet elke dip in een relatie of huwelijk veroorzaakt wordt doordat mensen hun liefde te weinig uiten. Maar het is het een reden dat de relatie niet meer zo voelt zoals vroeger.

Daarnaast kan het uitblijven van liefdesverklaringen, romantische gestes en spontane romantische initiatieven ook een bijkomend gevolg zijn van je overige relatieproblemen. Probeer je partner daarom op regelmatige basis even in het zonnetje te zetten. Verras hem of haar met iets waarin je duidelijk maakt hoeveel je eigenlijk om je partner geeft. Zo kun je je huwelijk redden!

Gouden tip #8: Stel je vergevingsgezind op

Het maakt niet uit wat er gebeurd is tussen jullie. Als jij hebt besloten dat je verder wilt met je partner, dan zul je hem of haar moeten vergeven voor wat er voorgevallen is. Het maakt niet uit of het nu een hevige ruzie was of dat er daadwerkelijk overspel gepleegd is.

Alleen als jij je vergevingsgezind opstelt geef je de relatie met je partner nog een eerlijke kans.

Hoewel het soms best moeilijk kan zijn om iemand te vergeven, is het wel dé beste manier om een stap richting je partner te zetten. Zo laat je zien dat jij er in ieder geval alles aan wilt doen om van jullie relatie echt een succes te maken.

Gouden tip #9: Geef elkaar complimenten

In een van de vorige gouden tips heb ik het al gehad over het belang van elkaar verrassen met romantische gestes. Je kunt echter niet op theatrale wijze elke dag je partner de liefde verklaren. Dat zou op den duur raar en ongeloofwaardig overkomen. Daarom wil ik je adviseren om je partner regelmatig complimenten te geven, waarvoor maakt niet zoveel uit, als het complimenteus is.

Gouden tip #10: Stel jezelf kwetsbaar op

Alleen als je je kwetsbaar opstelt kun je goed over je gevoelens praten. Als je met je partner in gesprek gaat, gaat het namelijk niet alleen over jouw kant van het verhaal, maar ook over de kant van je partner. Wanneer je je kwetsbaar opstelt, is het voor je partner ook een teken dat jij bereid bent om samen aan een oplossing te werken.

Als je je niet kwetsbaar opstelt, kan dit gauw als nogal arrogant overkomen. Helaas heb ik dit de afgelopen jaren bij veel stellen mis zien gaan. Geloof me: wanneer partner A krijgt het idee dat partner B zich arrogant opstelt, dan ben je echt ver van huis. Het kost dan namelijk nog veel extra tijd om het nieuw ontstane probleem op te lossen en de relatie te redden.

Gouden tip #11: Doorbreuk de sleur

De zogenaamde ‘sleur’ is een van de redenen dat veel huwelijken en relaties op de klippen lopen. In het begin van je relatie ben je nog ontzettend verliefd en lijken de bomen tot in de hemel te groeien. Naarmate je langer een relatie hebt, verdwijnt het gevoel van verliefdheid: het gaat over op ‘houden van’.

Dit is voor veel mensen een echte uitdaging binnen de relatie.

Als jij en je partner zich momenteel in een dergelijke situatie bevinden, is het belangrijk om een keer iets nieuws te ondernemen. Hierdoor kan de dagelijkse sleur doorbroken worden. Ga bijvoorbeeld eens spontaan met elkaar op vakantie of pak eens uit met een romantisch diner, zonder dat je partner het van tevoren weet.

Gouden tip #12: Maak van de missie je relatie te redden echt je topprioriteit

Als je iets echt belangrijk vindt, zul je er prioriteit aan moeten geven. Tegenwoordig heeft iedereen een bomvolle agenda. Daardoor is het verleidelijk om zaken die geen exacte deadline hebben maar op de lange baan te schuiven. De problemen tussen jou en je partner spelen echter nu. Daarom moet je ruimte en tijd maken om dit zo snel mogelijk op te pakken en te werken aan een oplossing.

Gouden tip #13: Focus vooral op de positieve aspecten in jullie relatie

Er is een reden dat jullie bij elkaar zijn. Waarschijnlijk vinden jullie elkaar echt helemaal het einde. Het is belangrijk dit vaak tegen elkaar te zeggen en als je het met je partner (of met anderen) over jullie relatie hebt, dit vaak te benadrukken. Mensen hebben namelijk nogal de neiging zich vooral op het negatieve te focussen, terwijl er, zelfs als je ruzie hebt, vaak nog enorm veel leuke aspecten zijn.

Gouden tip #14: Kom in beweging!

Als je relatie of huwelijk op het punt staat om verbroken te worden, dan heb je waarschijnlijk te maken met een verhoogd stressniveau. Het meest effectieve middel om weer van je stress af te komen is sporten. Tijdens het sporten kun je je hoofd leeg maken. Daarnaast maak je tijdens het sporten ook nog eens stofjes aan die ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt: twee vliegen in één klap!

Gouden tip #15: Zoek fysiek contact met je partner

Het aanraken van je partner kan een hele hoop positieve dingen teweegbrengen. Ten eerste is het aanraken van je partner een vorm van affectie. Daarnaast heeft een aanraking nog de volgende voordelen:

  • Een aanraking zegt vaak meer dan duizend woorden
  • Aanraking kan je partner in één keer kalmeren
  • Aanrakingen zorgen ervoor dat er gelukshormonen aangemaakt worden

Gouden tip #16: Laat je eigen trots geen obstakel zijn voor een oplossing van jullie problemen

Zoals ik hierboven al eerder heb aangegeven is het belangrijk dat je je kwetsbaar opstelt. Dat betekent niet dat je je als een softie moet gedragen. Maar het is wel van belang dat je je eigen trots opzij weet te zetten om de relatie of het huwelijk te redden. Veel mensen vinden het lastig om hun trots opzij te zetten, maar dat is juist een teken van enorme sterkte, niet van zwakte.

Gouden tip #17: Leer van jezelf te houden

Tot slot wil ik je nog op het hart drukken dat iedere poging om je relatie of huwelijk te redden tevergeefs zal zijn als je niet eerst leert om van jezelf te houden. Knoop het goed in je oren: je mag er zijn, je hebt niet voor niets een partner die je leuk vindt.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

1 Reactie op "17 Gouden Tips om je Relatie / Huwelijk te Redden en te Herstellen"

  1. Katrien says:

    ben benieuwd

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *