Kan Relatietherapie je Helpen om je Ex Terug te Krijgen? + 5 Tips

Een relatietherapie kan je helpen je relatie weer vlot te trekken als deze in zwaar vaarwater terechtgekomen is. Het is echter belangrijk om je te beseffen dat relatietherapie slechts een hulpmiddel is. Relatietherapie is dus niet dé oplossing voor je relatieproblemen. Dé oplossing ben jij namelijk zelf: jij bent diegene die hard aan de slag moet om je problemen op te lossen.

Zeker als het gaat om het terugkrijgen van je ex, dan zou relatietherapie wel eens het juiste middel kunnen zijn. In dit artikel beschrijf ik wanneer een relatietherapie wel of niet werkt en welke verschillende vormen van therapie er zijn. Daarnaast geef ik 5 gouden tips om je ex terug te krijgen met behulp van therapie.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wanneer een relatietherapie wel of niet werkt

Wil je succesvol aan de slag wilt gaan met relatietherapie om je ex terug te krijgen? Dan is het als eerste cruciaal dat je ook daadwerkelijk, diep vanbinnen, keihard wilt werken aan het probleem. Je moet het probleem dat is ontstaan binnen je relatie niet alleen onder ogen zien. Je moet het ook met twee handen willen aangrijpen en willen oplossen.

Daarbij is het belangrijk om vooral kritisch naar jezelf te kijken. Het is te makkelijk om de schuld voor de problemen in je relatie altijd maar bij iemand anders neer te leggen. Een relatietherapie biedt verschillende hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen in het oplossen van de problemen.

Waarin kan een relatietherapie dan ondersteuning bieden? Een relatietherapie kan op de volgende punten heel waardevol zijn:

  • Een relatietherapie leert je goed naar jezelf te kijken. Problemen ontstaan nooit spontaan. Veel relatieproblemen vinden hun oorsprong in de opvoeding van diegene die te maken heeft met relatieproblemen. Als jij je eigen problemen nog niet kent of niet wilt onderkennen, dan kan een gesprek met een relatietherapeut daarbij helpen.
  • Een relatietherapie dwingt jou en je partner ertoe om open en eerlijk met elkaar te communiceren. In de hectiek van alledag nemen veel mensen met relatieproblemen vaak niet de tijd en moeite om echt eens te gaan zitten, elkaar diep in de ogen te kijken en te praten over de problemen. Een relatietherapie is daarvoor een geschikte setting.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Wanneer relatietherapie niet werkt

Er zijn echter ook situaties waarin een relatietherapie eigenlijk nauwelijks effect zal hebben. In veel relaties ontstaan problemen omdat partners denken dat er bijvoorbeeld minder liefde of genegenheid is dan voorheen. Als je te lang met dit gevoel blijft rondlopen, zullen de problemen alleen maar groter worden.

Als je wilt dat een relatietherapie effect heeft, begin er dan op tijd aan.

Ook onder de volgende omstandigheden heeft een relatietherapie eigenlijk nauwelijks effect:

  • Wanneer er sprake is van een gewelddadige relatie. Een gewelddadige relatie is geen liefdesrelatie. Het heeft dan ook geen zin om in therapie te gaan. Als er sprake is van een gewelddadige relatie is er maar één ding wat je zou moeten doen: een einde maken aan de relatie. Overigens is het wel aan te raden om daarna hulp te zoeken om dit te verwerken.
  • Wanneer je ervan overtuigd bent dat de relatie niet meer te redden is. Misschien heeft een van jullie de rotsvaste overtuiging dat de relatie niet meer te redden valt. Dan heeft het ook absoluut geen zin om nog te beginnen aan een relatietherapie. Een relatietherapie werkt namelijk alleen als beide partijen hard werken aan een oplossing.
  • Een relatietherapie heeft ook geen zin als een van beide partners niet serieus aan de slag gaat met de relatietherapie. Als er niet evenveel inzet is van beide partners, dan zal de relatietherapie ook nooit succes kunnen hebben.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat een relatietherapeut maar beperkt verstand heeft van het terugwinnen van je ex. Een relatietherapeut werkt namelijk bijna uitsluitend met mensen die nog een relatie hebben. Waarom een relatietherapeut toch resultaten kan behalen als het gaat om het terugveroveren van je ex, komt naar hieronder naar voren.

Wil je nog meer te weten komen over wanneer een relatietherapie niet werkt? Lees dan dit artikel.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wat zijn de verschillende vormen van relatietherapie?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er veel verschillende vormen van relatietherapie. Ik behandel in dit artikel de vormen van relatietherapie die het beste werken als jij wilt proberen je ex weer terug te krijgen.

Voordat ik drie verschillende vormen van relatietherapie uiteenzet, wil ik nog één onderscheid duidelijk maken. Er zijn relatietherapieën die je als koppel doorloopt (met twee (ex)-geliefden en een therapeut), en er zijn zelftherapieën. Als je je ex wilt terugwinnen, zul je meestal gebruik maken van een zelftherapie.

Dat je als het om je ex gaat meestal kiest voor een zelftherapie heeft een aantal verschillende redenen. Er is een heel erg grote kans dat je ex niet openstaat voor gezamenlijke therapie. Bijvoorbeeld omdat ze je op dit moment even liever niet wil zien omdat het emotioneel nog heel veel pijn doet dat de relatie ten einde is.

Maar misschien komt het ook doordat je ex op dit moment een relatie met iemand anders heeft.

Daarnaast is het voor jezelf ook niet altijd verstandig om meteen in te zetten op gezamenlijke therapie. Niet alleen je ex kan een gebroken hart hebben, misschien loop je er zelf ook mee rond. Daarnaast is het heel belangrijk om je te realiseren dat je alleen van iemand kunt houden als je van jezelf houdt. In die situatie kan zelftherapie erg behulpzaam zijn.

Hieronder heb ik drie verschillende vormen van relatietherapie beschreven. Uit ervaring kan ik vertellen dat deze therapieën me enorm veel resultaat opgeleverd hebben.

Drie soorten relatietherapie

Relatietherapie #1: Gestalttherapie

Gestalttherapie is een variant binnen de psychotherapie. Bij deze therapie ga je echt in op de vraag hoe jij persoonlijk tegen je relatieproblemen aankijkt en hoe deze bij je binnenkomen. Daarnaast is er veel aandacht voor welke effecten de problemen opleveren in je dagelijks leven.

Deze therapie is erg geschikt bewustwording te creëren. Een Gestalttherapie kan namelijk een heel goed de échte problemen met je partner inzichtelijk maken. Als je je eenmaal bewust bent van die problemen kun je eventueel met je ex aan deze problemen gaan werken. Het allerbelangrijkste is dat je je eerst bewust wordt van wat het probleem nu eigenlijk precies behelst.

Relatietherapie #2: Emotionally Focused Therapy (EFT)

In de Emotionally Focused Therapy staat de emotionele band tussen jou en je ex centraal. Het uitgangspunt van deze therapie is dat een grotere verbondenheid met je partner, ook zal leiden tot een betere relatie met je partner. Hoewel het meestal door stelletjes wordt gedaan, zou ik deze vorm van therapie zeker ook je ex en jou aanraden.

Het mooie aan een EFT-therapie is dat deze enorm gestructureerd vormgegeven zijn. Eigenlijk zijn er drie verschillende fases te onderscheiden in een EFT:

  • Fase 1: De twee deelnemers vergaren inzicht in de patronen die naar voren komen in de relatie. Zodra je de patronen hebt leren herkennen, zal er ook aan gewerkt worden dat je deze patronen niet alleen maar herkend, maar ook daadwerkelijk leert begrijpen.
  • Fase 2: In de tweede fase word je geconfronteerd met de angsten, maar tegelijkertijd ook de behoeften van de ander. Dit vindt alles plaats in het kader van de patronen die je in de eerste hebt leren herkennen.
  • Fase 3: In de derde fase leer je daadwerkelijk uit je eigen patronen te stappen. Alleen als je uit je oude patronen stapt kun je daadwerkelijk ook om hulp en steun vragen. En alleen diegene die om hulp en steun vraagt, zal ook op begrip kunnen rekenen vanuit de ander.

EFT kan best een heftige therapie zijn. Maar als jij en je ex écht willen werken aan het herstellen van jullie relatie, dan is EFT daarvoor wel misschien precies het juiste!

Relatietherapie #3: Haptotherapie

Bij de derde en laatste therapie die ik hier onder de loep zal nemen, staan gevoelens ook centraal. Bij een haptotherapie leer je om je gedachten en je gevoelens weer in evenwicht te brengen. Uitgangspunt hierbij is dat als jij anders met jezelf en je omgeving (en je ex) om zult gaan, je weer kunt leren liefhebben.

En alleen als jij jezelf weer kunt leren liefhebben, kun je je hart openen voor iemand anders. Dit is de basis voor het opnieuw opbloeien van liefde tussen jou en je ex. Tijdens deze therapie worden er door de therapeut verschillende oefeningen aangereikt. Deze zijn uit de praktijk van relatieproblemen gegrepen, om deze na te bootsen, jullie problemen te herkennen en hier dan naar te handelen.

5 gouden tips om je ex terug te krijgen met behulp van relatietherapie

Hieronder heb ik een vijftal gouden tips op een rijtje gezet. Relatietherapie kan namelijk een erg goed hulpmiddel zijn om je ex terug te krijgen. Een dergelijke therapie zal echter alleen enig effect sorteren als je deze tips in je achterhoofd houdt.

Tip #1: Neem de tijd en kies de juiste therapie

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het cruciaal om de juiste therapie te kiezen. Als jij je ex wilt terugveroveren kun je beter wat extra tijd nemen en de verschillende opties tegen elkaar afwegen. Dit is beter dan dat je je meteen in de therapie stort die als eerste op je pad komt.

Geduld is een schone zaak, het repareren van de relatie met je ex ook.

Tip #2: Luister goed naar je ex

De relatietherapie kan alleen succesvol zijn als jij en je ex zich allebei volledig scharen achter hetzelfde doel. Jij wilt deze relatie repareren, maar voordat je aan de therapie begint is het goed om ook even goed bij je ex te inventariseren hoe die daarover denkt. Dit kan heel moeilijk zijn. Het gebrek aan naar elkaar luisteren is immers een van de redenen dat relaties vaak stuklopen.

Tip #3: Werk eerst aan jezelf, alvorens samen in therapie te gaan

Als je de relatietherapie wilt laten slagen en je ex weer in je armen wilt sluiten, kun je voor de therapie begint alvast aan jezelf werken. Mocht je ex niet met je in therapie willen, dan doe je er goed aan om nadat je eerst aan jezelf gewerkt hebt, een zelftherapie te beginnen.

Tip #4: Wees eerlijk tegen jezelf

De vierde gouden tip is dat je eerlijk tegen jezelf moet zijn. Stel jezelf dus de vraag hoe graag jij dit eigenlijk wilt. Ben jij voor de volle honderd procent gemotiveerd om je doel te bereiken? Durf je je kwetsbaar op te stellen? Probeer eerst antwoord te krijgen op deze vragen voordat je je op een relatietherapie stort.

Tip #5: Maak de relatietherapie echt prioriteit nummer 1 in je leven

Een relatietherapie kan zeer confronterend zijn. Daarnaast is het tijdrovend en kan het een mentale uitputtingsslag zijn. Je zult jezelf vaker dan eens tegenkomen in een relatietherapie. Daarom is het belangrijk dat je zowel qua tijd als aandacht ruimte maakt voor de relatietherapie. Maak van de relatietherapie de hoogste prioriteit in je leven, dat maakt de kans op slagen veel groter.

Welke vorm van relatietherapie je ook kiest, zorg ervoor dat je er ook echt de tijd en ruimte voor neemt. Het kan een hele investering zijn, maar de investering is elke cent waard als het de vruchten afwerpt waarnaar je op zoek bent.

Alle moeite die je erin gestoken hebt is het dubbel en dwars waard als jij je ex weer in je armen kunt sluiten.

Mocht je nog op zoek zijn naar andere manieren om je ex terug te winnen, dan raad ik je aan om deze infographic eens goed te bestuderen. Hierin staat beschreven welke fases je zoal zou kunnen doorlopen als jij je ex wilt terugwinnen.

Krijg de relatie waar je partner 100% toegewijd aan je is, zonder fricties of vervelende spanningen

Heb je relatie- of huwelijksproblemen? En staat je relatie op dit moment misschien wel op spanning?

Onderzoek wijst uit dat 78% van alle relaties wordt verbroken en 38,8% van alle huwelijken stuklopen. Dit zijn schokkende getallen.

Maar er is hoop… Ik heb namelijk een uitgebreid programma ontwikkeld om je te helpen om meer controle terug te winnen in je relatie.

Ontdek het nu:

Het Ideale Relatie Programma Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *