Ex Terug Als Je Teveel Drinkt?

Je relatie liep stuk omdat je teveel drinkt. Dat zegt zij, althans.

Heeft ze gelijk?

Lees hieronder hoe je achterhaalt of je teveel drinkt. Maar ook hoe je kan minderen.

En vooral hoe je je ex terugwint.

Wanneer is teveel te veel?

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Mannen drinken er graag eentje

Alcoholisme is een complexe problematiek die veel Nederlanders raakt. Zo drinkt ruim 1 op de 14 (7,3%) volwassen Nederlanders overmatig, terwijl 8,3% zware drinkers zijn.

In dit artikel richten we ons vooral tot mannen. Dat doen we met een reden. Uit de recente gezondheidsenquête blijkt dat mannen vaker overmatig drinken dan vrouwen (8,6% versus 6,0%) en veel meer vrouwen (53,2%) dan mannen (34,5%) geen alcohol of niet meer dan 1 glas per dag drinken.

Het zijn bovendien vaker mannen die in relatieproblemen terecht komen door overmatig alcoholgebruik. Terwijl vrouwen eerder alcohol en pillen combineren om om te gaan met relatieproblemen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Drink jij teveel?

Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar je kan daarop verschillende antwoorden formuleren.

Je kan drinken namelijk bekijken vanuit een gezondheidsperspectief, waarbij de Gezondheidsraad een veilige bovengrens vastlegt van hoeveel alcohol je dagelijks kan consumeren zonder de gezondheid te schaden.

Zo beveelt de Gezondheidsraad aan om maximaal 1 glas per dag te drinken. Wie meer drinkt loopt verhoogde gezondheidsrisico’s zoals verminderde weerstand, hoger risico op kanker, hartaandoeningen, diabetes, leveraandoeningen enzovoort.

Daarnaast onderscheid de Gezondheidsraad:

  • Overmatig drinken: meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week
  • Zwaar drinken: één keer per week of vaker minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag

Dergelijke indeling heeft het over hoeveel alcohol je in principe maximaal kan innemen om gezondheidsrisico’s te vermijden. Maar het zegt niet zo veel over het hebben van alcoholproblemen of verslaving.

Problematisch drinkgedrag nagaan met de CAGE vragenlijst

Hoe weet je nou precies of je teveel drinkt? Beantwoord de vragen van de CAGE of MOMO vragenlijst. Je kan dezelfde vragenlijst ook gebruiken voor andere geestverruimende producten (soft of hard drugs, medicijnen).

Als je ‘ja’ antwoordde op één van bovenstaande vragen, dan is dit voer tot nadenken. Je kan alvast stellen dat jouw alcoholgebruik problematisch is.

Alcohol verslaving

Wil je daarnaast weten of je verslaafd bent?

Wat zie je eerst? De knappe vrouw of de drank?

 

Alcoholverslaving kenmerkt zich door:

  • Frequent drinken en verlangen naar drank (craving).
  • Controleverlies over drinken. Het valt je moeilijk om de start, de beëindiging van het drinken en de gebruikte hoeveelheden in de hand te houden. Je drinkt vaker, langer en meer dan voorheen gepland.
  • Impact op verschillende vlakken. Je verwaarloost andere activiteiten en interesses. Je tijd en energie gaat naar het aankopen van drank, drinken en recupereren. Je blijft drinken ondanks lichamelijke en psychische schade, alsook de impact van het gebruik op verschillende levensdomeinen (werk, relatie, vrije tijd).
  • Tolerantie of gewenning. Je hebt steeds meer drank of sterkere drank nodig om eenzelfde effect te bekomen.
  • Onthoudingsverschijnselen. Vermindering of stop lokt onthoudingsverschijnselen uit.

Alcohol en relaties, een slechte combinatie

Je merkte waarschijnlijk al dat de liefde en te veel drinken geen goede combinatie is.

Een glaasje samen voor de gezelligheid is absoluut geen probleem. Regelmatig te veel drinken is dat wel, want overmatig alcoholgebruik draagt bij tot:

  • Verminderde remmingen: Als je drinkt vallen je remmingen weg. Je doet en zegt maar zonder veel nadenken. Wat je normaal voorzichtig of beleefd zou formuleren floept er nu rauw en ongekuist uit. Hierdoor kan je de ander emotioneel of fysiek kwetsen. En krijg je vaker ruzie.
  • Hoogoplopende emoties. Alcohol versterkt emoties. Je ervaart daardoor meer emotionaliteit en agressie bij het ruziemaken. Je verliest makkelijk controle over je gevoelens, gedachten en gedrag, ook al maak je jezelf wijs dat het perfect aanvaardbaar is. Daarnaast zie je dingen enkel door een duistere bril.
  • Verlies van respect. Als je je teveel laat gaan, heeft dit ernstige gevolgen voor hoe je partner jou ziet. Bovendien stel je je partner of gezin regelmatig teleurstel omdat je dronken bent of met een kater worstelt, waardoor zij je minder respecteren. Dit geeft op zijn beurt meer aanleiding tot conflict en irritaties.
  • Stemmingswisselingen. Je bent nors en kortaf wanneer je verlangt naar drank of een kater hebt. En uitbundig en uitgesproken wanneer je drinkt. Het is geen pretje voor je gezinsleden om met dergelijke stemmingswisselingen om te gaan en nooit zekerheid te hebben over hoe ze jou zullen aantreffen. Ooit al iemand horen zeggen dat je persoonlijkheid verandert als je drinkt? Drank kan een echte duivel zijn die moeilijk te bezweren valt eens hij bij je binnen kwam. Daarnaast zorgt frequent alcoholgebruik voor een onevenwicht in je neurotransmitters, wat op lange termijn tot depressie leidt.
  • Negatief patroon. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht van negatieve communicatie, afstandelijkheid, onbegrip, en conflict met je partner. Deze negatieve gevoelens verhogen je verlangen naar een opkikkertje. De alcohol drijft een wig tussen jullie. Je partner probeerde dit misschien al eerder te bespreken, maar het drong niet tot je door of je voelde je aangevallen. Of je hoorde haar wel en beloofde beterschap maar moest aan den lijve ondervinden dat het niet zo makkelijk gaat.
  • Voor wie er niet in slaagt de negatieve spiraal van alcohol problemen te doorbreken, vormen deze vaak de oorzaak van de relatiebreuk.

Ex terug met of zonder alcohol?

Een sterk signaal

Stelde jouw vrouw/ je vriendin jou een ultimatum? Stoppen met drinken of zij zet de relatie stop? Of was het minder extreem: drastisch minderen met drinken of ze zet jou aan de deur?

Het is alvast een sterk signaal dat jouw alcoholgebruik overmatig is. En dat verandering nodig is.

De relatie stopzetten, of daarmee dreigen, doe je immers niet zo maar.

Wat was jouw reactie hierop? En dan doelen we eerder op wat jij vanbinnen voelde. Reageerde je huiverig? Vervulde het idee van een alcoholstop jou met afkeer en weerzin? Maakte het jou boos, defensief? Of net heel triest? Deze emotionele geladenheid toont dat alcohol je veel meer in haar grip heeft dan gewenst.

Hoe krijg je haar terug?

  • De eerste stap naar hereniging met je partner bestaat uit het horen en erkennen van haar klacht. Dit is vaak een noodkreet bij een probleem waar zij zich compleet machteloos over voelt. Ze is enorm bezorgd over jou. Het gaat niet goed met je. Je hebt een probleem.
  • Probeer heel eerlijk met jezelf te zijn. En toe te geven dat je gedrag uit de hand gelopen is. Je probleem en gebruik minimaliseren, ontkennen, liegen tegen jezelf en anderen, stiekem wel drinken, beloftes verbreken horen allemaal bij ernstige alcoholproblemen en verslaving.
  • Aanvaarden dat jij effectief een probleem hebt met alcohol, iets dat sterker is dan jezelf, en buiten jouw controle, valt meestal erg zwaar. Maar het is het nulpunt van waaruit verandering en verbetering mogelijk is.
  • De meeste mensen met een ernstig alcoholprobleem hebben een tijdlang begeleiding nodig om te kunnen stoppen met drinken. Je kan informatie vinden online over de beste hulp (korte of lange ontwenningsopname in een algemeen ziekenhuis of gespecialiseerd centrum, begeleiding door huisarts, psycholoog of psychiater) of dit met je huisarts bespreken.
  • Eén van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat je alcoholprobleem een probleem is dat je moet aanpakken, vooral als je je ex terug wil en wil houden.

Vertrouwen herstellen

In de aanloop van jullie relatiebreuk gebeurde heel wat. Jij dronk teveel, ondanks haar vraag te minderen. Er was vaak ruzie over drinken, kleine irritaties werden uitvergroot door alcohol, enz. Je beloofde haar te veranderen, en meende dat ook oprecht. Maar voor je het wist zat je weer aan de fles. Op automatische piloot. Zonder er erg in te hebben.

Zij kan jou niet meer geloven, na de leugens, loze beloftes, en geheimdoenerij.

Dit vertrouwen herstellen vraagt tijd. Het is pas als je ex keer op keer merkt dat het nu wel goed met je gaat, dat jouw woord nu wel iets waard is, dat je ondanks alles wat tegengaat toch volhoudt, dat ze je terug kan leren vertrouwen.

Hoe veranderen?

Zoek hulp terwijl het probleem nog hanteerbaar is. Hoe sneller je erbij bent, hoe makkelijker je er beheer over krijgt.

Onthou ook dat ‘ontkenning‘ aan de kern ligt van elk probleem met middelen. Je geest en lichaam beginnen te hunkeren naar een drankje, net eentje, en halen de hele trukendoos boven om je ervan te overtuigen dat jouw gedrag geen enkel probleem is. Het is zo moeilijk om te erkennen dat jij niet langer degene bent die beslist. Je bent de controle kwijt. Geen wonder dus dat ongeveer 50% van de mannen met verslaving geen behandeling zoeken.

We gaan er geen doekjes om winden. Voor de meeste alcoholisten is herstel een langdurig proces met ups en downs, vallen en opstaan, herval en terugval. Blijvende motivatie vinden om de nodige gedragsveranderingen te maken is daarbij cruciaal. Daarnaast zal je ook nieuwe gezondere coping vaardigheden moeten aanleren. Alsook aanpassingen maken in je leven die een gezondere levensstijl ondersteunen.

Het is niet makkelijk, maar het is doenbaar. Hulp is beschikbaar. Zelfs online.

Tot slot

Jouw ex gaf jou een heel sterk signaal dat ze bezorgd is over jouw gezondheid en genoeg heeft van de verhalen en verschoningen waarom je teveel drinkt.

Vooraleer je kan overwegen haar terug te winnen zal je in alle eerlijkheid naar jouw drinkgedrag moeten kijken en erkennen dat je een probleem hebt. Aarzel niet om hierbij professionele hulp in te schakelen, zodat je sneller vat krijgt op je alcoholprobleem.

Werk dus eerst aan jezelf en zet alles op alles om het drinken onder controle te krijgen. Pas als je een eind verder op het goede pad zit kan je terug contact opnemen met je ex en langzaamaan haar vertrouwen herwinnen.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Winnie Norval profielfoto

Winnie Norval

Winnie Norval is een digital nomad psycholoog. In 2000 studeerde ze af van de Universiteit van Gent als Master of Science in de Klinische Psychologie. Winnie helpt mensen graag bij het verwerken of herstellen van een relatiebreuk of scheiding.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *