Hoe Positieve Psychologie Helpt Om Je Ex Terug Te Winnen

Op onze website gebruiken we verschillende psychologische principes om jou te ondersteunen jouw ex terug te winnen. Daarbij mag de positieve psychologie, de leer van wat gelukkig en gezond maakt, alleszins niet achterblijven.

Ontdek wat het inhoudt en wanneer het nuttig is.

Wat is positieve psychologie?

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Van geestesziektes naar mentale gezondheid

Psychologie is de discipline die zich toelegt op het begrijpen van onze innerlijke wereld. Daarmee bedoelen we je gedachten, gevoelens en gedrag. Maar ook wat een persoon uniek maakt, diens karakter, wat iemand drijft en motiveert. En hoe we ons gedragen in groep of onder druk.

In de beginjaren van de psychologie viel de klemtoon vooral op het begrijpen van wat mis kan lopen, met als doel de zogenaamde geestesziekten en psychiatrische stoornissen beter te kunnen behandelen.

In de jaren ’80 kwam vrij veel kritiek op de klinische benadering, gezien een overmatige focus op stoornissen ten koste ging van aandacht voor de positieve dimensie in een mensenleven. Zo wisten we immers nog bitter weinig over wat een mens gelukkig maakt, goed in zijn vel doet zitten, laat terugveren bij tegenslag (veerkracht), herstellen van ernstige trauma’s, en doorgroeien na negatieve ervaringen.

En net daaruit werd de positieve psychologie geboren. Positieve psychologie bestudeert wat mensen doet openbloeien en optimaal functioneren.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Typische positieve psychologie opdrachten

Natuurlijk kan er heel wat geschreven worden over positieve psychologie en haar voordelen, maar dat gaat het doel van het artikel te buiten.

Wel noemen we enkele heel typische oefeningen op, zodat je je kan voorstellen waarover we het concreet hebben:

Sterkte benadering

Is het glas half vol of half leeg? Dit is een discussie die heel lang kan aanhouden en niemand gelukkig maakt. Net zoals het eindeloos analyseren van karaktereigenschappen en onvolmaaktheden best wel vermoeiend is.

Een betere oplossing bestaat erin om te kijken naar wat wel goed gaat, wat wel al lukt en dat te gebruiken als bouwstenen voor je verdere ontwikkeling.

Zo kan je kijken naar sterktes in je eigen karakter, dat van je partner, of binnen jullie relatie. Extra inzetten op die sterktes, beurt je op en geeft energie. Energie die je kan gebruiken bij het aanpakken van jullie problemen.

Positief denken, optimisme

Niet iedereen is een geboren optimist, maar je kan wel aanleren om positiever te denken.

Als jij typisch last hebt van negatieve gedachten, al gauw een negatief oordeel klaar hebt, of een reden ziet waarom het slecht gaat aflopen, dan zal het veranderen van jouw mindset hier sterk bij helpen.

Positiever denken beschermt tegen depressie en verbetert de kwaliteit van de interactie en dus relatie.

Je kan optimisme oefenen door elke dag 3 positieve dingen te noteren, overmatig negatieve gedachten stop te zetten en herformuleren, en jouw manier van successen en tegenslagen te verklaren bij te sturen.

Vergeving

Het belang van vergeving voor jezelf, je ex en de relatie lichtten we reeds toe in een vorig artikel. Het betreft een bewuste beslissing om de negatieve gevoelens verbonden aan bepaalde gebeurtenissen los te laten en op die manier ruimte te creëren voor nieuwe, positieve dingen.

Dankbaarheid

Vanuit de Oosterse filosofie leerden we dat dankbaarheid beoefenen niet enkel goed is voor jouw welbevinden en geluksgevoel maar ook voor jouw fysieke en sociale gezondheid.

Aandacht schenken aan al het goede in je leven, en dat niet als vanzelfsprekend beschouwen, maar wel als een geschenk vanuit het universum doet die kleine goede dingen sterker meetellen.

In een relatie zal dankbaarheid tonen aan je partner ervoor zorgen dat zij zich meer gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Net zoals een complimentje geven. Probeer heel specifiek te zijn in het benoemen van de eigenschappen waarvoor je dankbaar bent.

Ook blijkt uit onderzoek dat hoe meer dankbaarheid we uiten naar onze partner hoe meer die eigenschappen waarvoor we dankbaar zijn ons opvallen, en hoe meer we ervan kunnen genieten en voordeel uithalen. Een win-win verhaal dus.

Typische oefeningen bestaan uit een dankbaarheidsbrief schrijven en voorlezen. Of iedere dag 3 dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent.

Mededogen, Compassie

Op een zorgzame, liefhebbende, begrijpende manier met jezelf en je partner omgaan verhoogt de slaagkans van de relatie.

Tijd vrijmaken om echt naar elkaar te luisteren (lettende op verbale en nonverbale communicatie), elkaar de ruimte laten om kwetsbaar te zijn en dichter naar elkaar toe te groeien, passen hier ook onder.

Betekenis en waarden

Nadenken over de diepere betekenis van het leven, en welke waarden jullie belangrijk vinden voor jezelf, je partner en de relatie verdiepen de levenskwaliteit. Waarden geven richting aan je leven. Gedeelde waarden doet jullie samen sterk staan.

Positieve communicatie

In een relatie is het uiterst belangrijk om op een duidelijke, zorgzame, en positieve manier met elkaar te communiceren, om dingen door te praten.

Je gebruikt daarvoor ‘ik’ boodschappen die specifiek en herkenbaar zijn, waarbij het duidelijk is dat je vanuit jouw eigen perspectief en ervaring spreekt in plaats van een oordeel te vellen, of je boven de ander te stellen. Je blijft weg van beschuldigen, bekritiseren en veralgemenen.

Geef regelmatig oprechte complimenten aan elkaar.

Positieve emoties cultiveren

Positieve gevoelens, zoals pret, hoop, blijheid, zijn anders dan genot. Genot is vaker gekoppeld aan een specifieke sensatie of een gevoel van het moment. Terwijl positieve emoties een verbredend effect hebben, zoals een warme golf die ons openstelt voor andere dingen rond ons.

Om dat goed gevoel van positiviteit uit te breiden kan je actief dingen inplannen die jou een goed gevoel geven. Bijvoorbeeld de dag samen beginnen met een ochtendwandeling of afsluiten met een bubbelbad.

Zelfs als je er niet veel zin in hebt, zal je merken dat als je doet net alsof je er wel zin in hebt, dat al voor die positieve ommezwaai in je gevoel zorgt. Op die manier laat je de positieve stemming binnen je relatie en leven groeien.

Vaak beschouwen we emoties als iets dat er is, maar eigenlijk kan je best zelf veel bepalen aan hoe je erbij zit!

Koester positieve ervaringen

Bouw samen prettige herinneringen op. Doe leuke dingen samen. Waardeer elkaars gezelschap. Laat je niet afleiden door stress en zorgen.

Mensen hebben immers vaak de neiging om wat ons oprecht tevreden en gelukkig maakt slechts een halve seconde te laten zijn, vooraleer we alweer de volgende uitdaging achterna hollen. Neem dus voldoende pauze om van de leuke dingen in jullie samenzijn te proeven.

Benoem de dingen die goed zijn. Bijvoorbeeld hoe lekker het eten is op de date, hoe leuk je partner eruit ziet, hoe netjes verzorgd het restaurant is, … Als je partner goed nieuws deelt, stel extra vragen om de overwinning iets langer te laten voortduren.

Mindfulness

Westerlingen zijn in het dagelijks leven snel afgeleid door alle drukte om zich heen. Vaak pieker je over de toekomst of rouw je om het verleden. Het valt je misschien, net zoals zovelen, moeilijk om in het hier en nu te blijven.

Mindfulness helpt hierbij. Het wil zeggen dat je oordeelvrij aanwezig blijft bij wat je op dat moment aan het doen bent. Of het nu de vaat wassen, wandelen of eten betreft.

In een relatie betekent het dat je de tijd neemt om samen in het moment te blijven, zonder je gedachten te laten wegdrijven naar het verleden of de toekomst. Je gaat op in de ervaring, mild observerend, zonder oordeel te vellen.

Het nut van positieve psychologie in het terugwinnen van je ex

Hoe kan je positieve psychologie dan toepassen om je ex terug te winnen? Eigenlijk verdient positieve psychologie een plaatsje in elke fase van jouw herstel-, veroverings- en toekomstig proces.

Zelf heropbouwen

De positieve psychologie opdrachten van hierboven kunnen jou ondersteunen net nadat het uitging.

Het voorkomt dat je al te diep wegzakt in negatieve gedachten. Bovendien helpt het je bouwen aan een sterker, zelfzeker zelfbeeld.

Het maakt het ook makkelijker om de uitblusperiode te overbruggen en jezelf herop te bouwen.

Frisse aanpak

Tijdens het proces waarbij je jouw ex probeert terug te winnen biedt positieve psychologie alvast inspiratie om dingen op een andere manier aan te pakken.

Deze ogenschijnlijk kleine dingetjes communiceren wel op een subtiele manier aan je ex dat jij veranderd bent, dat je met meer hoop en energie de dingen aanpakt, dat jij bereid bent om meer te investeren in de relatie, en dat je je ex oprecht waardeert.

Betere relatie

Uit onderzoek blijkt verder dat positieve psychologie bijdraagt aan een betere relatie:

  • Verhoogd vertrouwen in de relatie
  • Meer zelfvertrouwen van beide partners
  • Sterkte en positiviteit van de liefdesband

Uit: Suzie Pawelski and James Pawelski “Happy Together: Using the Science of Positive Psychology to Build Love that Lasts”.

Daarnaast komt het ook ten gunste aan andere aspecten in het leven bij beide partners. Positieve psychologie bevordert:

  • Andere vriendschappen en sociale verbondenheid
  • Productiviteit en bevlogenheid op het werk
  • Focus en doelgerichtheid
  • Wens een gezonde levensstijl vast te houden
  • Meer beweging, gezond eten en algehele gezondheid

Tot slot

Een positieve mindset kan jou heel wat vooruit helpen in het leven:

Het kan jou helpen de relatiebreuk verwerken en jezelf heropbouwen. Het ondersteunt jou in je proces van relatieherstel en biedt inspiratie. Het laat je toe om samen een sterkere relatie uit te bouwen.

Die positieve mindset kan je oefenen met allerhande opdrachten uit de positieve psychologie: krachten inzetten op nieuwe manieren, optimisme, vergeving, dankbaarheid, en positieve emoties verbreden en mooie herinneringen koesteren.

Dat tovert alvast een glimlach op je gezicht.

 

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Winnie Norval profielfoto

Winnie Norval

Winnie Norval is een digital nomad psycholoog. In 2000 studeerde ze af van de Universiteit van Gent als Master of Science in de Klinische Psychologie. Winnie helpt mensen graag bij het verwerken of herstellen van een relatiebreuk of scheiding.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *