Vergeten en Vergeven? Do’s And Don’ts bij Vertrouwensbreuk

Als je partner je vertrouwen schaadde of je bedroog met een ander, voel je je gekwetst, geshockeerd en zelfs fysiek ziek. Het laat je je partner en relatie in een ander licht zien, op zijn minst.

Liefst van al wil je het bedrog uitvegen en de draad terug oppikken. Je wil je ex best wel vergeven. Maar in de realiteit stel je vast dat je niet zomaar ‘zand erover’ kan gooien.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Wat is vergeving en waarom is het zo belangrijk?

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Vergeven betekent niet vergeten

Vergeving is een proces, bestaande uit een aantal mentale en emotionele stappen waarin je leert omgaan met wat je overkwam en een nieuwe realiteit aanvaardt. Het uit zich in welbepaalde daden.

Vergeven staat helemaal niet gelijk aan vergeten. Wat gebeurde maakt immers deel uit van jullie verhaal samen.

Daarnaast betekent vergeving niet dat jij de vertrouwensbreuk goedkeurt of oké vindt. Het houdt daarentegen wel in dat jij jezelf in een sterkere positie zet. Die jou in staat stelt om wat gebeurde te verwerken en in het verleden te laten. Daarnaast biedt je je ex een kans om te leren en te groeien uit diens fouten.

Het is dus niet iets dat zomaar gebeurt. Het betreft een bewuste actie die jij zelf onderneemt, met name om de pijn verbonden met een bepaalde gebeurtenis los te laten. Immers, emotionele pijn vervormt en verkleurt je persoonlijke geschiedenis. Bijgevolg is bijzonder belangrijk dat je het gebeurde kan plaatsen.

Het is jouw keuze om de macht die die ander persoon over je heeft om je te kwetsen alsook de emotionele pijn die bepaalde herinneringen bij je opwekken, los te laten. Je hoeft pijnlijke herinneringen niet keer op keer te herleven en daarmee groter, vreselijker en levendiger te maken. Je hebt reeds genoeg gehuild en geleden. Het is tijd om verder te leven en niet één of een paar negatieve ervaringen alles te laten verpesten.

Je kan ook kijken naar je eigen aandeel en daar zoveel mogelijk lessen uit te trekken. Stel je voor dat je te goedgelovig, te vertrouwend, te naïef was, of bepaalde alarmsignalen negeerde. Dan wil je dat in de toekomst liefst vermijden. Het gaat daarbij helemaal niet over de volledige schuld en verantwoordelijkheid opnemen en nog meer gaan lijden. Maar wel over breken met de slachtoffer rol en kiezen voor een nieuwe start.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Waarom is het belangrijk je ex te vergeven?

Vergeving is cruciaal om de relatie te herstellen. Zonder vergeving is geen gelijkwaardige relatie mogelijk. Het staat ook het noodzakelijke vertrouwen, dat een succes ingrediënt is in een gezonde relatie, in de weg.

Het is niet makkelijk om je ex opnieuw te vertrouwen na ontrouw. Vertrouwen moet immers verdiend of gewonnen worden. Maar als je kiest om de relatie een tweede kans te geven betekent dit dat je ervoor kiest om je partner opnieuw te leren vertrouwen. Je geeft hen en de relatie een eerlijke kans.

Je moet niet enkel je ex maar ook jezelf vergeven. Vaak zal iemand die zich machteloos voelt zichzelf de schuld geven. Maar dit is geen goede strategie. Jezelf de schuld geven of jezelf verantwoordelijk stellen voor de vertrouwensbreuk, plant een zaadje van twijfel, en klemt jou uiteindelijk vast in zelftwijfel.

Je ex vergeven is vooral een daad van zelfliefde en zelfzorg. Want een berg negatieve gevoelens meezeulen is uiterst slecht voor de gezondheid. Het betekent dat je alle pijnlijke en negatieve emoties los laat, zodat weer ruimte komt voor positiviteit.

Vergeving brengt ook een aanvaarding van je littekens met zich mee. Door de vertrouwensbreuk voel je je gebroken. Maar je herstelt heus wel, als je het toelaat. Ben je nog dezelfde als voorheen? Waarschijnlijk niet. Maar anders betekent helemaal niet slechter. Je hoeft er helemaal geen waarde oordeel (beter of slechter) aan vast te kleven. Je bent ietwat veranderd. En leerde vooral dingen bij over jezelf, die ander, relaties, het leven. Je bent dus wijzer en misschien groeide je ook.

Do’s om je ex te vergeven

Je begrijpt misschien wel dat het belangrijk is om je ex te vergeven, maar merkt dat het in het dagelijks leven toch niet erg vlot. Hieronder vind je een aantal dingen die je kan proberen:

Overweeg de reden achter de leugen of het bedrog

Was jouw eerste reflex dat je niet omgeeft met welke verschoning jouw partner aan komt zetten? Niks kan het gedrag en bedrog goedpraten. En daar heb je gelijk in.

Je zag een andere kant van je geliefde en bent diep ontgoocheld. Maar mensen doen dingen niet zonder reden. En al zeker niet wanneer het gaat over ontrouw. Lees er ons vorig artikel over mogelijke redenen van ontrouw op na.

Misschien kan je de ontrouw nog wel plaatsen, maar valt vooral het liegen je moeilijk. Echter ook liegen doe je niet zo maar. Vaak doet een liefhebbende partner dat enkel als die geen andere uitweg ziet.

Denk bijvoorbeeld aan liegen uit zelfbescherming, om familie te helpen, om jou te beschermen voor slecht nieuws, om slechte financiële beslissingen te verbergen. Of de leugens betroffen vooral één groot misverstand of berusten op miscommunicatie.

Het is begrijpelijk dat je geschokt bent en respect verloor voor je partner. Maar voor je eigen gemoedsrust en uit eerbied voor wat jullie ooit samen hadden, is het des te belangrijker de reden te achterhalen. Je beloofde immers er door dik en dun voor elkaar te zijn, in goede en slechte dagen. In een gezonde relatie durft iedere partner zijn kleinste kantjes en grootste, beschamende fouten te laten zien.

Onthoud wel dat luisteren naar de reden niet gelijk staat aan gedrag goedpraten.

Doorpraten

Eens je over de grootste shock, teleurstelling, pijn en verdriet heen bent kan je de toenaderingspogingen van je ex beantwoorden. Jullie gaan over een heleboel zaken moeten praten. Verlies je daarbij niet in de details van de kwetsuur. Uiteindelijk maakt het helemaal niet uit hoe alles precies gelopen is. Het belangrijkste punt is dat jullie beiden weer 100% voor jullie relatie kiezen en samen willen werken aan een betere toekomst.

Te bespreken zaken zijn:

  • Wat vinden we goed in onze relatie?
  • Wat willen we zeker behouden en versterken?
  • Welke zijn de minpunten? En hoe gaan we die samen aanpakken?
  • Wat heb jij nodig om je veilig, geborgen, geliefd te voelen? Wat kan je ex doen om ervoor te zorgen dat je die opnieuw leert vertrouwen?
  • Wat heeft je ex nodig om zich veilig, geborgen en geliefd te voelen?

Aanvaard pogingen tot herstel en goedmaken

Vertrouwen heropbouwen na een vertrouwensbreuk komt neer op de beslissing of je wraak wil of een relatie. Begin dus niet aan relatieherstel als je je ex nog niet kon vergeven. Een gezonde relatie heeft niks te maken met wraak nemen op elkaar of een competitie over wie de ander het meest kan kwetsen.

Je fouten en minpunten toegeven, het aanzien verliezen van je geliefde, zijn heel slecht voor je zelfvertrouwen. Zet je ex dus niet te lang vast in die positie, omdat je die ook wil laten lijden. Want dan maak je de kloof tussen jullie enkel groter.

Wijs hen ook niet te snel af als ze pogingen ondernemen om het goed te maken. Vergeven is een gestaag proces, juist, maar het is voor beiden belangrijk dat je herstelpogingen erkent en toelaat.

Onthoud ook dat voor de vertrouwensbreuk, het wel goed liep tussen jullie. Dat jouw ex een heel grote fout maakte, zich daarvan bewust is, en niks liever wil dan dit herstellen. En dat jouw ex voorheen wel te vertrouwen was.

Hernieuw de band

Leer elkaars liefdestaal beter kennen. Houden van, hoe toon jij dat? En hoe toont je ex dat?

En geef bewust aan die ander wat die nodig heeft om zich volledig geliefd, veilig en ondersteunt te voelen in de relatie.

Leg daarbij vooral de aandacht op een voorzichtige toekomst samen. Focus eerder op wat vooruit ligt in plaats van op voorbije fouten. Voer een eerlijk gesprek over hoe jullie samen verder gaan en hoe jullie het verleden achter jullie laten.

Hoe gaan jullie:

  • beter communiceren?
  • zorgen voor elkaar?
  • om met toekomstige verleidingen?
  • eerlijk en open met elkaar blijven?

Maak nieuwe herinneringen samen

De gevolgen van een vertrouwensbreuk zinderen lang na, en het is heel makkelijk om vast te raken in negatieve gevoelens, gedachten en wantrouwen.

Neem actief het roer in handen en maak plaats voor positieve dingen samen. Je wil daarbij niet doen alsof alles weer normaal is en niets aan de hand is. Wel wil je samen bouwen aan terug van elkaars gezelschap genieten. En leuke dingen samen doen die energie geven om verder te werken aan jullie relatie. Die positiviteit en onbezonnenheid zijn broodnodig om samen verder te kunnen.

Don’ts om je ex te vergeven

Haal geen oude koeien uit de gracht

Vermijd steeds terug te keren naar het voorval. Dit ondergraaft je pogingen om de relatie te herstellen. Immers, je partner beseft dat ongeacht zijn/ haar moeite of inspanningen je hem/ haar nooit meer zal vertrouwen.

Die ene misstap waarvoor die al geboet heeft en alles deed om het goed te maken wordt te pas en onpas naar diens hoofd geslingerd. Een redelijk hopeloze situatie dus, die niet vol te houden is. En enkel kan leiden tot een relatiebreuk.

Overmatig controleer- of nacheck gedrag

Ga niet constant checken of wat je partner zegt waar is. Bepaal of deze impuls van jou uit gaat (omdat je bijvoorbeeld enorm moeilijk met het bedrog om kan, je danig schrok van waartoe je ex in staat is dat je niet meer weet wat je kan geloven, …). Controle drang en paranoia zijn niet abnormaal na bedrog.

Of wordt jouw controle drang effectief geïnspireerd door het gedrag van je ex? Enige voorzichtigheid is immers aangewezen als je voorheen reeds duidelijke alarmsignalen misliep.

De voornaamste reden om continu checken wat je partner doet te vermijden is dat dit de duidelijke boodschap stuurt dat ‘jij die niet vertrouwt’ en dat ‘die niet te vertrouwen valt’.

Beide gedachtenpatronen op lange termijn doorgezet maken enerzijds de relatie onmogelijk. Anderzijds leiden ze tot een negatief zelfbeeld bij je partner waarbij die op een bepaald punt -na herhaaldelijk falen van diens inspanningen- er de brui aan geeft en jouw negatief beeld bevestigt (zelfbevestigende voorspelling).

Ongeduldig met jezelf

Neem tijd om te vergeven. Laat je ex je niet haasten. Een ex die oprecht spijt heeft dat die jou kwetste heeft waarschijnlijk zelf pijn en wil dat alles zo snel mogelijk voorbij is. Maar als die echt om je geeft en dingen wil herstellen dan moet die begrijpen dat het niet behulpzaam is om de relatie terug op te nemen.

Het herstelproces inkorten voorkomt dat effectief herstel kan plaatsgrijpen. Vermijding is geen goede strategie om te herstellen. Net als te snel vergeven. Veilige hechting betekent zoveel mogelijk tijd maken om het gebeurde te verwerken en nieuwe coping strategieën aan te leren om de relatie terug op te nemen.

Alarmsignalen negeren

In het vergeven van ontrouw en een vertrouwensbreuk is het belangrijk om mogelijke alarmsignalen niet (nogmaals) te negeren. Denk bijvoorbeeld aan jaren van ontrouw, financiële oneerlijkheid, een web van leugens, manipulatie en andere ernstige vertrouwensbreuken.

Andere alarmsignalen zijn voortgezet bedrog en manipulatie, of de situatie waarbij het gedrag van je ex diens woorden tegenspreekt.

Zolang er liefde en een liefdesband is tussen jullie twee zal werken aan vertrouwen de band tussen jullie versterken. Maar als je weet dat je je partner nooit meer zal kunnen vertrouwen, los van welke inspanningen, rechtstellende acties, en verbeterd gedrag die stelt, dan is het beter daar eerlijk over te wezen en apart verder te gaan.

Tot slot

Vertrouwen heropbouwen vraagt tijd, betrokkenheid, toewijding, bereidheid tot vergeving en voortgezette inspanning om de relatie voorop te zetten. Maar de investering is meer dan de moeite waard.

Beide partners spelen een belangrijke rol in het herstel van vertrouwen.

Bovengenoemde tips geven simpele daden om het pad naar relatieherstel aan te vatten en begrip, communicatie, vriendschap en heling mogelijk te maken. In een vorig artikel lichtten we toe wat de andere partner kan doen om vertrouwen herop te bouwen.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Winnie Norval profielfoto

Winnie Norval

Winnie Norval is een digital nomad psycholoog. In 2000 studeerde ze af van de Universiteit van Gent als Master of Science in de Klinische Psychologie. Winnie helpt mensen graag bij het verwerken of herstellen van een relatiebreuk of scheiding.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *