De 8 Grootste Valkuilen bij het Proberen Terugkrijgen van Je Ex

Je relatie ging stuk, maar je beseft dat je je ex graag terug wil.

Echter op dit moment lijkt wel of alles wat jij doet verkeerd aankomt. En je bent al helemaal niet meer zeker van hoe je de dubbelzinnige signalen van je ex moet interpreteren.

Hieronder noemen we fouten op die mensen in jouw situatie vaak maken. Lees deze zeker na vooraleer je terug contact opneemt met je ex.

Valkuil #1. Te snel

Eén van de grootste valkuilen bij het terugwinnen van je ex is dat je hun tempo niet volgt en hun signalen om met rust gelaten te worden of kalm aan te gaan negeert.

Voordien schreven we reeds waarom het belangrijk is om een uitblusperiode in te lassen net na de relatiebreuk. Deze stelt je in staat om je wonden te likken, jezelf terug te vinden, alles op een rijtje te zetten en een plan van aanpak te formuleren.

Daarbij pak je volgende zaken aan:

 • Je werkt aan jezelf wat betreft emotie verwerking, maar ook aan de heropbouw van je zelfvertrouwen en het bijsturen van je werkpunten.
 • Wat is het probleem en hoe los ik het op?
 • Hoe wil ik verder? En wat houdt dit in voor een toekomst samen?

Beide partijen hebben evenzeer deze uitblusperiode nodig. Neem je hier niet voldoende tijd voor, dan loop je makkelijker vast in emoties en oud zeer als je je ex ontmoet. Of herhaal je meer van hetzelfde, waarbij jullie uit elkaar gaan, het opnieuw samen proberen, elkaar weer pijn doen en uiteen gaan, enz. Een knipperlicht relatie of negatieve neerwaartse spiraal, dus.

Ook bij de eerste ontmoetingen na de uitblusperiode is het cruciaal het tempo van je partner te respecteren. Dring jij te snel en te krachtig aan op een hereniging, nog voor jouw ex daar klaar voor is, dan loop je verhoogde kans dat je ex het op een lopen zet of je afwijst.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Valkuil #2. Verkeerde reden

Tijdens de uitblusperiode is het super belangrijk jouw motieven te onderzoeken: waarom wil je nou precies je ex terug? De relatie faalde om een reden.

Enkele foute redenen om je ex terug te willen zijn:

 • Angst om alleen te vallen. Als je enkel je ex terug wil omdat je niet alleen door het leven wil, moet je eerst verder aan jezelf werken. Een relatie is geen kruk voor een tekort aan zelfwaarde of voor scheidingsangst.
 • Jaloezie. Kan je het idee niet verdragen dat je ex met andere partners date? Het is vrij normaal als je nog gevoelens koestert voor je ex dat je het niet leuk vindt als hij/zij een ander ziet. Maar, onthou dat jij niet weet wat momenteel in het hoofd, hart en leven van je ex omgaat. Je hebt er maar raden naar, en een date met een ander kan ook juist jouw positieve kanten meer in de verf zetten. Merk op dat jaloezie en je partner als jouw bezit zien niet de reden mag zijn waarom je hem/haar terug wil.
 • Gewoonte. Verlang jij vooral naar het comfortabele leventje dat je had met je ex: het lekker eten, net huis en schone kleren die steeds op je wachten? Of dat maatje om mee te feesten, te kaarten en grappige series mee te kijken? Een succesvolle relatie houdt net iets meer in dan dit. En misschien zette je ex het wel op een lopen omdat je hem/ haar als vanzelfsprekend beschouwde.
 • Wraak. Je ex terugwillen opdat je die dan zelf kan dumpen, is niet enkel onvolwassen maar ook een heel slecht idee. Een relatie en houden van heeft niks te maken met elkaar zoveel mogelijk proberen kwetsen.

Je wil je ex terug omdat die unieke persoon goed bij je past en een echte meerwaarde levert in je leven.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Valkuil #3. Verkeerde manier

Een andere valkuil is dat je het heroveringsproces op de verkeerde manier aanpakt.

Hou je ogen op het doel, met name een gezonde, wederkerige, veilige relatie met een topper.

Door iemand zodanig lang lastig te vallen, achterna te jagen, en af te matten tot ze toegeven krijg je een kortdurende ‘win’, die smelt als sneeuw voor de zon als je partner zijn energie terugkrijgt.

Enkele voorbeelden van hoe je je ex gegarandeerd niet (langdurig) terugwint:

Smeken.

Smeekbedes, zielige berichtjes en bedelen voor aandacht leiden tot verlies van eigen waarde. Maar je verliest er ook het respect van je ex door. Je wordt erdoor bekeken als iets vervelend of een zielepoot.

Stel dat je ex je uit medelijden terug in diens leven binnenlaat, dan verschuift het machtsevenwicht in de relatie te sterk naar je ex. Je komt erdoor in een “one up one down” relatie terecht.

Ompraten en Manipulatie.

Je ex met rationele argumenten proberen te overtuigen om jou een tweede kans te geven, is ook tot falen gedoemd. Immers, ratio heeft weinig te maken met liefde en hartzaken.

Ook manipulatie is een slecht idee en zorgt op zijn meest voor een tijdelijke winst, maar bijna altijd ziet je ex doorheen de oneerlijkheid.

Omkopen.

“You can’t buy me love”, zingen The Beatles. En dat klopt.

Want welke boodschap stuur je je ex als je hem/haar ineens overlaadt met dure kado’s? Dat ze voordien de moeite niet waard waren en nu wel? Dat je hen kan omkopen? Dat hun liefde te koop is?

Leuke attenties en samen dingen doen zijn beter op hun plaats als je opnieuw in een relatie zit.

Ultimatum stellen.

Dreigementen werken in het liefdesdomein ook slecht. “Je moet bij me terugkeren of … ” creëert enkel meer afstand. Bovendien wil je toch niet iemand aan jou binden door middel van angst?

Stalken.

Als je ex om ruimte (fysiek, mentaal, emotioneel) vraagt moet je hem/ haar dat geven. Hoe moeilijk dat ook voor jou is.

Je vastklampen aan je ex, hen niet kunnen loslaten, en niet luisteren naar wat zij willen, levert enkel negatieve aandacht op die na een tijdje bijna onmogelijk om te buigen is in iets positiefs.

Valkuil #4. Niet jezelf zijn

In een relatie moet je jezelf kunnen zijn. Je wil dat je partner van je houdt zoals je bent. Probeer je dan ook niet anders voor te doen dan hoe je bent.

Loze beloftes of onrealistische beloftes tot verandering maken, louter om je partner terug te krijgen zijn immers onhoudbaar. Op termijn val je door de mand.

Bedenk ook dat als je onmogelijke of onhaalbare dingen moet beloven om die ander terug te krijgen, dat hij/zij dan niet de juiste persoon voor jou is.

Valkuil #5. Verkeerd beeld van je ex

Een andere valkuil is dat je een onrealistisch beeld hebt van je ex en de relatie.

In het begin van een relatie zie je het leven, je partner, en de relatie vaak door een roze bril. Misschien was je al lang eenzaam en op zoek naar die ene speciale persoon. Dat dekseltje dat perfect op jouw potje past.

Verliefdheid, hoop om van de eenzaamheid verlost te geraken, alsook verlangen naar iemand die je steunt en waardeert, kunnen ervoor zorgen dat je geen heldere kijk hebt op de kwaliteiten van je partner en de realiteiten van de relatie. Zelfs niet als je de deur gewezen wordt.

Wie streeft naar een hereniging met de ex, moet dus eerst zijn uiterste best doen de roze bril af te zetten. En hun ex te zien zoals ze zijn, niet zoals jij zou willen dat ze zijn.

Kijk naar je eigen bagage en overtuigingen. Bijvoorbeeld, “mijn ouders gingen uit elkaar toen ik 5jaar oud was. Dat zal mij nooit overkomen”. Zo’n hoge verwachtingen naar jezelf maken je mogelijk blind voor de tekortkomingen in de relatie.

Stel jezelf dus voldoende vragen:

 • Wat vind ik belangrijk in een relatie?
 • Wat vind ik belangrijk in een partner?
 • En beantwoordt mijn ex en mijn relatie daar best aan?

Valkuil #6. Je hebt nog iets goed te maken

Vooraleer je overweegt om je ex te heroveren moet je ook overwegen of er nog iets goedgemaakt moet worden tussen jullie. Het is niet omdat jij hem/haar vergaf voor wat hij/zij misdeed en omdat je je eigen aandeel in de relatiebreuk inziet dat de kous daarmee af is. In bepaalde gevallen moet dit uitgepraat worden, en moeten jullie samen bekijken hoe je in de toekomst herhaling van vroegere crisissen gaat voorkomen.

We hebben het hier bijvoorbeeld over als je in ruzie en conflict uit elkaar ging, gemene dingen gezegd of gedaan hebt waar je nu spijt van hebt, of als je de ernst van wat je deed pas nu beseft.

Lees er ook onze vorige artikelen op na:

Het is puur menselijk dat je wat jou kwetste liefst wil vergeten en vergeven eens de relatie weer de juiste richting opgaat. Je bedekt het liever met de mantel der liefde. Maar bepaalde dingen (bedrog, vertrouwensbreuk, leugens) verdwijnen niet zomaar, en etteren onderhuids totdat de zweer openbarst.

Valkuil #7. Seks

Seks hadden we ook bij de “verkeerde manier” kunnen zetten, want het kan een krachtig wapen en manipulatiemiddel zijn.

Je hebt immers al heel wat ervaring met die partner, je weet wat hen aantrekt en in de juiste stemming brengt. Het is dus heel gemakkelijk om je ex te verleiden. Maar, je dient je af te vragen wat je er eigenlijk mee wint?

Is de tijdelijke overwinning de vrij hoge kost waard? Dit geldt voor beide partijen die te snel terug in bed duiken met hun ex:

 • Een vrouw die zich te makkelijk geeft verliest het respect en de interesse van haar ex. Het geeft de boodschap dat jij er steeds bent als hij er zin in geeft en zorgt ervoor dat hij zich weinig moeite doet. Hij kreeg zijn fix dus hij kan weer even verder. Na een tijdje voel jij je misbruikt.
 • Ook voor een man die er in slaagde zijn ex tussen de lakens te krijgen vooraleer ze er klaar voor was, is er een prijskaartje. Zij bekijkt je nu als iemand die vooral aan zichzelf denkt en iemand die zonder schroom misbruik maakt van haar emoties. Geen goede start voor een hereniging dus.

Seks zit tussen de oren en samen in bed belanden biedt helemaal geen garantie dat het goed komt tussen jullie, in tegendeel.

Als jullie natuurlijk beiden akkoord zijn met een “friends with benefits” scenario dan gaat het bovenstaande niet op.

Zoek je echter naar verbinding, een gezonde evenwichtige relatie waar beide partijen volledig voor gaan (commitment), dan kom je bij het te vroeg herintroduceren van seks als middel om je ex terug te winnen, meestal bedrogen uit.

Valkuil #8. Verkeerd toepassen uitblusperiode

Aan het begin van het artikel hadden we het over het belang van de uitblusperiode. Er zijn meerdere manieren om hiertegen fouten te maken:

 • Je niet houden aan de geen contact regel, waardoor je je ex niet de kans geeft om jou te missen, alles op een rijtje te zetten, de negatieve zaken te verwerken en plaats te maken voor de positieve herinneringen en emoties.
 • Te lang geen contact waardoor je ex denkt dat je hem/haar vergeten bent, en iemand anders de plaats inneemt.
 • Zitten afwachten tot je ex contact opneemt met jou. Passief zijn en netjes je beurt afwachten werken in dit geval niet. Dit verschuift het machtsevenwicht in de relatie teveel naar je ex, terwijl een gelijke verdeling voor een gezonder stabieler resultaat zorgt.
 • Je meteen terugtrekken en communicatie afstoten nog voor de relatiebreuk definitief is vermindert sterk jouw kansen dat het ooit nog goed komt. Je wil dus eerst zeker maken dat je het niet gewoon kan uitpraten en samen doorwerken. De beslissing tot relatiebreuk en uitblusperiode dient voor beide kanten duidelijk te zijn als er geen andere mogelijke oplossingen zijn.

Tot slot

Bij het terugwinnen van je ex kan je heel wat fouten maken. Dat besef je waarschijnlijk maar al te goed. Het is misschien zelfs de reden waarom je naar onze website surft en dit artikel leest.

Voor ons was het de reden om de ex terug methode te ontwikkelen en op verschillende manieren ter beschikking te stellen:

Blijf niet met onzekerheid zitten en probeer onze ex terug methode uit!

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

 • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
 • Hoe het continue geruzie te stoppen
 • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
 • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
 • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Winnie Norval profielfoto

Winnie Norval

Winnie Norval is een digital nomad psycholoog. In 2000 studeerde ze af van de Universiteit van Gent als Master of Science in de Klinische Psychologie. Winnie helpt mensen graag bij het verwerken of herstellen van een relatiebreuk of scheiding.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *