Mijn Ex Blokkeerde Me Op Alles. Wat nu?

Je ontmoette de liefde van je leven. Je hart stond in vuur en vlam voor die ene ware, die perfect beantwoordde aan jouw lijstje met kenmerken van ideale partner. En jij dat van hen.

Je vond je soulmate en even liep alles goed. Maar plots trok jouw partner zich terug. Onaangekondigd. Die zette de relatie stop en blokkeerde jou op sociale media. Wat nu gedaan? Jij houdt nog zielsveel van hen en kan niet stoppen met denken aan hen…

Verschil tussen een soft block en een hard block

Als het een troost mag wezen, jij bent helemaal niet de enige met wie dit gebeurt. Op het internet vind je duizenden verhalen van vrouwen en mannen die door hun ex geblokkeerd werden.

Om even duidelijk te maken waarover we het hebben, je ex zorgt ervoor dat je afgesneden wordt van bepaalde communicatiekanalen of sociale media:

  • Texting
  • Bellen
  • Email
  • Appen: FB Messenger, Instagram, SnapChat, WhatsApp, Signal, Telegram, Twitter, Tinder, …

Dit fenomeen is zo goed gekend dat er zelfs een onderscheid gemaakt wordt tussen hard en soft block.

Een soft block houdt in dat je ex je bijna overal op geblokkeerd heeft maar nog wel één of enkele kanalen open liet waarop je die kan contacteren.

Bij een hard block, daarentegen, sta je overal geblokkeerd. In extreme situaties nam je ex zelfs een ander telefoon nummer, verhuisde, of vroeg een contactverbod aan.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Waarom je ex je blokkeert

Iemand blokkeren doe je niet zo maar. Juist, het kan een onvolwassen reactie van een tiener zijn die het uitmaakt met een eerste liefje, maar in volwassen relaties kent een blokkering echt wel een aanloop:

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Emotionele vaardigheden

In een relatie zitten vereist een heleboel sociale en emotionele vaardigheden. Zo is niet iedereen even sterk in het uitdrukken van (moeilijke) gevoelens of verwoorden van gedachten, of soms schort er iets aan de communicatie. Maar ook assertiviteit, introversie, verlegenheid, frustratie tolerantie, conflict hantering en probleem oplossend gedrag spelen een rol. Alsook de neiging de eigen gevoelens weg te cijferen voor een ander. Hoe je ex in elkaar steekt kan op zich dus al een verklaring vormen voor de blokkage.

Voeg daar ook aan toe dat na een relatiebreuk de emotionele intensiteit heel hoog ligt, waardoor je ex tijd voor zichzelf nodig heeft om weer verder te kunnen. En niet meteen klaar zit om verder te gaan als ‘vrienden’ of om met jou te communiceren. Ieder loopt immers zijn eigen proces voor en na de relatiebreuk. Je raakt hen nog steeds diep en ze kunnen er moeilijk mee om.

Het kan ook zijn dat je relatie uitging door een derde partij (bv. schoonmoeder) en dat je ex de vaardigheden mist om moeder aan te durven of eerlijk tegenover jou te zijn, en als enigste oplossing ziet om het probleem te negeren en jou bijgevolg blokkeert.

Spijt of schuldgevoel

Een andere verklaring voor het blokkeren is dat je ex zelf nog met onopgeloste gevoelens zit. Stel dat de relatie uitging op hun initiatief, bv. omdat ze verliefd werden op een andere. Dan kunnen ze zich enorm schuldig voelen over hoe ze jou kwetsten. Iets dat ze niet zomaar kunnen oplossen want zij zijn zelf de oorzaak. De blokkering kan dan een poging inhouden jou te behoeden voor verdere kwetsuren. Ze vinden het niet fijn om jouw neus te drukken op de realiteit dat zij verder gaan met het leven.

Of ze vrezen dat ze een fout maakten en willen dat idee van zich afzetten.

Diepe kwetsuur

Als jij de relatie stopzette, of iets ernstig deed om het vertrouwen te schaden, dan kan je ex ook hevig afstotend reageren en even niks met jou te maken willen hebben.

Bedreigend gedrag

Als jij tijdens de relatie of de relatiebreuk obsessief gedrag vertoonde, agressief of overdreven reageerde dan kan je je ex erg bang gemaakt hebben. Zo bang dat ze zich niet meer veilig voelen om persoonlijke informatie met jou te delen, en je bijgevolg blokkeren.

Ook stalking wordt als heel bedreigend ervaren, met als enigste reactie dat je je ex verder en verder wegdrijft.

Blokkeren is vaak niet zonder reden. Stel jezelf dus steeds de vraag: “Wat in mijn gedrag lokte dit uit?”

Hechtingsstijl

Blokkeren komt ook vaak voor bij bepaalde onveilige hechtingsstijlen, namelijk in een vermijdend en angstig gehecht paartje. De afstandelijke (vermijdend gehecht) partner houdt liefdesrelaties steeds op veilige afstand, en heeft de neiging om voorbije en toekomstige liefdes te romantiseren. Dit is een mentale strategie om veilig afstand te bewaren van de aanwezige geliefde.

De relatiedynamiek tussen een vermijdend en angstig gehechte volgt een voorspelbaar patroon. Waarbij de vermijdend gehechte alles op alles zet om de angstig gehechte te charmeren en tot een relatie te overhalen. Van zodra de relatie diepte krijgt ervaart de afstandelijke partner de angstige partner al gauw als ‘te veel’. De angstige pikt op dat iets niet pluis is en gaat meer vastbijten en bevestiging vragen, waarna de afstandelijke het emotioneel (en fysiek) op een lopen zet. De afstandelijke trekt zich terug in kille stilte omdat diens onafhankelijkheid bedreigt wordt. De angstige panikeert en eist geruststelling dat alles ok is. De vermijdende kan de nabijheid niet aan, vertrekt, en blokkeert de angstige om die zeker op afstand te houden.

Wat betekent het?

Jij kent je ex het beste, dus als het een impulsieve of puberale reactie betreft die gewoon wel weer overwaait dan moet je je weinig zorgen maken.

Echter, in de meeste gevallen stuurt je ex jou via het blokkeren een ernstig signaal dat die even afstand van jou nodig heeft, om verschillende mogelijke redenen:

  • Zoals niet klaar zijn om verder met jou te communiceren (bv. erg boos, gekwetst of verdrietig), overspoeld worden door emoties telkens ze van jou horen,
  • Zelf dingen op een rijtje moeten zetten, ervan overtuigd dat afstand bewaren noodzakelijk is,
  • Proberen jou los te laten en vergeten,
  • Zelfbescherming als jij hun gevoel van veiligheid in gedrang bracht door je gedrag,
  • Confrontatie en conflict met jou vermijden,
  • Zich afschermen voor negatieve gevoelens (schuldgevoel, ongemak) als jij nog verder wil met de relatie maar zij niet,
  • Zich niet gehoord/ gerespecteerd voelen in hun beslissing de relatie stop te zetten, gevoel onvoldoende tot je door te dringen dat de relatiebreuk finaal is,
  • Willen jou beschermen en behoeden voor verdere kwetsuren (bv. nieuwe vriend(in)).

Geblokkeerd worden door je ex is één van de moeilijkste situaties om in te zitten, want je bent machteloos, en staat buiten spel. Het is bijgevolg logisch dat je panikeert als je in deze situatie terecht komt.

Maar de beste strategie is om diep adem te halen en niks te doen. Leg je toe op je eigen angsten onder controle krijgen en lees verder hoe je dan ongeblokkeerd raakt.

Hoe kan je ongeblokkeerd geraken?

Doe niks en wees geduldig

Inderdaad, we weten dat het één van de moeilijkste opdrachten is om te geven aan iemand die zich machteloos voelt en panikeert.

Nochtans, uit de verhalen online blijkt dat:

  • Veel exen blokkeren, maar deblokkeren sporadisch om te kijken hoe het gaat met jou. Ze houden vanop de achtergrond een oogje op je.
  • Geduld hebben loont. In de meeste gevallen lost de tijd het vanzelf op. Zo is het vrij normaal om 1 tot 4 maand na de relatiebreuk geblokkeerd te staan. Dit is in de meeste gevallen tijdelijk, en wordt vanzelf (als jij je ex niet verder afschrikt) opgeheven.
  • Bij een soft block kan normale, neutrale communicatie via email ervoor zorgen dat de blokkering opgeheven wordt.

De belangrijkste boodschap die je aan je ex geeft door niks te doen is dat je respect toont voor de grenzen die zij aangeven. Respect is een noodzakelijke voorwaarde voor elke liefdes- en vriendschapsrelatie. Geef hen de ruimte en vrijheid om op eigen tempo terug te keren.

Denk na over de reden waarom je geblokkeerd raakte. In andere blogs las je misschien handige tips om de blokkering te omzeilen. Deze gaan echter voorbij aan de essentie. Van zodra je snapt waarom je ex je blokkeert kan je je eigen gedrag bijsturen, hun grenzen respecteren, en hen daadwerkelijk laten zien dat ze met een betere versie van jezelf te maken krijgen.

Geen contact: reflectie en zelf heropbouwen

Ook al raden we aan geen stappen te ondernemen naar je ex toe, je hebt wel heel wat in handen waar je wel mee aan de slag kan.

We vragen je om na de relatiebreuk een duidelijke geen contact periode van minstens een maand in te lassen. Het doel van de uitblusperiode is om jezelf herop te bouwen, goed in je vel te zitten, ongezonde vastklamping los te laten, en opnieuw een goed evenwicht te vinden.

Dit heeft tevens als gewenst neveneffect dat jouw aantrekkelijkheid verhoogt. Want wie goed in zijn vel zit straalt en wordt een interessante en aantrekkelijke partner.

Gebruik sociale media op de gewone manier

Doe gewoon door met het leven, pak nieuwe hobby’s op, herontdek oude contacten, … Post zoals voorheen over de leuke of interessante dingen die jij doet. Spreid je liefdesverdriet niet ten toon, daar win je niks mee.

Van zodra je ex het weer veilig vindt wordt je gedeblokkeerd.

De 2 grootste fouten

Wat moet je absoluut vermijden om te doen?

Vastklampen

Je reflex kan zijn om vast te bijten en nog meer vast te klampen als je ex je blokkeert. Dit is een grote fout op lange termijn, want hoe meer jij blijft aandringen, hoe meer je ex afleidt dat je hun wensen niet respecteert.

“Elke vraag naar nabijheid als zij afstand willen drijft hen verder weg.”

Het geeft immers de boodschap dat jij hun wensen niet respecteert, hen niet hoort of ziet, en enkel jezelf belangrijk vindt.

Stalken

Je kan zo overspoeld worden door emotie en liefdesverdriet dat je niet helder meer denkt. De slapeloze nachten, niet kunnen eten, de depressieve gevoelens, en hen niet uit je gedachten kunnen zetten, dragen daar allemaal toe bij.

Maar je moet hier heel goed opletten dat het niet op een obsessie uitdraait en dat je jouw ex blijft lastvallen en volgen. Stalking wordt door de meeste exen aan een ernstig en potentieel gevaarlijk geestelijk gezondheidsprobleem toegeschreven. Je ex gaat je dan als gek, krankzinnig, onbeheersbaar en gevaarlijk gaan zien. Stalken is dus een zekere manier om ervoor te zorgen dat je ex het op een lopen zet.

Tot slot

Buiten spel gezet worden en radio- en tv stilte krijgen van iemand waarvan je nog steeds zielsveel houdt is bijzonder lastig.

Maar in plaats van te panikeren en zout op de wonde te strooien, vragen wij om je aandacht te richten naar wat je zelf in handen hebt. Neem de touwtjes van je eigen leven in handen, plan je leven in met leuke activiteiten die je afleiden en energie geven, ontwikkel nieuwe interesses zodat de tijd sneller voorbij gaat en je daadwerkelijk een interessante en aantrekkelijke partner wordt.

Van zodra je die over geïnvesteerde energie terughaalt van je partner naar jezelf, krijgt die ook ademruimte om de dingen op een rijtje te zetten. Zo komt weer plaats voor positieve herinneringen aan jullie relatie. En het creëert hoop en de belofte dat het deze keer anders wordt en wel lukt.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Winnie Norval profielfoto

Winnie Norval

Winnie Norval is een digital nomad psycholoog. In 2000 studeerde ze af van de Universiteit van Gent als Master of Science in de Klinische Psychologie. Winnie helpt mensen graag bij het verwerken of herstellen van een relatiebreuk of scheiding.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *