Waarom Je Ex Niet Terug Nemen: 7 Redenen

Met mijn methode richt ik me op het terugwinnen van je ex.

Het is echter een realiteit dat niet elke relatie het waard is gered te worden.

Ik noem hieronder op in welke scenario’s het niet aanbevolen is om de relatie met je ex verder te zetten.

En wanneer je dat best wel doet.

Fysiek of Emotioneel Geweld

In een gezonde relatie brengt elke partner het beste in de ander naar boven. In een destructieve relatie, daarentegen, brengen de partners het slechtste in elkaar naar boven.

Het begint als een passionele band waarbij je grote ruzies hebt met hoogoplopende emoties. Gevolgd door een even passionele verzoeningsperiode met fantastische seks en een lawine van liefdesbetuigingen.

Het ontaardt al snel in een vicieuze cirkel van elkaar pijn doen of gekwetst worden en het weer goed maken. Het diepe gevoel van schaamte omdat je je partner zo boos maakte of omdat je het weer liet gebeuren. Alsof het jouw schuld is en alsof jij die ander kan veranderen.

Dergelijke passionele relaties worden al gauw giftig, en bevatten fysiek en emotioneel geweld. In een vorig artikel lees je wat wij onder verstaan fysiek en emotioneel geweld en waarom het noodzakelijk is een definitief eindpunt te zetten achter dergelijke relaties. Voor jouw eigen gezondheid. En die van je partner. Om verdere escalatie te voorkomen.

Ook al denk je dat je zielsveel van je ex houdt, neem afstand van deze relatie en probeer met een heldere blik te kijken naar hoe de interactie tussen jullie liep. Wie echt van zijn partner houdt blijft die niet kwetsen. Je verdient ware liefde. Zonder pijn.

Probeer je relatie te zien voor wat het is (zonder een schuldige te moeten aanduiden), en niet wat jij zou willen dat het is.

9 Fatale Fouten Waardoor Je Nooit Meer Je Ex Terug Zal Zien

Er zijn 9 fatale fouten die mensen maken waarmee ze het voorgoed verprutsen met hun ex. Wil je er zeker van zijn dat jij deze fouten nooit maakt?

Download dan hier gratis het ebook met de 9 fatale fouten.

Niet nummer één

Op elk potje past een dekseltje. Sommigen geloven in soulmates en dat er ergens op de wereld één persoon rondloopt die perfect bij hen past. Anderen vegen dit van de tafel als een hopeloos romantisch idee.

Wat vooral belangrijk is, is dat een koppel op dezelfde manier naar hun relatie kijkt.

Vind jij het belangrijk om nummer één te zijn in de gevoelswereld van je partner? Terwijl jouw partner vooral in de relatie zit uit gemak en gewoonte? Dan zal jij degene zijn die steeds gefrustreerd en gekwetst wordt, en zich niet gewaardeerd voelt.

Staat voor jouw ex voetbal en gamen op de eerste plaats? Of haar vriendinnen en familie? Maar jij zet je geliefde steevast op de eerste plaats? Dan is dit niet de juiste persoon voor jou.

Gezonde relaties zijn gebaseerd op gelijkheid in intensiteit van gevoelens naar elkaar, gelijke verwachtingen over relaties en hoe een partner zich gedraagt tegenover de ander, en wederkerigheid wat betreft geven en nemen. Ongelijkheid wat betreft deze zaken resulteert in veel ongelukkigheid bij één of beide partijen.

Wat is de kans dat jij je ex terug krijgt?

Doe deze test en ontdek hoeveel procent kans jij hebt om je ex terug te krijgen.

Vertrouwensbreuk

De meest ernstige vorm van vertrouwensbreuk in een monogame relatie is langdurig overspel waarbij je partner het bed en een diepe emotionele relatie deelt met een ander. Het stelt het fundament van jullie relatie in vraag, alsook de belofte van exclusiviteit en wederkerigheid en beschadigd het vertrouwen.

Maar dit is niet de enigste vorm van vertrouwensbreuk. Het kan ook financiële flaters betreffen, of roekeloos en crimineel gedrag dat de ene partner voor de ander verbergt.

In geval van een vertrouwensbreuk is het dus belangrijk om af te wegen of het vertrouwen nog hersteld kan worden. En wat jij nodig hebt van je ex om hen te kunnen vergeven. Alsook hen opnieuw leren vertrouwen.

Verslaving of andere psychische problematiek

Een ander scenario waarin vertrouwensbreuken veelvuldig voorkomen is wanneer je partner worstelt met een verslaving. Jouw ex heeft behandeling nodig vooraleer je opnieuw een relatie met hen kan overwegen. Laat je niet verder meeslepen in hun neerwaartse spiraal. Door hen te blijven steunen verleng je de pijn en word je co-afhankelijk. Het dient ook van bij aanvang duidelijk te zijn dat het vertrouwen terug gewonnen moet worden.

Daarnaast kan je ook geen volwaardige gezonde relatie onderhouden met iemand met onbehandelde geestelijke gezondheidsproblemen. Dring aan op behandeling en ondersteun vanop afstand.

Zelfde persoon met dezelfde fouten

Hoe je het ook draait of keert, jouw ex verandert niet op één slag.

Een belangrijk succespunt in relaties is een overeenstemmend waardenkader. Vind jij hard werken, eerlijkheid, rechtvaardigheid, vertrouwen, zelfontwikkeling belangrijke zaken? Terwijl je ex liever kiest voor minimale inspanning, genieten van het leven, grote of kleine leugentjes om bestwil, schone schijn, en eigen comfort eerst. Dan is er geen goede ‘match’ en heeft de relatie weinig slaagkans.

Ook moeten jullie persoonlijkheden compatibel zijn. Tijdens je relatiebreuk werd waarschijnlijk heel duidelijk welke aspecten aan de persoonlijkheid van je ex je minder aanstaan. Vaak brengen stress en problemen een belangrijk aspect van je karakter in beeld. Onthou dus goed hoe je ex reageerde op de breuk en hou dit in je achterhoofd als je een hereniging overweegt.

Behoed jezelf dan ook voor loze beloftes tot verandering. Een relatiebreuk doet pijn en kan je hevig doen schrikken. Angst de ander voorgoed kwijt te raken en alleen te vallen zorgt ervoor dat je niet meer helder nadenkt en dat één of beide partijen zowat alles willen doen om het weer goed te maken. Om van de onzekerheid af te raken. Om van de pijn en het verdriet af te raken.

Maar er is een goede reden waarom jullie uit elkaar gingen. En deze kan noch door toverstaf, noch door een magische spreuk van loze beloften weggetoverd worden. Vooraleer je je laat verleiden door mooie woorden en goede herinneringen, schrijf op voor jezelf of bespreek met een vertrouwenspersoon over hoe waarschijnlijk het is dat jouw ex zijn beloftes voor verandering kan waarmaken.

Niet beter de duivel die je kent

Dat je geen zin hebt je terug te wagen in de dating-scene, of om te investeren in het uitbouwen van een nieuwe relatie met iemand die je niet kent, is begrijpelijk. Een beetje gemakzucht, veel angst voor het ongekende, en het niet willen afdoen aan de reeds geleverde inspanningen, dragen bij tot dat gevoel.

Maar houden van is een werk-woord. Elke relatie heeft een minimale dosis inspanning van beide partijen nodig om ze gezond en levendig te houden. En misschien heeft jouw neiging om te blijven bij en vast te houden aan het gekende wel mede bijgedragen aan de teloorgang van de relatie?

Terwijl we het toch over duivels hebben. Net voor het geval dat er ook een letterlijk kantje aan dit gezegde zit, nog even volgende observatie. Terwijl je in een relatie zit, overdek je de minpuntjes van je oogappel vaak met de mantel der liefde. Je vindt altijd wel een verklaring waarom het niet zo erg of alarmerend is.

Nu je relatie stukliep is het belangrijk om afstand te nemen en met een kritische blik te kijken naar wat jullie samen hadden. Neem waarschuwingen uit de omgeving ernstig. Bekijk het volledig plaatje en beslis dan of de ongezonde interacties kunnen rechtgetrokken worden of niet.

Jij kan wel willen dat het anders is, maar uiteindelijk ben je met twee en moet wat jij wil ook binnen jullie mogelijkheden liggen.

Angst alleen te zijn

De angst om alleen te zijn, de nood om in een relatie te zitten, zijn slechte redenen om je ex terug te willen. Dit duidt erop dat jij afhankelijkheid bent van een ander voor jouw zelfwaarde.

Je doet er goed aan eerst aan jezelf te werken. Totdat je goed in je vel zit en het juiste type persoon kan aantrekken die van je houdt voor wie je bent. En dus niet om hun eigen onzekerheden of karakterfouten te compenseren.

Zoals ik vaak herhaal, heb je tijd nodig om jezelf terug te vinden vooraleer opnieuw een relatie op te starten.

Je merkt bovendien dat er niets ergs gebeurd als je even alleen door het leven gaat. Het is zelfs erg bevrijdend, en goed voor de zelfontwikkeling. Als single wordt je immers sneller uitgenodigd om bij een groepje te komen zitten, en leer je vlotter nieuwe mensen kennen.

Trouwens, elke nieuwe ontmoeting biedt een nieuwe kans tot zelf-ontwikkeling.

In de psychoanalyse praat men over ‘Ont-moeten’ omdat je bij elk nieuw contact met een schone lei begint, en je levensverhaal net een klein beetje anders kan brengen. Die nieuwe persoon kent je immers helemaal niet, heeft geen vast gebeitelde verwachtingen en gedeelde voorgeschiedenis met jou. Dus jij kiest wat je deelt en hoe je het deelt.

Meer lezen over al dan niet terug naar je ex?

Twijfel jij sterk of terugkeren naar jouw ex een goed idee is? Dat is normaal! En ik schreef al heel wat artikelen hierover:

Wanneer wel terug naar je ex

Je las bovenstaande kopjes met aandacht, maar herkende je helemaal niet in wat beschreven werd. Mooi zo, dat wil zeggen dat je best wel goede redenen kan formuleren om je ex terug te willen.

Voorbij de kwaadheid, pijn, verdriet, teleurstelling, koester je nog steeds diepe gevoelens voor je ex. Je kijkt terug op een rijk gedeeld leven, waarbij diens aanwezigheid een echte meerwaarde vormt. Je bent een dream team, en iedereen in je omgeving denkt er ook zo over. Natuurlijk kan je alleen verder, maar jouw ex verleent dat extra beetje glans, verlicht de zware dingen in het leven en maakt de mooie nog meer de moeite waard.

In dat geval ben je hier aan het juiste adres!

In mijn Ex terug methode Ebook lees je er alles over.

Ontdek de psychologische triggers om snel weer je ex terug te winnen

Volgens velen ben ik een expert op het gebied van dating, psychologie en relaties (ik ben daar vrij bescheiden in).

Ik heb een methode ontwikkeld met de exacte stappen en specifieke instructies om je ex terug te krijgen, ongeacht hoe hopeloos de situatie ook lijkt.

Ik leer je onder andere het volgende in mijn methode:

  • Stap voor stap wat je moet doen om je ex terug te krijgen
  • Hoe het continue geruzie te stoppen
  • Een truc waardoor je ex ongelooflijk veel aantrekkingskracht begint te voelen
  • Psychologische technieken die inspelen op het onderbewuste van je ex
  • En nog veel en veel meer…

Ontdek hier mijn revolutionaire methode en krijg zo snel mogelijk je ex terug:

Ex Terug Methode Risicovrij Uitproberen

Avatar foto

Drs. Edwin Edinga (psychool en relatietherapeut)

Drs. Edwin Edinga is sociaal psycholoog, relatietherapeut, auteur en oprichter van exterug.nl. In zijn carrière heeft hij vele stelletjes weer bij elkaar gebracht. Wil jij ook je ex terugwinnen? Bekijk dan de zeer effectieve Ex Terug Methode op exterugmethode.nl.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *